A zsírok és olajok fogyasztását sokan teljesen feleslegesnek, sőt károsnak tartják, és ezért az egészséges életmód hívei nélkülözik azokat az étrendjükből. A zsírok és az olajok szerepe egészségünk megőrzésében azonban elengedhetetlen!

 

{idozito5}

Bőrünk lágyságától kezdve egészen a sejtszintű folyamatokig részt vesznek vitalitásunk helyreállításában. Még bőrünk látszólagos hidratáltsága is csak részben függ a víz fogyasztásától. Valójában a selymes bőr titka a víz és a bőrt olajozó kenőolajak egyensúlyában rejlik. A mennyiség azonban kulcskérdés ebben az esetben is. Túl alacsony és túl nagy mennyiségében történő fogyasztásuk sem helyes. Az köztudomású azonban, hogy a növényi olajok fogyasztása egészségesebb az állati zsírokkal szemben. Cseréjük étrendünkben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából kulcsfontosságú. A növényi olajok jó része ma már komoly minőségi ellenőrzésen megy át, de a boltok polcain még így is könnyen mellényúlhatunk…

Olajok a szervezetben
A zsírok és olajok alapvetően kémiai összetételükben és szerkezetükben különböznek egymástól. Az állati zsírokban többnyire telített, míg a növényi olajokban nagyobb arányban telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen) zsírsavakat találunk. Kutatások bizonyítják, hogy a telített zsírok (állati húsok és zsírok) nagy mennyiségben történő fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének erős emelkedéséhez, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Hogyha szeretnénk hosszútávon is egészségesen élni és étkezni, érdemes az ételeinket növényi olajokkal készíteni.
TUDTAD? Talán kevesen tudják, de hasznos zsírokat, és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajokat nemcsak az olajosnak tűnő ételek, de pl. sok gyümölcs és zöldségféle is tartalmaz, így pl. az alma és körtefélékben, főleg héjukban találhatunk belőlük. A hasznos mennyiség bevitele ezért akár gyümölcsökből is történhet.

• Az olajoknak különösen fontos szerepük van a test hőháztartásának szabályozásában és az energiatermelésben.
• Elsődleges energiaforrásaink, vagyis fizikai teljesítőképességünkért, erőnlétünkért felelősek.
• Elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.
• Szintén fontos a szerepük az ízületek és csonttalálkozások nedvesítésében, de még
• a méreganyagok ürítésében is, hiszen a bél falát belülről olajozza, a melléktermékek távozását segíti minden olajos étel.
• Hiányuk a táplálkozásban elsősorban a zsírban oldódó vitaminok hiányához vezethet,
• székrekedést okozhat és
• csökkenhet általa a fizikai erő.
ÁJURVÉDA-TIPP: Az Ájurvéda orvostudománya az olajokról mint kenőanyagokról tesz említést, amely a vízhez hasonlóan elengedhetetlen hordozó-vivőanyag a szervezet sejtjei között.

A növényi olajokat keleten és nyugaton egyaránt létfontosságúnak tekintik a táplálkozásban.

Melyik a jó olaj?
A nyugati táplálkozástudomány a legnagyobb hangsúlyt az olajok minőségére fekteti. A leginkább egészségesnek a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat, (pl. omega-3 tartalmú) tekinti, ezeket kizárólag a mechanikai úton préselt, hidegen sajtolt olajak tartalmazzák, pl. a valódi extra szűz olívaolaj vagy a szőlőmagolaj.
A növényi olajokat azonban keleten és nyugaton egyaránt létfontosságúnak tekintik a táplálkozásban. A védikus írások a legtökéletesebb ételek között említik az olajos, lédús élelmiszereket. Míg a keleti konyhaművészetben gyakori az olajpálmából nyert pálmaolaj használata, nyugaton egyre inkább teret nyer a napraforgóolaj mellett a repce- és olívaolajak használata.

olajokHogyan lesz a növényi olaj valóban egészséges?
Az olajak préselése a növényi húsból és magokból többféleképpen is történhet: kémiai, vegyi vagy kizárólag mechanikai úton.
A hidegen sajtolás technikájának lényege, hogy magokból, húsból kizárólag mechanikai úton préselik ki az olajat. Ehhez magasnyomású, hidraulikus sajtolókat vagy pl. csigás sajtolót használnak, amivel általában 3-6%-al kevesebb mennyiségű olajat képesek előállítani ugyanabból a nyersanyagmennyiségből, mint az alkoholos párlással és melegítéssel történő eljárás során, de így jóval tisztább és önmagában nagyobb energiaértékű termékeket kapunk.

FITT.TIPP: Ma már egyre divatosabb a házi olajprések használata is. Ezek egy része elektromos, másik része kézi hajtású, tekerős. A kis házi olajprések – hacsak nem repceültetvényünk van – aligha alkalmasak a folyamatos sütés-főzéshez az olaj költséghatékony előállítására, de kiválóan alkalmasak arra, hogy az olajos magvakból, különleges és magas tápértékű élvezeti olajokat állítsunk elő salátákhoz, süteményekhez, főételek ízesítésére. Nem utolsó sorban azoknak, akik a teljes önellátásra szeretnének berendezkedni, ez is elengedhetetlen eszköz a háztartásban.

Milyen olajat válasszunk?
• A napraforgóolaj a legismertebb és a sütés-főzéshez leggyakrabban használt olajfélénk. Bár talán egyszerűnek gondoljuk a napraforgóolaj élettani hatásait, A-vitamin tartalma kimagasló, így az ép látás megőrzésben kiemelkedő szerephez jut.
• Az olívaolajat már 7000 éve ismeri és alkalmazza az emberiség. Hő hatására sajnos könnyen sérül a kémiai szerkezete. Csökkenti az erek meszesedését, a vér koleszterinszintjét és így a trombózis kialakulásának esélyét. Élvezeti értéke is nagy, népszerű olaj salátákhoz és az olasz ételkülönlegességekhez.
• A repceolajat, melyet olajrepcéből nyernek, ma leggyakrabban mindössze biodízel előállítására használják, noha igen hasznos élelmiszerünk, amelyet érdemes beiktatnunk étrendünkbe. A repceolaj általában olcsóbb az olívaolajnál, ám szintén koleszterincsökkentő és érvédő hatású. Népszerűségének nem kedvez, hogy íze enyhén a dióra emlékeztet, így bizonyos alapízt ad az ételeknek.
• A kukoricaolaj – amelyet a magyar konyha igen ritkán alkalmaz – E-vitaminban különösen gazdag, ezért a bőr és a szemek egészségéért felelős hasznos élelmiszerünk. A banán mellett rendkívül fontos káliumforrás, amely a test só-víz háztartásáért és a jó alvásért is felelős.
• A tökmagolaj elsősorban a férfiak gyógyszere. Amellett, hogy különösen finom olajféle a különböző salátákba, mediterrán ételekbe, a prosztata és a szemek barátja magas szeléntartalmának köszönhetően. A tökmag és olaja emellett kiváló cinkforrás, amely napi erőnlétünkért, a fáradtság leküzdésében kap nagy szerepet.
• A mogyoróolajat elsősorban a szépségiparban, pl. masszázsolajként is használják bőrszépítő hatása miatt, mivel E-vitamin tartalma szintén magas. Jellegzetes íze miatt inkább csak a keleti konyhaművészetben találjuk meg, noha tápláló, gyermekeknek a napi erőnlétet biztosító élelmiszertípus.
• A mandulaolaj nemcsak ínyenc csemege salátákhoz és keleties ételekhez, hanem a legfontosabb masszázsolajak egyike is. A bőrt rugalmassá és erőssé teszi, gyakran kisbabák masszírozására is ezt javasolják. E-vitamin tartalma kimagasló és légúti lerakódások ellen is alkalmazzák.
• A szezámmag olaja az egyik legértékesebb olajunk, amelyet Indiában és Egyiptomban pl. a halhatatlanság forrásaként ismertek. Kiváló erősítő, az agy, az idegek és a szívizom erősítőjének tartják. Aranysárga olaja nemcsak a bőrápolásban kap nagy szerepet, a daganatos bőrelváltozások hatékony ellenszere lehet.
• A dióolaj ritka kuriózum, amely a mandulához hasonlóan magas E-vitamin tartalommal bír, magas B-vitamin tartalma miatt a tanulmányi időszakok ritka kincse is. Nők folyásos betegségei ellen is alkalmazzák a népgyógyászatban.
• A mákolaj szinte teljesen ismeretlen ma étkezésünkben, noha a legnagyobb vas- és kalcium-forrásunk, emellett pedig kiemelkedően magas a B₆-vitamin tartalma, így különösen a vegetáriánusok számára jelent fontos tápanyagforrást. Íze miatt inkább csak édességek készítéséhez ajánlható.
• A szőlőmagolaj a legnagyobb antioxidáns tartalmú növényi olajunk, ezért mondhatjuk rá, hogy maga a fiatalság forrása. Nagyobb mennyiségben a második világháborút követően kezdték alkalmazni a konyhában a hagyományos olajfélék hiányának idején. Bőrszépítő, a haj és a köröm rugalmasságát elősegítő, emésztést javító, méregtelenítő csodaszerünk, amely külső bőrápolóként, pl. a mellek masszírozására is kiválóan alkalmas. A szürkehályog közismert ellenszere.