Az őszről szinte mindenki tudja, hogy az elmúlás, elengedés és a távozás ideje, azonban csak kevesen sejtik, hogy ez a megújulás előkészítése is az életünkben. Az ősz lehet az emberi elme számára kissé depressziós hangulatú, fájdalmas, veszteglő, a szobába visszaszorító, de szépséges, erőteljes, átütő is. Az ősz a transzformáció ideje, s csupán rajtunk múlik, hogy benne az elmúlást és a halált, vagy éppen az új kezdetet látjuk. Szemléletmódunk alakításával, tudatos felkészüléssel elérhetjük, hogy ezekben a hónapokban az év terheit lerakjuk és az új kezdetre koncentráljunk ahelyett, hogy enerválttá vagy kiégetté válnánk.

 {idozito5}

Korok és évszakok
Az ősz az öregedő korosztállyal, de a még nem túl idős emberekkel áll analógiában. Általában az idősebb középkorúakat viseli meg a legjobban az őszi változás, a szelek és a frontok, s maga az évszak hangulata, mivel szemmel láthatóak a párhuzamok az életük és a lombhullás időszaka között. A másik őszi időre érzékeny korosztály a tevékeny, aktív korúak csoportja, 25-50 év között, akik maguk a nyarat, a bőséget, a lendületet és a gyümölcsözést képviselik, és akiknek emiatt az életük szöges ellentétben áll az ősz témáival. Ők ilyenkor vitaminhiányra, fáradtságra vagy éppen mélabúra panaszkodnak. A tavasz ifjai számára azonban az ősz problémaköre még kimondatlan, a telet képviselő, meglett korosztály pedig már inkább csak csodálja az elmúlás pillanatait és értékeli az utolsó, fáradt perceket is, mert ők már túlhaladtak az ősz tanításain…

A befelé fordulás időszaka
Ha igazán eredményesen szeretnénk működni ezekben a hónapokban, akkor érdemes elfogadnunk, hogy az ősz a befelé fordulás időszaka, amikor a természet is megpihen, az állatok elbújnak. Ne várjunk magunktól többet, mint korábban, sőt, engedjük meg, hogy a szervezetünk többet pihenjen. Engedjünk az elmélyülésnek, segíthet a meditáció és a bőséges alvás is. Érdemes magunkban értékelni az évet és lezárni néhány projektet, hogy teret engedjünk az új lehetőségeknek. Hogyha az ősz mint természeti jelenség mélyebb mondanivalóját is megértjük, akkor általa bölcsességre tehetünk szert, s képesek leszünk a látásmódunkat is megváltoztatni. Megérthetjük, hogy a világunk nem véges, s semmiképpen sem lineáris, a számunkra fontos dolgok nem egyszerűen elmúlnak, hanem csupán más formát öltenek és az új természeti évben ismét kivirágzanak. Ez a belső átalakulás művészete. Ez a változások tiszta megértése.

Az alábbiakban a csillagjegyekre, napjegyekre jellemző belső felismeréseket, és a személyiségekhez kapcsolódó alapkonfliktusokat, valamint azok feloldási módjait taglaljuk. Mivel az eredeti, védikus terminológia szerint a Nap 23,5 fokkal hátrébb halad korunkban, mint azt a nyugati horoszkópok számításba veszik, ezért a pontos, ránk jellemző leírást akkor kapjuk meg, ha a születésnapunkból levonunk 23 napot és megnézzük, így milyen csillajegybe tartozunk, ezt a leírást olvassuk el.

Kos (márc. 21–ápr. 20.)
Krízisek: a Kosok legbelsőbb krízise, hogy ősszel megtörik a lendületük. Az akaraterejük elvesztése vagy a céljaik elé helyezett akadályok teljesen kiábrándítják. Ilyenkor ez az erős jegy egészen elgyengül. Ősszel gyakran úgy érzed, akadályokkal találkozol terveid megvalósításában, és az élet nem tud tovább kibontakozni, nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnéd és ettől szó szerint hátrahőkölsz.
Megoldásuk: hogyha úgy érzed, a fejedbe vettél valamit, és ebben maximálisan akadályoznak, akkor tanulj a talajvíztől, törj fel ott, ahol lehetséges, esetleg fontold meg, hogy a türelem nagy erény lehet. Egy szép és lombos fa csak hosszú évtizedek eredményeként jöhet létre, az egynyári sudár gazt a kertből is kiirtják. A türelem neked dolgozik.

Bika (ápr. 21–máj. 20.)
Krízisek: a Bika legbensőbb nehézsége, hogy úgy érzi, nem tud tovább gyarapodni, illetve fél attól, hogy elveszíti a tulajdonát, vagyonát, anyagilag nehéz helyzetbe, akár szó szerint a híd alá kerül. Esetleg a növekedés, a termékenység elakadhat, ide tartozik a gyermek elvesztésétől való szorongó félelem is, vagy az, hogy egy nő nem eshet teherbe.
Megoldásuk: számukra fontos, hogy próbálják megtalálni a változásban való állandóságot. Az élet folyamatosan pulzál, fluktuál. A veszteségek teret adnak az újabb sikereknek. Megérezni a biztonságot akkor lehetséges, ha képesek vagyunk az anyagon túl a lelki magasságokat szemlélni és bízni egy magasabb rendező erő jóságában.

Ikrek (máj. 21–jún. 21.)
Krízisek: az Ikrek konfliktusa, hogy vágyainak egy része sohasem teljesülhet, hogy van egy olyan alig ismert, alig látott, nem kiszolgált oldala, amely egyszer önállósul és felülkerekedik az elméjén második személyiségként, illetve hogy a sokszínűségét mindenfajta társadalmi elv korlátok közé szorítja. Aggódik, hogy nem képes a kreativitását kibontakoztatni akkor, ha választania, döntenie kell élethelyzetekben, hogyha a minden helyett csak az egyiket választja.
Megoldásuk: az Ikrek számár az ősz a ki nem élt vágyak letétele és annak a szorongásnak lehetséges feldolgozási ideje, hogy kettéhasadó személyisége és arcai külön egyénekké válnak. Jellemének egyesítése akkor a legkönnyebb, ha valóban befelé fordul és meditációban a személyiségének fejlesztésén fáradozik.

Rák (jún. 22–júl. 22.)
Krízisek: a Rák számára a krízisek a család fogalma körül zajlanak. Általában olyan mélységeket él meg, hogy olykor azt érzi, érzelmei förtelmes hullámok formájában ellepik, nem lesz képes felkelni és a szokott módon élni az életét. Retteg a családi kötelékek elveszítésétől, de éppen ennyire – ha még szingli – attól is, hogy felelősséget kelljen vállalni és az életét más emberek szolgálatának szentelni addig, amíg ő ezt magától nem szeretné.
Megoldásuk: a Rák számára fontos, hogy mindig családban éljen. Legyenek azok kollégák, barátok vagy valódi rokonok, de mindig legyen egy szociális közeg, amelyen belül biztonságosan mozoghat. Az érzelmei ősszel hullámzóbbá válnak, fontos, hogy ilyenkor kevesebbet lelkizzen, inkább vidám filmek nézésével, jó könyvek olvasásával vagy hangulatos zenékkel töltse fel lelkét.

Oroszlán (júl.23–aug. 22.)
Krízisek: az Oroszlánok legnagyobb krízise, hogy elveszítik a hatalmukat mások felett, a helyzet uralását, illetve hogy ki kell lépniük a kényelmi zónájukból. Ez egyénenként igen különböző távolságban lehet, de abban megegyeznek, hogy nem szeretnek terhelő, fárasztó dolgokba kezdeni. Az ősz során a sok eső és a hideg jelentősen elkedvetleníti az Oroszlánokat, ha ez munkahelyi konfliktusokkal, hatalmi játszmákkal is egybeesik, szorongóvá válhat.
Megoldásuk: fontos lenne, hogy megértsd, mert átmenetileg dolgokat vagy embereket szeretettel vagy a nagylelkűségeddel lekötelezel és az irányításod alá vonsz, még nem tudod őket feltétlenül és véglegesen irányítani. Ellenben a kommunikáció az együttműködés alapja lehet, amely biztosítja, hogy egy helyzetben se maradhass alul. Ha valóban győzni szeretnél, akkor ne a mások fölötti nyertes helyzetre, hanem a „win-win” állapotra, vagyis a mindenki győz helyzetre játssz inkább.

Szűz (aug. 23–szept. 21.)
Krízisek: a Szüzek számára az ősz általában szorgalmas munkával és pörgéssel telik és jól viselik a kora őszi időszakot is. Ugyanakkor azon kaphatják magukat, hogy elaprózzák az idejüket, az erejüket és fáradtan még a meglévő önbizalmuk is megcsappan, az önmagukba vetett hitük gyengül. Belső krízise az, hogy ebben a helyzetben képtelen lesz tovább végezni a feladatait és a tőle megszokott szorgosságot fenntartani. Sokan munkahelyük elveszésétől is rettegnek.
Megoldásuk: ahhoz, hogy túllépj az önbizalomhiányodon, ősszel mindenképp szükséged van néhány nap vagy néhány hét önismereti táborra, pihenésre, elvonulásra. Érdemes a képességeidet, a jó és rossz tulajdonságaidat nagyító alá venned és realizálni, hogy valóban annyira gyenge vagy-e, mint amilyennek látod magad. Kapaszkodj bele az erősségeidbe, különlegesebb képességeidbe és bátran vállald fel saját sikereidet.

Mérleg (szept. 22–okt. 21.)
Krízisek: a Mérlegek krízise, hogy elveszítik a lelki egyensúlyukat és ez igen gyakran párkapcsolati válsággal is társul. Sokszor úgy érezheted, csak akkor vagy teljes, ha a másik feled, a partnered is mindig veled van és társ nélkül te csak félember vagy, kevesebbet érsz. Bárminemű érzelmi vihar ősszel erősebben hat rád, ki tud billenteni az egyensúlyodból akár egy esős szürke hét is, s olyankor billegsz, inogsz lelkileg.
Megoldásuk: a Mérleg számára nagyon fontos, hogy tudatosítsa, ő egy különálló emberi lény. Ugyan a kapcsolatai meghatározzák, de jelleme lehet önmagában is erős, hősies és szilárd – egy független egyén a párja számára is vonzóbb. Ősszel gyakran szembesül magánéleti kríziseivel, ami kiváló alkalom arra, hogy elengedje a megfáradt kapcsolatokat. Tedd ki az életedből azokat a terheket, amelyek folyton bizonytalanságban tartanak és erősítsd magadat a napi rendszer, a helyes életritmus kialakításával.

Skorpió (okt. 22–nov. 21.)
Krízisek: a Skorpió jelűek számára az ősz nagyon erős időszak, hiszen ők maguk az ősz utolsó időszakában születtek és a halált, az elmúlást képviselik a hangulatukkal. Általában az élvezetekről, a kényelemről való lemondástól tartanak, de félnek mindenféle általános változástól is. Krízis számukra minden átalakulás, noha náluknál senki sem lehet jobb a belső lelki transzformációban. Amitől igazán rettegnek az az, hogy számukra fontos dolgokat, embereket, akikhez ragaszkodnak, elveszítenek, illetve hogy erős kellemetlenségek abszurd módon sohasem fognak eltűnni az életükből, vagyis sokszor éppen attól félnek, hogy valami rossz dolog állandóvá válik.
Megoldásuk: a Skorpiók számra a természetben való meditáció önmagában nagy segítség. Mindig minden dolog változik, áramlik és elmúlik, ezt érdemes tudatosítaniuk például azzal, hogy az őszi erdőben az elhulló levelek között sétálnak. A befelé fordulás, az elmélyülés, az egyedüllét, noha sokszor tartanak a magánytól, nagyon jó terápia lehet a léleknek. Merj egy kicsit teljesen elrugaszkodni a külvilágtól és egyedül maradni!

Nyilas (nov. 22–dec. 20.)
Krízisek: a Nyilasok legbensőbb krízise, hogy rettegnek a felelősségvállalástól és a szabadságuk elvesztéstől. Még kötött, szabályozott helyzetben is törekednek arra, hogy egyfajta én irányítok, én döntöm el illúzióban tartsák magukat. A felelősségvállalás, az állandó tennivalók felvállalása számodra valószínűleg a legnagyobb teher, azonban érdemes tudni, hogy a szabadság egy látszólagos állapot, valójában az univerzumunkban minden szabályozottan, irányítottan történik, s minden függ egy magasabb energiától.
Megoldásuk: a Nyilasok úgy őrizhetik meg a nyugalmukat, hogy minden élethelyzetben, akár több gyermek mellett is hetente vagy lehetőség szerint naponta fél órát, órát egymaguk töltenek valamilyen kedvelt tevékenységgel. Jót tesz nekik, ha a szabadban sétálnak, olvasnak vagy mozognak, futnak, sportolnak. Fontos megértened, hogy még aki önálló és független is követ bizonyos szabályosságokat. Maga a létezés, az élet is egyfajta felelősségvállalás önmagunkétz és a környezetünkért, hiszen minden percben kapcsolatba kerülünk valakivel és ragaszkodásokat alakítunk ki. A felelősség csupán egy arca annak, hogy része vagy a társadalomnak.

Bak (dec.21–jan.20.)
Krízisek: a Bak legerősebb félelme, hogy szembe kell néznie az érzelmeivel és az érzelmei mélyén talán éppen saját gyengeségeivel, saját lágyságával, míg ő ahhoz szokott, hogy mindig kemény és kitartó. Egy Bak ritkán érzékenyül el, és éppen ettől a lelki szilárdságtól reméli saját erejét és biztonságát. Nem biztos azonban, hogyha szinte érzéketlenné válsz, attól belül erősebb leszel, a hideg és merev tárgyak erő hatására ugyanis nem elhajlanak, hanem eltörnek…
Megoldásuk: a Bak számára fontos, hogy kerülje az elfojtásokat és feldolgozatlan problémákat. Ősszel mindenképpen mérlegelnie kell, melyek azok a terhek, amelyek elszívják az erejét, melyek azok az élmények, amelyektől rituálisan meg kell szabadulnia, hogy többé ne akadályozzák. Másik félelmed a társadalomból való kirekesztődés és a munkahely elvesztése, valamint a karrier összeomlásának lehetősége ennek kapcsán. Meg kell értened, hogyha megközelíthetetlen vagy és fagyos, akkor sokkal inkább különbözöl a közegtől, amelyben élsz, mintha részese lrnnél az érzelmek áramlásának. Keress olyan barátokat, akikkel beszélhetsz a belső terheidről!

Vízöntő (jan. 21–febr. 20.)
Krízisek: a Vízöntő konfliktusai általában eszmei, szellemi jellegűek. Belső félelmei a társadalomon való változtathatatlanság, a szokványosba, a rosszba való beleragadás etikai konfliktusa vagy a szellemi magasságok elérhetetlenségének állapota. Vízöntőként gyakran érezheted, hogy a dolgok a hagyományos módon, a megszokott, de rossz kerékvágásban haladnak, de nem áll hatalmadban ezeken változtatni, s mindezek közvetve, negatívan kihatnak a te életedre is.
Megoldásuk: fontos megértened, hogy minden kor és minden társadalmi szféra egyfajta ciklikus rendezettség szerint zajlik és váltja egymást. Azok a terhek és negatívumok, amelyek egy-egy táradalomra vagy éppen egy család aktuális stádiumára hatnak, a kezdő lépcsőfokai, indítógondolatai az új korszakoknak. Ha forradalmi újdonságokra vágysz az életedben és szeretnél a megváltó képében tetszelegni, akkor éppenhogy kivonod magad az egységből, a teljes közegből, amelyet madártávlatból szemlélve csak elemezni tudsz, de alakítani nem. A Vízöntő számára az irodalom, az írás, a művészeteken keresztüli problémafeldolgozás és szemléletformálás ad írt az őszi kríziseire és az elmúlástól való félelmére is.

Halak (febr. 21–márc. 20.)
Krízisek: a Halak jelűek leggyakrabban az érzelmi mélységektől, belső hullámoktól és önmaguk átadásától félnek. Rendkívül intuitívak és könnyen nyílnak, ugyanakkor ez a nyíltság sebezetővé teszi őket. Aki égette már meg magát, általában begubózik. A Halak bár olykor naiv, sebek hatására bizalmatlanná válik. Nemcsak a magánéletére jellemző ez az állapot, sokszor attól is retteg, hogy a barátai elfelejtik, elárulják vagy éppen kinevetik az érzéseit.
Megoldásuk: a Halak számára kiemelkedően fontos, hogy az érzelmi stresszeket feldolgozza. Hogyha mély nyomot hagytak korábbi csalódásai, akkor kineziológushoz vagy természetgyógyászhoz forduljon. Mielőtt új kapcsolatokba lépsz, előtte vágd el a korábbi fájdalmas szálakat, zárd le magadban meditációban azokat a kapcsokat, amelyek csak feleslegesen szívják el az energiáidat a múlton való rágódással. A lezárás, még ha fájdalmas is, az újrakezdést jelenti neked.