Azt biztosan tudod, hogy a bemelegítés mennyire fontos minden sportteljesítményhez. És azt tudod, hogy gyorsíthatsz a folyamaton? A bemelegítéshez különféle krémeket, géleket és bedörzsölő kenőcsöket is használhatsz.

 

{idozito5}

Megfelelő bemelegítő mozdulatokkal az izomzatod terhelhetőbbé válik, az izomkifáradás késleltetett lesz és a sportsérülések esélye is csökken, és mindezt még rövidebb idő alatt érheted el bemelegítő krémek, bedörzsölők, az ún. sportkrémek használatával. A sportkrémek a rendszeres edzések, túrák alkalmával fellépő és az alkalmi fizikai megterheléskor jelentkező fáradtság csökkentésére egyaránt alkalmasak. Jól megválasztott bedörzsölőkkel nemcsak a bemelegítési idő csökkenthető, de a sportteljesítmény is fokozható; megéri tehát alkalmazni őket.

A bemelegítéshez használható krémek, bedörzsölők szinte mindig egyértelműen érezhetően hatnak, úgy is mondhatnánk, hogy nem hagynak hidegen, mivel általában meleg vagy szinte már forró érzést keltenek a bőrödben. Ezt a forróságot az váltja ki, hogy a készítmények összetevői olyan általában természetes, növényi eredetű anyagok, amelyek a bőrben értágulatot, a vérkeringés fokozódását idézik elő. Szakszóval hiperemizáló szereknek nevezik a tulajdonképpeni értágulatot és vérbőséget okozó hatóanyagokat. A fokozott keringés, aminek indikátora a kipirosodott, meleg bőr, nemcsak a bőrben, de az izomzatban is tapasztalható. Ha kellőképpen gyors a keringés, akkor elegendő mennyiségű tápanyag és oxigén áll rendelkezésre az izomszövetben, aminek köszönhetően az a fokozott igénybevételnek is könnyen megfelel.

Mi okozza a vérbőséget?
Leggyakrabban mentolt, kámfort, timolt, metil-szalicilátot tartalmaznak a sportkrémek és bedörzsölők. Ezek valamennyien erős, friss illatú illóolaj-összetevők, amielyeket borsmentából, kámforfából, kakukkfűből, illetve télizöldből (vagy kúszó fajdbogyó) lehet kinyerni. A mentol jótékony hatása az is, hogy átjárhatóbbá teszi a bőr hámrétegét, így a készítményekben jelenlévő egyéb hatóanyagok könnyen bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe és kifejezettebb lehet az általuk előidézett értágulat és keringésserkentés.
Tipikusak az illóolajok is a bemelegítő krémekben: fahéjolaj, kakukkfűolaj, fenyőolaj, borókaolaj, majoránnaolaj, rozmaringolaj vagy a citromolaj egyaránt elősegíti, hogy pár perces masszírozással lendületbe hozd és sportra késszé tedd izmaidat, ízületi szalagjaidat. Emellett a paprikából kivont, annak csípősségéért felelős hatóanyagot, a kapszaicint is sok szerben megtalálhatod.
A zúzódások, zárt sérülések természetes gyógyítójaként ismert árnikakivonat szintén olvasható néhány termék összetevői között. Egzotikusnak mondhatók a méhmérges, illetve szinte már ijesztőnek tűnnek, de hatásosak a kígyómérges (indiai kobrakígyóméreg + csörgőkígyóméreg + viperaméreg) krémek. Ismert bemelegítő krémek még a különféle gyógynövény kombinációkat tartalmazó ún. piros lóbalzsamok..

TUDTAD? Ha gyógyszertárban válogatsz a bemelegítéshez használható krémek, gélek és bedörzsölők között, lehetséges, hogy olyan szert is ajánl neked a gyógyszerész, amiről azt gondolod, hogy csak idős, reumás betegek derekának a kenegetésére szolgál. Talán furcsa, de a bemelegítéshez kiválóan használható patikaszereket, azaz a vérbőséget okozó külsőlegesen alkalmazott szereket, számos kórkép kezelésére is sikerrel alkalmazzák: pl. ízületi merevségre, izomfájdalmakra.

Ha elég gyors a keringés, akkor elegendő mennyiségű tápanyag és oxigén áll rendelkezésre az izomszövetben, aminek köszönhetően az a fokozott igénybevételnek is könnyen megfelel.

sportkremHogyan használd a bemelegítő krémeket, géleket?
A krémmel vagy géllel kend be az igénybevételnek kitett testrészeid – pl. lábad, karod, vállad, csípőd – majd alaposan masszírozd be a bőrödbe; ez kb. 5 percet vesz igénybe. A masszírozás közbeni dörzsölő mozdulatok nem hiábavalók, a hatóanyagok felszívódásának elősegítése mellett keringésserkentő hatásúak is. Sose kend a vérbőséget okozó szereket nyílt sebre vagy nemrégiben szerzett, esetleg még váladékozó sérülésekre! Véletlenül se zárd le nem szellőző (dunszt)kötéssel a bemelegítő krémmel, géllel bekent bőrfelületet!
FONTOS! Masszírozás után meleg vízzel és szappannal moss kezet és ügyelj arra, hogy a krém az arcodra, szemedbe, szádba és a nyálkahártyádra ne kerüljön! Kellemetlen, csípő, égető érzést okoz ugyanis, ha véletlenül a szemed is megdörzsölöd a krémes kezeddel. Ha a készítmény valamelyik összetevőjére allergiás vagy, akkor – ritka esetekben – helyi érzékenységi reakcióval, azaz kipirosodással, viszketéssel lehet számolni. Sok esetben ezt azonban nem könnyű felismerni, mivel a szerek hatása abban áll, hogy kisebb-nagyobb mértékben, de pirossá tehetik a bőrt. Mielőtt használni kezdesz egy szert, olvasd el alaposan a betegtájékoztatóban írtakat!

Aki egészségtudatos, sportos életmódot folytat, általában arra is figyel, hogy mit ken a bőrére. Ha lehet, akkor válassz hipoallergén, azaz mesterséges szín- és illatanyagokat nem tartalmazó, tartósítószer nélküli (parabén mentes) termékeket. A választék széles, aki keres, az talál!

Utókezelésre is?
Ha a sportolás után izomláz alakul ki, akkor nem biztos, hogy a bemelegítő krém újbóli alkalmazása a legjobb megoldás. Léteznek speciális, sportolás utáni készítmények, amelyek között válogathatsz, illetve a patikai, izomláz és izomgörcsök oldására alkalmas, izmokat és ízületeket lazító szerek alkalmazása is eredményre vezető lehet. Jó tudnod, hogy vannak olyan termékek is, amelyek regeneráló hatásuk miatt a sportolás előtti bemelegítéshez és a sportolás utáni izomláz megszüntetéséhez egyaránt eredményesen használhatók, ezt a termékeken minden esetben feltüntetik.

Szöveg: Dr. Budai Marianna Ph.D. szakgyógyszerész