Fejfájás, láz, köhögés és orrfolyás? Nátha vagy influenza – sokan legyintenek, mondván, hogy az egyik egy hét alatt, a másik hét nap alatt gyógyul. Nem mindegy azonban, hogy „csak” egy nátháról van-e szó, vagy netán influenzáról. Kétségkívül vannak közös vonások: mindkét betegséget vírusok okozzák, amelyek főleg hűvös, hideg időben terjednek. Lehet hasonlóság a tünetekben is. Tény azonban, hogy a betegségek lefolyása és a lehetséges szövődmények tekintetében eltér egymástól a nátha és az influenza. Te tudod, mikor melyikről van szó?
{idozito}

1. NÁTHA VAGY INFLUENZA?
Az influenza hirtelen kezdődik, és teljesen „kiüt”: lehet, hogy reggel még jól érzed magad, délre pedig elhagy az erőd, mindened fáj, és legszívesebben csak az ágyban feküdnél. Az influenza torokfájással, fejfájással, magas lázzal, levertséggel, izomfájdalmakkal, esetleg fülfájással, köhögéssel is járhat. Három-négy nap után a tünetek ugyan enyhülhetnek, de akár még két-három hét után is erőtlennek érezheted magad. Az idősek, a krónikus betegek, a gyenge immunrendszerűek különösen lassan épülnek fel az influenzából.
A nátha általában egy-két napig tartó torokfájással, orrdugulással és orrfolyással kezdődik, köhöghetsz is tőle, fájhat kicsit a füled, de egy hét alatt szinte nyomtalanul megszűnnek a panaszok.
2. MELYIKRE JELLEMZŐ A LÁZ?
Az influenza magas lázat válthat ki, akár 40 oC-ot is mutathat a lázmérő. Ezzel szemben a nátha jellemzően csak 38 oC alatti értékekkel, hőemelkedéssel jár együtt. Tudni kell, hogy a gyerekek hajlamosabbak a vírusfertőzésekre lázzal reagálni, és náluk gyakoribb a magas láz is, mint a felnőtteknél.
3. MINDKETTŐTŐL FÁJHAT A FEJED?
Mindkét típusú fertőzés okozhat fejfájást, de az influenzás fejfájás nehezebben elviselhető és fájdalmasabb, mint a náthával együtt járó.
4. MIRE UTAL A KÖHÖGÉS?
Mind a nátha, mind az influenza járhat köhögéssel, mivel mindkét vírus a légutakat támadja meg. Ha elhúzódó, makacs a köhögés, és lázzal, légzési nehézséggel, légszomjjal, mellkasi vagy háti fájdalommal, netán véres köpetürítéssel jár, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert ez tüdőgyulladásra vagy egyéb szövődményre utaló jel lehet.
5. LEHETNEK A BETEGSÉGEKNEK SZÖVŐDMÉNYEI IS?

Mindkét betegség vezethet szövődményekhez, nátha és influenza egyaránt okozhat pl. arcüregi, orrnyergi, homloktájon jelentkező erős, állandó, feszítő fájdalommal leírható arcüreg- vagy homloküreg-gyulladást. A különféle súlyos szövődmények az influenzára jellemzők.
6. MIK LEHETNEK A SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYEK?
Az influenza – orvosi kezelést igénylő – szövődménye lehet a tüdőgyulladás. Egyes esetekben az influenza – főként a tüdőt érintő szövődményei miatt – halálos kimenetelű is lehet, mint ahogy erről egyes évek súlyos járványai kapcsán biztosan hallottál már.
7. MÉG MINDIG FENYEGET A RETTEGETT H1N1-VÍRUS?
A H1N1-típusú influenzavírus által okozott világjárványnak (szakszóval pandémiának) 2010-ben hivatalosan vége lett, a vírus azonban nem tűnt el.
8. LÉTEZIK HATÁSOS NÁTHA ÉS INFLUENZA ELLENI GYÓGYSZERES KEZELÉS?
A nátha és influenza kellemetlen tüneteinek a kezelésére a gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolható gyógyszerek egész hada áll rendelkezésedre. Láz- és fájdalomcsillapítókat, orrspray-ket, gargarizáló szereket, torokfertőtlenítő szopogató tablettákat, köhögéscsillapítókat vagy komplex hatású pezsgőtablettákat, forróital porokat vethetsz be a tünetek enyhítése céljából. Mindig az orvosoddal vagy a gyógyszerészeddel való megbeszélést követően alkalmazz recept nélküli, házi patikai szereket! Előfordulhat, hogy ugyanazon hatóanyag különféle márkaneveken kerül forgalomba, te pedig két-vagy háromfélét is szedsz egyidejűleg, anélkül, hogy erre figyelnél, és túladagolod az adott hatóanyagot. Ez súlyos mellékhatások és mérgezéses állapot kialakulásához is vezethet.
Oki terápiára az influenza esetén kerülhet sor. Minden perc számít az orvos által elrendelt gyógyszeres, ún. antivirális terápia megkezdése szempontjából, ha súlyos, netán halálos szövődmények kialakulása fenyeget. Az antivirális szereket azonban nem szabad felelőtlenül, otthoni körülmények között alkalmazni; csak viszonylag ritkán, kórházakban, klinikákon kerül sor az alkalmazásukra.
9. JÓ ÖTLET ANTIBIOTIKUMOT ÍRATNI AZ ORVOSSAL?
Sok beteg valósággal „követeli” a háziorvosától, hogy rendeljen neki valamilyen antibiotikumot, azt remélve, hogy ettől meggyógyul. Ne tedd ezt! Mivel mind a nátha, mind az influenza vírus okozta betegség, a baktériumokat elpusztító antibiotikumok nem alkalmasak a kezelésükre. A felesleges antibiotikum-alkalmazás az egészséged veszélyezteti és a gyógyszereknek ellenálló, ún. rezisztens baktérium-törzsek kialakulásához vezethet. Egyes szövődmények (pl. bakteriális eredetű arcüreggyulladás) tehetnek csak szükségessé egy későbbi antibiotikum-terápiát.
10. HOGYAN BIZTOSÍTHATÓ AZ INFLUENZÁTÓL VALÓ VÉDELEM?
Gyógyszerekkel az influenza nem előzhető meg, a védőoltás viszont hatásos védelmet biztosít. Az influenza megelőzésére hazánkban is alkalmazott háromkomponensű szezonális vakcina a H1N1 mellett két egyéb típusú, cirkuláló influenza törzs ellen nyújt védelmet. Ezt megelőzés céljából a háziorvosoddal te is beadathatod magadnak.
+1. MILYEN TANÁCSOT CÉLSZERŰ MEGFOGADNI?
A tisztaság fél egészség,- ebben az esetben különösen helytálló a mondás. A kézmosás nehezíti a vírusok egyik emberről másikra való átterjedését.  Moss kezet gyakran – meleg vízzel és szappannal. Legalább 20 másodpercig tartson egy kézmosás, és legyen alapos, terjedjen ki az ujjközeidre és a körmeid körüli területekre is. A gyógyszertárakban beszerezhető alkoholos kézfertőtlenítő oldatok használata is célravezető.

Ne hidd el!
• A sok C-vitamin bombabiztos védelem? Sok a tévhit a C-vitaminról, számos tudományos tanulmány alapján azonban elmondható, hogy a C-vitamin szedése nem óv meg attól, hogy elkapd a náthát vagy az influenzát. Nem hiábavaló azonban a napi 100-500 mg C-vitamin bevétele. Ha mégis elért a nátha vagy influenza, akkor a C-vitamin az immunrendszer erősítése révén segíti a betegségből való kilábalást, és lerövidíti a gyógyulási időt.
• Az Echinacea csodaszer? Bár sokan a bíbor kasvirág (latin nevén említve Echinacea purpurea) készítményeinek a szedésére esküsznek, és hiszik, hogy azt alkalmazva nem éri el őket a nátha vagy influenza; tudni kell, hogy az általa nyújtott védelem klinikailag nem igazolt.
• Az alkohol „belülről” is fertőtlenít? Sokan vallják, hogy az alkohol – tömény, szeszes italként a garatra öntve – egyfajta „patikaszer”, mert elöli a vírusokat.  Nem igaz, mert a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert, és épp ellenkező hatást vált ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy a ritka alkalmanként elfogyasztott kis mennyiségű vörösbortól gyenge lesz az immunrendszered. Jegyezd azonban meg: ha valamilyen gyógyszert szedsz, sose fogyassz mellette alkoholt!

Szöveg: Dr. Budai Marianna Ph.D. szakgyógyszerész