Gondoltad volna, hogy örökletes, ahogy tüsszentesz? És azt, hogy ez az elem határozza meg leginkább az arcunkat? Bizony, az orr jóval több, mint egy kitüremkedés, amivel szagokat érzünk! Most összegyűjtöttük a legfurcsább tényeket az orról.

{idozito}

Belegondoltál már abba, hogy mennyi funkciója van az orrodnak? Azon túl, hogy
• a megjelenésedet meghatározza, olyan tevékenységekben vesz részt, mint
• a légzés,
• a fertőzésektől való védelem,
• a szaglás, és még
• a hangszínedet is befolyásolja.
Nem csoda, hogy az orr bonyolult részekből áll, ha ennyi mindenre képes!
Az orr olyan szerkezet, amely csontok, porc és egyéb szövetek összessége, a formáját is ezek határozzák meg. Így bár megkülönböztethetünk olyan alaptípusokat, mint a sasorr vagy a pisze forma, mégis mindegyik egyedi.

1. FURCSASÁG
Hapci!
A tüsszentés stílusa minden embernél meghatározott. A folyamat akkor kezdődik, amikor valami irritálja a nyálkahártyát – pollen, bors vagy bármi más. Ezt az irritációt egy idegszál elvezeti az agyba, ami különböző reflexeket indít el: egy mély belégzés, amit a torokban lévő hangrés lezárása követ, ez növeli a tüdőben uralkodó nyomást, majd a hangrés hirtelen kinyílik és a résen át a szájon és orron keresztül kiáramlik a levegő, eltávolítva az irritáló anyagot. Ennek a kisebb robbanásnak olyan ereje van, hogy akár 150 km/óránál is nagyobb sebességgel hagyhatják el az orrot egyes részecskék.
Hogyan tüsszentünk? A módot akár örökölhetjük is, hiszen ez egy neurológiai reakció, amivel együtt születünk.

2. FURCSASÁG
Szépségünk záloga
Az orr az arcunk legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb része, így nagyon fontos szerepet játszik a megjelenésünkben, sokáig a jellem indikátorának tekintették. Az ókori görög és római időkben a hosszú, egyenes orr erőt és hatalmat jelképezett. Az orr plasztikai kiigazítása a második a legnépszerűbb szépészeti operációk listáján annak ellenére, hogy ez az egyik legbonyolultabb közülük.
Az alapvető forma körülbelül tízéves korra alakul ki, majd az orr lassan tovább nő, a nőknél 15-17, férfiaknál 17-19 éves korig. Később a gravitáció és a kollagéntermelés csökkenésének hatására kissé megnyúlik és a végén lefelé konyul. Éppen ezért, ha valakin fiatalító műtétet hajtanak végre, ez a terület sem szokott kimaradni, hiszen az rögtön árulkodó lenne.

3. FURCSASÁG
A levegő kapuja
A levegő, amire az élethez szükség van, a szervezetbe nagyrészt a két orrlyukunkon keresztül áramlik be. A két járatban belül szőrszálak vannak, amelyek felfogják a port és más, nem szükséges anyagokat. Az orrjárat formája a beáramló levegőt örvénylésre készteti, így könnyebben felmelegszik és párásabbá is válik, megvédve a sérülékeny tüdőszöveteket a károsodástól. Ezért is fontos, hogy hideg téli napokon inkább az orrunkon át lélegezzünk. 
Az orrjáratot nyálka béleli, amely fehérvérsejteket és olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek a fertőzések ellen hatnak. Amikor náthás vagy és folyik az orrod, az azért van, mert nagyobb mennyiségben képződik ez a nyálka, hogy legyőzze a fertőzést.

Még egy egyszerű tüsszentéshez is a test izmainak gondosan koreografált együttműködése kell.


4. FURCSASÁG

Parfümfelhőben
Amikor egy illatot érzünk, akkor az orrjáratban található receptorok viszik át a jelet az agyunkban található szaglóközpontba. Egy embernek nagyjából 12 millió szaglóreceptora van, ezek száma a korral csökken. Ezért is lehet, hogy az idősebb emberek kevésbé érzik a szagokat. A 12 millió nagyon soknak tűnik, de nem árt tudni, hogy az emberi szaglás sokkal gyengébb a legtöbb emlősénél. Egyes kutyáknak például akár 4 milliárd ilyen receptoruk is lehet.

 5. FURCSASÁG
Illatok és érzelmek
Az agy szaglásért felelős központja közvetlen kapcsolatban van a limbikus rendszerrel, amely az érzelmeket eseményekhez kapcsolja. Ráadásul a többi érzékkel ellentétben a szaglás az egyetlen, amely az agy emlékekért és érzelmekért felelős központjaihoz is közvetlenül kapcsolódik, ezért is váltanak ki az illatok olyan intenzív érzéseket és emlékeket.

6. FURCSASÁG
Vérző orrok
Az orrvérzés leggyakrabban télen következik be, amikor a levegő kevésbé párás. A vérhígítók, a magas vérnyomás vagy akár egy megfázás is növelhetik az esélyét. Bármi is legyen az oka, ez is olyan jelenség, amire mindenkinek megvan a jó megoldása.
Ezek közül azonban néhány teljesen rossz tipp! Semmiképpen ne hajoljunk hátra, vagy próbáljuk elállítani a vérzést azzal, hogy gézt tömünk az orrlyukba. Sokkal jobb megoldás kissé előredőlni, és az orr puha részét lágyan nyomás alá helyezni a szánkon át lélegezve. Ha a vérzés 20 percnél tovább tart, menjünk orvoshoz!

Szöveg: Kovács Valéria