Azt gondoltad, hogy az étkezési zavarok veszélye csak a kamaszlányokat érinti? Nagyon tévedsz! Ma már egyre több férfi és felnőtt korú nő is szenved ezektől az akár halálhoz is vezető problémáktól. Bonyolítja a helyzetet, hogy az anorexia és a bulímia mellé újabb és újabb betegségek társulnak, így a probléma felismerése is egyre nehezebb.

{idozito}

 Az étkezési zavarok problémájára a 70-80-as években figyeltek fel az Egyesült Államokban, hozzánk a fogalom is csak jóval később jutott el, pedig nyilván nálunk is lehetett rá példákat találni. Az első páciensek kamaszlányok voltak, akik közül sokan ezt az egy módját találták annak, hogy kontrollt gyakoroljanak az életük felett, miközben serdülőkorukat élték. Egy idő után olyan sok eset tárult fel, hogy automatikusan korcsoporthoz kötötték a betegséget. Így ma is gyakran előfordul, hogy 40 körül azt hallja egy egyébként minden tünetet mutató páciens, hogy túl öreg az étkezési zavarokhoz, biztosan más baja van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mai kamaszok ne lennének veszélyeztetettek! Mára azonban a 20-as, 30-as, 40-es éveikben járó nők közül is sokan mutatják étkezési zavarok jeleit.

Veszélyesebb, mint gondolnád!
Éppen úgy, mint a kamaszoknál, a felnőttkori étkezési zavarok is olyan lelki és testi problémákat okoznak, amelyek akár halálosak is lehetnek – ezek a legtöbb áldozatot szedő pszichés megbetegedések.
A következmények
? a meddőségtől
? a fogvesztésen és
? csökkent agyi funkciókon át
? a veseelégtelenségig vagy
? a szívproblémákig terjednek.
De amíg a testi tünetek minden korosztályban hasonlók és mindegyik problémának pszichés a gyökere, mégis máshonnan erednek. Ahogy a nők idősebbek lesznek és az életük kiteljesedik, úgy komolyodnak a stressztényezők is.

Tudtad?
¦ hogy a nők nagy része elégedetlen a testével?
¦ hogy a legnagyobb részük egészségtelen fogyókúrákra is hajlandó azért, hogy elnyerje a vágyott karcsú alakot?

Elképesztő hatást gyakorol ránk a mindenhonnan látott modell, amelyről hiába tudjuk, hogy sokszor műtétek és retusálás eredménye, mégis ehhez próbálunk hasonlítani. Régebben viszont legalább a felnőtt nőknek megadatott, hogy nőies alkatúak legyenek, sőt elfogadott volt, hogy ahogy idősebbek leszmek, változik a testük is, különösen, ha már gyerekeket is szültek. De az idők megváltoztak: a szülés után pár nappal fehérneműt reklámozó modellek és már anyakorú, de szexuálisan vonzó nők korát éljük, amikor bizony soha nem jön el az a pillanat, amikor egy kicsit is lazábbra engedhetnénk a gyeplőt.
Az érvrendszer pedig készen áll: példákat tudunk felsorolni és elég az egyébként egészséges táplálkozásra kialakított szabályokat túlzásba vinni, máris kész a baj. Különösen azok vannak veszélyben, akik hajlamosak a mindent vagy semmit elvet követni. Náluk könnyen előfordul, hogy azt olvasva, hogy a vörös húsok több zsírt tartalmaznak, az összes húst kizárják az étrendjükből mint veszélyes alapanyagot. Ez máris jó alap az étkezési rendellenesség kialakulásához.
De nem árt odafigyelni arra sem, hogy ezek a problémák sokszor nemcsak a külsőért való aggódással vagy irreális elvárással függnek össze, hanem mélyebb lelki problémákat is jelezhetnek. Itt ismét a saját életünk feletti kontroll kérdése jelenik meg – hiszen olyan sok helyzetben vagyunk kiszolgáltatottak, hogy legalább a saját táplálkozásunk felett legyen hatalmunk.
A bulímiások egy része nem fogy le egy dekát sem: de az önhánytatással azt az érzetet keltik magukban, hogy ők ellenőrzik a saját életüket. Ezek a nők nagy felelősséget viselnek, nagy változásokon, váltásokon mennek keresztül, olyanokon, amelyek akár egy szilárd lelkületű egyént is megviselnének. Az elvárások hatalmasak, és ha egy bizonyos életszakaszra, korra nem sikerült minden ahhoz rendelt elvárást kipipálni, a sikertelenség érzését csökkenteni kell valamivel. A folyamatos sikertelenségérzet kudarcérzéssé alakul és ez remek táptalaj egy étkezési rendellenességnek.
Ha két nő hasonló élethelyzetben diétázni kezd, miért lesz az egyikből betegség? Ezt nem tudjuk még pontosan, de az valószínű, hogy rejtett sérülékenység van a háttérben és a családi érintettség sem kizárható. De valamilyen külső hatásra mindenképpen szüksége van: ez lehet egy diéta vagy hirtelen elkezdett intenzív edzés is, amelyek megváltoztatják az agyban zajló kémiai folyamatokat. Épp ezért azok, akinek a családjában előfordultak hasonló esetek, óvatosan kezdjenek intenzív életmódváltásba, különösen, ha amúgy is illik a lelki alkatukhoz egy ilyen betegség kialakulása (mert perfekcionisták, nyughatatlanok, impulzívak). Ebben az esetben mindig érdemes külső kontrollt is alkalmazni, például egy jó barátnőt vagy a párodat, aki figyelmeztet, ha kezd elszaladni veled a ló.

Az étkezési zavarok a legtöbb áldozatot szedő pszichés megbetegedések.

Csak fegyelmezett vagy túlzásba esett?
Az étkezési zavarok felismerése egyáltalán nem egyszerű feladat. Akár olyanok is utalhatnak rá, amikor valaki sokat főz, de nem eszik belőle, hangulatváltozásai vannak vagy önváddal küszködik.
A legvalószínűbb jelzés azonban az extrém változás – amikor például a húst is hússal evő barátnőd hirtelen vegetáriánus lesz. Ha úgy látod, hogy valakinek az étel kontrollálja az életét vagy az a legfontosabb számára, hogy beleférjen egy farmerba, nem árt odafigyelni. Ilyenkor mindig ügyelj rá, hogy támogató legyél és ne támadó.

Az anorexián és a bulímián túl
Eddig csak két fő körét különböztettük meg az étkezési zavaroknak: az éhezéssel járó anorexiát és az esetenként evési rohamokkal és a mindig hánytatással vagy hashajtással járó bulímiát. Mára azonban tágulni látszik a kör.
– Orthorexia = egészségmánia
Az orthorexiások sokszor csak bioételeket esznek, egész ételcsoportokat hagynak ki az étrendjükből és visszautasítanak minden olyan táplálékot, amelyet nem éreznek elég tisztának. Ők nem feltétlenül gondolják magukról, hogy kövérek lennének, sokukat inkább az egészségtelen mivolttól való félelem mozgatja, a kontroll teljes kézbentartása a céljuk és a saját önbizalmuk növelése. A komoly orthorexia alultápláltsághoz vezet.
– Pregorexia = extrém diétázás terhesség alatt
Egyre nagyobb a nőkön az arra irányuló nyomás, hogy szülés után, sőt már terhesen is vékonynak tűnjenek. A pregorexia azonban komoly problémákat okoz: depressziót, alultápláltságot, vérszegénységet, magas vérnyomást, ráadásul a baba életét és egészségét is veszélyeztetheti.
– Túlevés
Az evési rohamok általában a negatív érzések és a stressz leküzdését szolgálják. Ebben az esetben nagy mennyiségű ételt fogyasztanak el nagyon gyorsan, amíg kellemetlen telítettségérzetet nem éreznek. A legtöbb érintett titokban eszik, mivel szégyelli, amit csinál. Sokan bűnösnek érzik magukat, miközben esznek, és ahogy befejezik, utálni kezdik magukat, de a bulímiával ellentétben nem próbálnak megszabadulni a bevitt táplálékmennyiségtől.
– Anorexia athletica = sportfüggőség
Az ebben szenvedők jóval az egészségük által megkívántnál többet sportolnak, akár olyan sokat is, hogy az már mindennapi életükben akadályozza őket. Ha egyszer-egyszer nem tudják teljesíteni a kiszabott edzésadagjukat, bűnösnek érzik magukat. A veszélyek között szívproblémák és depresszió is előfordulhatnak.

Szöveg: Kovács Valéria