Néhány kilóval több vagy a kelleténél? Nagy az orrod? Nem tetszik a hangszíned? Mindannyiunknak megvannak a kis komplexusaink, amelyeket mire felnövünk, meg kell tanulnunk helyesen kezelni.

{idozito}

 „Ezzel az elefántlábbal semmilyen szoknyát nem vehetek fel.” „Ha szebb lennék, engem is észrevennének, de ezzel az orral ki fog megszeretni?” „Ha beszélek, senki nem figyel rám, mert milyen érdekes dolgot is mondhatnék én?”

Túlzó mondatok, ugye? Mindaddig, amíg elég sokszor mondjuk el őket magunknak és komolyan el is hisszük, máris kész a komoly komplexus.

MI IS A KOMPLEXUS?
A komplexus egy hamis kép, amelyet magunkról alakítunk ki, egy belső kép, amelyet súlyos érzelmi teherrel látunk el, amely tudattalan és majdnem mindig negatív.

Gyerekkori gyökerek
A magunkról és képességeinkről kialakított képünk abból épül fel, amilyen üzeneteket a gyerekkorunkban kaptunk. A családi környezet különösen meghatározó: a szüleink véleménye, a jellemvonások, amelyeket erősítettek vagy büntettek, a figyelem megléte vagy hiánya… Ezek olyan helyzetet is létrehozhatnak, hogy a gyerek nem érzi magát biztonságban, nem érzi, hogy szeretik, ami alacsony önértékeléshez vezet és ez szinte egyenes út a komplexusos felnőtthöz.
Szintén nagyon fontos szerepe van az iskolai környezetnek. Az olyan külső jellemzők, mint a magasság, a testsúly, a szemüveg vagy akár a hajszín könnyen csúfolódás tárgyává válhatnak. Ráadásul ezeknek a csúfolódásoknak a mértéke attól is függ, hogy reagál rájuk a gyerek.

Kamaszkori sérelmek
A fizikai és lelki változások időszakában a kamasz mások tesztelésével is keresi önmagát. Ilyenkor kifejezetten érzékenyek a fiatalok, miközben próbálják leplezni bizonytalanságukat és kétségeiket. A kamaszok folyamatosan úgy viselkednek, mintha színpadon állnának egy képzeletbeli közönség előtt, ráadásul még jobban hatnak rájuk a társadalom divat és szépség iránti elvárásai, nehezen függetlenítik magukat tőlük.

Vannak, akik egész életüket úgy töltik, hogy rejtőzködnek mások elől

Felnőttkori problémák
A logikus gondolat az lenne, hogy mire elérjük a felnőttkort és biztosak leszünk magunkban, a komplexusok és a kételyek eltűnnek, elfogadjuk a jó és a rossz tulajdonságainkat is. De ez nem mindig történik így, vannak, akik egész életüket úgy töltik, hogy rejtőzködnek mások elől. Aki reálisan elfogadja az esetleges hibáit és pozitív képet alakít ki magáról, annak az önbecsülésével sincsenek problémái. Természetesen az, hogy biztosak vagyunk önmagunkban, nem jelenti azt, hogy ne akarnánk magunkon javítani!

KOMPLEXUSOK NÉV SZERINT
 Othello
A féltékenysége irányítja – ezért is kapta nevét Othellóról, aki megalapozatlan féltékenységében megölte feleségét.
• Hamupipőke
Szenvedője miután elvált a saját családjától, azt gondolja, hogy csak egy másik emberrel egyesülve érhet el gazdasági és családi biztonságot.
• Ödipusz
Ebben szenved az a férfi, aki mindent nőt a saját anyjához hasonlít. Egész életében olyat keres, aki felér a mintához és azonnal elhagyja, amint bebizonyosodik, hogy ez nem így van.
 Elektra
Ebben szenved az a nő, aki soha nem képes megtalálni a megfelelő férfit. Piedesztálra emeli a saját apját, olyannak látja, mint aki minden pozitív tulajdonsággal rendelkezik, és senkit nem talál, aki ebbe a magasságba emelkedhetne.
 Münchhausen
A hazug ember prototípusa, aki a valósághoz kissé hasonló történeteket talál ki, amelyeknek ő a hőse, hogy ellensúlyozza kisebbségi érzését. A Münchhausen komplexus nem keverendő össze az azonos nevű szindrómával, amely sokkal többet jelent, mint történetek kitalálását.
• Pán Péter
Ő az, aki akárhány éves is, úgy viselkedik, mint egy gyerek, nem akar felelősséget vállalni, az életet játékként fogja fel.

KOMPLEXUS NO. 1
„Azt gondolod, hogy az egész világ téged fog kritizálni?”
Bűntudat komplexus
Magát hibáztatja minden helyzetben: ha valaki találkozni akar vele, az biztosan azért van, hogy megszidja valamiért, ha valamiért nem találkozott valakivel egy ideje, annak az az oka, hogy megbántotta, ha beteg lesz, akkor nem vigyázott eléggé…
Aki ettől a komplexustól szenved, az szeretne erősebb lenni és függetleníteni magát a kritikáktól, de éppen ellenkezőleg, hiperérzékeny minden negatív megnyilvánulással szemben. Még mielőtt bárki megfogalmazná, ő máris elfogadja és elismeri bűneit.
Az ilyen személyiség tele van a saját képességeit illető kétségekkel és bizonytalanságokkal. Keresi a tökéletességet, és próbálja elkerülni, hogy bárki valamilyen kritizálhatót találjon benne. Ezzel a viselkedéssel épp azt éri el, hogy a többieknek is rögtön az jut eszébe: ő a hibás.

JAVÍTS RAJTA!
• Ne hibáztasd magad mindenért! A te véleményed és ötleteid épp olyan értékesek, mint a többieké. Ne kérj bocsánatot mindenért, amiről azt gondolod, mások szemében rossznak tűnhet. Te is szabad és független ember vagy!
• Gondold át a tanultakat! Sok esetben az oktatásunk rossz képet alakít ki magunkról bennünk, azt hitetve el velünk, hogy értéktelen emberek vagyunk. Vizsgáld felül ezt a képet!
• Ne legyél áldozat! Gondolj bele: ez a szerep máris meghatározza a másokhoz való viszonyodat. Senki nem szereti, ha a szájába rágják, mit gondoljon, és téged sem az határoz meg, mint gondolnak rólad mások. Legyél önmagad és tanuld meg tisztelni magad.

KOMPLEXUS NO. 2
Félsz más lenni?
Rút kiskacsa komplexus
Ez talán az egyik leggyakoribb komplexus: hiszen mindenki talál magán olyan dolgot, amit nem szeret. De ha ezeket nem kezdjük hasonlítgatni az ideálishoz, akkor nem lesz semmi baj. Ha a hasonlítgatás és az elégedetlenség már túlzásba fordul, akkor kifejlesztettünk egy szép kis komplexust.
Ha a legnagyobb gondunk az, hogy nagy az orrunk, akkor máris elkezdünk szégyellősen viselkedni és visszahúzódunk. A magunkról alkotott kép befolyásolja azt a képet, amelyet mások alkotnak rólunk.

JAVÍTS RAJTA!
• Az előnyökre koncentrálj, ne a hátrányokra! Vegyél egy füzetet és írd le a pozitív külső és belső tulajdonságaidat. Így akármikor kétségeid támadnak, előveheted és elolvashatod a listát. Ne feledd azt sem, hogy az igazán fontos értékek nem külsők, hanem belsők!
• Figyelj arra, amit szeretsz magadon! Lehet, hogy azt gondolod, van rajtad pár felesleges kiló, de közben tudod, hogy vidám, nyitott jellem vagy, akit szeretnek az emberek. Használd ezt a tulajdonságodat, mosolyogj és mutasd meg mindenkinek, milyen jó veled lenni.
• Gondolkodj pozitívan, kerüld a negatív jelzőket! Ahogy gondolkodunk, úgy is érezzük magunkat. Ha azt gondold magadról: kövér vagyok, egy idő után elhiszed magad is és úgy is viselkedsz. Beszélj úgy magadról, mint ahogy egy barátról beszélnél!

KOMPLEXUS NO. 3
„Úgy érzed, te nem érdekelsz senkit?”
Kisebbrendűségi komplexus
Az ebben szenvedők úgy érzik, semmit nem tudnak jól csinálni, semmihez nem értenek, hogy soha nem csinálnak jól semmit. Elfelejtik a saját jó tulajdonságaikat és csak hibáikra gondolnak.
Az ilyen emberek félénkek és határozatlanok, kapcsolataikban is úgy viselkednek, mintha szégyellnék magukat. Képesek a kudarctól való félelmükben otthagyni egy állást vagy nem menni el egy randevúra. Minden így adódó kudarcuk pedig újabb megerősítése komplexusuknak.

JAVÍTS RAJTA!
• Változtasd meg a gondolkodásmódod! Ahelyett, hogy az egész világnak tetszeni próbálsz, próbálj magadnak tetszeni. Amikor kétségeid támadnak jó tulajdonságaidról, pozitív megerősítésekkel próbálj javítani a helyzeten.
• Fordíts magadra időt! Nagyon fontos, hogy szeresd a saját társaságodat, és megtaláld azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak.
• Tedd azt, amit te akarsz! Sokszor olyan sokat aggódunk azon, hogy mivel tegyünk jót másoknak, hogy a saját szükségleteinkről elfeledkezünk. Vedd el te is, amit szeretnél, és ne érezd magad bűnösnek ezért!

KOMPLEXUS NO. 4
„Úgy érzed, te irányítod a világot?”
Felsőbbrendűségi komplexus
Talán furcsa, de ez a komplexus is a bizonytalanság kifejezése. Aki ebben szenved, arról úgy tűnhet, hogy jobban aggódik maga, mint mások miatt. Nem fogadja el mások véleményét, tanácsait, azt akarja bizonyítani, hogy a sikerei saját tulajdonságai, kudarcai a külső körülmények miatt történtek. Nagyon kritikus, és hajlamos hiteltelenné tenni minden elképzelést, ami nem egyezik a sajátjával. De valójában egyáltalán nem olyan jó a véleménye saját magáról, mint azt mutatja. Bizonytalannak érzi magát, és állandóan harcol a világgal. Viselkedése természetesen komoly teher emberi kapcsolataira, hiszen kifejezetten intoleráns tud lenni.

JAVÍTS RAJTA!
• Legyél empatikusabb, képzeld magad a másik helyébe! Képzeld el, te hogy érzed magad, ha meg sem hallgatják a véleményedet. Próbáld meg megérteni mások álláspontját is, ez nem jelent lealacsonyodást.
• Változtass a gondolkodásmódodon! Ahelyett, hogy az egész világot megpróbálnád lenyűgözni, nyűgözd le magad. Ha ez sikerült, már nem kell állandóan hangsúlyoznod, milyen nagyszerű ember vagy.
• Engedd meg magadnak a hibákat! A hibáink nem kisebbítenek minket, hiszen nincs olyan ember, aki soha ne követne el egyet sem.

Szöveg: Kovács Valéria