Igen, ez nem elírás! Valóban van egy másik szívünk, amit „perifériás szívként” is emlegetnek, csak szinte alig hallunk róla, pedig élettani hatását tekintve legalább olyan fontos, mint az érrendszerünk központjában dobogó szívünk.

{idozito5}

  Azt már nagyjából mindenki tudja, hogy a szívünk az egyik legfontosabb szervünk. Összehúzódásaival pumpálja a friss vért, sohasem pihen, állandó zakatolásával tartja fenn életünket. Annyi segítsége van (mivel testünk felső részében helyezkedik el), hogy a gravitációt is használja ahhoz, hogy naponta eljuttasson 7000 liter oxigénben és tápanyagban gazdag vért mintegy 95 kilométernyi érhálózaton keresztül testünk legapróbb részeibe is.

De mi történik ezután?
Hova kerülnek az oldott anyagok, és hogyan jut ez a vér a szívbe ismét? Mi segíti ezt a folyamatot? Van egy „másik szív”, ami a visszapumpálást segíti? Ha van, akkor hol van? Mi segíti a működését? Ezekre a kérdésekre már kevesebben tudják a választ.

Nézzük röviden és leegyszerűsítve a folyamatot: elindul a tápanyagban és oxigénben gazdag vér a szív segítségével, majd a kapillárisokon keresztül eljut a sejtekbe. Naponta 20 liter folyadék, vérplazma szűrődik ezen a szakaszon át a sejtekbe.
Még érdekesebb, hogy a sejtekből visszaáramló, elhasználódott plazma 10%-a nem az érhálózatba, hanem a nyirokrendszerbe kerül, és a maradék, erekbe visszakerülő 90%-kal „együtt” várja, hogy visszajusson valahogy. A nyirokfolyadék a nyirokcsomókhoz, az elhasználódott vér a szívhez akar feljutni. A fent említett gravitáció, ami segített a szívnek, most pont ellene dolgozik… Itt jön képbe „második szívünk” az un. izompumpa, ami leginkább a lábakban (kb. a vádlinknál) fejti ki hatását.
A szív működése során keletkező „szívóhatás” ugyan segít, de az izompumpák működése nélkül sohasem kerülnének vissza ezek az anyagok. Az izompumpa szerepe döntő!

Az izompumpa méltán megérdemelheti a „második szív” címet!

Hogy működik?
Működése a harántcsíkolt izomzat segítségével jön létre, és ugyanolyan pumpáló hatást fejt ki, mint a szívünk. Naponta kb. 4500 liter vért kell elszállítania a lábfejtől vissza a szívig. Ezen kívül feladata még a nyirokfolyadék eljuttatása is a nyirokcsomókba, amelyek a lágyéknál, hónalj, illetve a nyak környékén stb. helyezkednek el. A vér és a nyirokfolyadék továbbításakor nemcsak a gravitációs erőt győzi le, hanem még majdnem a teljes testhosszt is. Méltán megérdemelheti tehát a „második szív” címet.

Mozogj!
Amikor mozgunk, sportolunk, ezt az izom-összehúzódást segítjük, ez pedig segíti a méreganyagokkal teli nyirokfolyadék és a széndioxiddal teli vér visszaáramlását. Enélkül nincs méregtelenítés, nincs fogyás, sőt tartós elhanyagolás esetén komoly betegségek (visszér, ödéma stb.) megjelenésére is számíthatunk. Halmozza a veszélyt, hogy a mozogni nehezen tudó emberek/betegek még kevésbé működtetik az izompumpájukat, így állapotukat csak egyre jobban súlyosbítják.
TUDTAD? Úton-útfélen halljuk a folyadékbevitel fontosságát, de nagyon fontos, hogy amikor 2-3 liter vizet iszunk naponta, a vesénk megterhelése mellett valós méregtelenítést csak akkor érünk el, ha figyelünk az izompumpánkra, azaz mozgunk, sportolunk is.

Amikor böjtölünk, fogyókúrázunk, vagy csak egyszerűen szeretnénk egészségesen élni mindig jusson eszünkbe, hogy az anyagcserénk le fog lassulni, és a testünket nagyon nehéz helyzetbe hozzunk, ha nem törődünk a szívünkkel. Mindkettővel…
Egészségben gazdag, hosszú életet kíván:
a Corner Fitness csapata