Vannak olyan trendek, amelyek egy szezont is alig érnek meg, és vannak olyan új irányok, amelyekbe annyira beleszerettünk és olyan sikeresnek bizonyultak, hogy bizony akár évek óta szeretjük őket. Most megmutatjuk neked, melyek azok a fitnesztrendek, amelyek reményeink szerint töretlen népszerűségnek örvendenek majd 2013-ban is.

{idozito5}

 

 

 

 

 

1 Képzett, tapasztalt szakemberek által vezetett foglalkozások.
Lehet az bármilyen mozgásforma, a szakmai hátteret biztosító szakember közreműködése a legbiztosabb, leghatékonyabb módszer céljaid elérésére.

2 Súlyzós edzés
A súlyzóval végzett erősítő edzések régóta nagy népszerűségnek örvendenek a férfiak, a nők, az idősek és a fiatalok körében egyaránt. A legtöbb egészség- és fitneszközpont is beépíti ezt rehabilitációs programjába. A súlyzós edzéseket számos szakember alkalmazza testsúlycsökkentő edzésprogram részeként az aerob edzésmunka kiegészítésére. Manapság a fitneszklubok alapfelszereltsége a kondicionáló gépekkel teli terem, de kézi súlyzót és sok erősítő gépet már otthoni használatra is be lehet szerezni.
FITT.TIPP: súlyzós edzésekkel színesebbé és hatékonyabbá teheted erősítő edzésedet, de mindig figyelj a megfelelő súlyválasztásra, ügyelj a fokozatosságra és a gyakorlatok helyes végrehajtására. Ha kezdő vagy, mindenképpen kérj segítséget edződtől, mert a terhelés nem megfelelő megválasztásával nem érsz el hatékony eredményt és a gyakorlatok helytelen végrehajtása sérüléshez vezethet.

3 Saját testsúllyal végzett erősítő edzés
A fitnesz világában először feltűnt trend a saját testsúllyal végzett erősítő edzés volt. A népszerűségi listán most is az egyik legkedveltebb mozgásformák között szerepel szerte a világon. Nem szükséges hozzá semmilyen eszköz, olcsón, de hatékonyan edzhetünk így. Bárhol, bármikor, edzettségi szinttől függetlenül bárki számára könnyen elérhető ez a mozgástípus.
FITT.TIPP: sokan úgy gondolják, hogy a saját testsúllyal végzett edzések kimerülnek a fekvőtámasz és felülés gyakorlatokban, pedig ez nem így van. Gyakorlatok számos változata áll rendelkezésünkre minden izomcsoportra, mint például guggolások, kitörések, törzsemelések, törzsfordítások, húzódzkodások. Saját testtel végzett mozgások elsősorban az erő-állóképesség edzésére alkalmasak. Végezz változatos, minden izomcsoportra kiterjedő edzésfeladatot, figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére!

4 Elhízott gyerekek számára kialakított edzésmódszer
Napjainkban nagy figyelmet kell fordítani a gyermekkori elhízás veszélyeire, s a fitnesz területén is nagyobb odafigyelés szükséges erre a speciális célcsoportra. Az egészség- és fitneszipar is felismerte már a problémát: több iskolában, fitneszklubban is bevezettek már fittségi programot a testsúlyproblémákkal küzdő gyerekek számára, hogy később egészséges felnőttek lehessenek belőlük.
Ha tehetjük, vonjuk be a családunkat, gyermekeinket is napi edzésprogramunkba. Egy közös családi sportprogrammal nem csak az egészségünkért teszünk, de kikapcsolódásnak is kiváló.

5 Testsúlycsökkentő edzés
Hasonlóan az elhízott gyermekek mozgásprogramjához, a felnőttkori testsúlycsökkentő edzésprogram is központi szerepet tölt be napjainkban. A leghatékonyabb eredményt szakemberek felügyelete mellett, megfelelő kardió és erősítő edzésprogram kombinációjával, egészséges táplálkozással és megfelelő életvitel kialakításával érhetsz el.

A funkcionális tréning gyakorlataival egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztathatsz.

6 Személyi edzés
Minden nagyobb fitneszteremben van személyi edző, aki a tudásával és szakértelmével segítségedre lehet az edzőteremben. Személyre szabott edzésprogram összeállításával folyamatos kontroll mellett hatékony eredményt érhetsz el az edzés területén. Ha egyedül nehezen szánod rá magad a testmozgásra vagy kezdőként szükséged van a szakmai segítségre, keresd fel a hozzád legközelebbi konditeremben lévő személyi edzőt céljaid megvalósításához.

7 Funkcionális tréning
A funkcionális tréning egy olyan erősítő edzésmódszer, amely a mindennapi életből vett mozdulatok felhasználásával egyszerre fejleszti az egyensúlyozó képességet, a koordinációs képességeket, az erőt és az állóképességet. Előkészíti izmaidat a rendszeres igénybevételre, általa hatékonyabban tudod végrehajtani a napi rutinfeladataidat.
FITT.TIPP: a funkcionális tréning gyakorlataival egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztathatsz, az egyensúlyi helyzet megtartásáért felelős izmok és szervezeted keringési rendszerének fejlesztése mellett. Ezzel az edzésprogrammal rövid idő alatt érhetsz el feszes, formás izmokat.

8 Core tréning
A Core tréning során elsősorban azokat az izomcsoportokat fejlesztjük, melyek a törzs stabilitásáért, a helyes testtartásért felelősek. Ezzel az edzésmódszerrel testünk tartó izmait, a gerincünk és ízületeink védelméért felelős izmokat, a felületes- és mély hátizmokat, a hasizmokat, a mellizmokat és a csípőízület körüli izmokat erősítjük.
A görnyedt testtartás-, a hát- és derékfájás elkerülése miatt oda kell figyelnünk törzsünk tartó izmainak állapotára. A napi ülőmunka ellensúlyozásaként, a már elgyengült törzsizmok megerősítése céljából, vagy megelőzés végett alkalmazd a Core tréning gyakorlatait.

9 Csoportos személyi edzés
A kisebb létszámú csoportban történő mozgás iránt feltámadt növekvő lelkesedés hatására az edzők, követve a trend diktálta elveket, egyre több fitneszteremben nyújtanak csoportos személyi edzést. Az edző számára kihívást és jó szervezőképességet jelent egyszerre több sportolónak összeállítani a gyakorlatokat.
FITT.TIPP: két-három edzőtársaddal, barátoddal együtt végzett edzés jobban motivál majd, a közös gyakorlatokkal élvezetesebb, változatosabb lehet mozgásprogramod.

10 Munkahelyi edzésprogram
Napi minimum 8 órát a munkahelyünkön töltünk. Az egész napi ülőmunka után, legtöbbször az otthoni teendők ránk nehezedő terhe miatt nem fordítunk megfelelő figyelmet egészségünkre, nem jut időnk beiktatni napi edzésprogramunkat életünkbe. Ezért egyre felkapottabbak a munkahelyi egészségfejlesztés keretében kínált edzésprogramok.

11 Zumba és más táncstílusok
A Zumba nem más, mint latin mozdulatok és tánclépések ötvözése intervall típusú állóképességi gyakorlatokkal. Az óra olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint például a salsa, merengue, hastánc, cha-cha-cha, tangó. A Zumba-őrület Dél-Amerikából indult, s pár éve hazánkat is meghódította, az órán felzendülő latin ritmusok garantáltan mozgásra bírnak.
FITT.TIPP: nem szükséges hozzá tánctudás, az oktató egyszerű tánclépéseit könnyen lemásolhatod, s az sem baj, ha eltévesztesz egy-egy mozdulatot. A lényeg, hogy közben jól érezd magad.

12 Szabadtéri sportmozgások
A szabad levegőn végzett sportmozgások az edzettségi szintet hatékonyabban növelik, mint a termi edzések. A napfény, a friss levegő növelik szervezeted fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Menj ki barátaiddal vagy családoddal futni, kerékpározni vagy korcsolyázni a szabadba, vagy szervezz egy túrát a hegyekbe.

13 Jóga
Napjainkban a jógának számos változata ismert, mint például a klasszikus Hatha-jóga, a dinamikusabb gyakorlatokat tartalmazó Astanga-jóga, vagy a Bikram-jóga, amit magas páratartalmú, 40 fokra felfűtött teremben végeznek. A jógának számos jótékony élettani és pszichés hatása van, bármelyik változatát is választod.

14 Boot Camp
Ez a típusú edzés magas intenzitású gyakorlatokat tartalmaz, mely a szív-vérkeringési rendszert, az erőt, az állóképességet, és hajlékonyságot egyaránt fejleszti. A Boot Camp a hadseregben alkalmazott kiképzési módszereket ülteti át a szabadidősportba. Ha szeretsz csapatban dolgozni, nem hátrálsz meg a kihívásoktól, akkor érdemes kipróbálnod ezt a minden izomcsoportot átmozgató, teljeskörű edzésmódszert.

15 Köredzés
A köredzés során meghatározott állomásokon különböző izomcsoportokra eltérő gyakorlatokat végzünk megadott ideig. Egy-egy elvégzett feladat után haladunk a következő állomásra, míg körbe nem érünk, s elkezdhetjük az új kört. Egy kör általában 6-10 gyakorlatot tartalmaz. Változatossága, sokoldalúsága miatt régóta nagyobb népszerűségnek örvend ez a típusú edzésmódszer.
FITT.TIPP: szinte minden fitneszteremben megtalálható már a köredzés számos fajtája. Célod lehet akár az erő-állóképesség-, az állóképesség fejlesztése vagy ezek kombinációja, ezzel a típusú edzésmódszerrel hatékony eredményt érhetsz el.

+ 1. Wellness edző
Hasonlóan a személyi edzőhöz, a wellness edző is személyre szabott egészség és sportprogramot nyújt vendégei számára, azonban nagyobb figyelmet fordít az egyén személyes értékeire, szükségleteire, és céljaira. Egyfajta életmód edző ő, aki nemcsak a sport területére vonatkoztatva lát el tanácsokkal.

Szöveg: Újvári Cecília