Nem is gondolnánk, mennyien írhatnák le ezeket a szavakat, amelyeket egy hozzánk érkezett levélben olvastunk. Az érzelmek kimutatása azoknak, akik nem tanulták ezt meg gyerekkorukban, nem egyszerű felnőttként sem, és bizony Kinga joggal aggódik, hogy a kisfia hasonló problémákkal szembesülhet majd, ha ő nem változtat. De szerencsére a helyzet egyáltalán nem reménytelen!

Öleljük meg egymást gyakrabban!
Egy dologban biztosak lehetünk: régebbi korokban egyáltalán nem volt megszokott a fizikai érintkezés, a szülők sem ölelgették és puszilgatták gyermekeiket, csak fontos alkalmakkor, nem is beszélve a felnőttek egymás közti kommunikációjáról. Így is jelezték a határaikat és a hatalmi viszonyaikat az emberek. Mára azonban sokat változott a helyzet – szerencsére, hiszen pszichológiai tanulmányok egész sora bizonyítja, hogy az egészséges személyiségfejlődéshez is szükség van a fizikai kontaktusra.
Mondj igent a vonzalomra!
A bizalom felépítéséhez is szükség van arra, hogy kimutasd a vonzalmad. Ha megtartod a távolságot, tiszteletet nyersz, de ezzel a rossz kommunikáció és a meg nem ismerés is társulhat. Kezdd magadon! Csak akkor érhetjük el, hogy gyermekeink tiszteljenek, ha mi is tiszteljük magunkat. Ez azonban ne jelentsen távolságtartást! A kicsik számára mindig a szülő a modell, akitől megtanulják a különböző viselkedésformákat, így sokszor a szavaknál a tettek fontosabbak is.
Vizsgáld meg a módját!
Ahogy kifejezzük a dolgokat, legalább annyira fontos, mint hogy mit mondunk el. Mostantól az érzelmeidet próbáld öleléssel is kifejezni, meglátod, hogy ez sokszor egyszerűbb és hatásosabb bármilyen szónál.
Kommunikálj a testeddel! Ahogyan nemcsak a fülünkkel hallgatunk, úgy nem is csak a szánkkal beszélünk, hanem az egész testünkkel. Ezért a kedvességet, az érzelmeket fejezzük ki a kezünkkel, a karunkkal, egy gesztussal vagy egy tekintettel is. És persze ne feledkezzünk meg a hanghordozásunkról sem!

A szemkontaktus és a mosoly máris közelebb visz másokhoz, de családban vagy barátok között, a közelséget kedves szavakkal vagy fizikai kontaktussal is megerősíthetjük.

3 lépés, hogy kimutasd a kedvességed
1. Tudsz kedves lenni!
Semmiképpen se nyugodj bele a helyzetbe, vagy mondj le az eredményekről, hiszen képesek vagyunk változni. Kezdd el a változtatást bármilyen kis részlettel, akármennyire is kevéssé lényegesnek tűnik. Így idővel kis lépésenként fejlődhetsz és nem érzed idegennek az újfajta megnyilvánulási formákat.
2. Tedd félelem nélkül!
Ha olyan ember vagy, aki nincs hozzászokva az érzelmei kimutatásához, akkor valószínűleg nem természetes neked a fizikai kontaktus sem, akár nevetségesnek vagy riasztónak is érezheted. De ha próbálkozol, hosszabb időt szánsz rá, idővel spontán módon is menni fog.
3. Bármelyik pillanatban…
A barátoknak elég egy vicces oldalba bökés, a párodnak egy váratlan ölelés, a gyerekeknek egy puszi. Tedd meg ezeket: amikor csak eszedbe jut. Lényeg, hogy legyenek ezek spontán megnyilvánulások is, ne csak tervezett, időponthoz kötött rituálék.

TESZT
Ki tudod mutatni a szereteted?
Van, aki egy ölelésből merít erőt, és olyan is, aki nevetségesnek érezné magát, ha így tenne. Te melyik csoportba tartozol?

1. Hiányoznak neked azok, akiket ismersz?
a. Csak ritkán. Ilyenkor meg is írom nekik, vagy felhívom őket.
b. Néha, de nem mondom nekik. Nekem ez egyértelműnek tűnik.
c. Persze, de ilyenkor gyorsan találkozom is velük.

2. Tudsz alkalmazkodni az összeszokott társaságokhoz?
a. Kényelmetlenül érzem magam, ha én nem vagyok velük ilyen közeli viszonyban, nem tudom, hogy illeszkedjem be.
b. Először kicsit meg kell nyugtatnom magam, de aztán beilleszkedem.
c. Barátok között, viccelődve érzem a legjobban magam.

3. Érdeklődő hallgatóság vagy? Hogy mutatod ki az érdeklődésed?
a. Főleg gesztusokkal és a tekintetemmel.
b. Kérdéseket teszek fel és elmondom a véleményem is.
c. Odafigyelve hallgatok anélkül, hogy félbeszakítanám.

4. Megérintenek a negatív hatások, amelyek másokat érnek?
a. Azonnal tervezni kezdem, hogy segíthetnék, akkor is, ha nem kért rá senki.
b. Szenvedek tőlük, de nem tolakodom bele más dolgába.
c. Fájdalmat okoz és őszintén felajánlom a segítségem.

5. Nem okoz neked kényelmetlenséget, hogy kifejezd az érzéseidet?
a. Csak a hozzám közel állókkal megy könnyen.
b. Nem, azt hiszem, érzelmileg elég nyitott vagyok.
c. Valójában okoz – szeretnék is megváltozni.

Pontozás

      1   2   3   4   5
a    2   6   4   2   4
b    6   4   2   6  2
c    4   2   6   4   6

Értékelés

Gátlásoktól mentes (0-10)
Könnyen elérhető vagy, nem okoz neked gondot, hogy erőteljes formában mutass ki érzelmeket. Ezzel azért bánj óvatosan, nem mindenki áll rá készen!

Szeretetteli (12-20)
Képes vagy kifejezni az érzelmeidet, és közben természetesen viselkedni. Ez a tulajdonságod könnyen megkedvelhetővé tehet, az emberek tudják, mire számítsanak tőled.

Távolságtartó (22-30)
Gondot okoz, hogy szabadon kifejezd érzelmeidet. Ezért néha azt gondolják rólad, hogy hideg és távolságtartó vagy, pedig ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Változtass rajta!

Szöveg: Kovács Valéria