Az eredmény? A bőr hámlik és szürke lesz, a haj törni, szállni fog és elveszíti fényét. Szeretnéd elkerülni ezeket a problémákat? Próbáld ki a trükkjeinket!

1. Párásíts!
A legtöbb fajta fűtés jelentősen csökkenti a levegő páratartalmát, ami a bőr és a haj kiszáradását is okozza. Ilyen esetekben legjobb, ha pótolod a páramennyiséget: 30-50% között állítsd be az értéket. Érdemes egy páratartalom-mérőbe befektetned, hiszen a száraz levegőnek számos káros hatása van. Figyelj arra is, hogy 60% fölé ne menjen a mutató, mivel ilyenkor már lecsapódhat a nedvesség egyes felületeken és ott baktériumok, penészgombák telepedhetnek meg.
FITT.TIPP: figyelj rá, hogy bármilyen módszerrel is párásítasz, naponta cseréld a vizet, nehogy kórokozók telepedjenek meg benne.

2. Bronzosíts!
Ha a te bőröd is olyan típusú, hogy a nyári napok leáldozásával porcelánfehér árnyalatot ölt, ellensúlyozd ezt bronzosítókkal vagy önbarnítóval. Máris egészségesebbnek, csinosabbnak nézel majd ki!
FITT.TIPP: Ne felejtsd el, hogy most hátrányból indulsz – télen mindig egy-két árnyalatnyival halványabb bronzosítót válassz, mint amilyet nyáron használtál.

3. Cseréld le a pirosítódat!
A nyáron használt narancsos-sárgás árnyalatok helyett itt az ideje a rózsaszínnek, amely felélénkíti a bőrt és olyan külsőt kölcsönöz, mintha csak a hidegről jöttél volna be.

4. Fertőtlenítés káros hatások nélkül
A kézfertőtlenítők egyik legfontosabb hatóanyaga az alkohol, ez viszont nagyon is szárítja a bőrt. Válassz olyat, amelyben aloe vera van, és egy lépésben ápoltad is a bőröd.
FITT.TIPP: Kézmosáskor nem kell forró vizet használnod, elég a kézmeleg is. Ezzel megóvhatod a bőr természetes olajtartalmát.

5. Használj krémes arctisztítót!
Ha nyáron a habzó arclemosót kedveled, most akkor is itt az ideje megfontolni, hogy inkább a tejet válaszd. Nem árt azonban olyat használni, amelyben gyümölcssavak vannak: ezek segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában.
FITT.TIPP: A modern gyümölcssavas termékek már nem okoznak problémát az érzékeny bőrűeknek sem.

6. Ne felejtsd a testápolót!
Zuhanyozás után töröld a bőröd majdnem szárazra és olajbázisú testápolót használj a könnyedebb formulájúak helyett. Így könnyebben a bőrbe zárhatod a nedvességet, ami segít a hideg elleni küzdelemben. Olyan hatóanyagokat keress, mint a méhviasz vagy a shea vaj.
FITT.TIPP: ha fokozni akarod a hatást, melegítsd át a krémet meleg vízben.

7. Zuhanyozz rövid ideig!
A forró víz jóleshet, de nagyon is szárítja a bőrt és akár viszketést is okozhat. Tíz percnél tovább soha ne zuhanyozz, és csak annyira legyen meleg a víz, ami még éppen jólesik.

8. Még egyszer kend be!
A téli időjárásban a napi kétszeri hidratálás az ideális: a reggeli és az esti. Ha lefekvés előtt bekened magad, az ilyenkor bekövetkező kisebb testhőmérséklet-emelkedés segít a jobb beszívódásban.

9. Zokni és kesztyű
Nedvesítsd be a kezed és a lábad, jól kend be a kedvenc sűrű krémeddel vagy természetes olajjal (olíva-, mandula-, sárgabarackmag- stb.), és vegyél rá pamut zoknit vagy kesztyűt, mielőtt lefekszel. Reggelre bársonyos lesz a bőröd!

EXTRA!
Hajtippek a zimankóra

Ritkábban moss hajat!
Naponta mosod? Télen jobb lenne csak 2-3 naponta! A mosás eltávolítja a hajról a természetes olajokat, ráadásul a hideg miatt ilyenkor szinte elkerülhetetlen a szárítás és a formázás, és ezek is csak szárítanak.
FITT.TIPP: hajszárításhoz, hajvasaláshoz mindenképpen használj hővédő kozmetikumokat!

Balzsam, aztán sampon
A száraz hajat még mosás előtt kend át mosás előtti balzsammal vagy olyan pakolással, amely jojobaolajat vagy sheavajat tartalmaz. Ha teheted, akár egy órán át is hagyd rajta – egy törölközőbe csavarva jobban beszívódik. Ha vékonyszálú hajad van, heti egyszer, ha dauerolt vagy festett, akkor akár heti kétszer is kezelheted így.
FITT.TIPP: a pakolást hidratáló samponnal mosd le.

Elektromosságtól szálló hajszálak?
Amikor formázod a hajad, olyan kefét használj, amelynek kerámia az anyaga: ez sokkal kevésbé teszi elektromossá, mint a fém vagy a műanyag. Kerüld azokat a formázókat, amelyek alkoholt tartalmaznak, inkább olyan krém állagúakat válassz, amelyek szilikonnal vagy illóolajokkal hatnak. Ezek úgy adnak fényt és tartást, hogy nem szárítanak.

Szöveg: Kovács Valéria