Jaj, a bokám…!

Sokszor elég egyetlen rossz mozdulat, egy félrelépés, és a következmény a bokák, térdek, karok zúzódása, rándulása lehet.
• Amennyiben a hajszálerek sérülnek és véraláfutás keletkezik, azt zúzódásnak nevezik.
• Rándulásnál az ízületek normál helyről történő pillanatnyi elmozdulása következik be, ami erős fájdalommal jár.
• A zúzódásnál és rándulásnál nyílt, vérző seb általában nem keletkezik.
A pihentetés és a hideg vizes borogatás mellett a gyógyulási folyamat elősegítésére gyógynövényes készítmények, elsősorban feketenadálytő- vagy árnikatartalmú szerek is használhatók.

Fekete nadálytő – erősebb lehet, mint egyes gyógyszerek…
A hazai nedves réteken is gyakori fekete nadálytő (latinul: Symphytum officinale) kivonatával készülő kenőcsök, krémek, gélek, borogatások évszázadok óta ismertek. A szakirodalom és a népgyógyászat csonttörések, rándulások, zúzódások, vérömlenyek esetén egyaránt hatásosnak tartja a fekete nadálytő gyökeréből és gyökértörzséből kivont hatóanyagokat. Hatásosságukat az a klinikai vizsgálat is bizonyítja, amely során az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő hatóanyaggal, a diklofenákkal hasonlították össze a növényből készített kivonatot. Bokaízületi sérülésnél vizsgálták a természetes és a szintetikus szer fájdalomcsillapító, duzzanatcsökkentő és mozgásképességet javító hatását hétnapos alkalmazáson keresztül. A fekete nadálytő a legtöbb vizsgálati szempontban nemcsak elérte, hanem felül is múlta a diklofenák hatásosságát.
A fekete nadálytövet külsőlegesen, azaz krémként, gélként ajánlott alkalmaznod. Teaként nem ajánlatos innod, mivel egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a fekete nadálytő belsőlegesen alkalmazva – azaz elfogyasztva – májkárosító hatású lehet. Bőrön történő használatkor ezzel a mellékhatással nem kell számolni.

Árnika – fertőtlenít, hámosít, gyógyít
A fekete nadálytő mellett az árnika (Arnica montana) is eredményesnek bizonyul a mozgásszervi sérülések gyógyításában.
A hazánkban védett növények között számon tartott árnika gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként ismeretes a népgyógyászatban. Hatóanyagai javítják a kezelt testfelület vérellátását, így csökkentik a fájdalmakat, az izomzúzódás okozta panaszokat, valamint elősegítik a zúzódással járó véraláfutások mielőbbi felszívódását. Emellett a bőrfelszíni sérülések, horzsolások esetén fertőtlenítő, sebgyógyító és hámosító hatású.
Zúzódás, sérülés, ficam bármikor, bárkivel megtörténhet, ezért megéri a házipatikában feketenadálytő- vagy árnikakivonatot tartalmazó patikaszert tartani. A választék széles, lehet válogatni a gyógyszertárak polcain található krémek, gélek, kenőcsök között; újabban a fekete nadálytövet és árnikát kombinációban tartalmazó termékek is megjelentek a kínálatban.

FITT.TIPP: ha a homeopátia híve vagy, akkor a fekete nadálytő, illetve az árnika különböző hígítású homeopátiás készítményeit is kipróbálhatod; alkalmazási területük megegyezik a gyógynövényekével.

A pantenol a bőr sérülései esetén is jó szolgálatot tesz.

Ha vér is folyik…
A zúzódásoknál, ficamoknál gyakoribbak a kisebb-nagyobb horzsolások, vágások. Első lépésként mindkét esetben alkalmas fertőtlenítőszerrel (pl. povidon jódot tartalmazó oldattal) való sebtisztításra van szükség. Mivel a sérülés leggyakrabban csak a bőr legkülső rétegét, a hámot károsítja, a gyógyuláshoz annak az újraképződésére van szükség. Számos vitamin és ásványi anyag képes a hámregenerálódási folyamatot elősegíteni, gyorsítani.
C-vitamin + cink – a bőrnek is jót tesz
Talán te is minden nap szedsz C-vitamint, anélkül, hogy arra gondolnál, hogy a bőröd egészségét is szolgálja. A C-vitamin cinkkel való kombinációja különösen eredményesnek bizonyul a hámképződés serkentésében. A C-vitamin bomlékonysága és rossz bőrön keresztüli felszívódása miatt itt nem a hegre, sebre kent, hanem a szájon át szedett C-vitamin és cink kettősre kell hagyatkoznod. A C-vitaminból napi 100-500 mg-ot, a cinkből pedig napi 15 mg-ot érdemes magadhoz venned.
Pantenol – nemcsak égésre jó!
A pantenol, illetve annak a biológiailag aktív formája, a dexpantenol, a B5-vitamin előanyaga. Talán ismerős neked is a pantenol, mivel az számos kozmetikai készítményben (arckrém, testápoló, sampon, hajkondicionáló stb.) szerepel kiváló hidratáló, bőrpuhító tulajdonsága miatt. Sőt a csecsemők érzékeny bőrének megóvására kifejlesztett bőrápolószerekben is gyakran megtalálható. A bőr sérülései esetén is jó szolgálatot tesz. Az égési sérülések, illetve napégés kezelésében ideális megoldásnak számító habok a sebek gyógyulását is elősegítik, nyugodtan azokra is fújhatod, illetve a habok mellett több – vény nélkül kapható – hámosító patikai krém is tartalmaz pantenolt.
Ezüst: csak tiszta forrásból!
A hegkezelésben viszonylag újnak számítanak az ezüst kolloidot vagy nano-ezüstöt tartalmazó szerek. Az ezüst baktérium-, vírus- és gombaellenes hatását számos klinikai vizsgálat igazolta, és ez vonzó perspektívát jelent a sebkezelésben. Nem minden részlet ismert azonban arra vonatkozóan, hogy mi a sorsa szervezetbe bejutó ezüstnek, ami bizonyos mértékben gátat szab a nyílt sebeknél, nyálkahártyáknál történő alkalmazásnál. Mindenképpen biztonságosak és jótékony hatásúak azok a kisebb sebek befedésére alkalmas ezüsttel impregnált tapaszok, illetve hegre fújható spray-habok, amiket a gyógyszertárakban találsz meg. Ne számíts ezüstös fényre! – ezek a termékek szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű, rendkívül finom eloszlású ezüstport tartalmaznak.

FONTOS! Bár napjainkban rengeteg helyről – többek között internetes forrásokból – be lehet szerezni kolloid ezüstöt tartalmazó szereket, te ne ess abba a hibába, hogy ismeretlen eredetű, nem ellenőrzött minőségű terméket vásárolsz! Azzal többet árthatsz, mint használsz.

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész