Gúzsba kötő függőségeink

Beszéljünk a különböző függőségekről, hiszen az év eleje kiváló lehetőséget nyújt a cigarettáról való leszokásra vagy a kávé és édességfogyasztás mérsékelésére. Jópofa dolognak tarthatjuk az adrenalin függők őrültségeit (amíg persze ők csinálják), de itt is valamiféle túlzással állunk szemben ugyanúgy, ahogy a túlzásba vitt szex is valamiféle pótcselekvés. Nézzük tehát függőségeink kimeríthetetlen tárházát, legyen szó csokifalásról, a cigiről, a mértéktelen sportolásról vagy a túlhajszolt szexről.

A probléma gyökere egy tőről fakad, ez pedig az önértékelés kibillenése a normális egyensúlyból. Minden eltúlzott, túlzásba vitt tevékenység mögött a kompenzáció igénye húzódik meg: nem hiszem el, hogy szerethető vagyok, sőt magamat sem tudom szeretni, tehát pótolom csokival, mégpedig sok csokival, amitől egyre nagyobb bűntudatom támad. A bűntudat kizárja a lehetőségét, hogy elfogadjam és szeressem magam, így marad a csoki.

Cigaretta
A dohányzás egy rituálé, napi többszöri szertartás, ami biztonságot ad. Miért érzem úgy, hogy nincs biztonság az életemben? Hogyan tudnám megteremteni? Milyen más, egészségesebb rituáléval tudnám színesíteni az életem? Miért van szükségem a füstfelhőre, ami kicsit el is takar? Egészen fiatalok körében pedig felvetődik a kérdés, hogy miért akarja ennyire felnőttnek mutatni magát, vagy miért nem mer a kortárscsoporttal szembeszállni? Nem hisz magában vagy kicsit torz az önképe, ezért beleolvad a tömegbe. Míg a túlzásba vitt csoki evés inkább magányos tevékenység, addig egyik cigis vonzza a másikat, tehát egyfajta közösség utáni vágy is van benne. Szerencsére a személyiség fejlődésével párhuzamosan a fiatalok közül sokan elhagyják ezt a függőséget, nem ragadnak bele.

Túl sok sport
Sportolni jó, de az egészség kárára, kényszeresen beiktatott mozgásnak is az az üzenete, hogy csak így vagyok elfogadható, így vagyok OK. Elsősorban önmagam számára. Keményen kell küzdenem és keménynek kell lennem. Itt is megjelenik egyfajta közösséghez tartozás, ami azonban kizárja a más csoportokhoz való tartozás lehetőségét, tehát meglehetősen kirekesztő.
Az adrenalin függőség hátterében egy kielégíthetetlen vágy feszül. Soha semmi nem elég, a határokat állandóan tágítani kell és csak ideig-óráig ad kielégülést a teljesítmény végrehajtása. Nehéz lenne megállapítani, hogy melyik függőség ártalmasabb, hiszen számtalan külső-belső tényezőt kell ehhez figyelembe venni. A probléma csak az, hogy amiben nincs ott a harmónia, az egészséges egyensúly, az nemcsak a test, hanem a lélek betegségeihez is vezethet.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga.”
Hérakleitosz

Stimuláció
Függőségeink egy része az energiahiányról is szól. Alig tudok felkelni, iszom egy, két vagy három kávét, unom a munkát, bekapok egy kis csokit. Mindkét esetben hirtelen emelem meg az energiaszintet, ami azonban hirtelen is fog lezuhanni, és indul az ördögi kör, még több kávé és csoki, még kevesebb energia. Egyszerű kineziológiai teszteléssel megállapítható, hogy megterheli-e a csoki, a kávé vagy egy adott élelmiszer a szervezetemet és azt szépen kiiktathatom az életemből, illetve a probléma lelki hátterét feldolgozva, akár még vissza is térhetek mértékletes fogyasztásukhoz. Ha azonban szükséges kiiktatni a kávét vagy a cigarettát, akkor a siker érdekében keress egy helyettesítő anyagot, amelyet a tested elfogad és nem fog vágyakozni függőséged régi tárgyához. A kávé esetében igen sok lehetőséged van, a gabonakávétól a koffeinmentesig. Csak azt három-négy napot bírd ki, amíg az elvonási tünetek jelentkeznek. A cigaretta esetében segíthet valamilyen mozgásforma, csikung, tajcsi vagy vezetett meditáció.

Szex
Vágy nélkülivé úgy válsz, ha kiéled vágyaidat – tartja a mondás, és ezt fontos megszívlelned, mert az elfojtások még inkább megkeseríthetik az életedet. Azonban figyelj a mértékre! Szinte az egész életünk függőségeink felismeréséről, elismeréséről és elhagyásáról szól. Ha a szex az, amiben túlzásokba esel, vizsgáld meg, hogyan működteted kreatív, teremtő energiáidat? Nagyon fontos a valós, fizikai szex, de mit akarsz kompenzálni, ha csak e körül forognak a gondolataid? Mit akarsz ezzel bizonyítani, és legfőképpen kinek? Hol van ebben a partnered? Ha ez a partner mindig más és más, akkor hol vagy ebben te magad? Mi elől menekülsz? Talán saját magad elől? Mit érzel? Tényleg jól érzed magad ezekben a helyzetekben? Az érzéseink soha nem hazudnak. Igazi és harmónia, egyensúly csak akkor jöhet létre, ha tényleg úgy is érzel, nemcsak színlelsz, játszol. Ha ennek a hátterét igyekszel feltérképezni, lehet, hogy saját nőiséged elfogadásába ütközöl. Gyerekkori sérelmek, bántások is elvezethetnek oda, hogy most a mértéktelen szex-szel próbálod eltakarni a sebeidet. Ehhez már komolyabb segítségre lehet szükséged, de szépen fel lehet tárni és rendezni a régi ügyeket. A megoldást a fájdalmas érzelmek elengedése hozza.
Gyógyszer lehet még számodra a művészeti tevékenységek beiktatása, jobb agyféltekés rajzolás, a zene- és a táncterápia. A tánc, melyben megélheted nőiségedet, felszabadíthatod azokat az erőket, energiákat, amiket a másiktól vársz, de csak ritkán kapod meg. Ha viszont megleled, felleled magadban, akkor már nem gondolod, hogy mástól kéne elvenned, megkapnod. Ha így adod át magad a testi kapcsolatnak, akkor csodálatos kiegészülésben lehet részed.

Vágd el a kötelet!
Függőségeidet csak akkor tudod elhagyni, ha te ismered fel, és te is akarod elhagyni őket. Más kedvéért bele se kezdj a felgöngyölítésükbe. A legfontosabb a testi-lelki-szellemi harmónia, és ebbe belefér egy kis csoki, kávé vagy cigaretta. Azt is pontosan fogod érezni, hogy mikor válhatsz meg tőlük véglegesen.

Ha a könnyebben feladók táborába tartozol, akkor készülj „b” és „c” tervvel is. A hatékony változásoknak is megvan a maguk filozófiája, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Hogy kezdj hozzá?
Háromféle módon érhetsz el változást:
1. Az azonnali változás lehetséges, ám elég ritka jelenség.
2. A másik lehetőség, hogy hétszer kell jól megcsinálnod, amit el akarsz érni. Például ha van egy függőséged, alapvetően bízol magadban. Van egy erős motivációd az elhagyásra és jól megtervezted a kezdés időpontját, akkor például elhatározhatod, hogy bulikban, ha iszol egy keveset, akkor nem gyújtasz rá még egy cigire is, bármennyire is unszolnak a barátok. Már túl vagy az ötödik bulin, amikor is akkora a kísértés és annyira kívánod a cigit, hogy megteszed. Ilyenkor visszaesel, és bizony újra kell kezdened előröl.
3. Az utolsó egy lassú változás: itt 49x (7×7) kell megcsinálni, kisebb célokat kitűzve, folyamatában elérve a helyes viselkedést. Ha te vagy a” nagy visszaeső”, jól ismered magad, de most hoztál egy év eleji fogadalmat és kellően elszánt vagy, akkor válaszd a lassabb megoldást. Pl: édesség függőségedet próbáld csökkenteni úgy, hogy kitűzöd, nem fosztod meg magad teljesen a sütik és desszertek világától, de a mennyiséget mindenképpen csökkentsd. Számbabéve a családi ünnepeket, a randikat, bulikat és a “csak ugorjunk be egy kávéra” alkalmakat elképzelhetetlen, hogy kivond magad ezekből, de nem is szükséges! Edd a felét vagy a negyedét az eddiginek! Deepek Chopra szerint a lakoma benne van az első kanál levesben, az első falat sütiben, hiszen kielégítetted ízlelőbimbóid vágyát! A mennyiségen tudj uralkodni. Itt ha visszaesel, csak az előző szintig pottyansz vissza, nem oda, ahonnan indultál! Közben, ahogyan haladsz a siker felé önbecsülésed is nő, ami egy pozitív önbeteljesítő kör, hiszen így egyre többet és többet tudsz elengedni függőségedből.
Ez ráadásul nemcsak filozófia, neurológiailag igazolt tény is.
Lényeges az időzítés:
Egyes hagyományok szerint négyszer kezdődik el az év, ezek a napok pedig az évszakok kezdetei. Ez tehát már négy lehetőség, de havonta egyszer az Újhold idejére is időzítheted a kezdést. Kiváló nap ez a rossz szokások letételére és az új dolgok elkezdésére. Sőt az is egy lehetőség, hogy kitűzöl egy napot és kilenc napos ciklusokban haladsz előre. A 9. nap után, egy rövid számvetés és összegzés után indulhat egy új ciklus. Ne ess kétségbe, ha pár nap után nem tudod tartani az iramot vagy alábbhagy a lelkesedésed. Lehet, hogy egyszerűen csak nem a megfelelő napot választottad a kezdéshez. Lehetőség tehát akad bőven, a lényeg, hogy a legapróbb változásokat, eredményeket is ünnepeld meg vagy akár csak vedd észre. Hajlamosak vagyunk a végeredményre fókuszálni és így elfelejteni azt, hogy ami hosszú évek alatt halmozódott fel, annak a leépítéséhez is időre van szükség.

Nap mint nap legyél hálás a legapróbb sikerekért és gyakorlatilag bármiért. Írd le, vezess egy füzetet vagy csak gondolj hálával az életedben részt vevő emberekre. Tele vagyunk félelmekkel, elfojtásokkal, bűntudattal, ez pedig alacsony rezgésszint. Azt már tudjuk, hogy félnünk nem kell, de a rezgésszintünket igyekezzünk folyamatosan emelni. Minden hálás gondolat, köszönet és mosoly egy másik világba emel bennünket, ahova nem érnek fel az alacsonyabb rezgések félelemkeltő hatásai. A hála folytonos áramoltatásával többet tehetsz magadért, mint önsanyargató technikákkal, megvonásokkal.
Tedd napi rutinná, kezdd apró, betartható lépésekkel. Ez egy egyszerű gyakorlat, de hidd el, eddigi életünket a büntetések, a soha nem lehet igazam torokszorító érzése, és a soha nem leszek elég fontos fájdalma kísérte végig. Csoda tehát, hogy túlzásba visszük az evést, ivást, mozgást vagy a szexet? Egyszerűen keressük magunkat, de nem akarunk több fájdalmat átélni, ami teljesen érthető.

Függök, tehát nem vagyok önálló, nem nőttem még fel. Ezért itt az idő, hogy felnőj! Támogató, segítő technikák arzenálja áll a rendelkezésedre. Élj hát velük és élj egy boldogabb, kiteljesedettebb életet.

Ha további kérdéseid lennének, keresd szakértőnket:
Villing Zsuzsa
kineziológus/asztrológus
Chiron Stúdió
1055 Budapest, Nyugati tér 6. 5/V.
villing.zsuzsa.hu@gmail.com
www.chironstudio.hu