Amikor arról beszéltem néhány ismerősömnek, hogy otthonról, távmunkában dolgozom, olyan dolgokkal foglakozom nap mint nap, amiben igazán hiszek, a párkapcsolatom kiegyensúlyozott, a személyes problémáimat, pl. egészségügyi gondokat e mellé már viszonylag vidáman, kihívásként fogadom, azt a választ kaptam, hogy csak én lehetek ilyen szerencsés, ők nem, velük ez nem történhet meg. Úgy gondolom, ezek az emberek egy önsajnáló kijelentéssel elzárják maguktól a változás lehetőségét, pusztán ezzel az egyetlen egy mondattal. Sokszor a nehézséget is fenntartjuk önmaguknak, hogy jobban együtt érezzen velünk környezetünk, vagy mert egy olyan facsoporthoz tartozó cserje vagyunk, amely nem mer vagy szégyelli magát, ha magasabbra, bokrosabbra nő társainál… Senki sem a céltól indul, mindenki a startvonalnál kezdi. Egy bizonyos életet szeretnél? Egy konkrét munkakörrel? Boldog párkapcsolattal és örömökkel? Akkor indulj el felé lépésről lépésre!

Fogalomzavar?
Már önmagában az is sokat elárul, hogy valaki mit ért az olyan fogalmak alatt, mint sikeres ember, jólétben élő személy vagy életművész. Ha arra gondolunk, ezeknek az embereknek felvitte az Isten a dolgát, lehet, hogy saját elménkben járunk tévúton. Az életművészek nemcsak elkényeztetett ingyenélők, hanem konstruktív személyek, álmodók, alkotók, tudatos életvezetést gyakorlók.

Válts életmódot?! Válts szemüveget!
Napjaink egyik legdivatosabb hulláma az életmód átalakítása és az életmódváltás. Ugyanakkor, ha valakit megkérdeznénk, mit is értünk pontosan ez alatt, valószínűleg a más étkezést, az egészségesebb életmódot említené. Nincs is ezzel semmi baj, az életmód szó ugyanis olyan általános, természetes és átfogó kifejezésünk, amelynek nehéz megfogalmazni a pontos jelentését.
Az életmódváltás olyan strukturális átalakítása az életünknek, amely által a hétköznapjaink minőségileg javulnak, a testünk és lelkünk egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá válik. De mindez hogyan valósítható meg? Ezer és ezer módszert ismerünk, de valljuk be, a ritka kivételektől eltekintve, nagy átalakulást csak kevesen és igen ritkán érünk el.

A változáshoz idő kell: valódi belső mintává az olyan szokásokat tudjuk tenni, amelyek finomhangolnak bennünket és éveken keresztül hatnak ránk.

Születéstől fogva berögzült minták
Nem érdemes azonban hibáztatni magunkat. Ha beiratkozunk egy spirituális vagy egészséges életmód foglakozásra, előadásokra járunk vagy fórumokon beszélgetünk, tapasztalhatjuk, hogy szinte minden törekvőnek ugyanazokkal az apró részletekkel vannak nehézségei, mint nekünk, és szinte mindenki ugyanott akad el. A legtöbb új életforma ugyanis egy darabig nagy lelkesen követhető, majd leáldoz az átalakulás fénylően ragyogó csillaga és vele együtt gyakran az önbizalmunk is. Ennek oka abban keresendő, hogy születésünktől fogva létezik egy belénk nevelt minta, életforma. Szüleink és nagyszüleink éltek és neveltek minket valahogy. Sőt olykor a gyermekeket nagyon precíz és egészséges életre nevelik, miközben a felmenők, mondjuk, dohányoznak vagy zsírosan étkeznek – a gyerek szeme láttára. Gyermekként érzékeljük ezeket az eltéréseket és tisztán látjuk, hogy szüleink hogyan élnek, és ezzel szemben mit várnak tőlünk. Aztán ezek a minták olyan zsigeri szinten, mondhatni sejtszinten ivódnak belénk, hogy a tudatos változás ehhez képes csak a felszínt kapargatja. Ez függ attól is, hogy hány évesek vagyunk, milyen hosszú ideje élünk egy bizonyos modell szerint és attól is, hogy jellemünk alapjában véve nyitott-e az újra, rugalmasak vagyunk-e, vagy sokkal inkább merev, szilárd személyiségünk van? A változáshoz idő kell. De mindez nem néhány hónapban vagy fél évben mérhető. Valódi belső mintává az olyan szokásokat tudjuk tenni, amelyek „finomhangolnak” bennünket, és éveken keresztül hatnak ránk. Szellemi körökben ismert, hogy kb. öt évre van szükség ahhoz, hogy egy minta elmélyüljön. Pl. ha öt éven át majdnem minden reggel meditálunk, akkor ez a gyakorlat még harminc év múlva is az életünk része marad. Addig bizony időről időre, nyaralás alatt, hideg napokon, betegség után, újra és újra magunkra kell szólni: végezd ezt a feladatot! – mert önmagától a szervezet még nem fogja igényelni, a szokást idővel elhagyjuk.

Csapdák
Tipikus csapda például, amikor megbeszéljük magunkkal, hogy egy tevékenységet ilyen-olyan okból, de muszáj szüneteltetnünk, pl. sportot vagy fogyókúrát. Az eredmény, az elhatározás már nem lesz ugyanaz.
● Az is nagy fába vágja fejszéjét, aki túl nagyot vállal, tehát pl. minden átmenet nélkül azt mondja magának, hogy mától esténként nem vacsorázom. Kb. 1 hét után a szervezet úgy kiéhezik, hogy egy családi partyn, este 8 órakor vígan fogja majszolni a tejbe mártott magvas kekszeket.
● Az engedékenység és a túlzott elvárás mellett a szigorral átitatott bűntudat is csapda lehet. Pl. amikor valaki a dohányzásról próbál leszokni, kezdetben sóvárog minden szál cigaretta után, ezért esetleg belefut egy-egy tilosban történő rágyújtásba. Később ez a sóvárgási idő kitolódik, ritkábban igényli már a szervezet a nikotint, mert ürülnek az ismétlést követelő mérgek. Ugyanakkor, ha egy nem tervezett rágyújtás miatt azonnal bűntudat ébred bennünk, akkor az elhiteti velünk, hogy nem vagyunk elég erősek, vagyis kikezdi önbizalmunkat. De vajon egy nem túl szilárd önbizalommal hogyan fogjuk megállni holnap és holnapután, hogy ne gyújtsunk rá? Vagyis önmagunknak teszünk ezzel keresztbe! A fokozatosság és az esendőség elfogadása – a reális keretek között – mind szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életmódváltásban.

Akik semmilyen új élményre nem vállalkoznak, semmilyen új energiaforrást nem lelnek.

A világ, mint tükör
Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy adott életvitellel együtt járnak bizonyos tevékenységek. Ha pl. a munkánk miatt éjfélkor fekszünk és máskor reggel négykor kelünk, akkor akaratlanul is ráállhatunk a kávézásra és a rendszertelen életre. Ha rendszeresen klubokba járunk bulizni, nehezebb lesz leszokni a dohányzásról. Amikor már kezdünk túllépni a gyerekkori belénk nevelt mintákon és mindennapi berögződéseinken, akkor a külvilág, mint a választott életünk tükre visszahat ránk. Ugyanaz a közeg, ugyanazok a személyek és ugyanazok az élethelyzetek tovább erősítik a negatív mintákat, vagyis azt, amitől meg akarunk válni!
A világ téged tükröz, de te is egy automatikus reakciósorozat szerint működsz a világ felé. Ha pl. szeretnél egészségesebben étkezni és áttérni a vegetáriánus étkezésre, akkor próbálj meg egy vegetáriánus étteremben ebédelni a helyett, hogy a szokott kifőzdédben salátát és krumplit rendelsz a hamburgerillatba burkolózva. Fontos az is, hogy legyen hited abban, amit végzel. Ha csak kipróbálod az új életformát, akkor valószínű csak annyi ideig fogod követni, amennyi időre – mondjuk – kipróbálnál egy új mosóport, maximum, amíg azaz egy zacskó eltart…

A sikerhez szükséged lesz a gyökerek és gyökérminták feloldására, saját belső elhatározásodra, amely ne legyen se kőbevésetten merev és szigorú, sem túl engedékeny, részben a külvilággal kapcsolatos élethelyzetek alakítására – lévén, hogy te most már egy másik ember vagy – és hitre, hogy őszinte elhatározással végezd ezt a folyamatot.

10 +1 tudatos lépés a változásért
Lépcsőink segítenek abban, hogy az életmódváltásod sikeres legyen, az életedet tudatosan megtervezd, új életvitelre tegyél szert, vagyis tetszés szerinti életutat járj be! Igen, élet – mert ez az egész életedre szól…
1 Új útvonalak bejárása: Egy jellegzetes probléma, amikor lelkes párkeresők arra panaszkodnak, hogy évek óta nem találják az igazit. Ez akkor is igaz, hogyha nem egy szobában ülnek egész nap otthon, hanem időről időre azért ellátogatnak közösségi helyszínekre is. A probléma azonban az, hogy teljesen a már jól kihasznált és kiismert térben mozognak. Semmilyen új élményre nem vállalkoznak és így semmilyen új energiaforrást nem lelnek. Érdemes már a legalapvetőbb módokon is változtatni életünkön. Új útvonalon, más járművel hazajárni, ha lehetséges, másik boltban vásárolni, más időpontban kelni és feküdni, egyszóval új távlatok nyílnak, ha új utakat járunk. Vagyis ideje a járt utat elhagyni a járatlanért!
2 Új vágyak, tervek – készíts listát: Egy rendkívül triviális, mégis hatékony módszer a célok írásba foglalása. Az írás megmarad. Amikor írásba adunk valamit, komolyabban gondoljuk a megfogalmazottakat, amikor írunk, erősebb fókuszt alakítunk ki egy kívánt élethelyzet vagy éppen tárgy, ház, autó stb. irányába. Fogalmazzuk meg nagyon pontosan, hogyan, hol szeretnénk élni, miből, kivel és mire van szükségünk, valóban szükségünk az életünkben. Érdemes olyan vágyakat leírni, amelyeknek érezzük az alapját, a szükség valódi fogalma szerint. Négy különböző autó esetében lehetséges, hogy az elménk természetes reakcióval úgy reagál – minek? Gondolatainkat el kell hinnie belső énünknek, akkor van lehetőségünk egy teljesebb életre.
Igen, ha már készítettél ilyen listát és nem sikerült, akkor vedd elő a régit, nézd át. Írj sokkal konkrétabbat, pontosabbat – akkor sikerül!
3 Új étkezés, egészséges ételek: Nemcsak az egészségi állapotunkon javíthatunk a táplálkozás megváltoztatásával, hanem mentalitásunkon, életkedvünkön is. Az Ájurvéda tudománya szerint pl. a hatféle íz különböző élettani hatásokat produkál és a háromféle testtípust más és más módon szükséges élelmiszerekkel erősíteni. Próbáljunk ki az eddigi táplálkozásunktól merőben eltérő módszert. Kerüljük a sok belső feszültséget adó húst és helyette inkább játsszunk a fűszerekkel. A csípős, kesernyés, fanyar ízek aktivizálnak, bepörgetnek, a sós és savanyú ízek inkább csak égetnek, szenvedélyesebbé tesznek, míg az édes íz megnyugtat, lazít. Az új ételek emésztésünkön keresztül új hangulatot és a melankólia megszűnését adják.
4 Új ruhák – mikroklímánk és a ruhaváltás: A legkisebb, testünket körbefonó környezetünk a ruházatunk. A minket beburkoló ruhadaraboknak nemcsak a színe, fazonja is kihat ránk. A nagyon bő ruhák elbújásunkat, a nagyon szűkek pedig a magunk számára kiszabott korlátozott élettereket jelképezik. Ha rendetlenség van a gondolataink között, érdemes letisztult fehéret vagy feketét hordanunk, ha pedig enerváltak vagyunk, élénkebb színeket, bordót, narancsot, zöldet viselnünk. A színek és formák visszahatnak elménkre, már néhány nap alatt is. Az is fontos, hogy megengedjük magunknak, hogy a jobbik ruhánkban menjünk dolgozni vagy edzeni. A sok sosem hordott ünneplő vagy alkalmi ruha, ékszer vagy egyéb holmi azt súgja, vársz valamire, de nem ma lesz az a nap. Öltözz fel mindennap csinosan, a magad teljességében ragyogj, mert ez a változás első napja!
5 Új terek – makroklíma és a lakberendezés: A legtágabb makroklíma, amin változtatni tudunk, a saját otthonunk területe. Sokan, akik változást, javulást remélnek életükben, eszmeileg ugyan reménykednek, de a megszokott rendszerük szerint élnek. Még az újságokat és leveleket is ugyanoda teszik le a lakásban nap mint nap, többnyire ugyanazt a bútorelrendezést alkalmazzák minden albérletükben, úgy általában kötött térben mozognak. A minket körülvevő tér nemcsak a Feng Shui vagy a Vastu szerint hat vissza ránk, bármilyen lakásátrendezés néhány hét alatt, mint változás és változtatás, visszahat az életünkre. A mozgás – mint azt a kínai filozófia és így a Tao tökéletesen leírja – változás. Ami változik, az pedig él. Évente 1-2 alkalommal bátran változtass a lakótéren! Figyeld a hatásokat, kérd térrendező segítségét. A legtöbb ilyen ötlet nem kerül semmibe!
6 Új időpontok – rugalmasság, avagy ideje fennmaradni: Az elménket és életünket jelentős mértékben képes korlátozni, ha az időnkben és életünkben rugalmatlanok vagyunk. 10 évesen még teljesen természetes, hogy este 8-9 órakor aludni térünk, és egy felelős munkavállaló tudja, hogy nagyjából mikor kell nyugovóra térnie ahhoz, hogy másnap hibátlanul tudjon teljesíteni. De ha sohasem vagyunk képesek áthágni az időbeni és tevékenységi korlátokat, vagyis egy-egy bulit azért mondunk le, mert későn van vége, egy előadásra nem megyünk el, mert messze van, mert a szűk keretekbe nem fér bele, amit felállítottunk magunknak, akkor ne várjuk, hogy ebbe a szűken szabott életbe bármilyen új öröm, ember vagy siker belefér majd. A folyó néha kilép a medréből, és az áradásból fakadó iszap táplálja a két partot. Ám végül gondtalanul visszatér a már kivájt szakaszba…
Fordítva az is igaz, hogy érdemes korábban kelni, hogy hosszabb és teljesebb legyen a napunk.
7 Új ember – reális énkép: Amikor azt gondoljuk magunkról, nem érdemlünk meg egy sikeresebb élethelyzetet, kicsik, törékenyek és szerencsétlenségre ítéltek vagyunk, akkor borítékoljuk ezt az állapotot életünkben. Gyakran előfordul, hogy egy helyes udvarlót úgy szalaszt el egy nő, hogy középszerűnek véli magát a férfihez. A tudattalanunkban rejlő állati ösztönök kapcsán kimondatlanul csoportkódok alapján hasonlítgatjuk magunkat környezetünkhöz – alfa, béta… stb. Ha gyengébbnek, hatástalanabbnak vagy éppen rondábbnak érezzük magunkat és ezen meditálunk, akkor elűzzük lehetőségeinket. A középszerű nőstény alfahímet keres típusú gondolkodásmód a legnagyobb öngól, amit lőhetünk magunknak. Nézz a tükörbe és dicsérd meg magadon a szép részeket, mindennap legalább egyszer mosolyogj magadra! Mondd ki hangosan is az önbizalom mantráját, ami nem fog ellenkezést kiváltani elmédben: megtalálom a saját vevőkörömet – minden értelemben!
8 Új élethelyzetekkel járó felelősség: Ez pedig elkerülhetetlen. Asztrológiai és önismereti munkásságom során gyakran tapasztalom, hogy az egyes élethelyzetekben való megrekedés valódi oka az, hogy a következő lépcsőfok elérésével új felelősség is jár. Pl. egy komoly kapcsolatra hiába vágyik valaki, ha közben fél mondjuk a házasságtól és retteg a gyermekvállalástól. Ahhoz, hogy a felelősséget elfogadja és viselni is tudja valaki, sokat segít, ha pl. karitatív szervezeteknél, nehéz sorsú emberek között teljesítünk önkéntes szolgálatot. Ez gyakran kitisztítja az elmét az irreális félelmektől, és megacélozza a jellemet az élet komolyabb történéseihez. Elhelyez a világban.
9 Új válaszok – lemondás: Mikor mondtál utoljára nemet valamire? Valószínűleg elég régen. Akkor is igaz ez, ha rendszeresen nemet mondasz a kötelességeidre és a feladataidra egy dologgal kapcsolatban, de mégsem mondasz nemet az egész projektre, vállalásodra – fenntartandó az élethelyzeted. Ha pl. képtelen vagy jól végezni egy munkát és a kihívásokra nemet mondasz, de a munkahelyet ugyanúgy birtokolni akarod, akkor nem mondtál igazán nemet. Ha valóban szeretnél új élethelyzetekbe kerülni, új hobbikba, tevékenységekbe kezdeni, akkor ezekhez szabadidőt, energiát, kapacitást kell felszabadítanod, vagyis az a kérdés, van-e még elég üres lemezterület… Ha nincs, akkor pedig le kell mondani valamiről. Azokat a tevékenységeket, amiket csak a szerep kedvért vagy önámításból, megszokásból, berögződésből végzel, ideje elengedni. Ezek feleslegesen felemésztik energiáidat, miközben nem adnak kellő eredményt és örömet. Bizony, ha új dolgokba kezdenél, a megfáradt dolgokról előbb le kell mondani, akár a sok szabadidőről vagy túlzott kényelemről is.
10 Új végcél – amin függhetsz: Szinte senki sem képes a világban céltalanul kóborolni és kitartóan lógni a levegőben. Kell valamilyen meggyőződés, cél, terv, motiváció vagy hit, ami erőt ad, amin függeszkedhetünk. Menj el egy templomba vagy az áhított vágyad, célod fogalmazd meg pontosan, és menj el az ahhoz legközelebb eső helyre. Pl. ha szeretnél egy új lakást egy környéken, sétálj arra, ha szeretnél egy jó reklámot a cégednek a tévében, nézd meg a csatorna adását stb. A lényeg, hogy kapcsolódj össze a céloddal és a legjobb, ha a motiváción túli mély meggyőződésnek, hitnek adsz teret magadban, akkor is, ha ez nem éppen vallásos jellegű.
+1 Kapcsolódj be az áramlásba! Ne feledd, hogy az élet egy folyamatos változás, hegy és völgy, fent és lent állandó váltakozása. De éppen ettől a váltakozástól lesz minden pillanat az életedben érdekes, változatos, megfogható, „ízes” és életszerű. Az életben ezért érhetnek veszteségek és lehetsz a helyzet abszolút nyertese is. Soha ne ragadj le, ne ülj le és ne bánd az átmeneti veszteséget. Akár a tőzsdén, itt is minden mozgás egyfajta nyereséget jelent. Az áramlást tartsd fenn azzal, hogy bekapcsolódsz az áramoltatásba. Ennek az elvnek fontos momentuma, hogy mindig adj az embereknek, járj a környezeted kedvében, adakozz, dicsérj, ajándékozz. Időt, mosolyt, szép szavakat vagy egészen konkrét dolgokat, és akkor ezek a kincsek idővel az áramlás törvényének köszönhetően visszatérnek majd hozzád. Az áramoltatáshoz az is hozzátartozik, hogy el kell fogadnod, amit kapsz. Vagyis amikor valaki felajánl Neked valamilyen kedvességet, érdemes elfogadnod tőle, hogy ezáltal ne szakítsd meg az áramlás körét. A bekapcsolódás lesz az életmódváltásod sarokköve, ez lesz maga az élet.