A nők agya aktívabb, mint a férfiaké, és bizony sokkal több mindenben segíthet nekünk, mint azt gondolnánk. Csak tanuld meg meghallgatni, felerősíteni a jelzéseket és meg fogsz lepődni!

{idozito2}

Gondolkoztál már azon, mi mindenért felelős az agyad? Ennek köszönhető, hogy emlékszel dolgokra, bonyolult problémákat tudsz megoldani vagy álmodozni. De ennél sokkal több dologban is hagyatkozhatsz rá! Sőt, valójában az agyad képes mindent kontrollálni, legyen szó a szexuális életedről vagy az étvágyadról. Persze az is igaz, hogy ha figyelmen kívül hagyod a jelzéseket, akkor egy idő után nem jönnek többet. Lássuk, milyen területeken segíthet nekün, és hogyan hallhatjuk meg legjobban a szavát.

1. Kikapcsolhatod a stresszt
Vizsgálatok sora bizonyította, hogy a nők agya sokkal aktívabb, mint a férfiaké, és különösen igaz ez a prefrontális területeinkre. Ez a terület felelős a döntésekért, az impulzus kontrollért, a tervezésért, empátiáért és még sok más dologért. De az, hogy ez a terület ilyen aktív, kihívást is jelent, hiszen emiatt a nők hajlamosak többet aggódni, és gyakran gondjuk van a dolgok elengedésével. Ezeken a problémákon azonban a már ismert stresszkezelő technikák segíthetnek. Próbáld ki az irányított imaginációt, a meditációt vagy akár egy masszázst. Szánj rá napi 10 percet, és máris mérhetően csökkeni fog a stresszreakcióban nagy szerepet játszó kortizol hormon szintje. Így máris boldogabb, bölcsebb és produktívabb leszel.

2. Kontrollálhatod a cukor iránti vágyakozásodat
Te is érezted már a legyőzhetetlen késztetést, hogy egyszerre magadba tömj egy tábla csokit? Jó, ha tudod, hogy ez nem a gyomrodból jön, hanem szintén a fejedből. A cukoréhség-rohamok akkor jelentkeznek, amikor az agyad kiéhezett. Alacsony D-vitaminszint, alacsony vércukorszint, kevés alvás: ezek mind csökkentik az agyi vérkeringés szintjét, ami rossz döntésekhez vezet. Sokkal jobban jársz, ha megadod neki, amire szüksége van, tehát nyolc óra alvást, a nap során elosztva fogyasztott egészséges táplálékot és ha kell, táplálékkiegészítőket.

A cukoréhség-rohamok akkor jelentkeznek, amikor az agyad kiéhezett.

3. Enyhítheted a PMS-t
Ha a menstruációd érkezése előtt irracionális, hisztérikus, szénhidrátra éhes szörnyeteggé válsz, az is az agyad hibája és nemcsak a hormonjaidé. A progeszterontól relaxált leszel, az ösztrogén segít tisztábban gondolkodni, viszont mindkettő szintje lezuhan a ciklusod előtt. Hogy a hatást ellensúlyozd, nem kell más, csak egy löket szerotonin. Ezért vágyunk szénhidráthegyekre ilyenkor, de azért nem árt egészségesebb módon emelni a szintet, ugye? Az édesburgonya vagy az alma máris megoldja a problémát, méghozzá negatív hatások nélkül. Ha pedig még mindig nem oldódott meg a gond, válaszd a legjobb szerotoninszint emelőt: mozogj intenzíven!

4. Javíthatsz a szexuális életeden
Mivel a nők agya arra készült, hogy egyszerre több dologra is képes legyen koncentrálni, nem egyszerű egyedül a szexre figyelni, ugye? Az pedig, hogy min jár az agyad közben, elronthatja vagy éppen fantasztikussá is teheti az élményt. Így hát a legjobb megoldás, ha valami igazán izgatóra gondolsz, például az érzésekre, amelyek elöntenek. Lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz elsőre, de hidd el, megéri! Ha nehezen lendülsz bele, kérd meg a párodat, hogy bemelegítésként masszírozza meg a lábad – ez még jobban belelendít majd.

5. Javíthatod az intuíciódat
Oka van annak, hogy mi nők gyakrabban érezzük a gyomrunkban, mi történik vagy mit kéne tennünk. Az ok egyszerű: a női agy jobban olvassa a társadalmi jelzéseket és egészen árnyalatnyi változásokat, különbségeket is könnyedén rögzít. De attól, hogy az agyunk észrevesz valamit, mint például egy furcsa pillantást egy kollégától, ez nem jelenti azt, hogy mindig jól is értelmezzük a jeleket. Fontos, hogy komolyan vegyük az érzéseket, de az is, hogy néha megkérdőjelezzük őket. Arra sem árt figyelned, hogy ha keveset ettél vagy aludtál, az ösztöneid könnyebben súghatnak rosszat. Viszont megtanulhatsz értelmezni jeleket, és minél többször kérdezed meg magad róluk, annál jobban fogod felhasználni őket.

Szöveg: Kovács Valéria