Fogyj lépésről-lépésre!
A bokwa név két szó összevonásából, a box és a kwaito nevű dél-afrikai törzsi harci táncból ered. Ezt a kettőt ötvözte megalkotója egy dél-afrikai fitness szakember, Paul Mavi. Ő az, aki Amerikából több mint egy évtizede útjára indította ezt az új mozgásformát, amely Európában is igen népszerű lett. Magyarországon fél éve lépkedhetünk számok és betűk nyomán, igazi party hangulatban.

{idozito2}

Szökkenve vagy lépkedve, egyre megy
Ha bokwáról van szó, ma már inkább egy kardió jellegű, csoportos óratípusról beszélhetünk, mint harci táncba oltott boksz elemekről, az óra sok tekintetben az aerobikra hasonlít. A szükséges bemelegítés után az edző irányításával mozog a csoport a zene ütemére. Az órán szóló zene bpm száma általában 128-140 között mozog, viszont a mozgás intenzitását nem ez határozza meg. Mindenki magának szabja meg, hogy lépked vagy ugrál, vagyis milyen pulzustartományban dolgozik. Ennek megfelelően akár a zsírégetés, akár az állóképesség növelése a cél, eredményes lehet az edzés.

Minderre természetesen magunknak kell figyelnünk, lehetőleg egy pulzusmérő óra segítségével, hiszen ezen az edzésfajtán nem a pulzusmérésen van a hangsúly, hanem a közös, jó hangulatú mozgáson. Az edzésen nem áll le az oktató pulzusellenőrzés és a további teendők meghatározása céljából, de edzés előtt érdemes egyeztetni az ilyen irányú igényeket.

Zumba kontra bokwa
Bár sokan összemossák a két divatos mozgásformát, lényeges különbség a kettő között, hogy ez utóbbiban nincs koreográfia. A vendégeknek itt lépéskombinációkat kell követniük, amelyek számokra és betűkre emlékeztető alaplépésekből épülnek fel. Így amikor valaki először sétál be egy órára és megtanulja az egyes számot, az L, vagy a C betűt, a későbbiekben is mindig ugyanezekkel a lépésekkel fog dolgozni, persze egyre bonyolultabb variációkat követve. Minden lépésnek meghatározott kézjele van, amelyeket az oktató magasra tartott karral mutat fel. A lépések sorrendje az oktatótól és a csoport összetételétől függően változik.

A kevés felfelé törő karmozdulat csak úgy, mint az előrerohanás, felugrás, lábak földhöz csapása, a bokwa harci tánc jellegből fakad.

Party hangulat tánc nélkül
A csoport nem egymást követő számokra, hanem hatvan percig tartó folyamatos zenei mixre mozog, ami ugyan az aerobik órákon megszokott 32-es tagolásra épül, a lépéskombinációk azonban egyszerűen a zene üteméhez igazodnak. A partyhangulatot a legújabb, diszkókban is hallható slágerek biztosítják. Így ha valaki a jó zene kedvéért szívesen menne szórakozni, de egyedül nem mer nekivágni, itt jó társaságban mozoghat Rihanna, Madonna vagy Usher legfrissebb számaira. Sokan éppen azért nem járnak táncos fitness órákra, mert azt képzelik, botlábuk van. Ez azonban az egyedüli olyan kardió óra, ami nem koreografált. Egy L betűt formázni a lépéseinkkel még a legkevésbé táncos lábúaknak sem kihívás.

Lépj szintet!
A bokwában különböző szinteket lehet elérni: az elsőhöz 12 lépéskombináció tartozik. Ezek nem mind betűk, vannak humoros, egyedi elemek is, mint például a superman, amely kettő jobbra és kettő balra lépésből áll és végül kiáltással zárul. Ha valaki csak beesik az órára, persze meg tudja tanulni a lépéseket, viszont egy idő után szétválik a csoport, mivel ha valaki rendszeresen jár, akkor az alaplépések elsajátítása után a kombinációkkal együtt is igényli egy idő után a továbblépést. Bár nemzetközi szinten már a négyes fokozat is elérhető, Magyarországon most még csak egyes szintű órák vannak, magyarán az első tizenkét alaplépést gyakorolja a csoport. Aki meg már tudja őket, az megpróbálja a saját stílusával változatossá tenni az edzést.

A variációk sora végtelen
A lényeg tehát nem az, hogy egy adott koreográfiát sajátítunk el, amit aztán elfelejtünk, illetve talán soha többé nem használunk fel, hanem hogy ezeket a lépéseket utána mindig újra és újra felhasználjuk. Tehát ha az oktató meg sem mozdul, csak a jelet mutatja, a résztvevők akkor is ugyanúgy el tudják táncolni a lépéskombinációt. Amikor már ezek a lépések jól mennek, akkor érdemes eggyel haladóbb szintre lépni.

Zsírégetés és stresszoldás
Mivel a betűk és a számok nyomában lépkedve szinte csak a lábunk mozog, elsősorban a far, comb, vádli izmait formásíthatjuk. Fontos azonban, hogy alapvetően kardióedzésről van szó, amely a vérkeringést és a szív izomzatát is erősíti. Elsősorban állóképességi-zsírégető óra ez, bár tonizáló hatása is kétségtelen. Fogyásban és izomtónus fokozásban együtt, illetve a láb szálkásításában érhetünk el vele látványos eredményeket. A karmunka elenyésző szerepet kap, így azok is szeretni fogják ezt az új mozgásformát, akiket amúgy megzavarna a karok és a lábak mozgásának összehangolása. A kevés felfelé törő karmozdulat csak úgy, mint az előrerohanás, felugrás, lábak földhöz csapása, a bokwa harci tánc jellegből fakad. Ugyanúgy, ahogy a kiáltozás is, amely nemcsak a felspannolás és stressz levezetésére alkalmas, de a légzéstechnikában is segít.

Miben más?
Olyan csoportos kardioedzésről van tehát szó, amely kezdőknek könnyen követhető, a haladóknak pedig élvezhető annak ellenére, hogy nem komplett koreográfia, hanem egyszerű lépések találhatók benne. A valódi bulihangulat megőrzése a cél, ahol táncosok és kevésbé táncoslábúak mind együtt vannak jelen. Legfontosabb jellemzője és újítása azonban az, hogy interaktív csoportos edzésforma, ami eddig még nem volt. A résztvevők ugyanis akár az oktató nélkül is tudják követni a lépéskombinációkat. Ez róluk szól: összejönnek és együtt mozognak.

Fotó: BOKWA FITNESS LLC.