A testednek megvan az a képessége, hogy hízásra kényszerítsen, pontosan úgy, ahogy lélegzetvételre kényszerít. A testben beépített genetikai túlélő program úgy működik, hogy ha bármilyen oknál fogva úgy érzi, az életben maradás érdekében erre van szüksége, kényszerít, hogy meghízz és meg is tartsd ezt a súlyt. Ezt nevezzük ZSÍR-programnak, amely arra szolgál, hogy zsírtárolásra használja a tested.

{idozito2}

 

A ZSÍR-program működése
Amikor a ZSÍR-program aktív, finom hormonális és kémiai változások állnak be a testben, amelyek elérik, hogy a test meghízzon és meg is tartsa a zsírt. Ilyenkor a tested eléri, hogy megéhezz, megkívánj bizonyos ételeket, és több kalóriát vigyél be, ám ezeket nem égeti el, hanem eltárolja a zsírsejtekben. Valami miatt aktiválta a programot. A megoldás az, ha ráveszed a testedet, hogy sovány akarjon lenni. Ekkor leállítja a ZSÍR-programot, könnyen, küszködés és diéta nélkül fogysz és meg tudod tartani a súlyodat. Mindennek az a kulcsa, hogy rájöjj, nálad mi indítja be a programot és le tudd állítani.

A ZSÍR-program kikapcsolása pozitív érzelmekkel
Amint automatikus szokásoddá válik a pozitív gondolkodás, kiiktathatod azoknak a stresszjelzéseknek a 90%-át, amelyek azzal tévesztik meg a testedet, hogy nem vagy biztonságban, és önvédelemként szükséged van a kövérségre. A gondolatok valójában szokások: minél többet gondolkodunk egy adott módon, annál inkább megerősödik az a gondolkodási szokás.
Szokás lehet a negatív gondolkodás, a bosszankodás vagy rettegés, akár úgy is, hogy egyáltalán nem vagy tudatában. A tested nem érti, hogy pontosan mit is csináljon, így néhányunknál beindítja a ZSÍR-programot. És ebből lesz a probléma.

A pozitív gondolkodás is szokás: minél többször teszed, annál inkább rögzül. A pozitív gondolkodást szokássá téve megszűnnek a ZSÍR-programot beindító stresszjelzések.

A pozitív érzelmek ereje
A pozitív gondolkodás egyszer s mindenkorra automatikusan megszünteti a mentális és érzelmi elhízás csaknem minden formáját. Gondold csak meg:
● pozitív gondolkodással a hétköznapi mókuskerék okozta stressz gyengébben hat, így kevesebb lesz a mentális éhségjelzés.
● amint pozitív érzelmekkel táplálod magad, az életed is vidámabb lesz – így kevesebb az érzelmi éhségjelzés.
● javul a kapcsolatod a világgal, az életednek több célja és értelme lesz – így kevesebb a spirituális éhségjelzés.
● nagyobb biztonságban érzed magad, a félelmeid csökkennek. Jobban kinyílsz a világra, és úgy érzed, irányítod az életedet. Kevésbé vagy dühös, és kisebb a késztetésed arra, hogy a hájat védőpáncélként vagy fegyverként használd – már nem szenvedsz az érzelmi elhízás miatt.
● kevésbé uralnak negatív hiedelmek, melyek visszatartanának – vagyis a mentális elhízás is a múlté.

A továbbiakban néhány hasznos technikát mutatunk be, amelyek segítenek hozzászokni a pozitív gondolkodáshoz. Minél többet gyakorolod, annál automatikusabbá válik a pozitív gondolkodás. Nemcsak a tested lesz képes a fogyásra, hanem az elméd is egyre több pozitív energiát fog sugározni. Ez az energia hajtómotorként hat majd az életed minden területén.

Ha még ma megteszed az első lépést, a legnehezebben már túljutottál – kiléptél a tehetetlenségből.

Technikák a terhek könnyítésére
● Sugárzó szeretet
A szeretet a legnagyobb pozitív érzelem, mely megtisztítja az energiáidat. Könnyebbé, simábbá, kielégítőbbé, értelemmel telibbé és élvezetesebbé teszi az életet.

Gyakorlat:
Amikor egyedül vagy, csendben ülj le, és képzelj el egy szeretetteli napsugarat, amint gyengéden megérinti a szíved tájékát. Érezd, ahogyan a szíved fürdik ebben a fényben, és minden irányba szertesugározza. Érezd, ahogyan ez a fény megvilágítja, táplálja és szeretettel tölti meg a tested minden egyes sejtjét. Miután egy kicsit elidőztél, képzeld el, hogy a fény reflektorként tör ki a mellkasod közepéből megvilágítva és feltöltve mindent, amit érint.
Töltsd meg vele a szobát, majd a fákat, növényeket és virágokat odakint. Hagyd, hogy a fény minden irányba továbbterjedjen, amíg az univerzum egészét is körülöleli.

Napközben, amikor csak eszedbe jut, képzeld el ezt a szívedből kiáradó, reflektorszerű szeretetfényt. Minden helyzet azonnal könnyebb és kellemesebb lesz, ha ezzel a szeretetteljes rezgéssel fordulsz a világ felé.

Megbocsátás sugárzása
A lét egyik legemelkedettebb állapota az egyetemes megbocsátás. Mindnyájunknak vannak önző és nemes szükségletei is, és ezek kielégítésére törekszünk. Előfordul, hogy csak úgy vagyunk képesek kielégíteni őket, hogy azzal valaki más igényeit, vágyait vagy jogait sértjük. Ez elkerülhetetlen. Mindannyian sérülünk és megsértünk másokat. Vannak megbocsáthatatlan dolgok, ugyanakkor mások hibáztatása és a megbocsátás megtagadása mindenkinek árt – legfőképpen neked magadnak.
A megbocsátás nem más, mint az elengedés, a megszabadulás mozzanata. Feloldjuk a fájdalmat, a sérelmet és a rosszat. Amikor képesek vagyunk megszabadulni az érzelmi terheinktől, a túlsúlyként felhalmozódott fizikai terhek elengedése előtt is megnyílik az út. Önmagad elítélése legalább olyan ártalmas, mint mások hibáztatása. A gondolat hatalmas erő, és annak ad energiát, amire figyelsz. Vagyis önmagad elítélésével csak saját gyengeségeidet erősíted.
A megbocsátástól jobbnak érzed magad, és már azt is képes leszel elhinni, hogy megérdemled a jót, és érdemes vagy arra, hogy az áhított testalkattal megajándékozd magad.

Gyakorlat:
Ülj csendben, egyedül, és mondd ki a MEGBOCSÁTÁS szót, lassan, néhányszor megismételve. Érezd, hogy tested minden sejtje egyetértően mondja ezt a szót. Eszedbe juthatnak emberek, akiknek meg kellene bocsátanod. Mondd nekik, hogy megbocsátasz, és érezd, hogy tested minden sejtje is így tesz. Ne feledkezz el arról sem, hogy magadnak is megbocsáss.

Fogadd el a testedet olyannak, amilyen
Fontos, hogy képes legyél megbékélni a tested jelenlegi formájával. Akkor kezdesz el fogyni, amikor gondolatilag erre a pontra érsz. Bármilyen ellentmondásosnak tűnik, ne légy elégedetlen és türelmetlen a súlyoddal kapcsolatban, próbáld inkább kényelmesen érezni magadat úgy, ahogy most vagy. Mindaddig, amíg nem fogadod el, és nem szereted magadat a mostani testedben, az önbecsülés és az önértékelés terén idézel elő éhséget.

Tedd el a mérleget
Ha minden nap méred magad, a megtorpanás időszakában könnyen elveszítheted a lelkesedésedet, pedig ezek fontos megerősítő időszakok. Kívülről nem látszik, de a testedben éppen olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, melyek a következő nagy áttörést készítik elő. A mindennapi méricskéléssel csak a gyors fogyásra összpontosítasz. Ehelyett inkább arra figyelj, hogy milyen hatékonyan és folyamatosan alakul át a tested.

● Fedezd fel a szenvedélyedet!
Nagyon sokan már rég elvesztették kapcsolatukat az örömmel és a szenvedéllyel, és már fogalmuk sincs, mit jelent a szívük követése. Neked mit jelent a szíved követése? Mi ébreszt benned szenvedélyt? Miért élsz? Ha már elfelejtetted, ideje újra emlékeztetned magad.

Gyakorlat:
Képzeld, hogy egy gyönyörű kastély hálószobájában ébredsz, melynek erkélye az óceánra néz. Hatalmas szobát baldachinos ággyal, a szélben lágyan lengedező fehér függönyökkel. Ma nem vagy szülő, ma nem vagy házastárs. Viszont végtelenül gazdag vagy és nem kell dolgoznod. A hozzád tartozók mind biztonságban vannak, és gondoskodnak rólatok. Minden határidő teljesül, nincs rajtad semmi felelősség. Végtelen energiával rendelkezel és az alakod is a lehető legideálisabb. Minden tökéletes. Egy szolga lép be a szobába a reggeliddel és azt kérdezi, mihez lenne kedved ma. Érezz rá a válaszra. Mit szeretnél ma csinálni? A válasz az a szenvedély lesz, amelyhez a szíved mindig is el akart vezetni. Kapcsolódj ehhez a képhez, lásd magadat ezen a csodás napon és élvezd minden percét. Majd a valóságban, a nap folyamán próbáld beilleszteni egyes részeit az életedbe, ha másként nem, hát szimbolikus gesztusként. Erősítsd meg magadban, hogy mindig a szívedet követed, majd add át magad ennek a vágynak.

Ha még ma megteszed az első lépést, a legnehezebben már túljutottál – kiléptél a tehetetlenségből. A tehetetlenség legyőzésével nagyszerű dolgok kezdenek formát ölteni az életedben, és végre jó úton vagy afelé, hogy olyanná alakítsd a testedet, amilyenné szeretnéd.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, forgasd Jon Gabriel: Gabriel-módszer c. könyvét a Bioenergetic Kiadótól.