Száraz a szemed? Folyamatosan szúró, viszkető érzést, fájdalmat érzel, miközben ülsz a monitor előtt az irodában? Sajnos az úgynevezett száraz szem előfordulása rohamosan nő a felnőtt lakosság körében, egyes becslések szerint arányuk a 30%-ot is eléri.

{idozito2}

 

A könny szerepe
A szem felszínét, a szaru- és a kötőhártyát borító ún. könnyfilmnek több funkciója van. Egyrészt a szaruhártya külső rétegének, a hámnak a felszínét simává változtatja és így lehetővé teszi a tiszta, éles látást. Másrészt „átmossa” a szemfelszínt, így védi a kiszáradástól, eltávolítja róla a szennyeződéseket és a könnyben található természetes védőanyagok segítségével védi a fertőzésekkel szemben. Szemszárazság esetén szúró, kényelmetlen, égő érzést érzünk, olyan, mintha homok, idegentest került volna szemünkbe, illetve fáradtnak érezhetjük, és ilyenkor jól esik becsukni a szemünket. Az előbbi panaszok mellé gyakran társul a szem kivörösödése, mely bizonyos fokú gyulladást jelez.

A szemszárazság okai
Alapvetően két oka lehet: vagy kevés könny termelődik, vagy a mennyiség elegendő ugyan, de az összetétel nem megfelelő, és ennek következtében például hamarabb elpárolog, és nem tudja betölteni védő funkcióját.
De külső tényezőknek is van szerepe, például ha valaki légszennyezett környezetben él, a levegőben keringő anyagok – por, füst, kipufogógáz stb. – „meg tudják ölni” a könnyrétegét.
Aki sokat ül komputer vagy a tévé előtt, kevesebbet pislog, mint kellene, így könnye elpárolog, ami miatt szemét fáradtnak érzi és előfordul, hogy homályosan lát. A komputernél a monitor elhelyezkedése is számít: az a legjobb, ha szemmagasságban vagy egy kicsit lejjebb van, hiszen ha felfelé kell nézni, szemünket tágabbra nyitjuk, és ez elősegíti a könny elpárolgását. Ez apróságnak tűnik, de egyes esetekben nagy jelentősége lehet.
Autóvezetés közben a kocsiban üzemelő légkondicionáló, illetve a lehúzott ablak is szárító hatást fejtenek ki.

A száraz szem-panaszokkal küzdő emberek többsége általában először a patikában keres enyhülést bajára, azonban panaszok esetén forduljunk szemész szakorvoshoz!

Belső tényezők
A negatív, „káros” környezet vagy tevékenység elősegíti a probléma kialakulását. Előfordul, hogy csak akkor van panasz, ha e tényezők valamelyike fennáll, de többnyire belső ok vezet a szemszárazsághoz, például a könnymirigy betegsége, kötőhártya-betegség vagy autoimmun megbetegedések. A krónikus szemhéjszél-gyulladás is szemszárazsággal jár, mert a könny zsírrétege a szemhéjban termelődik, és ilyen esetekben ez a réteg nem tud rendesen kialakulni, ami fokozott párolgáshoz vezet. Daganatos betegségekhez vagy a depresszióhoz is kapcsolódhat szemszárazság, ám gyakoribb, hogy éppen a felsorolt betegségekben alkalmazott gyógyszeres kezelés okozza. Tipikusan ilyen hatást fejthetnek ki egyes antihisztamin-tartalmú allergia-ellenes készítmények, a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében alkalmazott béta-blokkolók, vérnyomáscsökkentők, vagy például az antidepresszánsok, a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők, sőt, a fogamzásgátlók is. A fogamzásgátlót szedő nők szervezetében kevesebb könny termelődik. A menopauza idején jelentkező hormonszint-csökkenés is csökkenő könnytermelődéshez vezet, vagyis a klimaxszal is együtt jár a szárazszeműség. Természetesen ezekben az esetekben azért komoly egyéni különbségek mutatkozhatnak, általánosságban viszont az öregedéssel minden mirigyek termelékenysége csökken. Vagyis az idő előre haladtával a férfiak szeme is egyre szárazabb lesz, de őket azért kevésbé érinti a probléma.

Kontaklencse kontra szemüveg
Monitor és egyéb, koncentrációt igénylő feladat végzése (pl. olvasás, vezetés) nagyobb figyelmet kell fordítani a pislogásra, akár erőltetve is, megakadályozva a párolgást. Ha kontaklencsét viselünk, akkor javasolt műkönnyet használni a fokozott száradás miatt vagy másik megoldásként használhatunk szemüveget.

FONTOS!
A száraz szem-panaszokkal küzdő emberek többsége általában először a patikában keres enyhülést bajára, azonban a fenti panaszok esetén forduljunk szakemberhez, szemész szakorvoshoz. Ők megfelelő vizsgálatokkal tájékozódhatnak a könny mennyiségéről és minőségéről, meg tudják állapítani, hogy vannak-e a szemfelszínen olyan száraz foltok, ahová nem tapad jól a könny. E vizsgálatok alapján tudnak megoldást javasolni a problémára.

A jó választás kritériuma
A szemszárazság hosszabb távon úgynevezett irritatív kötőhártya-gyulladáshoz vezet, melynek következtében az erek kitágulnak, a szem vörös lesz. Léteznek olyan készítmények, amelyek csak összehúzzák a kötőhártya kitágult ereit, így elsősorban tüneti kezelésre alkalmasak, bár valamennyire csökkentik a gyulladást is. Ideig-óráig ez megfelelő, hosszabb távon azonban pont az ellenkezőjét lehet elérni a használatukkal. Sokkal jobb, ha a szakorvosunkkal folytatott konzultáció alapján megpróbáljuk pótolni a hiányzó könnyet. Erre kiválóan megfelelnek a műkönnyek, más szóval nedvesítő szemcseppek. Nagyon sok készítmény van forgalomban, a könny összetételét, szerkezetét próbálják meg utánozni. Olyan csepp az ideális, melynek hatása hosszan tartó, a nedvesítés mellett regenerálja is a szem felszínét, nem kell belőle sokszor csepegtetni, és a felbontás után sokáig használható. Hogy kinek hány cseppentésre van szüksége, az a panasz súlyától függ, ám nagyon fontos a rendszeresség. Reggel és este ajánlatos csepegtetni.

Teszteld magad!
Szenvedsz szemszárazságban?
Gyorstesztünk segítségével megtudhatod.
1. Nézd pislogás nélkül, mereven a kártyán látható számokat!
2. Pislogj kétszer és a második pislogás után azonnal kezdd el a számok olvasását!
3. Másodpercenként egy számot olvass el!
4. A lehető leghosszabb ideig próbáld meg pislogás nélkül nézni kártyát!
5. Amikor kényelmetlen érzés támad a szemedben, hagyd abba és pislogj!
6. Amennyiben a 10-es szám elérése előtt abbahagyod a számolást, sajnos fennállhat a szemszárazság. Keresd fel szemorvosodat további tanácsokért!