Mit tudsz a kávéról?
A legtöbben naponta isszuk, sokszor nem is az íze vagy a hatása miatt, hanem mert társasági tevékenység a kávézás. De tudod, mi kerül a csészébe, amivel felpörgeted magad, ha álmos vagy, amivel elindítod a napod vagy ami mellett megbeszéled a legújabb pletykákat?

{idozito2}

 

A kávéról annak ellenére is keveset tud egy átlagos kávéfogyasztó, hogy kávécserjét ma már 84 országban termesztenek, külön tőzsdéje van, a világ legjelentősebb gazdasági ágazatai között találjuk, valamint főzete a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott termék.
A kávé kis zöld babszemként indul kereskedelmi útjára. A pörkölés előtt alig van íze és aromája, mégis világszerte több mint 25 millió embernek ad munkát. Egész országok léte függ a termelésétől és az eladásától.

Honnan ered a népszerű ital?
Vélhetően Etiópiában, kb. 2000 évvel ezelőtt jöttek rá arra, hogy a kávé fogyasztása élénkítő hatású. Ekkor még a piros babszemeket fogyasztották, de hamar rájöttek arra is, hogy pörkölve, és italt főzve a babokból kellemes ital készíthető. Azóta meghódította a világot, az első kávéházak is már több mint 500 éve jöttek létre.
Tudtad? A legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, 12 kg/fő/év fogyasztással. Az első tízben ott vannak a skandináv államok is; vélhetően a hidegben esik a legjobban a kávé.

A statisztikák szerint például Dél-Amerikában és Afrikában egy-két kivételtől eltekintve minimális a kávéfogyasztás. Mondhatjuk, hogy ahol termesztik, ott kevésbé isszák. Az USA, ahol a filmek szerint éjjel-nappal kávéznak, a szürke középmezőnyben foglal helyet 4,2 kg/fő/év fogyasztással.
Mi, magyarok a negyvennegyedikek vagyunk, 2,6 kg/fővel. A térségben ez nem túl előkelő hely, ugyanis a csehek, a szlovákok, a szlovének a szerbek és a horvátok is megelőznek minket.

Kávészótár
A két alapvető kávétípusból, az arabicából és a robustából számtalan összeállítású italt készítenek. Néhány a legismertebbek közül:
● Eszpresszó – A legismertebb kávétípus, az őrölt kávén nagy nyomással préseli át a vízgőzt a kávéfőző, ezzel intenzív ízű és nagy koffeintartalmú ital készül. Jellegzetessége, hogy a minőségi kávéból, professzionális géppel készült eszpresszó tetején összefüggő krémszerű hab keletkezik. Egy adag mennyisége 40–50 ml.
● Hosszú kávé – Megegyezik a készítése az eszpresszóéval, csupán több vízgőzt engednek át a kávépogácsán.
● Kapucsínó – Alapját egy rész eszpresszó képezi, melyet kiegészítenek egy rész forró tejjel és egy rész tejhabbal.
● Latte machiato – Nagyon hasonlít a kapucsínóra, azonban jóval több tejjel készül, s csak egy kevés tejhab kerül a tetejére.
● Americano – Filteres kávéfőzőben főzött kávéhoz hasonlítható, forró vízzel higított eszpresszó.
● Macchiato – Egy adag eszpresszó, egy-két evőkanál tejhabbal a tetején.
● Romano – Eszpresszó, frissen reszelt citromhéjjal megszórva.
● Török kávé – A nagyon finomra őrölt kávét sárgaréz edényben főzik fel, cukorral, esetleg őrölt kardamommal együtt. Forrás után szűretlenül öntik csészékbe, a zacc leülepedése után fogyasztják.
● Ristretto – A felhasznált kávé minősége és mennyisége ugyanaz, mint az eszpresszó esetében. A víz mennyisége itt maximum 20-25 ml lehet.

TUDTAD? Főleg keleten a kávét fűszerekkel együtt is készítik, általában fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és kardamommal ízesítik az eszpresszóhoz képest vizesebb italt.

A kávé élettani hatásai
A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálja az érrendszert, tágítja az ereket.
Tudtad? A kávé valójában nem tart minket ébren, hiszen nem szünteti meg a fáradtságot, hanem egy olyan mesterséges állapotot képes előállítani, amelyet az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.
Kutatások kimutatták az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, 2-es típusú cukorbetegség, továbbá májgyulladás és -sorvadás előfordulását csökkentő hatását is. Tévhitekkel ellentétben a pubertáskori kávéfogyasztás egészséges, sőt ajánlott a központi idegrendszert serkentő hatása miatt. A mérsékelt kávéfogyasztás a szervezetet nagy mennyiségű polifenol vegyülethez is juttatja különösen akkor, ha zöldkávéval dúsított fajtát választunk. (A polifenolok antioxidáns vegyületek, segítik a szervezetet a káros szabad gyökök semlegesítésében.)
A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert pszichoaktív alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó is.
● A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést,
● növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet,
● tágítja az agyi ereket,
● szűkíti a bélben levő ereket,
● vizelethajtó.
● Javítja a hangulatot,
● stimulálja az agykérget,
● gyorsítja a gondolkodást,
● átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ.
● A memóriára is hasonló módon hat; a rövidtávú memóriát hatása alatt javítja, de az így megjegyzett információk hosszú távon kevésbé felidézhetők.
Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. fél óra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3–6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak.
FONTOS! Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz. Egy csésze eszpresszó kávéban kb. 75–100 mg koffein található. Közismert élénkítő hatása mellett befolyásolja az agy dopaminrendszerét is, ezáltal hangulati változás mellett függőséget is kivált. A koffein egyszeri halálos adagja 5–10 gramm.

Te hogy iszod a kávédat?
Egy nemrégiben zajlott kutatás szerint a magyar kávéfogyasztók többségének az ébredés szó jut eszébe a kávéról. Nem véletlen, hogy nem sokan iszunk koffeinmentes kávét, és leginkább reggel isszuk meg a napi adagunkat.

Szöveg: Reha Tímea – Dr. Lelovics Zsuzsanna Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet