A legtöbb ember életében eljön egy (vagy több) olyan időszak, amikor úgy érzi, hogy nem találja a helyét az életében. Szeretne boldog lenni, de nem tudja, hogyan érhetné ezt el. Pedig lehet, hogy egyáltalán nem a külső tényezőkkel van a baj: a megoldást belül kell keresned.

{idozito2}

Az önbizalom, a magabiztosság pontosan úgy építhető, mint egy homokvár a tengerparton. Gyorsan, gyermeki lelkesedéssel és látható, impresszív eredményekkel. De ez egyben azt is jelenti, hogy figyelni kell, milyen körülmények között építkezünk, hogy például egy váratlan dagály ne rogyassza össze addigi munkánkat. Vigyázni kell rá, ha szükséges, át kell karolni és kapaszkodni bele, mert rengeteg olyan helyzet lesz, mikor össze akar dőlni, és te leszel az egyetlen, akin áll vagy bukik, hogy megmarad-e olyannak, amilyen.

C.É.L.O.K.
Ha megkérdezel valakit, hogy mik a céljai az életben, általában olyan válaszokat fogsz kapni, hogy „sikeres akarok lenni, boldog akarok lenni, nem akarok napi gondokkal küzdeni”. Ezek kívánságok, egyik sem egyértelmű, teljesíthető cél.
C, mint centizhető: legyen egy kezdeti és egy meghatározott végső dátum. Ne halogasd, ha kitaláltad, mit szeretnél elérni. Vágj bele minél előbb és tudd, mikorra fogod elérni.
É, mint éles: például a „szeretnék lefogyni” egy kívánság. Akkor válik céllá, mikor azt mondod: le akarok adni 10 kilót 90 nap alatt. Ekkor a magad számára mérhető céllá, éles képpé formáltad a vágyadat.
L, mint lemérhető: ha nem mérhető a folyamat, amiben vagy, akkor idővel elveszted a fonalat. Folyamatosan figyeld, hogy állsz!
O, mint objektív: az az ember, aki az mondja, hogy 50 kilót fog fogyni 2 hét alatt, az olyan célt tűzött ki maga elé, ami teljesíthetetlen. Olyan célt és időtartamot találj ki, ami számodra kényelmes, megfelelő.
K, mint kézzel fogható: ne ess át a ló másik oldalára! Legyen kihívás abban, amit el akarsz érni. Dolgozni kelljen rajta és vele, és ne olyat gondolj ki, hogy például “20 év múlva le fogok szokni a dohányzásról”. Valódi kihívások nélkül idővel le fog törni a lelkesedésed. Innentől kezdve menj bele kihívásokat jelentő szituációkba, hogy átélhesd a velük járó sikert, illetve esetleges kudarcot is, mert ezáltal jobban megismered önmagad és tanulni tudsz és fogsz is a hibáidból.

Valódi kihívások nélkül idővel le fog törni a lelkesedésed.

10-es lista
Íme, pár gyakorlat, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy újraépítsd önmagad. Alkalmazz belőle, amennyit csak tudsz és akarsz, vagy találj ki újakat és tartsd be azokat!

1. Öltözködés
Habár nem a ruha teszi az embert, mégis nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogyan érzi magát valaki a bőrében. Ha saját bevallásod szerint sem nézel ki jól, akkor az nagy mértékben rányomja a bélyegét arra, ahogy viseled, elviseled magad, és ahogy másokkal beszélsz. Egyértelmű változtatások is sokat jelenthetnek: gyakoribb hajmosás, borotválkozás, más illatszerek használata, divatosabb ruhák viselése.
Ez nem azt jelenti, hogy egy vagyont kell elköltened a ruhatáradra. Egy alapelvet követve minőségi javulást érhetsz el: legyenek a ruháid kétszer olyan drágák, de csak feleannyit vegyél belőlük. Hosszú távon jobban is megéri, mert a minőségük miatt hosszabb lesz az élettartamuk.
2. Járj gyorsabban!
A legegyszerűbb módja kideríteni azt, hogy ki mennyire elégedett magával, ha megvizsgáljuk a járását. Lassú, elnyűtt, vonagló vagy energikus, lendületes. A magabiztos emberek gyorsabban járnak. El kell jutniuk helyekre, találkozniuk kell emberekkel és fontos dolgokat kell elintézniük. Még ha nem is rohansz sehova, növelheted az önbizalmad, ha élénkebben jársz. 25%-os sebességnövekedéstől fontosabbnak fogod magad érezni, és mások is fontosnak fognak látni.
3. Megfelelő testtartás
A testtartás árulkodik arról, hogy ki mit gondol magáról. A lógó vállak és letargikus mozgás önbizalomhiányos emberre utal. Olyanra, aki nem lelkesedik azért, amit épp csinál és nem tartja magát fontosnak. A szép testtartást gyakorolva automatikusan magabiztosabbnak fogod magad érezni. Húzd ki magad, tartsd egyenesen a fejed és tarts szemkontaktust azokkal, akikkel éppen beszélsz. Pozitív benyomást fogsz tenni az emberekre és erősebbnek fogod magad érezni.
4. Önbuzdítás
Az egyik legjobb módja annak, hogy fejleszd az önbizalmad, ha motivációs beszédeket hallgatsz. Sok videó már elérhető magyar felirattal, de ha nem találsz számodra érdekes, inspiráló beszédeket, akkor csinálj magadnak egyet! Írj le egy lapra egy bemutatkozást, melyben az erényeidről és céljaidról beszélsz. Ahányszor instant önbizalomra van szükséged, állj a tükör elé és olvasd fel hangosan!
5. Adj hálát!
Ha túl sokat koncentrálsz arra, amit szeretnél elérni, az elméd elkezd teóriákat gyártani, hogy miért nem fog sikerülni. A legegyszerűbb módja, hogy elkerüld ezt az állapotot, ha hálát adsz azokért a dolgokért, amiket elértél. Mindennap gondold végig tételesen azt, amid van:
● korábbi sikerek;
● egyéni képességek;
● szeretteid, akik körülvesznek;
● életed pozitív pillanatai;
● …
Meglepődsz majd, mennyi erőt képes adni, ha pusztán felismered azt, ami már amúgy is a birtokodban van.
6. Mások dicsérete
Nagy veszélye van annak, ha nem vagyunk megelégedve saját magunkkal. Hajlamosak vagyunk kivetíteni másokra is ezt az érzést sértegetések formájában. Egy roppant egyszerű módja van ennek a rossz berögződésnek a legyőzésére: bókolj az embereknek. Ha megtetszik valaki új frizurája, ruhája vagy akár egy-egy megnyilvánulása, ne hagyd szó nélkül! Azáltal, hogy elkezded másokban a jót keresni, indirekt módon magadból is a legjobbat fogod kihozni.
7. Ülj az első sorban!
Az emberek nagy része tudatosan a hátsó sorokba próbál orientálódni, mikor megérkezik az iskolába, egy előadásra vagy valamilyen termékbemutatóra. Félnek attól, hogy szót kapnak, vagy szem előtt lesznek. Ha leküzdöd ezt a hamis félelemérzetet és előre ülsz, a lehető legegyszerűbben építed az önbizalmadat. Arról már nem is beszélve, hogy azok az emberek, akik hozzád beszélnek, értékelni fogják a figyelmedet.
8. Szólalj meg!
Próbálj meg minden csoportos beszélgetésben legalább egyszer állást foglalni valamilyen témában. Az emberek sokkal elfogadóbbak egy-egy felszólalás kapcsán, mint azt mi gondolnánk, hiszen legtöbbjük hasonló problémákkal küzd. Azáltal, hogy beszélsz, fejlődik a retorikai készséged és bátrabban fogod vállalni saját gondolataidat.
9. Testmozgás
A külső megjelenés nagy szerepet játszik az önbizalom formálódásában. Már a legkevesebb testmozgás is hatalmas előrelépés a semmihez képest. Pattanj fel a biciklidre, és száguldozz egy kicsit motiváló zenét hallgatva. Ezt a minimális teljesítményt is sikerként könyveld el, így ez a pozitív pillanat kihat az egész napodra.
10. Az adakozás ereje
Az emberek túl sokat foglalkoznak magukkal és keveset mások szükségleteivel. Azáltal, hogy segítesz más embereken, erősnek fogod magad érezni, és kicsit kiszakadsz a saját problémáidból. Lehet ez a segítség pár forint, egy jó szó vagy egy szendvics fele.