A víz gyógyító, regeneráló hatását nem csak a tengernél ismerheted meg: fürdőország lévén kár lenne kihagynod azt a számtalan lehetőséget, amelyet wellness központjaink vagy hagyományos fürdőink nyújtanak. Lássuk, hányféleképpen merülhetünk a víz alá!

{idozito2}

• Gyógyfürdők
A kellemesen meleg fürdők segítenek az ellazulásban, serkentik a vérkeringést, pozitívan befolyásolják az érzelmi állapotot, javítják a közérzetet, enyhítik a fizikai és szellemi fáradtságot. Az ülőfürdőt kimondottan erre a célra készített ülőkádban végzik, melynek három típusa van
• Hideg: csökkenti a has és medence szerveinek gyulladását, serkenti a bélműködést, hőmérséklete 20-25 °C, teljes időtartama 1-2 perc.
• Közömbös vagy meleg: csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izzadmányok felszívódását. Hőmérséklete 36-38 °C, teljes időtartama 20 perc.
• Forró: csökkenti az izomzat, a belek izomzatának görcseit, hőmérséklete akár 42 °C is lehet, teljes időtartama 5-10 perc.

Az ülőfürdőket gyógynövénykivonatokkal dúsítva fokozható nyugtató és frissítő hatásuk.

Aromafürdők
Az illóolajos aromafürdő egyesíti a fürdőkúrák és az aromakezelések pozitív hatásait. A meleg víz felületéről elpárolgó illóanyagok a szaglószerveken keresztül az agyba eljutva fejtik ki hatásukat. A belélegzett levegő és pára bejut a tüdőbe, onnan pedig a véráramba, valamint a bőrön keresztül felszívódik. Kedvezően hat a vérkeringésre, az ízületekre, ellazítja az izmokat, felgyorsítja az anyagcserét és a szövetek méregtelenítését. Alvászavar ellen is kiválóan alkalmas.

• Kleopátra fürdő
A fürdő alapját a főleg proteinekből, vitaminokból és ásványi anyagokból álló tej képezi, amely feszessé tesz, és megfiatalít, serkenti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. A sejteket gyorsabb osztódásra készteti, ezáltal segíti a kötőszövet és a bőr regenerációját. A fürdőnek főleg a tehéntej képezi alapját, de olajjal keverve még kellemesebb. Sokáig kellemes közérzetet biztosít, lazít, bőrünket selymessé teszi, és a gyulladásos bőrbántalmakat is enyhíti.

Kneipp terápia
A terápia során alkalmazott inger erősségét a víz hőmérséklete, a kezelés időtartama, kiterjedése és a felhasznált gyógynövények együttesen határozzák meg. A hideghatás először a véredények összehúzódását váltja ki a kezelt területen. Ezután a meleg hatására az erek kellemes érzés kíséretében kitágulnak. A kezelés frissítő, regeneráló hatású, kiválóan alkalmas betegségmegelőzésre, stresszoldásra, anyagcsere serkentésre.

• Súlyfürdő
A súlyfürdő a statikai eltérések miatt kialakuló gerinc mellett izmok feszességét oldó eljárásokon (gyógymasszázs, vízsugármasszázs, hydroxeur, ultrahangterápia stb.) túl igen eredményes bizonyos gerinc- és mozgásszervi panaszok megelőzésében, vagy a már kialakult tünetek során azok gyógyításában. A kezelés fokozza a nyirok- és vérkeringést, ellazítja a gerinc és nyaki izomzatot, valamint alkalmas ízületi mozgástartomány növelésére, így az életminőség javítására.

• Tangentor kezelés
A víz alatti, vízsugárral történő kezelésnek közérzetjavító, méregtelenítő és immunerősítő hatása egyre népszerűbbé válik. A masszírozás erősségét és hatását az alkalmazott víznyomás intenzitása határozza meg. A kezelést közepesen meleg (indifferens), vagy annál kissé melegebb hőfokú vízben végzik lassú, körkörös mozdulatokkal, a vénás folyásnak megfelelően a kezelendő terület felé haladva. A kezelés lehet egy testrészre vagy az egész testre kiterjedő, időtartama 20 perc.

• Balneoterápia
A balneoterápia, a latin balneum (fürdő) szóból ered és gyógyvizekkel történő kezelést jelent. A víz felhajtóereje és hőfoka mellett az abban oldott ásványi anyagok, iszapfélék kedvező hatását használja ki. Elősegíti az izmok, ízületek lazítását, a fájdalom csökkentését. Magában foglal minden gyógyvízzel, termálvízzel történő kezelést, de ide tartoznak az ivókúrák, az inhalálás, az iszapkezelések és a szénsavas fürdők is. Az ivókúra, az ásványi anyagokban gazdag vizek fogyasztása kíméletesen szabályozza a gyomor, a belek és a vese működését.

• Hidroterápia
A víz meleg és hideg ingereivel dolgozva rábírja a szervezetet arra, hogy reagáljon rá. A víznek kitett testrészeket rövid időn belül vagy lehűtik, vagy felhevítik. A két inger nemcsak helyileg fejti ki hatását, hanem az egész szervezetre kihatással van, pozitívan befolyásolva a vérkeringést, az idegrendszert, az anyagcserét és az immunrendszert.

Tengeri sókristályos fürdő
Jótékony hatást gyakorol a bőrre, izmokra, anyagcserére és az ízületekre. Fokozza a sejtek regenerálódását, hidratálja, táplálja a bőrt, amely visszakapja természetes egyensúlyát.

Szénsavas kádfürdő
32–33 fokos szénsavas kádfürdő, perifériás, keringési zavarokban szenvedőknek, érszűkületben, krónikus ideggyulladás esetén javasolt. A kezelés időtartama kb. 15 perc.