Sifter Tímea Magyarország egyik legnépszerűbb kangoo edzője, és ez csak az egyik mozgásforma, amelyet elképesztő sikerrel űz. Őt kérdeztük meg, hogyan kezdte, mi mindent csinál még, és honnan meríti a rengeteg energiát a mozgáshoz…

{idozito2}

 

A Kangoo Hornyák Ádámmal, Ádee-val kezdődött. Magyarországon ő hozta létre ezt a fajta mozgásformát, amely­nek lényege, hogy a kangoo cipőkben ne csak fussanak az emberek, hanem abban az aerobic alaplépéseire mozogjanak is, így összemixelte az alaplépéseket a dinamikus mozgással. Így került be a kangoo óratípusként a fitnesztermekbe, aerobik rendezvényekre. Ebben az időben én még sport-aerobikos voltam – válogatott, magyar bajnok, világ­bajnoki 8. és európa bajnoki 5. helyezett – de nagyon megfogott ez a mozgásforma. Rendszeresen felléptem a rendezvényeiken, ahol megpróbáltuk a térformákat és a színpadi produkciót látványosabbá alakítani, a koreográfiát bővíteni, illetve a 8 ütemen belül variálni. Később az oktatói vizsgát is letettem, nagyon sokat tanulva Ádee-tól. A sajnálatos tragédia után nagyon rövid idő alatt kellett döntenem a folytatásról. (Ádee 2008-ban, autóbalesetben hunyt el.) Társtulajdonos kollégámmal – Béres Zoltánnal és az akkori csapattal úgy gondoltuk, hogy tovább kell vinni a megkezdett munkát, ami egyben Ádee álma és életmunkájának gyümölcse volt, így minden erőnket összeszedve talpra álltunk és még abban a hónapban több rendezvényen is felléptünk, folytatva az addig elért nagyon komoly szakmai munkát, és szintet.

Névjegy: Sifter Tímea – SIFI
Kangoo-club Magyarország

Mit jelent számodra a Kangoo?
Folyamatos megújulást. A mai trendek kulcsszava a megújulás, mindig újabb és újabb ötletek, eszközök behozatalával. Ezek egyik napról a másikra válnak nagyon népszerűvé, de hamar el is kopnak. Mi célul tűztük ki, hogy a kangoo nem kophat el, ezért az új irányzatokat mindig próbáljuk színesíteni. Mindenki a saját korosztályának és az intenzitás mértékének legmegfelelőbbet választhatja a fajtákból.

Jelenleg 5 irányzat van:
A Kangoo dicsovery (gyerekeknek)
A Kangoo Power
A Kangoo TTR (táncos különböző motívumait tartalmazza)
A Kanngoo Bootcamp (szabadtéri változat)
A Kangoo Kick (boxosabb változat)

Leggyakrabban a táncos vonalat frissítjük, most a legked­veltebbek a rockos kangoo órák, de voltak már retró, latinos kangoo órák is. Rengeteg új variációs ötlet van még a tarsolyunkban, ezáltal a vendégek nem unják meg az órákat. Az alaplépések ugyan nem változnak, de belevisszük az adott jegyek sajátosságait, vonásait.

Tudtad?
30 perc alatt egy 60 kilós nő, illetve egy 80 kilós férfi körülbelül 300 kalóriát éegt el a kangooval.

Kinek ajánlod a kangoot?
25 százalékkal több kalóriát lehet elégetni egy-egy órán, mint más aerobic óratípusoknál, így kortól-nemtől függetlenül ajánljuk nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek, hiszen az egyik leghatékonyabb zsírégető módszer. A speciális lábbeli a túlsúlyosoknak, ízületi problémákkal küszködőknek is visszaadja az önfeledt ugrálás örömét, anélkül, hogy káros terhelést okozna. A kangoo-cipőkben végzett gyakorlatok nem terhelik az ízületeket: a cipő ugyanis a terhelés több, mint 80 százalékát elnyeli, ellipszis rugói és feszítő szalagjai révén csillapítva a ízületekre ható becsapódást, csökkentve ezzel a sérülés veszélyét is. Ajánlom olyanoknak is, akik esetleg sportsérüléssel küzdenek, vagy rehabilitációs céllal szeretnének újra mozogni.

Jótékony hatással van a csontképződésre is. Ezzel az eszközzel és mozgással csodálat eredményeket érünk el sérült gyerekeknél is, rendkívüli módon fejlődik a mozgáskoordinációjuk, hiszen növeli a koordinációs és egyensúlyérzéket is.

Kiegészítő edzésként ajánljátok?
Természetesen, csak sokkal jobban kell figyelni a táplálkozásra, annak érdekében, hogy a kalóriák elégetése ne a felépített izmokból történjen. A gravitációnak ellenszegülve az ugrálás az egyik leghatékonyabb aerobik gyakorlat. A kangoo cipővel magas energiafelhasználás mellett csökkenthető az ízület és a gerincre ható terhelés. A magasabb kalória felhasználás mellett fejleszti a koordinációs és az állóképességet is. Így számtalan sportágban alkalmazható fejlesztő eszközként.

Milyen étrenddel tudod biztosítani a szükséges tápanyagokat?
A fokozott zsírégetés megkívánja, hogy a mit és mennyit alapszabályt betartsam. Nagyon figyelek a táplálkozásomra, 6 óra után szigorúan csak salátát fogyasztok, amit nagyon szeretek is, így ezt nem nehéz betartanom. A napközbeni főétkezésekre jellemzően különféle halakat, szárnyast és salátát eszem.

Sifi kedvenc salátája:
Vajas fokhagymás tigrisrák saláta ágyon.
Hozzávalók:
25 dkg tigrisrák
3 gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyem
3 ek citrom leve
2 ek olívaolaj
4 dkg margarin
Só, bors
½ csomag Eisberg Mediterrán saláta

Elkészítés:
A konyhakész rákokat egy mély tálba tesszük. A hozzávalókat összekeverjük és az így kapott páclevet a rákokra öntjük.
Egy órát hagyjuk állni a rákokat a pácban majd egy teflonban forró olajon pirosra pirítjuk őket. Sütés közben forró fokhagymás vajjal locsolhatjuk.
Majd miután kész Eisberg Mediterrán saláta ágyon tálaljuk.

Milyen kihívások vannak még az életedben?
Szerettem volna megmutatni, hogy még képes vagyok versenyezni is: imádom a verseny ízét. Bár ez a hobbim, tudatosan készülök a versenyekre diétával, gyakorlatokkal, testformával. Bízom benne, hogy májusban újra a dobogó legfelső fokára állhatok. Eddigi eredményeim: 2012. Arnold Classic 1. helyezés, 2012. Világbajnokság 2. helyezés.