A meditáció igen átfogó kifejezés egy testi-lelki egészséget adó és az életmódot is érintő gyakorlatsorra. Tavasszal a meditáció végzése különösen aktuális, a belső felhajtóerő, a zsongás ugyanis megsokszorozódik, a pörgősebb ritmus pedig nemcsak sok örömmel, sok feszültséggel is járhat. Érdemes megelőzni!

{idozito2}

 

A meditáció a nyugati világban
A meditáció kifejezést pontosabban, de mégis a legegyszerűbben úgy magyarázhatnánk: összpontosítás, valamire való odafigyelés. A szanszkrit nyelvben típusait az astanga jóga, a 8 fokú jógarendszer utolsó lépcsői fedik le a leginkább, noha az egész folyamat magát a meditációt segíti, lévén a jóga és a meditáció célja a valódi értelemben egy és ugyanaz. Hagyományosan a 7. lépcsőfokot a Dhjánát fordítják meditációnak, de a 8 fokú jógarendszer minden lépcsőjét hozzá lehet kapcsolni.

A meditáció főbb típusai a nyugaton ismert felosztás szerint a hagyományos meditáció, a koncentráció és a kontempláció.
● A meditáció főkategória számos alkategóriával rendelkezik. Ide tartoznak az olyan érdekes dolgok is, mint az előző életes események, a vezetett meditációs foglalkozások, az asztrálutazásnak nevezett élmények és az egyébként igen nehéz (szinte lehetetlen) tudatkiürítéses meditáció is, amely a meditációs technikák legismertebb ága. A tudatkiürítés lényege, hogy elménkből elűzünk minden gondolatot, minden szófoszlányt. A meditációs technikák alapvetően az ellazulásért felelnek.
● A második kategória a koncentráció, amely az ellazulás, elengedés és a tudat korlátainak kitágítása mellett a valamire összpontosítást, az összehúzódó figyelem, fókuszálás hatását erősítik. Ilyenek pl. a különböző mantrák ismétlése, a figyelemkoncentráció a tanulás során vagy akár testi erőnk megsokszorozása az erőkoncentráció gyakorlata által – amelyet sportolók alkalmaznak nagy előszeretettel.
● A harmadik a kontempláció, az eggyé válás, önátadás, elmélyülés tana, amely elsősorban az élményért felel és célja az egó, az öntudat, az én kikapcsolása és az önvaló teljes átadása más dolgok felé. Ilyen gyakorlatokat érdemes végezni pl. a természetben, csodálatos műremekeivel összekapcsolódni, de ez a gyakorlat segíthet pl. az olyan készségek fejlesztésében is, mint az empátia, az együtt- és beleérző képesség kifejlesztése.

A meditáció értelmezése keleten
A keleti, mondhatjuk, hogy eredeti, indiai rendszer a meditációt egészen másképp értelmezi. Maga a meditáció egy folyamatos elmélyülés, fókuszálás valamire. Az elmélyülést pedig nem úgy érti, mint elmélyült állapotot, hanem mint folyamatot, mint egyre inkább elmélyülő, folyamatosan előrehaladó cselekvést, mozgást. Vagyis nem a megérkezés, a haladás, a fejlődés a fontos benne.

A mindennapokban a meditáció végzése jóval egyszerűbben zajlik. Egyes spirituális útkeresőket kivéve ugyanis a meditáció az emberek életét nem tudja áthatni nap 24 órájában. A meditáció napi gyakorlat vagy rutin marad, ami rendezettebbé és békésebbé teszi az embert, erre azonban a legkiválóbb módszer. Szakértők általában naponta 2 x 20 percet javasolnak erre a célra, de érdemes legalább egy nap egyszer időt szánni rá.
A meditáció általános hatásai, hogy
● kiegyensúlyozza a tudatot,
● erősíti a jellemet és az akaraterőt azáltal, hogy
● megtanuljuk a figyelmünket egy irányba fordítani.
● Lelkileg is elégedettebbé, békésebbé teszi az embert.
● Mivel a meditáció rendszeresen végezve akár a nap nagy részében csökkenti a feszültséget, ezért hosszú távon nagyon kedvező egészségügyi hatásokkal jár. A vonzó lelki hatások mellett a stressz csökkentése a testi jólétet is szolgálja. Számos betegség okozója vagy súlyosbítója ugyanis éppen a stressz. Sokszor a túlsúly, a túlevés mögött is ez az ok áll, ezért ha csak simán fogyókúrázni szeretnénk is, érdemes napi szinten beiktatni a meditációt az életünkbe.

Meditáció csillagjegyek szerint
A meditáció – mivel éppen az önvalóval való összekapcsolódást és belső békét kívánja elősegíteni – számos módon történhet. Érdemes éppen a személyiségnek, a saját jellemünknek megfelelő meditációs formát alkalmazni. Asztrológiai napjegyünk elárulja szerepszemélyiségünket, így a csillagjegyünkből azt is megtudhatjuk, türelmünk és jellemünk szerint melyik meditációs formát érdemes választanunk. Vannak gyakorlatok, amelyek minden jegynek bátran ajánlhatók, pl. kedvező, ősi mantrák ismétlése, a lenti felsorolásból azonban azt tudhatod meg, te hogyan kezdheted el a meditációt, miként érdemes elindulnod ezen az úton. Később más módszereket is érdemes kipróbálnod!

KOS (március 21–április 20.)
Típus: a Kos számára a meditáció elsődleges célja a belső feszültségek lecsillapítása és a megnyugvás. A Kos gyakran túl energikus, túlságosan önfejű és képtelen gondolatait leállítani. Ha céljait nem érheti el szorongóvá, dühössé válik. Érdemes ezért bármilyen relaxációs meditációt végeznie, illetve valamely mantrára koncentrálnia, vagy pl. céljaira, álmaira összpontosítani. A Kos nehezen állítja le gondolatait, ezért inkább irányítsa koncentráltan figyelmét valamire. Képzeljen el egy békés szigetet, minden részletét, elemét ahol pihen vagy mantrázzon. Érdemes közben esetleg zenét is hallgatnia.
Idő: reggel és este.

BIKA (április 21–május 20.)
Típus: a Bika számára sokszor a pénz körül forog a világ. Anyagi ragaszkodásai és kötöttségei levetkőzésére érdemes meditációjában az anyagon túli, lelki értékeket keresnie. A meditáció tunyaságában, energikussá tételében is sokat segíthet. A kalandos asztrálutazások, képi élményes meditációk, vezetett előző életes meditációk is élvezetesek lehetnek számára. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az energiaáramlás, a Bika a meditáció kezdetén nagyon finoman mozgassa át vállát és főként a nyakát.
Idő: kora reggel.

IKREK (május 21–június 21.)
Típus: az Ikrek jegy szülöttei gyakran képtelenek lecsendesíteni a gondolataikat. Ezért számukra a tudatkiürítéssel is érdemes megpróbálkozni, ami kb. pár perces gyakorlat, majd egy pici megnyugvást találva valamilyen mantrával, koncentrációval foglalják le elméjüket. Az Ikrek gyakran két irányba figyel, ezért már önmagában hatékony, ha meditációjában eléri, hogy egy irányba összpontosítson. Sokat segít neki a meditáció előtti lazító légzőgyakorlat bármely típusa, pl. a váltott orrlyukú légzés.
Idő: reggel vagy hajnalban.

Szakértők általában naponta 2 X 20 percet javasolnak meditációra, de érdemes legalább egy nap egyszer időt szánni rá.

RÁK (június 22–július 22.)
Típus: a Rák számára az érzelmek uralása lehet nagyon fontos előrelépés a stressz csökkentésében. Ehhez egy nagyon szigorú, kemény gyakorlatra van szükség, pl. az érzelmek egyesével történő felülvizsgálatára, elemző tanulmányozásra a meditáció során. Az is jó, ha az érzelmeket kiegyensúlyozó mantrákat mond. Legfontosabb azonban a szabályozottság, hogy az elkezdett meditációt semmilyen érzelmi behatásra se szakítsa meg. A cél az intellektus erősítése az érzelemvezéreltséggel szemben.
Idő: reggel és este.

OROSZLÁN (július 23–augusztus 23.)
Típus: Az Oroszlán számára sokszor az egó, és a belőle fakadó vágyak jelentenek akadályt. Nekik ezért meg kell tapasztalni a különbséget az önvaló és az egó között. Nagyon fontos tárgya a meditációnak, hogy ki vagyok én, mennyire azonosítom magam a tetteimmel és fizikai testemmel (pl. anya vagyok, szakács vagyok stb.) és mennyire tudom, hogy az ember a testben lakozó lélek. Emellett a lemondást is erősítheti a rendszeresen végzett meditáció, érdemes arra fókuszálni, hogy a már meglévő dolgaink elégségesek. Erre egy nagyon erős képi meditáció, hogyha elképzeljük, hogy letesszük személyes tárgyainkat és szó szerint levetkőzzük – mint egy ruhát – szerepeinket és ellépünk mellőlük, csak szemléljük ezeket.
Idő: napközben vagy reggel.

SZŰZ (augusztus 24–szeptember 23.)
Típus: a Szűz számára komoly nehézséget jelenthet, hogy elveszik a részletekben, illetve hogy gyakran nagyon alacsony az önbizalma és ettől kissé szorongó. Fontos ezért a helyes öntudat kialakítása, az egység megélése. Érdemes kontemplációt végeznie a természetben a fákkal, az anyafölddel, és megértenie, hogy minden élőlény egyenlő. Hasznos lehet számára az olyan képi vizuális meditáció, amikor madártávlatból szemlél dolgokat, globálissá változik a szemlélet és Istennel vagy az egységgel kapcsolatos témák feltárása is kedvezően hat rá. A Szűz számára fontos, hogy a meditáció előtt ne egyen, a bélrendszer legyen nyugodt.
Idő: este vagy reggel.

MÉRLEG (szeptember 24–október 23.)
Típus: a Mérleg számára mindenféle meditációs forma megfelelő lehet, ugyanis a legfőbb cél, hogy kiegyensúlyozottá váljon – ezt pedig az összes helyesen végzett módszer képes megadni. A legfontosabb, hogy a Mérleg a meditációt rendszeresen, napi szinten végezze, az eredmény ettől lesz érzékelhető. Legjobb, ha valamilyen transzcendentális mantrát énekel, de pusztán a légzésre való összpontosítás és a gondolatok megfigyelése, azok eltávolítása az elmétől is nagy segítség lehet. Nagyon fontos, hogy kialakítsa a külső szemlélő látásmódot, vagyis minden, amit tapasztal, az nem érinti az élőlényt magát, hanem csak egy átmeneti fronthatás vagy felhő a napos égen.
Idő: minden nap egy alkalommal, azonos időben.

SKORPIÓ (október 24–november 23.)
Típus: a Skorpió számára a meditáció gyakran igen kedvelt gyakorlat, segíthet ugyanis abban, hogy a neki tetsző szellemi, finomfizikai világba belépjen és eltávolodjon az anyagi dolgoktól, a hétköznapok sodrásától. Az izgalmas asztrálutazások, képi meditációk, előző életes feltárások és az elme szabad szárnyalásának megfigyelése lehet számára nagyon érdekes, mindenféle logika nélküli események, képek értelmezése, illetve a nagyon mély, spirituális mantrák.
Idő: hajnalban vagy késő este, átmenetek során: napnyugtakor vagy napkeltekor

NYILAS (november 23–december 21.)
Típus: a Nyilas mindenképen a vallásos folyamatokkal összekapcsolható meditációban teljesedhet ki. Számára fontos lehet, hogy valamely vallási tradíció meditációs rendszerét hagyományelvűen kövesse. Az is kiemelt jelentőségű, hogy megélje a meditációban a szabadságot, ezért a képi utazások, a gondolatok szabad elengedése, a távoli helyekre való elzarándokolás képzeletben és mindenféle a testből való kilépést segítő gyakorlatok érdekelhetik. Szereti leküzdeni testi korlátait, viszont jól kezeli a távolságot. A legfontosabb meditáció ezért az, hogy a test és az önvaló nem azonos, a kettő egymáshoz képest elmozdul, a lélek a testből kilép.
Idő: este, késő este.

BAK (december 22–január 20.)
Típus: a Bak számára éppen az érzelmek kifejezésének útja lehet a meditáció. Elsősorban a kontemplációs, empátiát segítő típusokat a természetben való nyugodt tudatkiürítést érdemes kipróbálnia, illetve mindenféle lazító technikákat. A Baknak más jegyekkel szemben nagyon könnyen megy a mantrázás, de igazából fejlődni olyankor tud, amikor elengedi a fókuszt. Érdekes lehet még számára a vezetett, előző életes meditációs utazás is, saját karmájának megismerése.
Idő: hajnalban vagy késő este.

VÍZÖNTŐ (január 21–február 20.)
Típus: a Vízöntő számára a meditáció sokszor inkább tudományos önmegfigyelésen, saját maga elemzésén alapul, mint valódi eltávolodáson a személyiségétől. Nagyon intuitív, mégis nehezen adja át magát e témáknak. Leginkább a koncentrációs módszerekben lehet tehetséges, ehhez ugyanis éppen a fókusz megtartása szükséges. Egy érdekes gyakorlat lehet a Vízöntő számára, hogy nem otthon meditál, hanem szociális, közösségi tereken is próbálkozik vele, pl. parkokban. Az is hasznos lehet, hogyha más emberekkel együtt végzi ezt. A Vízöntőnek általában a meditáció kipróbálása előtt szüksége van arra, hogy tudományosan megismerje a meditáció folyamatát, csak utána tud igazából belefogni.
Idő: késő este, másokkal együtt délelőtt.

HALAK (február 21–március 20.)
Típus: a Halak számára a meditáció általában igen könnyű, mert rendkívül szellemi ember. Mind az asztrálutazások, képzelet meditációk érdekesek lehetnek, de az élet valódi céljáról és a lelki azonosságról való meditációs módszerek is hasznosak lehetnek. A Halaknak egy dologra kell azonban nagyon figyelnie, hogy a meditációnak legyen kerete. Nem csak ellazulni és elmélyülni kell, visszatérni, megszakítani is kell ezt a folyamatot. Határozza meg előre a meditáció idejét és tartsa a kereteket, ezzel fejlődhet.
Idő: a nap bármely szakában, de minden nap azonos időben.