Tedd pohárba a gyümölcsöt!
Élénk színű, magas rost- és vitamintartalmú, finom édes és egészséges: a zöldség- és gyümölcslevek világa kimeríthetetlen, ugye? Te mikor ittál utoljára egy jó nagy pohárral?

{idozito2}

 

Jó választás: zöldség koktél
Egészítsd ki az étrendedet egy vitamin- és antioxidáns turbó koktéllal!
• A paradicsomlé likopin tartalma csökkentheti különböző rákfélék kockázatát
• A répalé csökkentheti a vérnyomást
• A pépes zöldségturmix tele van rostokkal, amely telít, így segít megakadályozni a túlevést
• A zöldséglevek sokkal kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint a gyümölcslevek, viszont magas lehet nátriumtartalmuk

Rossz választás: gyümölcsléitalok
Ha azt olvasod a címkén, hogy gyümölcsital vagy nektár, tudnod kell, hogy a legtöbb ilyen termék csak kis mennyiségű valódi gyümölcslevet tartalmaz.

Juice, nektár, gyümölcstartalmú ital
• A gyümölcstartalmú italok 5-12 százalékban tartalmaznak valódi gyümölcsöt.
• Nektár az a gyümölcslé, amely gyümölcstartalma 25-99 százalék között van. Ezek általában, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba. Kis mennyiségben hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.
• A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítőt, állományjavítót, mesterséges színező anyagokat.

Táplálkozási szempontból ezen italok hasonlóak a legtöbb üdítőitalokhoz – cukorban és kalóriában gazdagok, de alacsony a tápanyagértékük.

Dilemma: 100%-os gyümölcslé
Mi a helyzet a 100 %-os gyümölcslével, ami nem tartalmaz hozzáadott édesítőszert sem?
Senki nem vitatja azt a tényt, hogy a valódi gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, de gondoltál arra, hogy egy pohár tiszta almalé annyi cukrot tartalmazhat, mint néhány kocka csoki? Ez az, amiért csak napi 1 pohár gyümölcslé fogyasztását javasolják a szakértők – és ez a gyerekekre is vonatkozik!

• Jó választás: gránátalma juice
Ha csak egy pohár gyümölcslevet ajánlanak, akkor érdemes kiválasztani a legjobbat az ajánlások közül. A gránátalma leve mindenképpen a lista élén szerepel, mert bár magas a cukor-és kalória tartalma,de ugyanakkor nagyon magas az antioxidáns tartalma is.

• Jó választás: tőzegáfonyalé
A tőzegáfonya leve (cranberry juice) tele van C-vitaminnal, amely elengedhetetlen az egészséges immunrendszer működéséhez. A népi gyógyászat szerint cukrozatlan formában a tőzegáfonyalé segíthet csökkenteni a húgyuti fertőzések okozta gyulladásokat.

• Jó választás: kék áfonyalé
A kék áfonya levében (Blueberry Juice) lévő flavoinodok segíthetik javítani, serkenteni a memóriát. Napi 2 csésze fogyasztásával csökkentheted az emlékezetzavarokat és jót tesz a látásodnak is.

• Jó választás: acai bogyó leve
Az acai pép úgy tűnik, hogy nagyobb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint a vörös áfonya, a szeder, a szamóca, vagy az áfonya.

• Jó választás: meggylé
Amellett, hogy szintén jelentős a vitamintartalma, még gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, így csökkentheti a fizikai terhelés után jelentkező izomfájdalmat.

• Jó választás: piros szőlőlé
Mindannyian tudjuk, hogy a vörösbor, mértékkel, orvosság. Ugyanez igaz a vörös szőlőlére is, amely erős antioxiodánsokat: flavonoidokat és resveratrolt tartalmaz. A resveratrol jelentős hatással lehet a rák kialakulásának megelőzésében.

• Jó választás: szilvalé
A népi orvoslás régóta javasolja a szilvalé fogyasztását, mert enyhíti a székrekedést. Hatását rendkívül magas rost- és szorbittartalmának köszönheti, de igazán élvezetes vas és káliumforrás is.

Ha több, mint napi egy pohár gyümölcslére vágysz, hígítsd fel vízzel!

Narancs – az örök klasszikus
Egy frissen facsart narancslé reggelire jó napkezdet lehet, hiszen C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszered. Ezen kívül tartalmaz kalciumot és D-vitamint is, így csontjaidat is erősíted vele.
TUDTAD? A cukrozatlan narancslében kevesebb a kalória, mint a bogyós gyümölcsök levében.