Itt a nyár, amire annyit vártunk. Ilyenkor elsősorban a nyaralással, pihenéssel és a kellemes szabadtéri programokkal számolunk, nem szeretünk a melegebb idő kínjaira gondolni. Kullancsok, szúnyogok, igen, persze, bólintanak sokan, a strandon, tudom, anya, papucs. De vajon tényleg tudod, hogy mi a különbség egy allergiás csalánkiütés és egy gombás bőrtünet között, vagy hogyan kell a kullancsot a fej beszakadása nélkül eltávolítani? Egy tartós kínos nyári emlék helyett inkább készülj fel okosan a meleg időszakra!

{idozito3}

 Az utóbbi években felerősödtek a nyár során minket érő kihívások, Közép-Európa klímája ugyanis folyamatosan változik. Az elhúzódó telekből szinte azonnal nyár lesz, hol a csapadék, hol a forróság kedvez a különböző ízeltlábúak és a kórokozók elszaporodásának. A klíma változásával szinte átrajzolódik a Föld kórtani térképe. Új fajok jelennek meg egy-egy éghajlati övben, új betegségeket hoznak magukkal, míg más fajták egészen egyszerűen eltűnnek égövünkről. A mindennapokat bizony megkeserítheti számos ellenség.

1. Kullancsok
A kullancsok igen gyakori ellenségekké váltak. Egy európai uniós szabályozás miatt már több éve nem irthatók a kullancsok az ellenük leghatékonyabb vegyszerrel, mert az a méhekre is rendkívül káros, gyors pusztulásukat okozza, ez pedig akár az egész ökoszisztémát veszélyeztetheti. A betiltott szer helyett csak a téli fagyokban reménykedhetünk, ha ezek is elmaradnak, vagy nem tartanak hosszú ideig, az első csapadékos tavaszi hét után elkezdődik a kullancsok szaporodása. Napjainkban már nemcsak erdőkben, hanem vízparti területeken, parkokban, óriás panelházak közötti játszótereken, autóparkolók közötti fűcsomókban is van belőlük bőven, főként mert az erdőkben sétáltatott kutyusok, a madarak és a kistestű rágcsálók behordják őket a városi területekre.
A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. A legfontosabb tudnivaló, hogy a kullancs nemcsak belemászhat az emberbe (bár ez a leggyakoribb), hanem simán meg is csípheti (a hím csíp, a nőstény szív is), ami szintén veszélyes lehet. A kullancsok okozta fertőzések közül csak az agyhártyagyulladás okoz heveny tüneteket, ami egyébként súlyos esetben akár halálos is lehet – de van ellene védőoltás! A Lyme-kór akár hosszú évekig is lappanghat, visszatérő hőemelkedéseket és ízületi gyulladásokat okozva, kevésbé életveszélyes, de makacs betegség, amely csak hosszas kezeléssel múlik el. Sokszor azért nem fedezik fel, mert nem típusosak a tünetek. A kullancscsípés helyén gyakran piros folt vagy gyűrű képződik, de olykor nyom nélkül is fertőzhetnek a kis vérszívók.
Megoldás
A legjobb megoldás, ha kullancs elleni biokrémeket vagy sprayt használunk, melyek a csípés veszélyének kitett szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva a kullancs bőrbe fúródását meggátolják, csípését megakadályozzák. A készítmény hatékonysága a hatóanyag (leggyakrabban a dietil-toluamid) mennyiségétől függ.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük magunkat. Ha kullancsra bukkanunk emberben, állatban, irány az orvos! Házilag akkor fogjunk csak neki a kiszedésnek, ha van kullancsszedő kanalunk. Ezzel a szerszámmal ki lehet emelni a kullancsot a bőrből. Ne húzzuk, ne csavargassuk, és ne nyomjuk meg az állat hasát kiszedés közben!

FONTOS!
Ha valaki kullancsot talál a testében, fertőzöttségét megvizsgálhatja patikában kapható gyorsteszttel. Ha a kullancs negatív eredményt mutat, akkor fellélegezhetünk, mert nagy valószínűséggel nem hordozója a borrelia nevű kórokozónak, amely a Lyme-kórt terjeszti. A gyorsteszt ennek a kórokozónak és alfajainak a génállományát vizsgálja. Ha a kullancs pozitív eredményt mutat, keressük fel a háziorvosunkat, de a vérünkben termelődő ellenanyagok kimutatásáig 6 hetet kell várni, ez fog biztosabb eredményt mutatni.
Ezzel a teszttel kizárólag a Lyme-kór szűrését lehet végezni, de nagyon fontos, hogy a kullancs nemcsak ezt a betegséget, hanem a fertőző agyvelőgyulladás kórokozóját is hordozhatja. A kullancsok közül minden tizedik Lyme-kórral fertőzött, minden ezredik pedig az agyvelőgyulladást terjeszti.
Tünetek: a szerencsésebb eset az, ha a betegen korai tünetek jelentkeznek, azaz a csípés után kokárdaszerű bőrgyulladást, hőemelkedést, esetleg lázat, ízületi- vagy izomfájdalmat, fejfájást tapasztalunk, látszólag indokolatlanul. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, akkor a Lyme-kór akár évekig is lappanghat. A fertőzés a vérárammal eljut minden szervünkhöz, így szinte már megállíthatatlan. Általánosságban kombinált antibiotikus kezelést alkalmaznak nagyon hosszú ideig (minimum 6 hétig).

Ha a gyermek vagy a család táborozásra, túrákra készül, érdemes előre homeopátiás vagy fitoterápiás úton védekezni a csípő rovarok ellen. A homeopátiás megoldás taszító rezgést nyújt a szervezetnek, erre kiváló a mocsári molyűző (Ledum Palustre), a hígítás kiválasztásában patikus tud segíteni. A bazsalikomból készült gyógynövényes termékek a csípést követően kiegészítő kezelést jelenthetnek.

A fertőző szúnyog csípését követően a beteg gyakran lázas vagy igen fáradt, gyenge.

2. Szúnyogok
A szúnyogok az elmúlt évtizedekben a lakosság körében mindössze egy kellemetlen zavaró tényezőként jelentek meg. Van, aki a hangját nem szereti, van, akit a viszkető csípés allergizál és bepirosodik, de még sok csípést is viszonylag könnyen átvészel az emberi szervezet.
Az utóbbi esztendőkben azonban a hazai klíma megváltozásával és felmelegedésével megjelentek olyan szúnyogfajok és általuk olyan betegségcsoportok, amelyek korábban csak a mediterrán vagy a trópusi övre voltak jellemzők. Ilyen a bőrférgesség vagy szívférgesség, amely tipikusan a fertőző szúnyog csípésének folyománya. Általában egy féreg kezd növekedni a megcsípett és megfertőzött emberben, amely akár 7-8 hónapon keresztül is rejtve maradhat a beteg előtt. Az állatot vagy vegyszeresen kell kihajtani, vagy műtéti úton szükséges eltávolítani.
Természetesen nem kell félni minden szúnyogcsípéstől, de nem árt fokozottabban odafigyelni ezekre a vérszívókra. Nemcsak a vízparton, de alkonyattájban a hegyvidékeken és a nagyvárosokban is megjelenhetnek, árnyas helyeken pedig nyáron akár egész nap jelen lehetnek. A fertőző szúnyog csípését követően a beteg gyakran lázas vagy igen fáradt, gyenge, ezek mindenképpen gyanús jelek, érdemes a látszólag ok nélküli levertséggel és lázzal mihamarabb orvoshoz fordulni.
Megoldás
A Ledum Palustre homeopátiás szer a szúnyogcsípések megelőzősében is segít, korábban ezt szüleink B-vitamin komplex adásával váltották ki, ami azonban megnövelte az étvágyat. Megoldást az antihisztaminos gyógyszerek vagy az ilyen tartalmú kenőcsök jelenthetnek,
Ha ódzkodsz a vegyszerektől, választhatsz a következők közül:
– a hegyi árnika lelohasztja a duzzanatot és enyhíti a gyulladást,
– a levendulaolaj enyhíti a viszketést,
– a levendulaolaj és cédrusolaj erős illatával távol tartja a rovarokat,
– használj eukaliptuszt tartalmazó krémeket, melyek 2-3 órán át hatékonyan távol tartják a rovarokat.
A csípések hűsítésére jó a hideg víz, gyerekeknek a súlyosabb csípéseket mentolos fogkrémmel fedhetjük le, hogy ne vakarja. Az ecetes és sós borogatások a bőrt is kicserzik, ezért nem javasoltak.

3. Pókok, méhek és darazsak
A pókok és méhek csípésével a legnagyobb baj, hogy allergiás reakciót válthatnak ki, gyermekeknél olykor akár fulladást, vagy a csípés helyének erőteljes bedagadását is okozhatják. Érdemes ezekre kalcium pezsgőtablettát a közelben tartani, és ha nagy és fájdalmas csípés keletkezik, akkor orvoshoz fordulni.
A pókok egyébként harapnak, így a pókcsípés közepe elég jellegzetes alakú, sokszor két apró pont, mintha két szúnyogcsípés lenne közvetlenül egymás mellett. Ha nem jártál szabadban, érdemes az ágy és a hálószoba réseit is átkutatni. A pókok általában éjjeli állatok, így nappal vélhetőleg elbújnak.

A méhek esetében a fullánk eltávolítása a fontos, ez ugyanis, ha a bőrben marad, begennyedhet. Megfigyelték, hogy bizonyos nyári virágillatú női parfümök és természetesen az édességek fokozottan hívogatják a méheket és darazsakat, érdemes ezekről erdei vagy parkos területeken lemondani.
Ha sok méh van a közelben, akkor pedig kérjük meg a gyerekeket, hogy ne beszéljenek, ugyanis a szájnyálkahártyán való csípések okozhatják az igazi kellemetlenségeket.

Megoldás
A csípésekre számtalan kenőcs is kapható, mégis a legjobb a megelőzés. Ha sátrazni, kirándulni indul a család, a hálózsákokat és alvóhelyeket minden este nézzük át, és lakoltassuk ki a nyolclábú vendégeket.
Házipatika:
● Hideg fémet szorítsunk a darázscsípésre, így az nem dagad fel.
● A méhek által kibocsátott lúgos anyaggal szemben használható szódabikarbóna és víz keveréke, vagy citromlé, így csökkentve a panaszokat.
● A vörös- és a fokhagyma illóolaja megszünteti a fájó, égő érzést.

Ha idegen országba látogatunk, érdemes előtte a helyi járványos betegségeken túl az általános higiénéről is érdeklődni.

4. Pollen, virágpor allergia
Az erős pollenterheléssel szintén évről évre egyre inkább számolni kell nyáron. Gyakran elhagyott legelők, kertek vagy parkok esnek a gazoknak, fűféléknek áldozatul, de a művelés után elhanyagolt terület is a jó táptalaja ezeknek a növényeknek.
A pollenszezon a melegedés miatt ráadásul egyre hosszabbra nyúlik. A szeles napokon a virágporra érzékenyeknek érdemes inkább zárt térben, szobában maradni. A legjobb, ha a lakóhelyed szúnyoghálóval, moszkitóhálóval véded, ez ugyanis nemcsak a rovarok, hanem a szálló virágernyők ellen is hatékony védelmet nyújthat.

Megoldás
Az allergiáról sokan sokféleképpen vélekednek, az orvosi álláspont szerint az allergia kialakulásakor egyfajta túlzott immunválaszként elkezd valami ellen harcolni szervezetünk.
Lelki okok között elsősorban az elfojtott feszültségeket és agressziót emelik ki a szakemberek, ami ellen a stresszoldás és pl. a meditációs technikák nagyon hatékonyak lehetnek. Ha valami allergén fulladást okoz, akkor mindenképpen gyógyszeres kezelésre van szükség, allergia elleni szert azonban csak kivizsgálás után szabad szedni – könnyű ugyanis hozzászokni és később az adagok növelésére szorulhatunk.
Ha még nem kellett egy gyógyszert sem kipróbálnod, de erősödnek a tünetek, érdemes homeopátiás szerekkel kezdeni, és sok esetben egy pár napos tisztító léböjt-kúra, a belek kiürülése is enyhítheti a tüneteket. Egy durvább allergiaszezonban az is segíthet, ha pusztán odafigyelünk a táplálkozásunkra. A legtöbb növényi allergia ugyanis valamilyen keresztallergiával párosul, így pl. a parlagfű allergiások gyakran súlyossá tehetik saját allergiájukat ribizli, paprika vagy paradicsom fogyasztásával. Érdemes a keresztallergiát kikerülni, diétázni a virágzás néhány intenzív hetében – megéri!

5. Napártalom, hősokk
Nemcsak az erős napégés lehet a bőr számára veszélyes, hanem a hőártalom vagy a napszúrás rövid távon is komoly gondokat okozhat.
A Föld legtöbb pontján az emberek érezhetik, hogy a Nap ereje sokat változott az elmúlt évtizedekben. Ezért talán gyermekkorunkban könnyedén eljátszottunk órákat a napon, napjainkban néhány órás sütkérezést már jól kell megválasztani, s nem ritka utána a szédülés, hányinger, gyengeség. Fontos, hogy a napozást és napos tevékenységeket reggel és késő délután végezzük. A déli órákban a nap kerülendő előírás egészen kibővül, a legforróbb hónapokban 10-11 órától 16 óráig. A napsugárzás nagyon káros lehet, ha valaki túl sokat napozik, ha pedig csak ritkán engedi meg magának a fényfürdőt, akkor fehéren maradt bőre éghet le súlyosan.

Megoldás
A legjobb, ha erős faktorú fényvédő krémet használunk, és szakaszosan szoktatjuk magunkat a nyári naphoz. A józan ész azonban inkább azt diktálja, hogy a legmelegebb órákban használjunk napernyőt és vonuljunk árnyékba. Bizony, a hölgyek sétához akár kézi napernyőt is viselhetnek, és a világos kendők is nagyobb szerephez jutnak az öltözködésben. Nem véletlen, hogy Indiában vagy az arab országokban a nők a legnagyobb forróságban is viselik fejfedőjüket, amely soha ne legyen túl passzentos sapka vagy kalap, ekkor ugyanis befülled a fej. Ha nincs más megoldás, vizezzük be többször hajunkat, és viseljünk természetes, szellős, világos ruházatot. Égett vörös bőrre nyugtató, hidratáló spray-t használhatunk, ha hólyagos bőrégéssel állunk szemben, akkor pedig egy bőrgyógyász felkeresése is elengedhetetlen.

6. Gombák és baktériumok
Egy fokkal alattomosabb, ám tartósabb emlék lehet, ha valamilyen gombafertőzést sikerül hazavinnünk a nyaralásról. A dolog nem lehetetlen, különösen fürdőhelyeken, mellékhelységekben, a gombák ugyanis a meleg és nedves közegeket kedvelik igazán, főleg ha az még egy kicsit sötét helyen is található.
A gomba és bakteriális fertőzéseket sajnos még a legtisztább és legragyogóbb hotelekben is össze lehet szedni, a mikroszkopikus élősködők ugyanis csak súlyosan elterjedt állapotban alkotnak telepeket. Medencékben, jacuzzikban, de olykor még tavakban is beszerezhetők, fő forrásuk azonban a nem jól fertőtlenített zuhanyzók és mosdók. Na de hol voltak ezek a télen? Természetesen akkor is jelen lehetnek a kórokozók, azonban a fagyos idő inkább gátolja ezek szaporodását – a meleget szeretik.
Gombákat vagy baktériumokat sokszor azért is könnyű beszerezni, mert egy távoli országba látogatva egy egészen új közeggel, más flórával találja magát szembe a szervezetünk. A helyieknek lehet, hogy a flórájuk része valamilyen kórokozó kisszámú jelenléte, a különösen védett Kárpát-medencéből kilépve azonban fokozottan fogékonyak vagyunk ezek beszerzésére. Ha idegen országba látogatunk, érdemes előtte a helyi járványos betegségeken túl az általános higiénéről is érdeklődni.

Megoldás
A legbiztosabb azonban az, hogy bárhová is utazzunk, a hotelbe érkezéskor fertőtlenítsük le a mosdót, wc-t, zuhanyfüggönyt, de még a kádat és zuhanytálcát is. Gyermekek esetében pedig nagyon fontos, hogy csak tiszta medencébe és tóba vigyük be őket fürdeni. Sokszor a gyermekeknél az alsó fertőzések helyett a kórokozók pl. fül- vagy szemgyulladást okoznak. A gombáknak kedveznek továbbá a nejlon ruhák és műszálas fehérneműk. Érdemes szellősen és természetes anyagú ruhákba öltözködni, így elkerülhetjük a bajt. Ha mégis viszketés, kiütés, jellegzetes kör alakú gombás telepszerű folt vagy tartósan égő érzés jelentkezik valamely testtájon, vagy egyéb, kellemetlen tünetek a kényesebb részeken, már az első jeleknél látogassunk el a szakorvoshoz. Víz, napégés és szárító szél vagy vegyszerek hatására jellegzetes bőrtünet lehet az ekcéma vagy a csalánkiütés is, ezek azonban inkább horzsolásszerű kiütések, nem kör alakúak. Biztosan megkülönböztetni a kettőt csak bőrgyógyász tudja.
Láb és körömgomba ellen a legjobb természetes szer a bázisolajjal higított teafa illóolaja. Egyszerű esetekben külsőleg fertőtlenítő és gombaölő hatású ecsetelőket, krémeket, hintőporokat az orvosi javaslatnak megfelelően naponta többször, az előírt ideig kell alkalmazni. A klotrimazol többféle gomba ellen hatásos, ún. széles spektrumú gombaölő szer (antimikotikum). Rosszul gyógyuló esetekben mindenképpen forduljunk orvoshoz. A gyógyuláshoz mindenképpen hetekre lesz szükség!
A hüvelyi egyensúly felborulását pedig meg tudjuk előzni, illetve kezelni tudjuk intim mosakodó gél, intim zuhany és hüvelygél segítségével.

7. Poshadt víz vagy romlott ételek
A nyári meleg miatt még az otthoni főzésnél is fokozottan kell figyelni az ételek gondos átsütésére, hogy az erjedési folyamatok minél később induljanak be. Az ételek tárolására semmiképpen se válasszunk napos helyet, hiába áll egy fagylalt hűtőpultban, ha a nap folyamatosan süt rá. A legnagyobb kánikulában érdemes elkerülni a tojásos, húsos és a tejes-joghurtos ételeket is. Fagylaltból is válasszunk inkább tojásmenteset!
Az ételek mellett ráadásul az ivóvízzel is gondok lehetnek. A napon álló, flakonos vizeknek nemcsak az íze válhat poshadttá, még a klóros, fertőtlenített vizek is képesek algásodni. Egyes városrészeken, akár hazánkban is lehetnek öregebb vízvezetékek a házakban, a forró időben pedig az ezekből folyó víz könnyen torok- és légúti fertőzéseket, a gége gyulladását okozhatják. Köztereken a rozsdás, koszos ivókutak is gondot okozhatnak, nézzük meg, hogy karbantartott, állatok számára elérhetetlen magasságban lévő ivókutat találtunk-e szomjunk oltására.
Hirtelen lázzal, köhögéssel vagy fulladással, valamint vizes hasmenéssel, hányással azonnal orvoshoz kell fordulni! A legtöbb esetben vírusos megbetegedések vagy baktériumok okoznak gondot. A közismert szalmonella azonban csak egy a sok nyári meglepetés közül, ami evés-ivás közben érhet bennünket. A típusos tüneteket, a fogyasztást követő 4 óra után történő heveny reakciót produkáló szalmonella mellett a többi kórokozó is hasfájással, hányingerrel és gyors ürüléssel járhat. A nagy melegben a kiszáradás veszélye a legnagyobb, általában ezért infúziós hidratálás céljából szállítják kórházba a fertőzött személyeket – de szerencsére a kezelés nem tart sokáig.

Megoldás
Ha egzotikus országba készülünk vagy olyan kalandtúrára, erdei pihenésre indulunk, ahol bizonytalan az ivóvíz minősége, érdemes túraboltokban beszerezhető víztisztító fertőtlenítő tablettát vásárolni, vagy víztisztító kézi kulacsot beszerezni. A használati utasítás elolvasása elengedhetetlen, a legtöbb termék ugyanis eltérő ideig dolgozik a vízben, 2 perc-1 óra intervallumban!

Elsősegély lista túrákhoz, utazásokhoz

1. Napszemüveg és naptej.
2. Fertőtlenítő, öblítést nem igénylő kéztisztító.
3. Kullancskiszedő kanál/csipesz és rovarok elleni krémek, spray-k, valamint szálkacsipesz.
4. Égés utáni bőrnyugtató krém.
5. Láz- és fájdalomcsillapító, illetve a rendszeresen szedett gyógyszereid.
6. Sebtapasz és sebfertőtlenítő.
7. Fehér kendő vagy kis törölköző a tarkóra, fejre.
8. Csípési fájdalmat enyhítő krém.
9. Köröm- és bőrolló.
10. Széntabletta és görcsoldó szerek.
11. Kalcium pezsgőtabletta.
12. Vegyszermentes szemcsepp, műkönny és papírzsebkendő