Mi nők sajnos gyakran vagyunk kénytelenek elviselni a fejfájás kellemetlenségeit, amelyet sokunknál a ciklus során fellépő hormonális változások váltanak ki. A fejünk sok mindentől fájhat: a kimerültségtől egészen a súlyos betegségekig, ám olykor ártatlannak tűnő, már-már banális okok is lapulhatnak a fejfájás hátterében.

 

 

● A főnök
Bár közhelyszerűen hangzik, a főnökünk valóban okot adhat a fejfájásra, mivel bármi, ami növeli a stressz szintjét, védtelenné tesz a tenziós fejfájással és a migrénnel szemben. A stressz-indukált fejfájások mögött álló mechanizmus nem egészen tisztázott, kialakulásukban számos különböző tényező közrejátszhat, például az agy neurális útvonalainak fokozott érzékenysége és az agyban lezajló egyéb változások.
● Időjárás
A hőmérséklet változásával párhuzamosan a migrén kialakulásának valószínűsége is fokozódik. A hőség, egy hirtelen lehűlés, az eső, vagy a légnyomás változásai sem kímélik a fejfájósokat. A kánikulai napok szinte garantáltan fejfájással járnak, amelynek a kivédése érdekében jobb, ha napszemüveget viselünk, elkerüljük a déli napsütést és gondoskodunk a bőséges folyadékpótlásról.
● Intenzív illatok
Sokunk számára ismerős az az érzés, amikor délutánra már elviselhetetlen agygörcsben kínlódunk kolléganőnk émelyítő parfümillata miatt. Akár kellemetlen, akár finom, a túlságosan intenzív illatok alapos fejfájást okozhatnak, mivel az erős szagok stimulálhatják az idegrendszert. A leggyakoribb bűnös a parfüm, de a festékeket, sőt bizonyos virágokat is érdemes elkerülnünk.
● Hajcsatok, gumik
A hajviselet is komoly hatással lehet a fejfájásra. Egy szoros lófarok órákon át húzza, feszíti a hajas fejbőrhöz kapcsolódó szöveteket, ami fájdalomhoz vezethet. Azt is érdemes tudni, hogy a fiatal lányok körében elterjedt feszes lófarok, amiből egy rakoncátlan hajszál sem kandikálhat ki, illetve a póthajként az eredeti szálakhoz ragasztott tincsek a fejfájáson túl hajkoronánk elvesztésének veszélyével is fenyegetnek. Az hajszálak állandó feszülésének következménye akár trakciós alopécia (kopaszodás) is lehet, amit szegény Naomi Campbell esete is jól példáz.
● Mozgás
A túlságosan megerőltető testedzés (a szexet is beleértve!) okozhat néha fejfájást, főként a migrénre hajlamosaknál.
● Rossz testtartás
Nem feltétlenül kell megizzadnunk ahhoz, hogy megterheljük a fejbiccentő és a nyakizmokat. Elég, ha egész nap lógó vállakkal az íróasztal előtt görnyedünk egy deréktámasz nélküli széken, miközben a rosszul pozicionált, túl magasan, vagy épp alacsonyan elhelyezett monitort bámuljuk, és mindezt még egy a vállunk és fülünk közé szorított telefonnal is megtetézzük. Ezért ha íróasztal mellett dolgozunk, és gyakorta szenvedünk tenziós fejfájástól, jobb, ha alaposan körülnézünk a munkahelyünkön.
● Sajt
A gourmand-nokat is el kell keserítenünk, ugyanis a sokuk által igen kedvelt érlelt sajtok is okozhatnak fejfájást. Ennek oka az érlelt sajtokban megtalálható tiramin, amelynek felhalmozódása a vérnyomás emelkedésével, így az arra hajlamosaknál migrénnel jár. A tiramin sok más élelmiszerben, többek közt az olajbogyóban, banánban, avokádóban, szilvában és a vörösborban is jelen van.
● Vörösbor
A tiramin mellett a vörösbor egyéb összetevőivel is hozzájárulhat a fejfájás kialakulásához, ráadásul mivel az alkohol fokozza az agyi véráramlást, a hatás intenzívebb lehet. Ha a vörösbortól gyakran a fáj a fejünk, de egy-egy nevezetes alkalommal mindenképpen szeretnék megkóstolni, tájékozódjunk orvosunktól a preventív gyógyszerelés lehetőségéről.
● Felvágottak
A vörösborhoz hasonlóan a felvágottak is több fronton támadnak, ugyanis a tiramin mellett egyéb adalékanyagaik, például a nitritek is komoly fejfájást okozhatnak. Az ételadalékok által gerjesztett fejfájás rendszerint mindkét oldalon érezhető, ellentétben a klasszikus migrénnel, amely jellemzően a fej egyik oldalára lokalizálódik.
● Étkezések kihagyása
Az éhség okozta fejfájás nem mindig nyilvánvaló, mert ha kihagyunk egy étkezést, a fejünk már azelőtt megfájdul, mielőtt észrevennénk, hogy éhesek vagyunk. Ennek oka a vércukorszint leesése, amelyet azonban ne próbáljunk egy nagy zacskó cukorral orvosolni, mivel a cukor hirtelen megemeli ugyan a vércukorszintet, ám elfogyasztása után még alacsonyabbra zuhan, mint előtte.
● Dohányzás
A dohányzás rengeteg egészségügyi ártalma mellett fejfájást is okoz, mivel a nikotin összehúzza többek között az agyi ereket. Ám a cigarettától nemcsak a pöfékelők feje fájdulhat meg, mert a nikotin passzív dohányzás révén is ugyanúgy bejut a szervezetbe. A leszokás és a passzív dohányzás elkerülése az extrém fájdalommal járó cluster fejfájásban szenvedők számára különösen fontos.
● Koffein
A fejfájásra hajlamosak és a koffein kapcsolata tipikus se vele se nélküle viszony. Mértékletesen fogyasztva a koffein gyakran használ, nem véletlen, hogy számos fejfájás elleni gyógyszerben megtalálható. Ám ha vödörszámra öntjük magunkba a kávét, akkor épp ellenkező hatást érünk el, és kínzó fejfájásban lehet részünk. A koffeinfüggők számára az adag fokozatos mérséklése jelenthet megoldást, mivel a hirtelen megvonás szintén fejfájást okoz.

A recept nélkül kapható tabletták sokféle fejfájással szemben hatékonyak, ám a túlzásba vitt használatuk ún. bumeráng (rebound) fejfájást eredményez, vagyis a tabletta hatóidejének elteltével a fájdalom szinte azonnal fellángol
Migrén: általában ezt a féloldali fejfájást sokszor látászavar, vibráló fények látása előzi meg. Hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység, néha mozgászavar kíséri. Az egyik legerősebben jelentkező és hosszan tartó fejfájások speciális változata. A nőknél ez a típus háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál és a népesség 10 %-át érinti.
Tenziós fejfájás: általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár a fej bármely részén, legtöbbször homloktájékon, illetve a két halántékcsont között jelentkezik. Abroncsszerű szorításhoz hasonlítható a fájdalom, néha tarkótáji fájdalommal párosul. Időtartama 30 perc és 7 nap között változhat, de a krónikus tenziós fejfájás néha évekig is elhúzódhat. A nők kb. 80, a férfiak kb. 70% szenved el élete során ilyen típusú fejfájást.
Cluster-fejfájás: egy idegrendszeri betegség, mely nagy intenzitású, féloldali kiterjedésű és rohamokban jelentkező fejfájás. Általában hirtelen, előjelek nélkül kezdődik, a fájdalom folytonos, nem lüktető és a szem környékén homlok-, vagy halántéktájon alakul ki, de érintheti az arc más területeit is. A roham maximális intenzitását 2-15 perc alatt eléri, tarthat 30 perctől 2 óráig, majd olyan gyorsan tűnik el, mint ahogyan kialakult.

Előzd meg!
1. ELŐSZÖR IS AZONOSÍTSUK A KIVÁLTÓ OKOKAT! Ennek legegyszerűbb módja a fejfájás napló vezetése, amelyben mindennap feljegyezzük, hogy milyen ételeket ettünk, rögzítjük a stresszes eseményeket, a fizikai aktivitásunkat, az időjárási jellemzőket, a fejfájás kezdetét és végét, illetve intenzitását. Ha azonosítottuk a kiváltó okokat, félig nyert ügyünk van, mert ezek ismeretében már elkerülhetjük a gyötrelmeket.
2. KEZELJÜK A STRESSZT! A stressz indukált tenziós fejfájás és migrén sok esetben stresszoldó technikákkal is kontrollálható. Nincs más dolgunk, mint megtalálni a számunkra legalkalmasabb módszert: egyesek számára a masszázs, míg másoknak a meditáció hoz enyhülést.
3. MOZOGJUNK! Mérsékelt testmozgással megszabadulhatunk a fejfájástól. A tenziós fejfájás ellen a séta különösen hasznos, mivel séta közben a karunk lazán himbálózik a testünk mellett, ami oldja a nyaki és vállizmok merevségét.
4. ÉTKEZZÜNK RENDSZERESEN! A kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában, így rendszeres étkezés mellett az éhség okozta fejfájással már nem kell számolnunk. Fogyasszunk fehérjében és komplex szénhidrátokban gazdag ételeket (például teljes kiőrlésű kenyérből készült mogyoróvajas szendvicset, csirkemellet barnarizzsel) és gondoskodjunk a kellő folyadékbevitelről is, mivel a dehidratáció szintén fejfájásba torkollhat.
5. KERESSÜNK FEL EGY GYÓGYTORNÁSZT! A fizikoterápia az izmok merevségének oldásával mozgékonyabbá tesz, és a gyógytornász segítségével leszokhatunk a tenziós fejfájás gyökerét jelentő helytelen testtartásról.
6. Végszükség esetén jöhetnek a gyógyszerek. A recept nélkül kapható acetaminophen, ibuprofen és naproxen tartalmú tabletták sokféle fejfájással szemben hatékonyak, ám túlzásba vitt használatuk ún. bumeráng (rebound) fejfájást eredményez, vagyis a tabletta hatóidejének elteltével a fájdalom szinte azonnal fellángol. Gyakori vagy nagyon intenzív fejfájás esetén jobb, ha nem kezelgetjük önmagunkat, hanem orvosunkkal egyeztetünk a gyógyszerekről.

Vigyázz vele!
Tudnunk kell, hogy a fejfájás mögött sokszor súlyos betegség is állhat. Szokatlanul intenzív, több napon át elhúzódó vagy ismeretlen jellegű, például látászavarral, nyaki merevséggel, zavartsággal, mozgásproblémákkal, lázzal járó fejfájás esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Szöveg: Erdélyi Marianna