A mai gyerekek és fiatalok elég nagy százaléka elhízott vagy túlsúlyos, sokan szinte egyáltalán nem mozognak, és rosszul táplálkoznak. Ha azonban már kiskorban rászoktatjuk őket a helyes, egészséges életmódra, megvédhetjük őket az évtizedek múlva jelentkező szív- és keringési betegségektől és más olyan betegségektől, amelyeket a túlsúly okoz. Ráadásul a mozgás sok más pozitív hatásában is részesülnek. Ennek több módja is van, de legjobb, ha a családdal töltött minőségi idő valamilyen fizikai aktivitással párosul, és így két legyet üthetünk egy csapásra.

{idozito3}

 

Tervezz szabadtéri elfoglaltságot
A hétvége nem csak a takarításra való! Legalább az egyik napján minden héten menjetek ki a szabadba: úszni, túrázni vagy biciklizni, görkorcsolyázni. Vigyetek magatokkal ebédet is, nincs is jobb, mint egy piknik a réten a túra után.

Gyerekbarát sportok
Kérdezz körbe, hogy nincs-e olyan sportlehetőség, amit gyerekeiddel csinálhatsz? Az egészen picik imádják a baba-mama tornát, a nagyobbak pedig már egy aerobic órán is jól érezhetik magukat.

Ismerjétek meg a természetet!
Válasszatok ki minden évben vagy minden utazáskor egy-egy nemzeti parkot, védett területet, és járjátok be. Sátorozhattok is, ha igazán komoly túrázásra vágytok, de ha a kényelmesebb megoldást keresitek, egy-egy wellness hotelt is választhattok, ahol a napi kilométerek után a szaunában és a medencében lazíthattok. És persze nem csak a túrázás a jó lehetőség: a biciklis, lovas, akár evezős túrák is fantasztikus élményt adnak.

Városi aktivitások
Akár a saját, akár más városokat is érdemes aktívan megismerni. Figyelj arra, hogy a gyerekeknek taníts is a hely történetéről, de csak annyit, hogy ne unják el magukat. Kösd össze az adott helyet azokkal a dolgokkal, amiket az iskolában tanultak. A szálláshelyeken mindig tudnak jó tippeket adni arról, hogy az adott helyen mit érdemes megnézni, ami a gyerekeket is érdekli.

Vidéki idill
Ma már nálunk is több lehetőség van rá, hogy akár egy falusi tanya életéből is kivegyük részünket. Ez mindenképpen hasznos, és nem csak a vele járó fizikai munka miatt, de azért is, mert egy ilyen nyaralás után a gyerekek biztosan tudják majd, hogy a tej nem a zacskóból jön, és jobban megbecsülik az ételeket is. Ráadásul a szezonális, helyi alapanyagokból készült ételek mindenkinek csak jót tehetnek. Ha egy komplett nyaralást nem is vállaltok be így, akkor is választhattok vidéki szálláshelyeket, amelyeken a szabadon választott programok mellett besegíthettek a munkákba, ha kedvetek van. Az élmény fenntartásához a „szedd magad!” akciók is hozzájárulnak, így az otthoni közös eltevés, lekvárfőzés is meghatározó élmény maradhat.

Ne csak pancsoljatok!
Gondoltál már arra, hogy a vízibiciklizés milyen kemény edzés? Hogy a szörfözés közben hány izomcsoport dolgozik? Hogy a tavainkon is egyre népszerűbb tengeri kajak milyen szép vállakat formál? A vízparton sem csak a napozás és a kisvízben pancsolás lehet az alternatíva. Keresd a helyi vizes lehetőségeket, és próbáljatok ki minél többet!

Kalandos élmények
Az itthon is megtalálható kalandparkok a fizikai kihíváson túl sok mást is tartogatnak – nem véletlenül tart itt sok cég csapatépítő tréningeket. A családi összetartás is erősödni fog, ha együtt mentek végig egy pályán, hiszen így próbára tehetitek az egymásba vetett bizalmatokat is, és segíthetitek is egymást.

Ne felejtsd el!
Vizet! Mindig figyelj arra, hogy elég folyadékot igyatok. Ez különösen a gyerekeknek nem jut eszébe, amikor belefeledkeznek valamibe, de a nyári melegben nagyon fontos!
Óvatosan a nappal! Sokan hajlamosak elfeledkezni a napvédelemről, amikor szabadtéren sportolnak, pedig ilyenkor épp úgy le lehet égni! Különösen fontos a fejünket óvni sapkával vagy kalappal, és a naptej mellett a megfelelő ruházat is lényeges. Napszemüveg gyerekeknek is kell!

Szöveg: Kovács Valéria