A hagyomány szerint először Hippokratész használta a szót: thalassotherápia, hogy leírja a tengervíz jótékony hatásait. Ma már egyes spák is kínálnak ilyen kezeléseket, nyáron pedig egyre többen igyekszünk a tengernél tölteni egy kis időt. Hogy miért vonz szinte mindenkit a végeláthatatlan tenger? Valószínűleg nem gondolunk bele, de számtalan meglepő egészségi hatása is van. Azonban nagysága hatalommal is jár, így a veszélyeket sem árt figyelemebe venni!

 {idozito3}

 Még több élmény

Elringató hullámok
A tenger hullámzásának hangja megváltoztatja az agyban a hullámok mintázatát, ennek köszönhetően mélyebb, relaxáltabb állapotba kerülünk. Ez az állapot segít az elme és a test megfiatalításában is. Ezért is alszunk jobban, amikor a hullámokat hallgatjuk.

Felfrissülő keringés
A vízben való lebegés, ami sós vízben sokkal egyszerűbb, mint édesvízben, azt eredményezi, hogy a vér a lábakból a törzsbe pumpálódik, a szív közelébe. A keringés könnyebben megy, így a testben keringő frissebb vér több oxigént juttat az agyunkba is. Ettől aktívabbak leszünk, a figyelmünk is élesebbé válik.

Ionok a jobb hangulatért
A tenger mellett a levegő tele van negatív ionokkal, amelyek segítik a szervezetünk oxigénfelvevő képességét. A negatív ionok a szerotoninszintet is egyensúlyba hozzák, azét a hormonét, amely a hangulatunkat szabályozza. Épp ezért depresszió, pánikbetegség esetén is jót tesz a tengerparti nyaralás, de az egészséges ember is jobb hangulatba kerül tőle.

Endorfin a csúcson
A strandon a nap melege befolyásolja a hormonrendszered működését is, így az endorfintermelés is emelkedik, amelytől nyugodtabb és kevésbé stresszes leszel.

Gyógyuló bőrbetegségek
A napsütés bizonyos bőrbetegségek remek ellenszere, különösen a sós vízzel megtámogatva: a psoriasisos (pikkelysömör) tünetei is enyhülnek tőle. Az allergiás dermatitisz kezelésének legújabb kutatása is azt az eredményt hozta, hogy a tengervíz csodákra képes, valószínűleg a benne lévő sók segítik a gyógyulást. A tengervízben való fürdés egyébként a bőr rugalmasságát is javítja.

Náthamentes nyár
A pollenallergia tünetei biztosan enyhülnek a tenger mellett, a tiszta, sós levegő mellett akár el is felejthetjük a tüsszögést, és szerencsés esetben a hatás még itthon is kitart egy ideig. Súlyos légúti allergiában szenvedőknek ajánlott a legnagyobb pollenterheléses időszakban a tengerpartra utazni.

Algalakoma
A tengeri alga nagyon hasznos és egészséges táplálék: csak 2%-a zsír, nagyrészt szénhidrátok és fehérjék alkotják. De még fontosabb, hogy elképesztő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaznak, annyit, amennyit egy szárazföldi növény sem! A Wakame nevű ehető makroalgafélében tízszer annyi kalcium van, mint a tejben, a Kombu pedig nyolcszor annyi vasat tartalmaz, mint a marhahús. Ezeket persze legjobb frissen, a helyszínen fogyasztani.

Egészséges zsírsavak
A tengeri halak és a tenger gyümölcsei omega 3 zsírsavtartalmukkal nagyban hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A gond az, hogy általában nem eszünk belőlük eleget, és annak nagy része is feldolgozott formában vagy nem egyértelműen ellenőrzött helyekről kerül hozzánk. Mi lehet jobb megoldás, mint a tengerparti halétterem?

Egészségesebb immunrendszer
A tengerben való fürdés az immunrendszernek is jót tesz, mivel összetétele miatt olyan antibiotikus és antibakteriális hatásokat kelt, amelyek támogatják saját védekező rendszerünk működését. A kutatások szerint a vérplazmához hasonló közegben való úszás megnyitja a bőr pórusait, amely így megszabadulhat a méreganyagoktól és ásványi anyagokhoz juthat.

Csökkenő gyulladások
Az immunreakció miatt mindenféle gyulladásos betegség állapota is javul a tengervízben való úszástól, legyen az bőr-, vagy nőgyógyászati akár, de a mozgásszervi fájdalmak is csillapodnak, hiszen a nagy felhajtóerővel járó közegben a kíméletes átmozgatás is lehetséges.

Szép bőr
A vízben található magnézium segít hidratálni a bőrt és javítja az állapotát. Nem véletlen, hogy a legtöményebb tengervízből, a Holt-tenger vizéből számos kozmetikum készül. A hatás még az atópiásan száraz bőrön is látványos.

Mi lehet jobb megoldás, mint a tengerparti halétterem?

Veszélyek
Ételallergia
A tengeri herkentyűk sokaknál komoly allergiás reakciót válthatnak ki. Ha valaha is tapasztaltál enyhe allergiás hatást miattuk, inkább kerüld el őket!

Medúzacsípés
A tengerben előfordulhatnak olyan állatok, amelyek komoly veszélyt jelentenek ránk. A medúza csípése akár fulladást is okozhat, hiszen általában váratlan, éles fájdalommal jár, ami sokkolhat. Ráadásul a méreganyag akár komolyabb bajokat is okozhat. Ha medúzákat látunk a vízben, semmiképpen ne fürödjünk. Ha a baj megtörtént, azonnal menjünk ki a vízből, nehogy újra megcsípjen az állat. A csípés fájdalmát víz rácsorgatásával vagy még jobb esetben ecettel enyhíthetjük. Ha a tünetek súlyosak, forduljunk orvoshoz!

Tengeri sünök
Tengeri sünök leginkább a sziklás tengerpartokon fordulnak elő, és bizony igen gyakori, hogy belelépünk. Ez pedig veszélyes, mert nemcsak a szúrás fájdalmas, de az általában be is gyullad a tüske méreganyaga hatására, és a tüske legtöbbször bele is törik. A méreganyag a gyulladáson kívül ízületi fájdalmat és kiütéseket is okozhat. Ezért a különösen érintett helyeken érdemes műanyag fürdőcipőt hordani a vízben és a parton. Ha már belement a talpunkba a tüske, mindenképpen mielőbb el kell távolítani. A mérget az ecet és a forró víz hatástalanítja, érdemes ilyen borogatást alkalmaznunk.

Korallok
A harmadik csípős állat a korall, amely hasonlóan az előzőekhez fájdalmas, gyulladással járó csípéssel fenyeget. Ezért is jobb nem megérinteni, csak messziről szemlélni. Csípése esetén ismét az ecet lehet a jó praktika a kezelésre.

Napégés
A tengerparti nyaralások szinte állandó következménye a napégés, még most is, amikor tudjuk, hogy bizony veszélyes játékot űzünk. Ne feledjük, hogy akkor is kell a nap elleni védelem, amikor nem fekszünk ki napozni a partra, hanem sétálunk egyet vagy labdázunk. Mindig fogadjuk meg a tanácsokat az időre és a mennyiségre, valamint az újrakenésre vonatkozóan.

Ellenáramlás
Még a legjobb úszóknak is feladhatja a leckét egy-egy ellenáramlás, amely a parttól befelé húzza a sportolót. Erőteljes hatású áramlás ez, de biztosak lehetünk benne, hogy a helyiek tudják, hol kell tartani tőle. Ugyanígy a hullámtörés is okozhat meglepetéseket. Épp ezért egy ismeretlen helyen soha ne ússzunk be nagyon messzire anélkül, hogy felmérnénk a helyet és a sodrásirányokat.

Szöveg: Kovács Valéria