Sokan halálra rémülnek annak a gondolatától is, hogy valamit egyedül kell megoldaniuk, egy élethelyzetben egyedül kell boldogulniuk. Pedig biztos, hogy ez előbb-utóbb mindenkivel megtörténik.

{idozito3}

Segítünk,
● hogy tanulhatsz a helyzetből,
● hogyan lehetsz a saját főnököd,
● hogyan élvezheted a szingli életet
● és mit várhatsz magadtól a bajban.

Nagyon valószínű, hogy az életed során nem is egyszer kerülsz majd olyan helyzetbe, amikor boldogulnod kell: akár pár nélkül, akár a munkában, akár egy vészhelyzetben. Ilyenkor nem árt, ha tudod, mire vagy képes, mire számíthatsz magadtól és mi az, amin lenne még mit fejlesztened. Ha általában nem szoktál egyedül tölteni semmi időt, ez először félelmetes lehet, de hidd el, rengeteget profitálhatsz az ilyen élményekből. Tanuld meg ki vagy, mondd ki, mit szeretnél és erősödj meg! Hiszen ki másra számíthatnál jobban, mint magadra!

Új munka, új helyen? Álomnyaralás, de nincs, akit elvigyél? Éppen szakítottál egy hosszú kapcsolat után? Vagy a párod külföldön kapott munkát? Ezek elsőre ijesztő szituációk lehetnek, de biztosan mindenkivel megtörténtek már. Ha a komfortzónádban maradsz, lehet, hogy nemet mondasz rájuk és inkább hagyod, hogy minden a régi mederben folyjon. De mi van, ha nem? Nincs másra szükséged, csak egy kis erőre, önismeretre, és máris megváltoztathatod az életed.
Persze nem vagyunk egyformák: az emberek közül vannak, akik jobban támaszkodnak másokra, míg mások jobban elvannak egyedül is. De ezek a viselkedésformák tanulhatók! Ahogy ma már tudjuk, mennyire nem célravezető egyik kapcsolatból egyenesen a következőbe ugrani, úgy tanuljuk azt is, hogy az egyedüllét – legyen az bármilyen szituációban – új erővel ajándékoz meg. A lényeg, hogy így is fogjuk fel, ne elszigetelődésként vagy magányosságként!

Hogyan válhatsz erősebbé?
● Gondolj úgy magadra, hogy éppen egy kalandregény első fejezetében szerepelsz. A főhős sokszor nem éppen kemény fickóként mutatkozik be: Harry Potterről vagy Frodóról sem gondolták volna, mi mindenre képesek.
● Hallgattasd el a negatív belső hangot! Amikor jönnek azok az érvek, vitatkozz velük. Így a pozitív pszichológia erejével győzhetsz magad felett.
● Találd meg a legjobb-legrosszabb-leginkább valószínű forgatókönyveket! Nemcsak a pozitív pszichológia segíthet, ahogy egy repülőgép balesetnél is fel kell mérnie a pilótának, hogy mindenki meghalhat, ha a legrosszabb döntést hozza. Ha realista vagy, realista választ adhatsz a kihívásokra.
● Kerüld a rövid időre szóló megoldásokat! Ha azt a megoldást választod, ami az adott pillanatban gyorsan kivitelezhető és nagyjából megfelel a problémára, mint például rosszkedv esetén az ivást vagy a vásárlást, az érthető, de hosszú távon nem segít.
● Kerülj kapcsolatba a természettel! Már régóta tudjuk, hogy az idegállapotunk, a jóllétünk sokat javítható, ha a természetben vagyunk. Legyen az kertészkedés, séta vagy túrázás, mindenképp segíteni fog, nyugodtabbak, nyitottabbak leszünk tőle.
● Gyere ki a nem tudom, de muszáj csapdájából! Ismered azt az érzést, amikor tudod, hogy valamit meg kéne tenned, de úgy érzed, nem vagy rá képes? Ez az érzés hatalmas stresszt képes kiváltani. Ilyenkor ahelyett, hogy még jobban belehergelnéd magad, azonosítsd a problémát, majd dolgozz ki nyugodtan és higgadtan megoldási módozatokat, és tegyél konkrét lépéseket a megoldására. Már a legkisebb előrelépés is segíteni fog!
Legyél a saját főnököd!

Manapság egyre többen vannak, akik akár kényszerűségből, akár önmaguk akaratából válnak saját főnökükké, dolgoznak otthonról vagy távmunkában vagy alapítanak saját céget. Van, akinek ez nem okoz problémát, de az sem ritka, hogy nem megy könnyen az átállás. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyekre nem árt választ találnod!

1. KÉRDÉS
Honnan vegyem az önbizalmat, hogy egyedül boldoguljak?
Amikor egyedül dolgozunk, sokszor eshetünk abba a csapdába, hogy alábecsüljük a saját munkánkat, különösen másokéval összehasonlítva. A megoldás kulcsa, hogy ne feledd: senki nem lehet tökéletes, teljesen mindegy, mit is mutatnak a külvilágnak. A legjobb önbizalomnövelő, ha mész tovább a megszabott úton, az önbizalmad ugyanis minden teljesítménnyel nőni fog. Szintén nem árt, ha kigyűjtöd, akár a falra ki is teszed a dicséreteket, amelyeket munkáddal érdemeltél ki.

2. KÉRDÉS
Hogyan birkózzak meg az elszigeteltséggel és a támogatás hiányával?
Az elszigetelődéstől való félelem az, ami a legtöbb embert elriaszt az önálló munkavégzéstől, pedig ez éppenhogy kiváló személyiségépítő tréning is lehet. Ilyenkor kénytelen vagy a magaddal való viszonyodat megjavítani, hiszen magadat kell támogatnod, és persze az sem árt, ha támogató emberekkel veszed körbe magad. Ha mégis egyedül érzed magad, próbáld ki a már nálunk is elérhető közösségi irodák egy részét, vagy vedd be magad kedvenc kávézódba a gépeddel.

3. KÉRDÉS
Nem kellene kapcsolatot tartanom a területem más képviselőivel? Hogyan tegyem?
A hasonló tapasztalatokat átélő, hasonló problémákat megoldó emberekkel való kapcsolattartás nagyon is fontos. Az önálló munkavégzésnek köszönhetően azonban te magad választhatod majd meg a kollégáidat. A hogyan pedig nem is olyan bonyolult: elég, ha 2-3 emberrel kapcsolatba kerülsz, a többi jön majd magától.

4. KÉRDÉS
Hogyan tűzzek ki reális célokat?
Ez egy fontos kérdés, és a munkád menetét is befolyásolja. A legjobb, ha heti és havi feladatlistát készítesz, és folyamatosan jelölöd az elvégzetteket. Ha még csak most kezded az önálló munkát, több hónapra ne alakíts ki nagyon konkrét célokat, előbb lásd meg, hogyan haladnak a dolgaid. Az viszont mindenképpen jól jön, ha negyedévente áttekinted az elmúlt néhány hónapot, így jobban átlátod, min kell javítanod és mit erősítened.

5. KÉRDÉS
Hogyan maradjak motivált?
Ha a saját főnököd vagy, könnyen elcsábulhatsz hosszú ebédszünetekre, vagy akár napközbeni szunyókálásokra. De nem árt odafigyelned, mivel itt most magadat kell kontrollálnod. Inkább készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyek energizálnak, és vesd be ezeket, ha elfáradnál. Szintén nem árt, ha az otthoni munkához is van egy rutinod, és mindig pontosan ütemezd a teendőidet. Így nem veszted el a fonalat, de mégis tiéd a módosítás szabadsága.
FITT TIPP: ne feledd el, hogy a főnöknek jutalmaznia is kell! Ha valamit jól elvégeztél, jutalmazd meg magad egy sétával, egy szabadnappal vagy olyasvalamivel, amire régóta vágysz.

Élvezd ki, hogy szingli vagy!

A mai életstílus egyik következménye, hogy nem nagyon van olyan nő, aki élete egy időszakában hosszabb-rövidebb ideig ne lenne egyedülálló. De tényleg rettegni kell ettől az állapottól? Vagy inkább tekintsünk úgy rá, mint egy olyan időszakra, amikor valóban megismerhetjük és fejleszthetjük személyiségünket?

A legtöbben azt gondolják egy kapcsolat végén, hogy addig nem lehetnek boldogok, amíg új párt nem találnak. Mindent megtesznek, hogy azonnal új férfira leljenek, randiznak, mindent az ismerkedés reményével tesznek, akkor is, ha még nincsenek túl az előző kapcsolaton. Ezen persze az sem segít, hogy általában a környezet is érdeklődve figyeli, hogy mikor ismerhet meg új férfit mellette. Ez pedig semmi másra nem jó, minthogy még kétségbeesettebbek legyünk.
Pedig nem igazán kerülhető el manapság ez az állapot, és nagyon sok múlik azon, hogyan fogadjuk el. Egy biztos: sokat gazdagodhat személyiségünk, és ezzel együtt következő kapcsolatunk is, ha ezt az időszakot nem egy kibekkelendő szükséges rossznak tartjuk, hanem egy lehetőségnek arra, hogy megtanuljunk magunkban lenni, eldönteni, mit is szeretnénk az életünktől.

1. Hagyd, hadd sodorjon!
Elsőként függetlenítsd magad a sokféle tanácstól, amit kapsz. Biztosan emlékszel a jelenetre, amikor Bridget Jonest házas barátai meghívták vacsorázni. Erre nincs szükséged, ugye? Inkább arra figyelj, amit valóban szeretnél, hiszen senki nem mondhatja meg neked, hogy éld az életed. Ha arra van szükséged, az sem baj, ha egy ideig minden szabadidődet a lakásban töltöd, és kedvenc sorozataidat nézed, vagy éppen minden nap magányos, hosszú futásokra indulsz. A lényed épp ez: a saját életedet és idődet kell visszanyerned. Ennek során olyan dolgokat is újra megtudhatsz magadról, amelyet a kapcsolatban esetleg el is felejtettél. Ha pedig túl sok „jó” tanács érkezik, gondolj arra, hogy a kapcsolatban élők sokszor titokban irigykednek azokra, akik szinglik és azt tesznek, amit akarnak, ahelyett hogy alkalmazkodniuk kelljen valakihez.
2. Itt az ideje, hogy magadra koncentrálj!
A média, az egész társadalom azt sugallja nekünk, hogy párban élni a normális, a szingliség csak egy kellemetlen átmeneti állapot. Még a sorozatok szingli hősnői is párt keresnek. Olyan, mintha az, akinek nincs partnere, valamiképpen abnormális lenne. Pedig épp ez a regeneratív időszak az, ami jobb önmegismeréshez vezet minket.
3. Tanulj meg egyedül is létezni
Az egyedüllét segít abban, hogy a függetlenségedet és más olyan képességeidet fejleszd, amelyekre esetleg a kapcsolatodban nem volt szükség. Ez különösen a nőkre igaz, hiszen mi hajlamosak vagyunk a társunkat követni, és a férfiak amúgy is szabadabban kifejezik véleményüket és akaratukat. Így hát használd ki ezt az időt, hogy megfogalmazd, és megtanuld ki is mondani vágyaidat. A hagyományos munkamegosztás miatt sokszor problémák is felmerülnek, de hidd el, a legtöbb „férfimunkát” te is meg tudod tanulni. Ezek az újonnan megtanult képességek pedig nagyban hozzájárulnak az énkép javításához. Szintén előnyös, hogy így már tudod, képes vagy egyedül boldogulni, így nem fogsz bent ragadni egy későbbi rossz kapcsolatban a félelem miatt. Ha biztos vagy magadban, következő kapcsolatodtól is sokkal többet fogsz kapni!

TESZT
Számíthatsz magadra?

Mindannyian szeretjük azt gondolni, hogy rendelkezünk a kellő belső erővel, ami előrevisz minket. De vajon tényleg bírunk vele, és tudjuk-e hasznosítani, amikor szükség van rá?

1. A főnököd azt mondja, hogy a cégetek bezár. Erre te:
● Felhívod a legkedvesebb barátodat, hogy beszéljetek róla.
∞ Nekilátsz felhívni a munkában szerzett ismerőseidet.
• Arra használod fel az átmeneti időt, hogy áttekintsd, hol is tartasz a karrieredben.
▪ Azonnal megnézed a munkaszerződésedet.

2. Elmész egy rutin vérvételre, és nagyon magas a fehérvérsejtszámod. Az orvos újabb teszteket kér. Erre te:
● Arra gondolsz, hogy nemsokára kórházba kerülsz.
▪ Azonnal keresgélni kezdesz a neten.
∞ Azt gyanítod, hogy az orvosod csak a saját zsebére akar vizsgálatokat végeztetni.
• Kérsz egy időpontot a tesztekhez.

3. Mi a kedvenc számod?
• A Beautiful Day a U2-tól, vagy bármi, ami boldog időket juttat eszedbe.
▪ Spa zenék, furulyával és az óceán hangjaival.
● Bármi a Carmenből.
∞ A Rocky főcímdala.

4. Tanúja vagy, ahogy valakit erőszakosan kirabolnak az utcán. Erre te:
● A földbe gyökerezve, rémülten állsz.
∞ Jól megfigyeled a támadót, hogy leírást adhass róla és segítséget ajánlasz a sértettnek.
▪ Kimaradsz a jelenetből és engeded, hogy mások segítsenek.
• Hívod a rendőrséget és megnézed, tehetsz-e még valamit, amíg vártok.

5. Rájössz, hogy a kollégáid mind elmennek ebédelni, de téged nem hívtak. Mit teszel?
▪ Úgy teszel, mintha valaki mással találkoznál ebédre, és elmész az irodából, hogy ne lássanak szomorkodni.
• Meghívatod magad – biztosan csak kifelejtettek.
∞ Elhívsz egy másik kollégát, akit rég meg akartál ismerni, hogy ebédeljetek együtt.
● Bezárkózol a wc-be, amíg el nem mennek.

6. Épp befejeztél egy munkát, amire nagyon büszke vagy. A főnököd azonban nincs meggyőzve.
● Az önbizalmad romokban.
∞ Dühös leszel rá.
• Pontról-pontra elmagyarázod neki a dolgot.
▪ Megpróbálod megérteni az álláspontját.

7. Az autód épp egy elhagyatott vidéki úton robban le. Mit teszel?
● Mindenkit felhívsz, akit 50 km-es körzetben ismersz, hogy jöjjön érted és mentsen meg.
▪ Semmit – ülsz a kocsiban, és sírsz, mert nem tudod, mit tegyél.
• Hívod az Autóklubot.
∞ Kiszállsz, kinyitod a motorháztetőt és megpróbálsz rájönni, mi lehet a baj.

8. Egy étteremben vacsoráztok, amikor a párod bejelenti, hogy szakítani akar. Erre te:
● Könyörögsz, hogy ne hagyjon el.
• Megkérdezed, miért.
▪ Megígéred, hogy megváltozol.
∞ Azt mondod neki, hogy szedje össze a cuccát, mire hazaérsz.

9. Hosszú mászás után felérsz a csúcsra.
∞ Arra gondolsz, milyen nagyszerű érzés itt fent.
▪ Azon gondolkozol, hogy milyen nyugalom van itt.
• A gyönyörű kilátást szemléled.
● Gratulálsz magadnak, hogy végigcsináltad.

EREDMÉNY
Add össze a jeleket, és amelyikből a legtöbb van, az a leginkább igaz rád

● Nem tudod, milyen erős vagy
Nem is igazán tudod eldönteni, hogy mennyire vagy erős, mintha mindig az eseményekkel sodródnál, olyan, mintha csak néző lennél a saját életedben. Nehezen gyűjtöd össze az energiát, hogy kitaposd a saját utadat, a legkisebb akadály már le is térít róla.
A reakciód általában az, hogy segítséget kérsz a környezetedtől. Ez általában nem is baj, de ha automatikussá válik, akkor előbb-utóbb azt a hitet táplálja beléd, hogy egyedül nem is tudsz boldogulni.
Ne felejtsd el, hogy megvan a saját erőd is, hiszen eddig is sok mindent elértél, még ha nem is így érzed. Szánj rá némi időt, hogy ismét felfedezd az erős oldaladat. Ha sikerül, erős lehetsz.

▪ Természetednél fogva harcos vagy
Az az erő, amit birtokolsz, előrevisz, de biztosan belülről fakad? Szerinted a belső erő minden ember szilárd belső magja, amellyel senki nem szállhat vitába. Ez az erő tesz képessé arra, hogy bármilyen kihívással megküzdj, és bármilyen problémát könnyedén és magabiztosan kezelj. Olyan, mintha valamilyen szupererőd lenne.
De vigyázz, az ilyen viselkedés mögött sokszor éppen hogy elleplezett érzelmek lapulnak. Úgy tűnik, azt gondolod, hogy ahhoz, hogy erős legyél, rendíthetetlennek kell tűnnöd, a gyengeség legkisebb jelét sem szabad mutatnod és sosem kérhetsz segítséget. A magyarázat egyszerű: összekevered a belső erőt a mindenáron győzni akarással.
Próbáld kissé lejjebb engedni a pajzsodat, mert a nyers erő is csak bizonyos mértékben lehet hasznos. Meg kell tanulnod, hogy erősnek lenni nem ugyanaz, mint rendíthetetlennek lenni. Az igazi erő sokkal inkább jelenti a képességet a konfliktusok vállalására és arra, hogy kezelni tudjuk az életben felmerülő kérdéseket.

∞ Erős lelked van
Erős és nyugodt jellem vagy, aminek köszönhetően egészséges önbizalmat építettél, és az életbe vetett hited is megvan. Énképed folyamatosan fejlődik, képes vagy arra használni a csendes pillanatokat, hogy újra feltöltődj, és amikor akadályba ütközöl, minden energiádat arra fordítod, hogy távlatokban szemléld a dolgokat és ne veszítsd el a reményt.
Képes vagy a tapasztalataidból tanulni, és mindennapi életedbe is beépíted a tanultakat. Ezektől még több energiád lesz, így egy helyzet, ami sokakat leverne a lábáról, téged még erősebbé tehet.
Te már megértetted, hogy a belső erő az élet számos területén kulcsfontosságú, így folytasd tovább az erre való építkezést.

•Csendes erővel rendelkezel
Birtoklod a belső erőt, de sokszor mintha visszahúzódó és hezitáló lennél. Mondhatjuk úgy is, hogy erő helyett egyfajta energiát érzel. A gond az, hogy csak akkor érzed a jelenlétét, amikor minden rendben megy az életedben. Amikor valami baj van, könnyen elveszted az utad és nehezen találsz vissza rá, elveszted a stabilitás-érzésedet.
A vészhelyzetek kiváltotta félelemre és intenzív érzelmekre általában kétféleképpen reagálsz.
Először elsöpörnek az érzelmeid, legyen az félelem vagy düh, majd utána begubózol. Nem tudod eldönteni, hogy segítséget kérj vagy sodortasd magad az eseményekkel, inkább nem csinálsz semmit.
Rövidtávú célként vissza kell nyerned az irányítást érzelmeid felett. Majd ki kell fejlesztened egy reflexet, amely segít megtalálni az erőt a nehezebb helyzetekben is. Ne hagyd, hogy a félelem vagy a harag megbénítson, és eltüntesse a nyugalmat, amit végre létrehoztál. Ragaszkodj a nyugalom érzéséhez, és a problémák felmerülésekor se engedd el.

Szöveg: Kovács Valéria