Az asztrológia életünk számtalan területén válaszokat adhat, megmagyarázhat sok mindent. Miért éppen a fogyás lenne kivétel? Lássuk, mit mondanak a csillagok a megfelelő diétáról és sportról!
{idozito3}

 A bolygók és az általuk uralt csillagjegyek megfeleltethetők országoknak, növényféléknek, testtájaknak, köveknek, minőségeknek, hangulatoknak, emberi tulajdonságoknak és természetnek, sőt még ételeknek és ízeknek is. A csillagjegyekről évezredek óta tudjuk az asztrológiai írásokból, hogy milyen ételeket vagy ízvilágot kedvelnek, sőt azt is megmondhatjuk ezekből, melyik jel számára mi a hasznos, létfontosságú tápanyag és azt is, hogy mi az, ami kerülendő, káros vagy éppen hizlaló és felesleges. Míg az egyik jelnek létfontosságú a fehérjék vagy akár a cukrok fogyasztása, addig egy másik jel számára éppen ezek károsak lehetnek. Azt is megmondhatjuk mindezekből, hogy melyek azok a tápanyagok vagy éppen mozgásformák, amelyektől az adott egyén képes egyszerűen és könnyedén lefogyni. A csillagjegyek és az egészség, valamint a táplálkozás kapcsolata legelőször India szent irataiban, a Védákban és kiegészítő írásaikban jelentek meg, amelyek tanácsaikkal a teljes emberi életet lefedték. Arra a kérdésre, hogy melyik csillagjegy életmódtanácsait kell figyelembe vennünk, pedig a következőt válaszolhatjuk: a napjegy (a születésnap szerinti jegy) mellett a keleti horizonton születésünk pillanatában felkelő csillagkép, az aszcendens és harmadlagosan a Hold által elfoglalt jegy is fontos. A vonatkozó tanácsokat mindhárom esetében érdemes megfogadnunk. Bár nyugaton a napjegyet tekintjük elsődlegesnek, az alkatot és fogyást tekintve talán még fontosabb felkelő csillagképünk.

KOS (március 21–április 20.)
Testalkat: izmos, inas, közepesen erős, általában nem nagyon kövér, de nem is kifejezetten csontos fajta. Gyakran hízik a nyak, az orca környékére, tokásodik vagy a pitta (tüzes, emésztés) területeire, hasra, gyomorra, köldök köré.
Táplálkozás: nagyon sok életenergiára van szüksége. Szervezete ezért gyakran követeli tőle az égést okozó ételeket, csokoládét, szénhidrátot, cukrot, fehérjét. Fontos, hogy ha le szeretne fogyni, ezekről le kell mondania.
Mozgás: számára a stresszmentesítő, nyugalmat adó sportok, a harcművészet, a feszültséglevezető tájfutás, jóga, relaxáció lehet hasznos. A kerékpározás és a vízi sportok szintén levezetik az idegességét, amelytől egyébként hajlamos lenne többet is nassolni.
FITT TIPP: Hetente érdemes valamilyen sportot a szabadban végeznie az évszaknak megfelelően. Nem jó csapatjátékos, viszont kíméletlen versenyző, inkább szólóban érhet el a sportban és a fogyásban is nagy sikereket.

BIKA (április 21–május 20.)
Testalkat: sajnos gyakran hízásra hajlamos. Vastag csontjai, inai és erős alkata van, viszont nagyon masszív és ellenálló is. Könnyen hízik felkarra, vállra, nyakra és csípőre.
Táplálkozás: mivel a szénhidrátok és gabonafélék a fő tápláló energiát adják számára, ezért mértékkel kell fogyasztania ezeket, lehetőség szerint minél kevesebbet egyen belőle. Könnyen leadhat pár kilót, hogyha elkezd változatosan étkezni, kipróbálja a kölest, az árpát vagy a hajdinát. Fontos, hogy fogyókúrák idején csak zsírszegény és kevés tejet fogyasszon.
Mozgás: számára a mozgás alapvető elem a fogyáshoz. A dinamikus sportok, az izzasztó, hosszabb edzések jelenthetnek megoldást a zsíranyagcsere fokozásához. Futás, tánc, aerobik, zumba és a szép sportok, korcsolya, balett lehet a kedvence.
FITT TIPP: Fokozhatja a zsírpárnák felszívódását, ha az edzések közben légzőgyakorlatokat és az izomcsoportokat átmozgató lazító gyakorlatokat is végez.

IKREK (május 21–június 21.)
Testalkat: általában sportos vagy vékony törékeny. Ha mégis felszaladnak rá a kilók, általában karra, mellkasra és a has felső részére hízik. Szereti a mozgást, a sportot, ezért könnyen le is adja ezeket.
Táplálkozás: szereti a különleges, egyedi ételeket, amiket még sosem kóstolt, vagy ami érdekes, finom, ezért ha túl közel megy az ínyencségekhez, szinte biztos, hogy nassoláson kapja magát. Szigorúan el kell határoznia, hogy az idegrendszerét is túlpörgető cukrokat, szénhidrátokat lecsökkenti. Ajánlott számára mindenféle leveles növény és zöldség, fő energiaforrása lehet a spenót és a sóska.
Mozgás: gyakran szeret mozogni, de a monoton sportokat egyenesen utálja. Tenisz, csapatjátékok, páros sportok, közös kajak-kenuzás, vagy kerékpározás, futás lehet számára érdekes és fogyasztó.
FITT TIPP: Nagyon jót tesz, ha az agyféltekéit hangoló mozgásformákat keres a kalóriák elégetéséhez, ezért a páros táncok, a latin stílusok és a keresztmozgásos sportágak különösen jót tesznek neki.

RÁK (június 22–július 22.)
Testalkat: nagyon változó. Találni köztük az eredeti ún. holdas, vizes, vizenyős, hízásra és cukorbetegségre is hajlamos alkatú személyeket, de nagyon-nagyon vékony embereket is. A has felső részére híznak és gyakran narancsbőrösödnek, alkatuk szinte csak és kizárólag az étkezésen múlik.
Táplálkozás: számukra nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, de ezt gyakran cukros levekkel vagy egészségtelen termékekkel oldják meg. Ha tiszta vizet és cukormentes leveket valamint szénhidrátmentes diétát tudnak tartani, szinte egy életen át megőrizheti az alakját. Fontos tudnia, hogy az alkohol, mint cukros, erjesztett ital a fogyásban a fő ellensége lehet.
Mozgás: a narancsbőrös felrakódásokra (a hason is jelentkezhet nála) speciális tornára lehet szüksége, ugyanakkor érdemes a vízi sportokban kipróbálnia magát. Iktasson be minden héten legalább egy úszást vagy evezést, de a vízisí és a röplabda is a kedvence lehet.
FITT TIPP: Nagyon sokat fogyhat, ha az emésztése tüzét felizzítja és méregtelenítést végez az emésztőrendszerében. A rendszeres keserűsós kúra (erre oda kell figyelni, mert kiszáradáshoz vezethet!) vagy tiszta zöldség-léböjt gyorsan lefaragja róla a felesleget.

OROSZLÁN (július 23–augusztus 23.)
Testalkat: általában zömök, erős. Szinte mindig a hasára, a gyomorrészre, a köldök köré és az úszógumira hízik. Sokuknak csak a has területével, esetleg a combtájékkal van problémája.
Táplálkozás: a zsíros fehérjében gazdag ételeket kell elkerülniük, ügyelniük kell arra is, hogy milyen sajtokat fogyasztanak, valamint arra, hogy egyszerre ne egyenek túl sokat, inkább többször keveset. A gyomruk könnyedén kitágul, s akkor a has körfogatát már a belső szervek tágulása, telítettsége is növeli. A gyomra sokszor igen érzékeny, nem szabad kíméletlen diétákba kezdenie.
Mozgás: számára alapvető fontosságú a fogyáshoz, azonban a legtöbben lusták. Érdemes rávennie magát barátokkal való sportolásra, kirándulásra, futásra vagy a forró nyárban egy kis úszásra. A vidámság, nevetés, társasági élet közben is ledolgozhatók a kilók. A szép hasfal eléréséhez hasprés és irányított torna is szükséges, hatékony lehet a jóga vagy a Pilates is.
FITT TIPP: Imádja a gyümölcsöket pl. a barackféléket és a szőlőt. A túl sok gyümölcs azonban rengeteg szénhidrátot tartalmaz, érdemes ezért mértéket szabni ebben is. A dinnye pozitív kakukktojás lehet, a nagy része víz, ezért könnyen távozik a szervezetünkből.

SZŰZ (augusztus 24–szeptember 23.)
Testalkat: általában karcsú vagy közepesen hízékony. Amikor felszaladnak rá a kilók, akkor azonban a hasát veszik támadás alá, és bizony a csípőrészt sem kímélik. Gyakran övszerűen híznak el és erre csak a kitartó hasizomgyakorlatok és a megfelelő táplálkozás lehet a megoldás.
Táplálkozás: gyakran érzékeny a gabonafélékre és könnyen is hízik a sok kenyérfélétől és a sörtől, érdemes erre figyelnie. Attól függően hízik vagy fogy valamitől, hogy képes-e megemészteni jól egy ételt vagy sem, ezért számára az egyéni diéta kialakítása kulcskérdés. Fogyasszon zöld színű salátaféléket, leveleseket, sok klorofillt.
Mozgás: mindenféle egyensúlyi torna nagyon jót tesz. A jóga, a Pilates, a férfiak számára a lelki békét is adó harcművészeti irányzatok, filozófiával átitatott mozgásformák vagy a szabadtéri túrák lehetnek hatékonyak. A Merkúr uralma miatt szereti a változatosságot. Szeret vezetni, autózni, de muszáj rávennie magát a kitartó sportolásra, a volán mögött ugyanis nem fog lefogyni.
FITT TIPP: Testtája a belek. A belek tisztasága pedig alapból nagyon fontos a megfelelő testsúly eléréséhez esetükben. Egy jó méregtelenítő kúra, a rendszeres, de kis mennyiségű evés, az egészséges étkezés, a nyers saláták mértékkel történő fogyasztása adják meg számára a kívánt hatást.

MÉRLEG (szeptember 24–október 23.)
Testalkat: kifejezetten arányos. Kellemes, szép külsővel rendelkeznek, még akkor is, ha testesek. Egyes esetekben erősen meghízhatnak, ennek hormonális vagy érzelmi okai vannak. Ilyenkor egészségügyi szempontból is káros mértékű túlsúlyt halmozhatnak fel, amelynek leadása csak testi-lelki harmonizálással és tartós életmódváltással érhető el. Általában félelem és a társ/szerelmi problémák okozzák e gondokat.
Táplálkozás: számára a túl sok cukor és szénhidrát okozhat igazán nagy gondokat, ez ugyanis gyorsan felszívódik és beépül a szervezetükbe. Később a vércukorszint emelkedésével a fogyókúra már jóval nehezebb számukra, ezért nem árt az első jeleknél új táplálkozási formát bevezetni. A zsír- és cukorszegény gyümölcsöket, illetve leveles zöldségeket érdemes fogyasztania és gyógyteakúrával kiegészítenie.
Mozgás: általában a zenés sportokat kedvelik és nem jól tűrik a monoton vagy értelmetlennek tűnő sportokat, esetleg a páros tevékenységeket, pl. tenisz, tánc, korcsolya vagy csoportos táncformák. Érdemes hetente legalább 1 órát erdőben vagy természetben zajtalanul töltenie, ez ugyanis a leginkább balanszírozó tevékenység az életében.
FITT TIPP: alkatuk sokszor egészen konkrétan az érzelmi állapotuktól függ. Ha elérik a lelki egyensúlyukat valamely stresszoldás vagy terápia, pl. kineziológia vagy légzésterápia segítségével, akkor a testsúly ezt követve gyorsan az optimálisra áll be.

SKORPIÓ (október 24–november 23.)
Testalkat: általában a két szélsőség között mozog. A leggyakrabban nagyon vékony, fehér bőrű, szinte túlvilági, misztikus külsővel rendelkező, olyan akár egy árny. Máskor viszont nagyon is dús keblű, erős idomokkal megáldott és kövérkésen is erősen szexuális töltetű formákkal rendelkező, vonzó. Ez utóbbi nagyon kell, hogy figyeljen alakjára, főleg a csípőre és az alhasra hízik, jellegzetes Skorpió alhas a belső női szerveket és méhet védő alsó úszógumi – állandó haspoci.
Táplálkozás: számára az egészséges táplálkozás létkérdés. Mivel testtája a végbél és a máj, ezért a mérgeket, a tablettás fogyókúra kiegészítőket is mind elfelejtheti, csak úgy, mint az élénkítőket. A méreganyagok gyorsan narancsbőrként rakódnak le szervezetében és súlyfelesleget képeznek, ha rendszeresen léböjt kúrákat tart és zsír- valamint cukor- és fűszerszegény étrendet követ, beállíthatja testsúlyát.
Mozgás: külön szükséges nekik a szálkásítás, az izomtónus javítása, ugyanis könnyedén elpuhul, elengednek a kötőszövetei és a bőre nehezen viseli a hízás-fogyás jojózását. E mellé a misztikusabb sportok, a jóga, a harcművészet vagy hagyományőrző tevékenységek, pl. kardvívás, íjászat, lovaglás vonzzák. Minden héten legalább három alkalommal eddzen, fő a rendszeresség.
FITT TIPP: Imádja a fűszereket, a vad csípős dolgokat, a hagymás-paprikás ételeket. Nagyon fontos megértenie, hogy a sok csípős fűszer ellene dolgozik, míg mértékkel ez a sok természetes csodaszer a barátja lehet. Bár nehéz, de mindenben a szélsőségekről kell leszoknia.

NYILAS (november 23–december 21.)
Testalkat: általában sportos, izmos, jó kiállású személy, aki viszont éppen ezért ritkán képes igazán karcsúra fogyni. A kilók akkor szaladnak fel rá, ha abbahagyja a hosszú, kitartó mozgásformákat, pl. a futást vagy túrázást. Az aktív dinamikus sportolás szépen rendezi alkatát. Testtája végett csípőre és fenékre hízik, gyakran narancsbőrös.
Táplálkozás: számára a fehérjék és az izmok működéséhez szükséges magnézium és kalcium elengedhetetlen. Ugyanakkor, ha túl sokat fogyaszt a fehérjékből egy tüzes alkat, könnyen hajlamossá válik a gyulladásos bajokra vagy fertőzésekre. Fontos, hogy zsírszegény tejtermékeket válasszon, zöldségekből, főként a téli gyökérfélékből és hüvelyesekből meríthet sok erőt.
Mozgás: számára elengedhetetlen. A túrázás, bringázás, síelés és egyéb kitartást növelő vagy extrém sportok, pl. a rafting kötheti le. Fontos, hogy inkább egész hétvégéket töltsön a szabadban és ne csak rövid ideig mozogjon. Alkata miatt szüksége lehet kiegészítő edzéstervre a popsi és a csípő területére, aerobik vagy szobakerékpár formájában, a dinamikus táncok, pl. a zumba is sokat segíthet. Az íjhasználat pedig természetes sajátja.
FITT TIPP: Nagyon kell figyelnie étkezésére. A méreganyagok könnyedén lerakódnak szervezetében az ülőgumókon és akár a háton is, vagyis olyan részeken, ahol sokáig szinte észre sem veszi. Érdemes minél több bioélelmiszert fogyasztania és kerülnie a tartósítószereket. A stressz okozta idegmérgek szintén betokozódhatnak a zsírszövetben – amire az izzasztó sportok ajánlhatók.

BAK (december 22–január 20.)
Testalkat: igen kedvező, ritkán hízik el, inkább szálkás, csontos. Viszont előfordulhat, hogy szikár alakja ellenére a comb egyes részein lerakódások alakulnak ki nála. Hízásának másik oka lehet, hogy túl kevés tiszta vizet iszik, így nem képes elszállítani szervezete a mérgeket és ez plusz kilók formájában felhalmozódik.
Táplálkozás: számára elengedhetetlenek a víz és a zsírozó ételek így pl. – ha képes emészteni – a tej vagy tejszín, joghurt fogyasztása és a minőségi növényi olajok étkezésbe történő beiktatása. Imádja a sót, amely azonban tovább szikkasztja szervezetét és a sok só miatt a fölös kilók sokszor vizenyősödésben nyilvánulnak meg nála.
Mozgás: kevés időt tölt mozgással, mert általában dolgozik, vagy valamilyen nagyon fontos más elfoglaltsága van… Ugyanakkor igen kitartóa, jó lehet számára a futás, teljesítménytúrák, biciklizés és mindenféle kitartást követelő sport. Ez helyrerakja egészségét és alakját is lágyabbá, arányosabbá teszi. Fontos, hogy a mozgás során rengeteg vizet fogyasszon.
FITT TIPP: Számára elengedhetetlen, hogy téli, száraz jellegét ellensúlyozza, ezért fogyasszon sok barackot és nyári piros gyümölcsöket. Testi-lelki merevségén a vizes sportok is képesek változtatni, az úszás lehet barátja.

VÍZÖNTŐ (január 21–február 20.)
Testalkat: változó, de általában vagy nagyon izmos, erős, mégis karcsú szikár, vagy nagyon kirobbanó, ezáltal igen erősen kövér, elzsírosodó alkat. Figyelnie kell a szívére és a keringési rendszerére, valamint a visszerességre. Fontos ezért, hogy testsúlya optimális legyen, szervezete ugyanis rendkívül megsínyli túlsúlyát.
Táplálkozás: kerülendő minden olyan étel, amely túl sok sót, zsírt vagy cukrot tartalmaz, noha szénhidrátot mértékkel fogyaszthat. Hízásra hajlamos, de a mozgástól azonnal képes lefogyni – csak el kell kezdenie. Kerülje az adalékanyagokat és tartósítószereket, mert ezek szinte körbepárnázzák testét. Szereti azonban a finom ételeket, ezért a fűszerek változatosságával érheti el az áhított, bombasztikus ízeket. Fogyókúra esetén a puffasztott gabonafélék is előnyére lehetnek.
Mozgás: lehetőleg rendszeresen, 1-2 naponta mozogjon. A futás, sétálás vagy a téli sportok kedvére valók: szereti az extrémsportokat is, valószínűleg imádja majd a hódeszkázást, nyáron pedig a gördeszka vagy hegymászás lehet kedvére.
FITT TIPP: Bár meglepő lehet, de a Vízöntő kapcsolatban áll az elektromosság témakörével. Kerüljék a mikrohullámú sütőben vagy az elektromos eszközökkel készített ételeket és próbáljanak gáztűzhelyen vagy amennyit csak lehet szabadtűzön, bográcsban főzőcskézni. Ez nem csak finomabb ételeket, hanem jobb egészséget is eredményez számukra.

HALAK (február 21–március 20.)
Testalkat: rendkívül változó. Abban azonban hasonlítanak, hogy edzés nélkül könnyen elhíznak és főként elvizenyősödnek. Természetüknél fogva elmélázók, elvágyódók, alkatuk is valahol olyan meghatározhatatlan, túlvilági. Gyakran az idejüket sem képesek jól beosztani, ezért az edzés egy olyan dolog, amire vagy marad egy szabad órájuk vagy nem. Jó, ha van egy támogató, lelkes barátjuk, aki húzza őket.
Táplálkozás: számukra a hízás vagy a túl sok só vagy még inkább a túl sok cukor folyománya. Szinte azonnal elkezdenek fogyni, ha kiiktatják étrendjükből a cukrot, de legalább a fehér finomított cukrokat. Érdemes sok folyadékot fogyasztaniuk, de a cukros gyümölcslevek, üdítők itt is csapdát jelentenek.
Mozgás: számukra a mozgás nehezen elkezdhető, óriási nagy feladat, ami azonban nem lehetetlen, hogyha kedvüket lelik a sportban. Általában a természetben való séták, táncos elfoglaltságok okoznak nekik örömet. A futás is jó lehet számukra, de lábfejük, bokájuk elég sérülékeny. Ha valamilyen szellemiséggel átitatott sportot találnak pl. jógázni vagy Tai Chizni kezdenek, lelkileg is meglelik egyensúlyukat.
FITT TIPP: Számukra a lelkiállapot a kulcs a fogyáshoz. Ha gyengének vagy kiszolgáltatottnak érzik magukat, akkor a védelem jegyében könnyen felpárnázódnak. Képesek meginogni egy-egy érzelmi stressz hatására, ilyenkor nassolásba menekülnek. Fektessenek nagy hangsúlyt a lelki békéjük megtalálásba és ezt automatikusan követi a test is, arányosabbá, súlytalanná válhatnak.