Vannak bonyolult képletek, mérések, elvárások. De biztosan annyi kilóval és centivel vagy egészséges és érzed jól magad, amit valaki, valahol meghatározott a számodra? Az ideális testsúlyodat neked kell tudnod!
{idozito3}

Ismersz olyat, aki elégedett a testével, annak arányaival vagy a testsúlyával? Sajnos elenyésző ezen szerencsések száma! Nem a görcsösen akarókra, a testüket kizsigerelő „ideális” testsúllyal és izomzattal rendelkezőkre gondolok, hanem azokra, akik szeretnek jókat enni, megengednek maguknak egy-két pohár bort, nem hagyják ki az édességeket sem az életükből, de mindezt mértékkel teszik és nem foglalkoznak állandóan a kalóriatáblázatok és élelmiszerösszetevők leírásával, valamint rendszeres, élvezetet nyújtó mozgást is beiktatnak az életükbe. Harmónia és öröm árad az ilyen emberekből, az élet szeretete! Jó rájuk nézni, a közelükben lenni!

Tényleg létezik ilyen? Élhetnénk így is? Igen, egy kis tudatossággal és odafigyeléssel sikerülhet. Bár különböző az anyagcserénk, különböző hormon típusúak vagyunk és persze különböző korúak is, ezeken felül még számtalan egyéb összetevő befolyásolja azt, hogy éppen hogyan néz ki a testünk. Ráadásul óriási az eltérés a férfiak és a nők között ezen a téren is!

A természetes ideális testként semmiképpen sem a kifutókon és a kamerák előtt pózoló, a siker és a csillogás reményében önsanyargató életmódot választó címlaplányokra gondolunk. Óriási károkat okoz a fiatal lányok testi-lelki fejlődésében ez a beléjük sulykolt elvárás és minta. A témát körülvevő csillogás, a sztárok, híres házasságok, a sok pénz pedig feledtetik, illetve elrejtik a mögöttük húzódó szenvedést és az állandó rettegést a súlygyarapodástól.
Lényeges, hogy lehetőség szerint az ideális súlyunk segítségével birkózzunk meg az élet kihívásaival. Egy finom mezsgyéről van itt szó, ahonnan könnyen átbillenhetünk az egyik vagy másik oldalra és jöhet az önsanyargatás vagy a leadhatatlannak látszó súlyfelesleg.

Régi döntések következménye…
Hogyan járhatunk az arany középút közelében élvezve az élet kulináris örömeit és közben kézben tartva a súlykontrollunkat?
Valamikor, egy érzelem hatására te döntöttél úgy, hogy védelemképpen megnöveled a tested térfogatát. Természetesen ezek általában tudat alatti döntések. Lehet, hogy tudatosan mindent megteszel, hogy fogyj, azonban, amíg nem tárod fel a mélyben szunnyadó régi döntés okát, és nem írod felül, addig csak az igen veszélyes és éppen ellentétes megoldást hozó jojódiétába keveredsz. Egyre lassabban tudsz visszafogyni, és egyre gyorsabban hízod vissza a leadott kilókat, sőt sajnos egyre többet.
Dolgozd fel a régi sérelmeidet, traumáidat, akkor már nem lesz szükséged arra, hogy túlzott táplálkozással próbáld magvalósítani önmagad kiteljesítését, vagy hogy a nagyobbra növesztett testeddel képezz védőbástyát magad köré. Ez az az állapot, amikor csodabogyók és csodamódszerek segítsége nélkül szépen visszafogysz. Biztosan volt már ilyen az életedben.

Ne sürgesd magad, ne vádaskodj, hogy ha nem olyan ütemben haladsz, ahogyan eltervezted, egyszerűen szeresd magad!

Van, ami adott!
Persze vannak egyéb tényezők is: a fogantatás pillanatában eldőlt egyedi genetikus alkatod, várható magasságod, testfelépítésed, de a hajad és a szemed színe is. Az életed során végig kísér ez a csak rád jellemző örökletes jelrendszer. Gondolj bele, mennyi fölösleges energiát vesz el tőled, ha karcsú derékkal, gömbölyű popsival fiús alakra, kisebb mellekre vágysz!
Fogadd el az alkatod és hozd ki belőle a legjobbat. Valamiért ebben az életben pontosan arra a testre van szükséged, amit birtokolsz. Ha elfogadod és támogatod, akkor ő is támogat és segít téged!

Rosszul irányított ösztönök
Kanyarodjunk azonban vissza az érzelmekhez és a családhoz. Fogantatásunktól kezdve sok negatív érzelem ér minket, amelyeket feldolgozás híján elraktározunk a testünkben. Ha történt valami, ami erős érzelmet váltott ki belőled, az képpé olvadt benned és mindig korlátozni fog a helyes cselekvésekben, míg fel nem oldod. Az, hogy mit hiszel és hogyan cselekszel az evéssel kapcsolatban, összefügg azzal, hogy ebben a tanulási folyamatban miket mondtak neked, ha nem annyit ettél, amit szüleid gondoltak. „Amíg nem eszed meg, nem kapsz csokit” „Ha nem eszed meg, nem szeretlek” „Ettől leszel okos” „Ugye nem akarod, hogy ki kelljen dobni ezt a főzeléket” „Gondolj a sok éhező gyerekre Afrikában”– ezek a jó szándékkal kimondott mondatok mélyen beülnek a fejünkbe, és mert nagyon vágyunk anyukánk és a környezetünk szeretetére, betömjük az ételt. Pedig a kisgyerek pontosan tudja, hogy mennyi elég neki, de ha néhányszor túltömi magát, akkor később is szokásává válhat, hiszen nem veszi észre többé a gyomor és a szervezet visszajelzését.

Gyakorold, és szerezd meg
Gondold végig a saját vétkességet hordozó örökségeidet és szabadulj meg tőlük. Írd fel őket egy papírra és szertartásosan égesd el, majd ezután írd le, hogyan nézel ki az eszményi testsúllyal. Milyen új ruhákat veszel magadnak és hogyan nézel ki bennük? Hogyan változik a járásod, a testtartásod, milyen lesz az arcod? Milyen hatással lesz a közérzetedre ez a változás? Írd le a környezeted felől érkező pozitív reakciókat, amint látják a változást rajtad. Változik-e a társasági életed? Melyek azok a tevékenységek, amelyeket újból megengedsz magadnak, vagy éppen most fogod belevetni magad? Változik-e a munkád? Bátrabban lépsz-e fel a munkaerőpiacon? Más lesz-e az étel íze, hogy elengeded az aggodalmadat a kalóriákkal és összetevőkkel kapcsolatban?
Ezután minden reggel állj meztelenül a tükör elé. Szeretgesd meg a testedet és képzeletben lásd azt az ideális testet, amit el akarsz érni. (Rásegíthetsz erre egy erős érzelmi stresszoldó technikával: ha homlok-tarkótartásban, csukott szemmel képzeled el az ideális tested.) Közben ne sürgesd magad, ne vádaskodj, hogy ha nem olyan ütemben haladsz, ahogyan eltervezted, egyszerűen szeresd magad! Bocsásd meg magadnak a félelmeidet, a bűntudatodat, a kishitűségedet, a haragodat, hiszen ezek azok, amik a védőréteg mögé kényszerítenek.

Minden fejben dől el!
Ez annyira igaz, hogy tudományos vizsgálatok is alátámasztják azt a tényt, miszerint a zsírfeleslegnek kevés köze van az elfogyasztott ételek mennyiségéhez. A test zsírtartalmát a hipotalamuszban található agyi irányító központ, ún. testsúly szabályozó mechanizmus ellenőrzi. Már tudjuk, hogy téves a nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendbe vetett bizodalmunk is, mivel ezt az agy éhezésként értelmezi, ezért védekezésképpen raktározásba kezd, sőt ha az energiaellátás folytonossága is veszélybe kerül, akkor az anyagcsere-folyamatokat is visszafogja a testsúlyszabályozó mechanizmus, hogy lassabban égjen el a testben fölhalmozott zsiradék. Tehát nem érdemes kihagyni étkezést!
A zsírsejtekben lévő zsiradéktól egyetlen módon szabadulhatunk meg: ha energiaszolgáltatóként elégetjük az izmokban. Nagyon fontos tehát a mozgás, méghozzá az örömmel végzett, nem túl megerőltető mozgás. Minél nagyobb a súlyfelesleg, annál kevésbé legyen megerőltető. Egyél olyan táplálékot, ami segíti az energiatartalék elégetését és iktass be rendszeres mozgást az életedbe. A napi ritmus, a terített asztal mellett elfogyasztott étel, a kellően megrágott táplálék, a vízivás mennyiségének emelése segítenek a változás és a fogyás beindulásában. Ideális esetben 35-ször kellene megrágni egy falatot, hogy kellően előkészítsük a felszívódásra. Próbáld ki és meg fogsz lepődni, hogy 4-5 rágás után már lenyelnéd a falatot. Közelítve a 35-höz a felszívódás olyan tökéletessé válik, hogy kevesebb ételtől is jóllaksz, míg kevés rágással nagyobb mennyiség után is hamarabb leszel éhes.

Hormonok egyensúlyban
A kor előrehaladtával egyre több figyelmet érdemes fordítani az agy kémiájára, mert e nélkül nem érhető el az optimális egészség és súlyállapot. A férfiaknak a dopaminszintjükre, a nőknek pedig a szerotonin szintjükre kell figyelni. A dopamin egy vegyület az agyban, ami energiát és motivációt ad nekünk. A szerotonin pedig egy ingerületátvivő anyag az agyban, mely arról gondoskodik, hogy boldogok, felszabadultak legyünk, kellemesen érezzük magunkat.
A táplálékban lévő aminosavak hiánya okozza a nőknél a szerotonin, a férfiaknál a dopamin hiányos állapotot, amire természetesen különbözően reagálunk. Csak kiragadva egy két példát: a férfinak nem jut energiája az otthonra, figyelmetlen és türelmetlen lesz, az unalmát alkohollal, kábítószerrel kezeli.
A nőkben a reménytelenség érzése kerekedik felül, az adás-kapás egyensúlya felborul, krónikussá váló dühösség, a házastárs megváltoztatásának rögeszméje, az állandó túlterheltség érzése, falánkság és elhízás jelentkezik.
REGGELI RUTIN A JÓ KÉMIÁÉRT
● reggel kezdd a napot egy koktéllal: 2dl víz citromlével, mézzel, aloe géllel, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal
● könnyed ugrálás (a talpadat ne emeld fel, térded hajlítsd be kissé) és kézrázogatás pár percig, légző gyakorlatokkal kombinálva
● nagy tápértékű reggeli turmix elfogyasztása, megterhelő reggeli vagy annak elhagyása helyett (25-50 gramm szénhidrát, fehérjepor, 2 evőkanál lenmag, ami esszenciális omega-3 zsírsavat tartalmaz, enzimek, vitaminok, növényi eredetű ionos ásványi nyomelemek, 2dl víz és 5-6 jégkocka)

Próbáld ki ezt az egész napra energiát adó koktélt, amit természetesen még kiegészíthetsz 20-30 perc könnyű tornával, ez már csak az idődtől függ. Hamarosan a szervezeted, mivel egyre egészségesebbnek és jobban tápláltnak érzi magát, egyre inkább az egészséges táplálékokat kívánja majd.

Szöveg: Villing Zsuzsa