Ősz? Hideg? Eső? Irány az edzőterem? Nem! Legyen ez idén másképp! Összegyűjtöttük a kedvenc őszi sportjainkat, amelyekre nem is gondoltál…
{idozito3}

Attól, hogy megérkezett az ősz, nem kell hónapokra bevennünk magunkat az edzőterembe! Találd meg azt a szabadtéri sportot, amelyet élvezel, legyél most is minél többet szabad levegőn és töltsd fel D-vitamin raktáraidat, amíg teheted. Ne feledd, a futáson és biciklizésen kívül is van élet!

Via ferrata
A via ferrata kifejezés jelentése vas út, és valóban ezt is jelenti: a hegyekben előre kijelölt útvonal, ahol felszerelt lépcsők, hidak és létrák segítik a hegymászást. A névnek megfelelően az egész útvonalon egy kifeszített kötél fut végig, erre csatlakozhatunk saját védőfelszerelésünkkel. Így bár tériszonyosoknak továbbra sem javasolt sport, de komolyabb hegymászói képzettség sem feltétlenül kell hozzá. Természetesen megfelelő állóképesség és felszerelés annál inkább, a futócipődben semmiképpen se indulj el, és első alkalommal képzett segítséget is vegyél igénybe. A via ferrata végigmászásához beülőre és leesésgátló felszerelésre is szükséged lesz. Ez a sport a melegebb őszi napokon remekül űzhető, de ne feledd, hogy a hegyekben hidegebb lesz, mint a síkon.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában is számtalan via ferrata út várja a kalandra éheseket.

Evezés, vadvízi evezés ősszel
A nyári vízitúrák elmúltával nem kell még teljesen búcsút intenünk a folyónak. Amíg nem köszönt be az igazi hideg, tömeg és szúnyogok nélkül élvezhetjük a víz által nyújtott nyugalmat, vagy éppen kalandot. Szlovéniában is egyre gyakoribbak és népszerűbbek az ilyenkorra szervezett rafting túrák, hiszen a kevesebb ember nagyobb odafigyelést és több élményt jelent. Nézd meg, ahogy ugranak a pisztrángok, játssz a hullámokkal és élvezd az indián nyarat. A hazai folyók sem zárnak be szeptember elsején, így itt is bátran elindulhattok egy-egy napos evezésre. Ilyenkor azért a többnapos túrákat jobban meg kell szervezni és az időjáráshoz igazítani, de amikor reggel kisüt a nap, ne hagyd, hogy bármi visszatartson egy jó kis kajakozástól.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Az őszi raftingot Szlovéniában ajánljuk, a hazai evezést a legtöbb víz melletti sportklubban.
EXTRA: Ma már a Balatonnál is lehet tengeri kajakot bérelni, és azzal szelni a magyar tenger habjait!

Búvárkodás
A búvárkodás hazai vizeinkben nyáron sem annyira élvezetes, hiszen általában kicsi bennük a látótávolság. Így ha erre adod a fejed, eleve utazni fogsz. A közeli Adrián viszont sokáig meleg a víz, sőt egyes helyeken szilveszteri merüléseket is szerveznek (bár ezeket általában már száraz ruhában, amelyhez speciális tanfolyam kell). De az őszi hónapok teljesen alkalmasak akár egy hétvégi búvártúrához is. Még nincs késő, hogy idén megszerezd a búvárigazolványodat, és ha melegre vágysz, télen a Vörös-tengerre is utazhatsz.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Érdeklődj a búváriskoláknál a tanfolyamokról és külföldi búvártúráikról.

Lovaglás
A lovaglás már rég nem a gazdagok sportja, sokkal inkább életmód, amely amellett, hogy sokat tanulhatunk általa saját magunkról, a természet közelségére is megtanít, és kellemes mellékhatása, hogy lényegében csak a szabad levegőn űzhető. A hosszabb túralovaglásokhoz komoly állóképességre is szükséged lesz, és általuk egészen új helyekre juthatsz el. Ez talán a legjobb stresszoldó sportlehetőség.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Már szinte az ország bármely pontján találhatsz lovasiskolákat és lovastúra lehetőségeket.
FITT EXTRA: tudtad, hogy a lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat, fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt.

Tájfutás
A rekkenő hőség elmúltával újra indul a futószezon – de csináljuk most kicsit másképpen! A természetben, térképpel, iránytűvel, a sport és a szabad levegő öröme mellett egy igazi kihívással megspékelve. Ez a sport egyszerre komoly fizikai és szellemi kihívás, hiszen nem csak teljesítened kell a távot, de meg is kell találnod az útvonalat. Gondoltál már rá, hogy ez a legősibb sport? Hiszen már az ősemberek is ezt csinálták, csak térkép nélkül, a természet segítségével tájékozódva.
Ha akarod, elindulhatsz magadban vagy néhány barátoddal, de ha versengő alkat vagy, akkor amatőr versenyeken is indulhatsz.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Bárhol a természetben – bár egyes helyeken városokban is rendeznek már tájfutó versenyeket. Például Velencében…

Geocaching
Túrázás egy csavarral? Egy kis kincskeresés? A geocaching jó pár éve indult mozgalom, amelyet itthon is egyre többen űznek – és mindegyikük azt mondja, hogy szinte függőséget okoz. Ha unalmasnak találod a túrázást, vagy olyan valakit vinnél, aki ennél több élményre vágyik, próbáljátok ki!
A geocaching lényege, hogy valaki elhelyez egy vízhatlanul záródó kis dobozkát valami olyan helyen, amit érdemesnek ítél a megismertetésre. A dobozban általában egy jegyzetfüzet, egy kétnyelvű üzenet és egy kis ajándék lesz, ami a megtalálóé. Épp ezért ne feledd, ha ilyen túrára indulsz, mindig vigyél magaddal egy kis ajándékot te is, hogy betehesd annak a helyére, amit kivettél. A dobozok GPS koordinátáit az interneten találod meg, és te is elküldheted új dobozokét a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapjára. Így remek túrák várnak majd rád a kincskeresés plusz élményével.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? Nem kell hozzá más, mint egy GPS, és néhány koordináta. Dobozok az ország egész területén találhatók.

A hosszabb túralovaglásokhoz komoly állóképességre is szükséged lesz, és általuk egészen új helyekre juthatsz el.

arlangászás
Barlangászni egész évben lehet és érdemes, és szerencsére Magyarországon számos különböző nehézségi fokú barlang várja a látogatókat. Bizony ez kemény sport is lehet, ha nem olyan helyet választasz, ahol könnyű sétát tehetsz betonozott utakon. Akár a Budai-hegység jól látogatható barlangjai is tartogathatnak meglepetéseket és kihívásokat számodra. Fontos, hogy kisebb túrával kezdd, hogy biztos lehess benne, nincs tériszonyod vagy nem félsz a bezártságtól. Ha ezektől mentes vagy, számtalan lehetőség vár. A barlangok hőmérséklete télen-nyáron nagyjából állandó, csak arra kell felkészülnöd, hogy itt bizony összekoszolod majd magadat!
HOL PRÓBÁLHATOM KI? A Budai-hegyekben, például a Szemlőhegyi vagy a Pál-völgyi barlangban, de vár a Balatonfelvidéken a Csodabogyós barlang is, és persze ott van Aggtelek. Ha komolyabb kihívásokra vágysz, keresd a helyi barlangászklubokat!

Mountain bike
A mountain bike egészen külön kategória a most már itthon is egyre népszerűbb túra és városi kerékpározás mellett. A szigorúan terepen, lehetőleg dimbes-dombos tájakon végzett edzés extrém terhelést és extrém fejlődést is garantál – és korántsem csak a lábizmoknak. Lényeges azonban, hogy mindig csak fokozatosan kezdjünk bele, a megfelelő kerékpárral és megfelelő védőfelszerelésekkel. Ha még nem próbáltad ezt a sportágat, de biztos kerékpáros tudással rendelkezel, akkor is könnyebb, síkabb terepen kezdj, mivel a nem annyira gyakorlott kerékpárosoknak egy váratlan kő vagy gyökér is meglepetést és esést jelenthet. Nehezebb terepekre akkor merészkedj, amikor már biztosan megbirkózol az ilyen kihívásokkal.
HOL PRÓBÁLHATOM KI? A legtöbb város környékén remek lehetőségek várnak, és egy őszi hétvégi utazás is bátran szervezhető erre a sportra. Keresd a helyi klubokat, kerékpáros szaküzleteket, ők fognak tudni tanáccsal szolgálni.

Fontos, hogy mit veszel fel?
Az őszi időjárás egészen más kihívásokat tartogat a szabadban sportolók számára, mint a nyári. Bár napsütés esetén még most sem szabad megfeledkezned a fényvédő használatáról, ilyenkor inkább a reggeli-esti hűvös és a napközbeni meleg okozhatja a fejtörést. Ezekre adnak megoldást a ma már minden sportmárka által gyártott, réteges öltözködésre alkalmas technikai ruhák. Felejtsd el a pamutalsót és a gyapjúpulcsit, válassz inkább lélegző aláöltözetet és könnyű, a hőmérsékletnek és az időjárásnak (eső, szél) megfelelő felső réteget vagy rétegeket. Figyelj arra, hogy lehetőleg a cipőd se ázzon be.
Hűvösebb napokon a vizes sportokhoz már neoprén ruha viselése ajánlott, amely sokkal jobban tartja a test hőjét és szabad mozgást enged.
Ne felejts el magaddal vinni egy váltás száraz ruhát, amibe az edzés végén át tudsz öltözni, és a termosz meleg ital sem fog ártani!

Szöveg: Kovács Valéria