A parfüm, amit viselsz, éppúgy a személyiséged, a rólad alkotott kép részévé válik, mint a ruháid vagy a viselkedésed. Jól átgondoltad a választásod?
{idozito3}

 Az orrunk és a bőrünk
Talán furcsa, de a megfelelő, hozzánk illő parfüm kiválasztásában az orrunkon kívül egy másik szervünk, a bőrünk is nagyon fontos szerepet játszik. Az orr dolga nyilvánvaló: a benne lévő érzékelők továbbítják az illatokat az agynak. Ráadásul a szaglás a legősibb módon működő érzékszervünk, amely nagyon szoros kapcsolatban van érzelmeinkkel, így a szagok, illatok azonnal érzelmeket, emlékeket is előidézhetnek bennünk, negatív vagy pozitív hatást váltva ki bennünk és környezetünkben is.

És a bőr szerepe? Mindenkinek megvan a saját, speciális illata, melyet nagyrészt az anyagcserénk befolyásol, és amelyet a legtöbb esetben illatszerekkel próbálunk elnyomni. Ez a testillat mindenkit személyre szabottan azonosít, olyan, mint az ujjlenyomat.
Így nem véletlen, hogy a parfüm, ez az átlátszó ruha mindenki bőrén más illatot alkot, ahogy a sajáttal keveredik. Ezért is fontos, hogy magunkra fújva is mindig kipróbáljuk a kiszemelt illatszert, hiszen attól, hogy a barátnőnkön tetszik, nem biztos, hogy rajtunk is tetszeni fog. A testillat olyan, mint a festőnek a festővászon.

Tudtad?
Illatpreferenciák
A gyerekkor, a kamaszkor, az első szerelem, a mama, a papa illataiból összeáll egy illategyveleg, és ezt az illatot fogjuk egész életünk során keresni. Ha valakiben ezt az illatot megtaláljuk, akkor érezzük a villámcsapásszerű, mindent elsöprő szerelmet.

Illatkompozíciók három lépésben
A parfümök azért is parfümök, illatkreációk, hiszen sokkal bonyolultabbak annál, mint amikor magunkra fújjuk, mondjuk a gyöngyvirág illatát. Ezek több rétegből állnak, éppen ezért sem szabad úgy választani, hogy az első fújásból ítélünk, nem beszélve arról, hogy ha csak egy tesztcsíkon szagoljuk meg őket.
• Az első, amit egy parfümből megérzel az a fejillat. Ez lesz az első benyomásod az illatról. Nem is csoda, hogy általában elég erőteljes, és gyakori belőle a citrusos vagy a gyömbéres, de persze lehet akár édes vagy ánizsos is.
• Körülbelül két perc és egy óra között van az az idő, amikortól már inkább a szívillatot érezzük, ez váltja fel a fejillatot, miután az elillan. Ez egy sokkal lágyabb, gyakran összetettebb illat. Szívillat is sokféle lehet, a fűszerestől a rózsáson át a narancsvirágosig, de akár gyümölcsös hatásúval is találkozhatunk. A leggyakoribbak talán a rózsa és a levendula. A szívillat mindenképpen harmonizál a fejillattal.
• A következő, legtartósabb illatréteg az alapillat, amelynek gyakran éppen az a lényege, hogy minél tovább érezhető legyen a parfüm hatása. Éppen ezért ez mindig testes, gyakran fás vagy édes hatású. A pézsmás, balzsamos, ámbrás jegyek is ebben a rétegben mutatkoznak be leginkább.

Hogyan válasszunk parfümöt?
A fenti leírásból is látszik, hogy nem szabad az első szippantás alapján parfümöt választanunk. Az első megközelítés mindig a tesztcsík legyen, itt annyit biztosan el tudunk dönteni, hogy egyáltalán szimpatikus-e az adott illat. Ha igen, akkor fújjunk belőle a csuklónk belső felére. Várjunk egy-két pillanatot, amíg alkoholtartalma elpárolog, majd szagoljuk meg. Nem tetszik? Felejtsük is el azonnal. Ha tetszik, akkor legyünk türelmesek. Nyugodtan jöjjünk ki az üzletből, sétáljunk, szánjunk rá legalább fél órát, hogy valóban megbarátkozunk-e magunkon az adott parfümmel. Mivel órákon át viselni fogjuk, és a nem tetsző illatszer akár fejfájást, émelygést is okozhat, ne siessük el a döntést, Ugyanebből az okból lehetőleg kétféle elsőre tetsző parfümöt se fújjunk magunkra egyszerre, mert nem fogunk tudni dönteni.
Ha az illat órák múlva is tetszik, és magunkénak is érezzük, akkor bátran megvehetjük.

Parfüm ki kicsoda?
Egy-egy illatból többféle változat is készül, melyek különbsége főként tartósságukban mutatkozik meg. Ezt mindig a parfümolaj koncentrációja dönti el, így nem csoda, hogy a legtartósabb illat lesz a legdrágább is.
• Parfum: a legtartósabb, legdrágább verzió, tulajdonképpen parfümesszencia, magas koncentráltság révén az illat egész nap érezhető.
• Eau de Parfum (EDP): a leggyakoribb változat, illata tartósan megmarad
• Eau de Toilette (EDT) – illata fél – egy órán keresztül érezhető
• Eau de Cologne (EDC): illata hamar elillan

Én és a parfümöm
Ma már nem ritkák külföldön az olyan munkahelyek, ahol kifejezetten tiltják a parfümök viselését, hiszen a zárt terekben az emberek által viselt sokféle, gyakran erős illat nem éppen kellemes légkört hoz létre. Ráadásul a személyiség olyan aspektusaira hívhatja fel a figyelmet, amely nem éppen a munkahelyre való, mondjuk egy édes, csábító illat, amely könnyen eltereli a férfi kollégák figyelmét. Szintén nem praktikus az erős illat viselése gyermekek közelében vagy az egészségügyben.
Figyelj arra, hogy a parfüm, amit viselsz, mindenképpen képet ad a személyiségedről. Ha csak egy fajtát használsz, akkor azt a közeledben élők hozzád kötik, a te illatod lesz, így már az illatról is te jutsz majd eszükbe. Éppen ezért, a megnyugtató és otthonos érzés miatt is javasolják azt a menyasszonyoknak, hogy az esküvőjükön mindenképpen azt az illatot fújják magukra, amelyet a mindennapokban is hordanak, így nem „idegenként” állnak az oltár elé vőlegényük mellett.
Ha jól választottad ki illatodat, ha meg is unod, valószínűleg hasonló illatcsaládból választod majd a következőt is, hiszen abban érzed jól magad. Aki citrusos jellegű parfümöt használt, nem fogja hirtelen édesre lecserélni, ahogy ez fordítva sem valószínű.