SZINGLI-TESZT
Már nem szeretnél egyedül lenni, de a megfelelő társ mintha nem akarna jelentkezni? Lássuk, milyen akadályokat gördítesz a saját boldogságod elé.
{idozito2}

 Utálod, hogy még mindig nincs párod, hogy zátonyra futnak a reménykeltően induló kapcsolataid, illetve hogy neked nem megy az ismerkedés? Eleged van az egyedül töltött estékből, hiszen hiába szervezel magadnak mindenféle programot, szorongással tölt el, hogy a lakás üresen vár haza este? A Nagy Ő közelebb van hozzád, mint gondolnád, és az, ami most lehetetlennek tűnik számodra, némi munkával és szemléletváltással, „belső GPS”-ed átállításával lehetségessé válik! A legnagyobb akadály ugyanis a társkeresésben nem a Nagy Ő, aki nem jön, és hiába várod, hanem TE magad vagy!

A legtöbb egyedülálló általában a legkülönfélébb kifogásokkal jön. „De nekem ez ezért nehéz”, „de nekem azért nem megy”, „de a férfiak ilyenek”, „de az összes nő olyan”, és még sorolhatnám. A „nincs pénzem buszjegyre”-től kezdve a „férfiak csak azt akarják”-on keresztül, ezért jobb, ha nem is próbálkozol. A kérdés számodra csak ennyi: folytatod a kifogások gyártását, vagy szeretnél változtatni végre? Ha úgy gondolod, hogy IGEN, akkor itt az ideje, hogy beazonosítsd, téged mely akadályok gátolnak a legjobban, illetve mely területeken lenne leginkább szükséged a fejlődésre és változtatásra.

Itt az ideje, hogy beazonosítsd, téged mely akadályok gátolnak a legjobban, illetve mely területeken lenne leginkább szükséged a fejlődésre és változtatásra.

Téged mi akadályoz?
Ehhez segítségül, íme, a NÉGY AKADÁLY teszt a sikeres diagnózis felállítására. A teszt után nagyjából tudni fogod, mi a probléma és eldöntheted, mit tegyél azért, hogy megoldódjon! És ez nagyon fontos: a probléma felismerése önmagában még nem oldja meg a problémát, tenned is kell érte! A teszt eredménye csupán egy gyorsjelentés, ha úgy érzed, nem ad választ minden kérdésedre, kutass tovább vagy fordulj szakemberhez, hogy egy személyes konzultáció során megtaláljátok az összes fontos részletet és okot.

ÍGY TÖLTSD KI A TESZTET
Olvasd el az állításokat, majd mindegyiknél írd mellé, hogy mennyire igaz rád az adott mondat. Töltsd ki a teljes tesztet, majd a végén található pontozás segítségével akadályonként add össze a pontjaidat!
Ne nézd meg az értékelést, amíg nem töltötted ki a teljes tesztet!

1-es akadály:
„Sokat gondolok az előző párkapcsolatomra és az exemre.”
„Még mindig fáj az előző szakítás/válás, nem tudtam feldolgozni a párom elvesztését.”
„Nem tudok szóba állni az exemmel, mert dühös vagyok rá.”
„Titokban még mindig reménykedem, hogy vissza tudom kapni az exemet.”
1-es akadály pontszáma:………….

2-es akadály
„Őszintén szólva, nem nagyon hiszek abban, hogy találok magamnak társat.”
„Nem vagyok megelégedve a külsőmmel.”
„Igazából cikinek érzem, hogy ezt a tesztet töltögetem.”
„Félek attól, hogy mit fognak rólam gondolni a többiek, ha megtudják, hogy például online keresek
társat.”
2-es akadály pontszáma:………….

3-as akadály
„Őszintén szólva, nem bízom a férfiakban/nőkben.”
„Ritkán beszélgetek olyan ellenkező neművel, aki nem családtag vagy kolléga.”
„Zavarban érzem magam, ha ellenkező neművel kell beszélgetnem.”
„Nem nagyon figyelek oda arra, hogy nőiesen/férfiasan öltözzek és viselkedjek.”
3-as akadály pontszáma:………….

4-es akadály
„Ezer éve nem voltam randizni.”
„Soha nem voltam még leszervezett randin, nem merek elmenni szervezett rendezvényekre sem.”
„Az első randiról a gyomorgörcs és idegeskedés jut leginkább az eszembe.”
„Nincsenek jó tapasztalataim a randizással kapcsolatban.”
4-es akadály pontszáma:………….

Pontozás:
N = Nem igaz rám nézve (0 pont)
K = Kicsit igaz rám nézve (1 pont)
I = Igaz rám nézve (2 pont)

Teszt kiértékelése:
Ha 3 vagy több pontot értél el egy adott akadálynál, akkor van min dolgoznod! Az az akadály gátol meg ugyanis abban, hogy a magánéletedben is sikereket érj el, és végre megtaláld a párod.

1-es akadály:
Poggyászok a múltból
Ha 3 vagy több pontot értél el ennél az akadálynál, akkor téged ez érint.
Sokan már azelőtt elkezdenek társat keresni, mielőtt még lezárták volna magukban előző kapcsolataikat. Esetleg érzelmileg sérültek és nem tudják túltenni magukat a történteken. Lehet, hogy már évek óta vége, mégsem tudsz meggyógyulni és képtelen vagy mások felé nyitni. Mi a teendő ilyenkor?

Mielőtt fejest ugranál a társkeresésbe, tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy túl vagyok már az előző kapcsolatomon?” A problémaközpontú megbirkózás nem működik szakítás esetén, ehelyett érzelemközpontú megküzdésre van szükség. Ne hagyd belesüllyedni magad az áldozat szerepébe, vállald a saját felelősségedet abban, hogy vége lett a kapcsolatodnak. Adj időt magadnak, egy párkapcsolat lezárásának feldolgozása időt igénylő lelki folyamat. Mielőtt lezársz egy kapcsolatot, tegyél meg mindent, hogy megjavítsd, hogy később ne legyen mit megbánnod.

2-es akadály:
Belső korlátok
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
Ez az egyik legproblémásabb terület. Rengeteg berögzült gondolkodási séma az, ami meggátolhat a társtalálásban. Belső gátak és blokkok állhatnak az utadba. Mit láttál a szüleidnél? Milyen mintákat látsz a környezetedben? Ez egy olyan alattomos belső akadály, ahol azt gondolnád, veled minden rendben, pedig mégsem. Hiszed vagy sem, a korlátozó hiedelmek roncsolják a kisugárzásodat, és elriasztják az egészséges énképpel rendelkező társkeresőket. Miért mindig az „idióták” jutnak neked? Önismeret, tükörbe nézés segíthet. De hogyan?

Rengeteg olyan berögzött gondolkodási séma van, amely nehezíti a társtalálást. Túlzásokba eshetsz, katasztrofizálhatsz, fekete-fehéren láthatod a dolgokat. Érdemes megfigyelned és a javítanod ezeket a hibákat. Ezen kívül számos belső blokk akadályozhat, egyik válfaja a magaddal kapcsolatos akadályozó gondolatok csoportja, a másik pedig a párkapcsolatokra vonatkozó félelmeid. Az egyik legnagyobb akadály az önbizalomhiány. Te hogy állsz önbizalom terén? A párkapcsolatra vonatkozóan tévhiteiden és félelmeiden túl az irreális elvárások is gondot okozhatnak. Mik ezek?

3-as akadály:
Nem érted a másik nemet
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
Tapasztalataim szerint ez is tipikus akadály. „Minden férfi ilyen”, „minden nő olyan”, a két fél elbeszél egymás mellett, nem érti egymást. Ilyenkor jönnek elő a szokásos sztereotípiák, a „szabályok” keresése, a nem megfelelő helyekről történő tanácskérés. Nem kárhoztatlak: körül vagyunk véve a másik nemet érintő félreértésekkel, a „kutya-macska” típusú kapcsolatokkal. Mit is akarnak igazán a nők, mit is akarnak igazán a férfiak. Te tudod?

Az ellenkező nemmel kapcsolatban rengeteg sztereotípia él a köztudatban, ezek fontosak az életben való eligazodáshoz, ugyanakkor az előítéletek megzavarják tisztánlátásunkat, következményük a csőlátás. Rád is jellemző, hogy a másik nem egészét okolod saját párkapcsolati kudarcaidért? Milyen hiedelmeket vallasz a másik nem képviselőiről? Lehet, hogy a másik nemről alkotott sztereotípiáid gátolják meg azt, hogy megtaláld a társad? A társadalmi nemi szerepek rengeteget változtak az elmúlt években. Mit gondolsz, a te felfogásod modern, vagy inkább a hagyományos értékeket vallod?

4-es akadály:
Randikészségek hiánya
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
A társkereséshez át kell lépni eddigi kényelmesnek tűnő határaidat, és fejest kell ugrani az ismeretlenbe. De mi van akkor, ha te már ezer éve nem randiztál? Ha azt sem tudod, hogyan kell? Ha fogalmad sincs a lehetőségekről? Ha nem tudod, hogyan viselkedj egy randin? Sajnos értékes férfiak és nők felkészületlenül csetlenek-botlanak a társkeresés világában.

A randikészségek tanulhatóak! Térképezd fel offline és online társkeresési lehetőségeidet. Merj kezdeményezni! Mi vesztenivalód van? Ne csüggedj, ha nem válaszolnak neked, a hiba nem biztos, hogy benned van. Kezdd el leszervezni az első randikat, figyelj a helyszínre és a beszédtémákra is. Figyelj oda az intő jelekre!

Akadálykereső gyakorlat:
Íme, az első feladat! Gondold végig, téged mik akadályoznak a legjobban a fenti négy akadály közül. Ha úgy gondolod, hogy semmi, akkor kérdezd meg ismerősödet, barátnődet, hogy szerintük mi lehet a gond. A kívülállók néha jobban rálátnak a problémáinkra, mint mi magunk. Kérd ki a véleményüket, de ügyelj arra, hogy ne sértődj meg, inkább vizsgáld meg, vajon mi lehet az igazság. Esetleg mutasd meg nekik is ezt a tesztet, hogy segítsenek neked beazonosítani, mik az akadályaid.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, forgasd Randi Andi: Ezért vagy még egyedül c. könyvét.