A színekkel kapcsolatban vannak olyan alapigazságok, amelyeket talán már mindenki tud: a narancssárga serkenti az étvágyat, a kék nyugtat… De persze lehetünk ennél tudatosabbak is, és akár a hosszú téli napok elviselésében is segíthetnek a jól megválasztott árnyalatok!
{idozito2}

Kicsit megtévesztő lehetett a szokatlanul enyhe ősz, de a tél tábornok végül csak bekopogtat az ajtónkon. Jó vendéghez méltóan nem jön üres kézzel: poggyászában ott lesz a téli depresszió, a csökkent energiaszint, a begubózás és a lelassulás is. A didergős szürke napok sokunkat elkedvetlenítenek, de ne feledjük, néhány ügyes praktikával felvehetjük a harcot a téli fásultság és mélabú ellen. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett segítségül hívhajuk például a színeket is, melyek kedélyállapotot befolyásoló hatását már számos pszichológiai vizsgálat bizonyította.

A ragyogó, élénk színű ruhák nemcsak a viselőjüket, hanem a körülötte lévőket is felvidítják. Télen az emberek hajlamosabbak sötét ruhákat viselni, pedig minél lehangolóbb a ruhánk színe, annál mélabúsabb a hangulatunk. Télen viseljünk tehát vibráló színeket, mert depressziót okozhat, ha túl sok feketét és szürkét hordunk.
A nap mint nap látott színek erőteljes hatást gyakorolnak a hangulatunkra.
• Színekkel pótolhatjuk az elveszett energiát,
• javíthatjuk a memóriánkat és
• az ellenálló képességünk működését,
• oldhatjuk a stresszt,
• enyhíthetjük emésztési panaszainkat,
• élénkíthetjük, frissíthetjük, fiatalíthatjuk magunkat.

Legyen színes a menü!
TUDTAD, hogy minden színnek saját rezgése van, és étkezés terén naponta más-más színű ételekre vágyhatunk? A piros színűek serkentően hatnak a vérkeringésre, aktivizálnak, a zöldek gyógyító hatást fejtenek ki, kitisztítják a szervezetet, a sárga pedig serkentő és természetes méregtelenítő hatású. Törekedj arra, hogy mindig színes ételek legyenek a tányérodon is!

Hangulatjavítás színekkel
Lássuk hát, hogyan hatnak, milyen asszociációkat ébresztenek bennünk a színek, és hogyan fordíthatjuk a javunkra ezeket a hatásokat.

KÉK
A mélykék hatására tisztán gondolkodunk, a világosabb árnyalatok nyugtatóak és segítik a koncentrációt. Ha valaki garantáltan fogyni szeretne, itt az ideje, hogy a konyha falát kékre mázolja. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy kék színű helyiségben harmadannyi kalóriát fogyasztunk, mint sárga vagy piros falak között, a kék egyértelműen csökkenti az étvágyat. A kék szín a világon mindenhol az alacsony energiatartalmú ételeket jelöli, pl. a sovány tejet, tejfölt és túrókészítményeket és egyéb fitnesztermékeket, mint az ásványvizeket és gabonapelyheket.
A tesztek során például sok ember nem fogyasztotta el a kék színű ételt, valószínűleg azért, mert még mindig él bennünk az az ősi ösztön, mely arra figyelmeztet, hogy a kék élelmiszerek közt sok a mérgező.
• TÉLI TIPP: A nyugtató kék a legtöbb ember kedvenc színe, ami nem is csoda, hiszen lényegében mindenki megtalálhatja a neki való árnyalatot. A téli hónapokban különösen kedveltek hidegebb változatai, de ezek inkább a hideg színtípusoknak állnak jól. Ha otthonodban használod, ne felejtsd, hogy hűvös érzetet kelt!

RÓZSASZÍN
A rózsaszín nyugtató, sőt izomlazító hatással bír. Egy amerikai kutató intézet igazgatója fedezte fel, hogy a rózsaszín árnyalatai csillapítják a dühöt, és oldják a szorongást. Rózsaszínű helyiségben még szándékosan sem tudunk dühbe gurulni, mivel a szín hatására a szívizmok nem képesek elég gyorsan összehúzódni, tehát amellett hogy megnyugtat, bizonyos értelemben elszívja az energiánkat.
Talán nem meglepő, hogy a nők pozitívabban válaszolnak a rózsaszínre, mint a férfiak. Egy vizsgálatban a nők szívesebben szavaztak, ha rózsaszínű lapot kaptak, a férfiak viszont a zöld lapokat részesítették előnyben. Ugyanakkor, mind a nők, mind a férfiak nagyobb hajlandósággal töltötték a fehér helyett rózsaszín papírra nyomtatott kérdőíveket.
• TÉLI TIPP: A rózsaszín árnyalatai a télen gyakran sápadt arcbőrnek életet kölcsönöznek, így máris magabiztosabbá tesznek.

VÖRÖS
Ha valaki partnervadászatra indul, akkor csak a piros jöhet szóba, hiszen a vörös szexuálisan vonzó az ellenkező nem számára. A vizsgálatban közel száz férfinak mutattak fotókat különböző színű ruhákat viselő nőkről, és a férfiak sokkal vonzóbbnak találták a vörös ruhás nőket, sőt, azt állították, hogy ha randevúznának, a vörös ruhás hölgyekre több pénzt áldoznának. Ne higgyük, hogy a vörös csak a férfiaknál működik! Ugyanebben a vizsgálatban a nők szintén a vöröset viselő férfiakat kedvelték jobban. Ennek oka, hogy az emberi agy a vörös láttán a szexuális izgalomra és a hatalomra asszociál. Tehát az a férfi, aki fitogtatni szeretné vonzerejét és hatalmát, reggel ne felejtsen el piros nyakkendőt kötni. Sokan nem tudják, de a vörös olyan benyomást kelt, mintha az idő gyorsabban telne.
• TÉLI TIPP: A vörös a karácsony, az ünnepek színe is, így szinte automatikusan társítjuk a téllel. Meleg hatása miatt a lakberendezésben is érdemes bevetni, mert növelik a hideg, sötét estéken a komfortérzetet.

SÁRGA
Az emlékeztető noteszlapok nem véletlenül sárgák, ugyanis a sárga javítja a koncentrációt, mivel a szó szoros értelmében felébreszt bennünket, pontosabban a központi idegrendszert. A szmájlik is azért sárgák, mert a sárga szerotonin-felszabadulást vált ki, amitől feldobottnak érezzük magunkat.
• TÉLI TIPP: Színpszichológusok szerint az, hogy a szervezetünk hogyan válaszol egy adott színre, attól függ, hogy az árnyalat milyen benyomást kelt bennünk, ezek a reakciók pedig a természetben szerzett tapasztalatainkból fakadnak. Bizonyos színek látványa egy bizonyos érzést kelt bennünk, a sárgáról például a nap és a nyári meleg jut az eszünkbe, ezért télen érdemes a sárga ruhákat, vagy legalábbis sárga kiegészítőket viselni. A sárga nem csak a hangulatunkat javítja, de fokozza az önbizalmat is.

ZÖLD
A spektrum közepén elhelyezkedő harmonikus szín, amely a szemnek és az idegrendszernek egyaránt megnyugtató. Nyugtató hatása miatt például a televíziós stúdiókban is kialakítottak egy ún. zöld szobát, hogy a meghívott vendégek lámpalázát enyhítsék. Azok az irodai dolgozók, akik az ablakból kitekintve zöldet látnak, sokkal jobban szeretik a munkájukat, boldogabbak és egészségesebbek, tehát hatékonyabban dolgoznak. Számos vizsgálat azt is kimutatta, hogy a vásárlók tovább elidőznek, és többet költenek a zöldre festett üzletekben.
• TÉLI TIPP: A természetből szinte eltűnik a zöld, így nem árt, ha magadat körbeveszed vele. Sötétebb, meleg árnyalati megnyugtatnak.

FEHÉR
Bár azt gondolhatnánk, hogy a fehér szobákban világosan gondolkodunk, a NASA teszteredményei szerint a fehér helyiségekben kevésbé hatékony dolgozunk, mint pasztell környezetben, valószínűleg azért, mert a fehér mellett minden más szín erős kontrasztot képez, ami zavaró lehet. A fehér ugyanakkor mégis nyugtató szín. A fehérről az őszinteség és a tisztaság jut eszünkbe, és érdekes módon, még a viselőjéből is önzetlenséget és áldozatkészséget vált ki.
• TÉLI TIPP: A fehér tisztasága egyre nagyobb divat telente is, mivel segít megújulni, és nem engedi, hogy depressziós legyél.

FEKETE
A fekete látványa hatalmat és agresszivitást sugall, ugyanakkor egyfajta védőburokba zár, elfedi a személyiséget, és minden körülöttünk lévő energiát elszív. Ugyanakkor tiszta, egyenes kommunikációt, luxust és kifinomultságot tükröz. Azonban mivel az ősi beidegződés szerint a feketét a sötétséggel és a félelemmel azonosítjuk, egy céges arculat kialakításánál nem feltétlenül jó választás.
• TÉLI TIPP: A fekete színnek pulzuscsökkentő hatása lehet, így segíthet megnyugodni. Segítségével, ha mértékkel használod, otthon is ünnepélyes, letisztult környezetet teremthetsz. Figyelj viszont arra, hogy ha sápadt típus vagy, a fekete még fehérebbnek mutat, és ettől nem fogod jól érezni magad!

Szöveg: Erdélyi Mariann