A sportoló nőket érő támadások nyáron, a Margitszigeten a „viszonylag veszélytelen” szatírokkal kezdődtek, akik a bokrokból előugorva mutogatták magukat. A tragédia szeptemberben történt, amikor Soroksáron brutális kegyetlenséggel meggyilkolták K. Krisztinát. A fiatal édesanyát napi edzése közben végzetes támadás érte.
{idozito2}

Az eset óta mint biztonsági szakértőnek és edzőnek rendszeresen felteszik nekem a kérdést, hogy mennyire biztonságos egy nőnek a szabadban sportolni. Értelemszerűen itt mindenki a futásra vagy a bringázásra gondol, olyan edzésformákra, amelyeket egyedül is végezhetünk.

A futás igazából egy „magányos sport”, amikor kikapcsolunk a napi stresszből, és magunk vagyunk a természettel egy erdei vagy hegyi futópályán. A veszély pedig pont ebben rejlik! Egyedül soha ne induljunk neki, hiszen elmerülve a futás ritmusában, sok esetben mp3 lejátszóról zenét hallgatva csak az utolsó pillanatban ismerjük fel (ha egyáltalán) a ránk leselkedő veszélyt, legyen az kóbor állat vagy támadó.

A túlélés 5 szabálya
1. Sose fuss egyedül.
2. Mindig tudja valaki, merre indultatok és mikorra várható a visszatérés.
3. Ha van kutyád, vidd magaddal, elriasztja a támadókat, megvéd és neki is jót tesz a mozgás.
4. Ne hallgass zenét fülhallgatóval, mert nem észleled a veszélyt.
5. Ne sportolj kietlen, sötét helyeken, fuss inkább sportpályán, ha besötétedett.

Fontos a gyors reakció!
• Sok nő ilyenkor azzal érvel, hogy van nála mobiltelefon és azzal segítséget kér, ha valami baj adódna. Ezt felejtsük is el rögtön, egy bűnöző ezt nem fogja megvárni, esélyt sem ad egy segélykérő hívásra.
• A másik gyakori érv a gáz vagy paprika spray. Ez lehet hatásos is, amennyiben azonnal kéznél van, és nem az övtáskánkból kell előkotorni, hiszen ilyen esetben csupán 1-2 másodpercünk van reagálni illetve felvenni a küzdelmet a támadóval.

Találj társat!
A legfontosabb, hogy sose fussunk vagy bringázzunk egyedül, hiszen ha két-három nő együtt edz, már az is elrettent egy támadót. Keressünk baráti vagy ismeretségi körünkben sporttársat, aki edz velünk. Ma már Magyarországon is sok privát futóklub működik, nők, akik egy kerületben laknak és szeretnek futni, közösségi oldalak vagy sportfórumok segítségével találnak edzőtársakat. Amikor Berlinben kimegyek a kedvenc erdei pályámra, gyakran látom, hogy nők várják a parkolóban alkalmi futópartnereiket.
Egy hétvégi kör a Margitszigeten veszélytelen, hiszen ha jó az idő, rengetegen edzenek, és egy bűnöző sem reszkírozná meg, hogy támadjon. Hét közben már más a helyzet. Volt, hogy a már kissé hűvösebb őszi hétköznap délelőtt teljesen egyedül futottam itt, és közben bizony találkoztam egy-két rosszarcú alakkal, akik látszólag cél nélkül bóklásztak a futópálya környékén. Na, akkor nem szerettem volna nő lenni, mivel garantáltan belém kötöttek volna.
BIZTONSÁG.TIPP: Jó megoldás lehet a kutya is, hiszen így megvan neki is a napi mozgásadagja és a védelmünkre lehet egy támadás esetén.

Az őszi korai szürkület szintén növeli a veszélyt. Mire hazaérünk munkahelyünkről, már sötét van, a rosszul kivilágított utcák vagy parkok optimális terepet nyújtanak perverzeknek vagy bűnözőknek. Opció lehet ilyenkor a sportpálya. A barátnőm, ha egyedül fut, egy budai sportpályán fizet valamennyit, és kitűnő minőségű, megvilágított rekortán pályán edz. A biztonsági őr és az ott edző futók, focisták, magasugrók tökéletes biztonságot nyújtanak az egyedül futó lányoknak.
Jó lehetőség még az is, hogy a lakásunk közelében, ismert utcákon fussunk, persze ha nem elhagyatott környéken lakunk. Ha minden kötél szakad, ott van még a futópad is, amellyel minden jobb edzőterem rendelkezik. A téli hideg ellen még én is inkább ezt preferálom, mivel a futás után itt még edzhetek a gépekkel vagy súlyzókkal is.

Mégis elindulnál?
Tudom, mégis lesznek nők, akik egyedül is nekiindulnak futni, túrázni vagy akár gombát szedni a szép késő őszi napokon. Nekik tanácsolom, hogy ne hallgassanak zenét, mivel az teljesen lefedi az érzékeiket, kedvenc számukra koncentrálnak és nem az esetleg fellépő veszélyforrásra. A már említett red pepper azaz paprika spray, ha időben és szakszerűen alkalmazzuk, hatásos önvédelmi eszköz. A chili kivonat olyan égő fájdalmat okoz a szemben és a nyálkahártyákon, hogy hosszú percekre, de akár órákra is támadásképtelenné teszi a támadót.
BIZTONSÁG.TIPP: Fontos, hogy soha ne széllel szemben fújjuk, mivel így magunkat ütjük ki!
Ha az életünk forog kockán, alkalmazzunk mindent, amit fegyvernek használhatunk, legyen az földről felkapott ág, kő, a kezünkben lévő mobiltelefon. A legfontosabb, hogy mindenképpen kiabáljunk, hogy ha valaki a közelben tartózkodik, meghallja és a segítségünkre siessen.

Végezetül, amit minden nőnek tudok tanácsolni, az önvédelmi illetve küzdősportok. Legyen az aikido, jiu-jitsu vagy krav maga, sokkal magabiztosabbá tesz és egy energikus fellépés, a küzdő állás felvétele már gyakran elég ahhoz, hogy elriassza a támadót. Aki nőket vesz célba, alapjáraton gyáva, ezért is keres könnyű áldozatot, így ha valaki nem mutat félelmet, sőt szembeszáll vele, és bevisz 1-2 jól irányzott ütést, már nyerő pozícióból indul.

Szöveg: Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő