Az elmúlt időszakban hatalmas divat lett a szauna, és ez a trend tartja is magát. Jó is, ha néha igazán beleveted magad a forró hangulatba, mert ezzel szépségednek, egészségednek és hangulatodnak is jót teszel! {idozito4}

Ceremónia a melegben
Vannak, akik vallják, szaunázni csak szauna-ceremónia keretében érdemes, mert így valóban a maximumot kihozhatjuk a hőkamrából. De miből is áll egy ilyen ceremónia? A lényeg, hogy az ellenőrizetlen bent-tartózkodás helyett valóban odafigyelve, egy szakértő irányításával élvezheted az igazi wellness élményt. Így pedig a hatás is maximális lesz, és az esetleges kellemetlenségeket is elfelejtheted. Ma már sok szaunában tartanak ilyen ceremóniákat, érdemes ezeket keresned.
A szauna ceremóniát egy szaunamester vezeti, és általában tizenöt percig tart, bár ha már nem esik jól a meleg, azonnal ki kell jönnöd. (Ez minden szaunázásra igaz!) A szakember egyik fontos feladata, hogy törölközőjével a légrétegződéseket összekeveri, így fokozza a hőérzetet, különböző sebességgel tereli vagy ütközteti a meleg illetve forró levegőt a testedhez, így átélheted a borzongást is a ceremónia alatt. Ilyenkor az agyadban hormonok, elsősorban az endorfin termelése indul be, amely majd szétárad a testedben. Ettől érzed magad a szeánszok után nagyon „könnyűnek” és felszabadultnak. Mosolygós és kiegyensúlyozott leszel, megnyugszol, ellazít, lazítja az izmokat és a kötőszöveteket is, méregtelenít.
A szeánszokat legtöbbször különböző felöntésekkel is kombinálják, és egyes szeánszokon közvetlenül a bőrápolást is beleveszik a programba. Ilyenkor természetes alapanyagú készítmények állnak rendelkezésedre, hogy leradírozd és hidratáld bőröd, és így fiatalságod is megőrizd.
TUDTAD?
Vannak már olyan fürdőkomplexumok is, ahol bizonyos napokon kizárólag csak nőknek tartanak szeánszokat, elkülönített női pihenővel.

Szauna etikett
• A szeánszok idejére a fürdőruhát le kell venned magadról és lepedővel vagy erre a célra vásárolható, készíthető szaunaruhával kell eltakarnod magad.
• Papucsban és vizes fürdőruhában nem mehetsz be a szaunába, mert a klóros vizet – ha úsztál előtte – beviszed a szaunába, illetve a műanyag ruha alatt nem tud a bőröd lélegezni, hőt leadni, pedig ez nagyon fontos szaunázás közben.
• Fontos, hogy tiszta 100%-os illóolajokat használj felöntéshez.
• Szeánszon kívül is figyelj arra, hogy a szaunában maradj csendben, pihenj, és hagyj másokat is lazítani.

Relaxáló vagy vitalizáló?
Az a csodálatos a szeánszokban, hogy különböző hangulatban lehet őket tartani, azaz a résztvevőket motiválni. Választhatsz relaxáló vagy pörgős vitalizáló szeánszok közül is, a szeánszok kiírásaiban elolvashatod a típusát. Általában minden típust megtalálsz egy programcsokorban, mivel úgy épülnek fel, hogy a rituálék egyre erőteljesebbek, azaz egy visszafogott, relaxálóval kezdődnek és intenzíven fejeződnek be. Hasonlóan, mint egy edzés.

Szöveg: Ruszkabányai Gitta www.szaunaszeansz.hu