Folyton gyötör a fáradtság, kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy téli levertség vagy tavaszi fáradtság, de nem biztos! Találjuk meg együtt az okot, hogy újra felpöröghess! {idozito4}

3 ok, ami padlóra küldhet!
A folytonos fáradtság olykor valóban a túlhajszoltság jele, de leginkább az egészségtelen életmód szipolyozza az energiánkat. Ezen pedig könnyen változtathatunk.
Lássuk hát, melyek a kimerültség legjellemzőbb okai és mit tehetünk ellenük?
A fáradtság leggyakrabban a helytelen életmód következménye!

TÁPLÁLKOZÁS
Fontos, hogy mit eszünk! Koffein és cukor fogyasztása után a vércukorszintünk vadul ingadozik, amitől még kimerültebbé válunk, vagyis a három kockacukorral feltuningolt eszpresszó hatása visszafelé sülhet el. Jobban járunk, ha a mértéktelen kávézás helyett gyümölcsökkel, zöldséggel teli, alacsony zsírtartalmú fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítjuk szervezetünk energiáját. Aki egészségesen táplálkozik, kevésbé érzi fáradtnak magát. A kiegyensúlyozott étkezés egyúttal alacsonyabb testsúlyt jelent és köztudott, hogy az elhízás nagymértékben hozzájárul a kimerültséghez.

ALVÁS
Eleget alszol? A legtöbben bizony nem! Próbáld úgy szervezni az életed, hogy jusson idő rá. Ha alvászavaraid vannak, akkor a lefekvés előtti órákban már ne igyál kávét és alkoholt, éjszakára kapcsold ki a tévét és próbálj kialakítani nyugodt, csendes hálóhelyet. Használhatsz nyugtató levendulával töltött relaxáló párnát is, mely segít az álmatlanság elleni harcban. Ha egyik sem segít, ma már szakemberek sorához fordulhatsz, akik segítenek megoldani a problémát.

MOZGÁS
Mozogj! Talán a legfontosabb ok, ezért krónikus fáradtsággal küzdő betegeknek elsősorban rendszeres élénk testmozgást javasolt. A fizikai aktivitást azonban ajánlatos lefekvés előtt legalább három órával befejezni, hogy a szervezetünknek legyen elég ideje lecsendesedni. Ha azt hinnénk, hogy a mozgás kimerít bennünket, tévedünk, a testedzés ugyanis energiával tölti fel a testet. Majdnem minden e kérdést vizsgáló tanulmány ugyanarra a megállapításra jutott: akik a kényelmes fotelban ülő életmódot feladva, fizikailag aktív életmódra váltanak, kevésbé fáradtak, mint azok, akik továbbra is a kanapén henyélnek. Tehát mozogjunk, hogy energikussá váljunk!
FITT.TIPP: A hét legalább négy napján napi 40 perc testedzés javasolt, amelynek hatására már 1 hónap múlva érezhetjük a javulást, 3-6 hónap múlva pedig határozottabban jobb lesz a közérzetünk.

Akik fizikailag aktív életmódra váltanak, kevésbé fáradtak, mint azok, akik továbbra is a kanapén henyélnek.

6 betegség, az okok között!
A krónikus fáradtság leggyakrabban az előbb felsoroltakkal magyarázható, de persze más okai is lehetnek. Ezért, amíg az életmód változtatást ki nem próbáltuk, addig ne gondoljunk egészségügyi problémákra. Ha azonban az egészséges táplálkozás, kielégítő alvás és rendszeres testmozgás ellenére továbbra is kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz.
A krónikus fáradtság leginkább a következő betegségekkel állhat kapcsolatban:
● Vérszegénység: meglehetősen gyakori ok, ám egy egyszerű vérvétellel könnyen ellenőrizhető. Általában a nőket érinti, főként azokat, akik heves, bő menstruációra hajlamosak. A vérszegénység vasban gazdag étkezéssel orvosolható. Bőséges vasforrást biztosítanak a vörös húsok és a zöld növények, és ha krónikus vérszegénységben szenvedünk, számos vastartalmú étrendkiegészítővel is pótolhatjuk a vashiányt.
Természetesen más kulcsfontosságú tápanyagok hiánya is kimerültséghez vezet, amit szintén vérvétellel ellenőriztethetünk.
Pajzsmirigy problémák: a folytonos fáradtság hátterében nem ritkán a pajzsmirigy alulműködése áll. A pajzsmirigy funkció vérvétellel, a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) koncentráció alapján értékelhető.
Cukorbetegség: a kontrollálatlan diabetes jelentősen gyengíti a beteg állóképességét és rontja a közérzetét. Ha úgy érezzük, hogy szinte csak vonszoljuk magunkat, eközben időnként homályosan látunk, és vizeletürítés miatt gyakran látogatjuk a mosdót, minél előbb ellenőriztessük a vércukorszintünket.
● Depresszió: ha a kimerültség mellé mélabú, fásultság és étvágytalanság is társul, akkor meglehet, hogy eluralkodott rajtunk a depresszió. Ebbe azonban ne törődjük bele, hiszen egy jó terapeuta a gyógyulás és a jobb közérzet felé vezető útra terelhet bennünket.
Alvászavarok: ha minden egyes reggel kialvatlanul ébredünk, és erre semmi kézzelfogható magyarázatot nem találunk, akkor érdemes felkeresnünk egy alvásdiagnosztikai labort főleg, ha gyakran horkolunk. A horkolás ugyanis az obstruktív alvási apnoe része lehet, amikor éjszakai alvás közben több alkalommal légzéskimaradás lép fel. Ne ijedjünk meg, mert ez az állapot is kezelhető.
● Diagnosztizálatlan szívbetegség: a fáradékonyság szívproblémákat is jelezhet, főleg a nőknél. Szívbetegségre figyelmeztet, ha nehézséget okoznak a korábban könnyedén elvégzett gyakorlatok vagy testmozgás után rosszul érezzük magunkat. Ha bármi efféle kétely vetődik fel bennünk, keressük fel az orvosunkat.

Szöveg: Erdélyi Mariann