A nevetésünk döntheti el, mennyire vagyunk szimpatikusak
Nincs ember, aki nem vágyna tökéletes mosolyra! Az, hogy mennyire segítheti kommunikációdat, az első benyomást ez a gesztus, leginkább fogaid állapotától függ. Már csak az a kérdés, hogy mennyire akarsz szimpatikusnak tűnni…

 

„Az első benyomás dönt” – tartja a mondás, az első benyomás pedig rengeteg apró részleten múlik. Az egyik ilyen, hogy „egészségesnek” látjuk-e azt a személyt, akivel találkozunk. Az egészségnek számtalan apró jele van, amiből az egyik legfontosabb a fogak egészsége, amelyet leginkább egy kedves mosoly láttán ítélhetünk-ítélünk meg.
A mosoly a világ minden nyelvén ugyanazt jelenti: barátkozni akarok veled, pozitívan viszonyulok hozzád. Illetve közös ősi gesztusnyelvünkön azt is: megmutatom a fogaimat, egészséges vagyok. A mosolygás mögött persze ennél lényegesen több van, de egyértelmű, hogy a mosoly vonzza a tekintetet, sokat elárul arról, aki „viseli”.

A szép mosoly kulcsa
Az egészséges mosolyt alapvetően a fogaink, fehér és nem hézagos fogsorunk határozza meg. A fog színe nem csak fogápolási szokásainkról beszél, de arról is, hogyan viszonyulunk az egész testi higiéniához. A sárgás, szürkés fogazat olyan, mint a zsíros haj vagy a piszkos körmök – mindenképpen kellemetlen üzenetet közvetítenek a világ felé.
A hiányzó fog azonban még az elszíneződött fogsornál is kellemetlenebb érzést kelt a szemben állóval, hiszen ősi beidegződésünk, hogy a hiányos mosoly betegséget jelent – ez még közös ősember gesztusnyelvünk hagyatéka. A fiatalsággal, egészséggel, energikus kiállással azonosítjuk a széles, sok fogat mutató mosolyt, és az öregséggel, betegséggel a foghiányos állapotot. Szerencsére ma már senkinek sem kell szégyenkeznie – a modern fogászati eljárásokkal ugyanis minden mosoly hibátlanná varázsolható.

Elszíneződött fogak – mi a megoldás?
A dohányzás, a kávé és a fekete tea fogyasztása, illetve a mai modern élelmiszerekben található mesterséges színezőanyagok az évek során megváltoztatják eredeti fogszínünket. A sárga, elszíneződött fogakat sajnos fogmosással nem tudjuk kifehéríteni, akármennyire is szeretnénk. Ennek több oka is van, egyik, hogy az elszíneződés egy része nem a fogon, hanem magában a fog szerkezetében van. A másik, hogy a fog felszínén egy speciális réteg alakul ki, amelyet a fogkefe – legyen bármily erős vagy sűrű – nem tud eltávolítani. Ezt a speciális lerakódást hívják fogkőnek. Kevesen tudják, hogy a fogkövet ultrahangos eljárással lehet eltávolítani, melyet a legalaposabban talán nem is az általános fogorvos, hanem az erre a feladatra szakosodott dentálhigiénikus végezhet el. Specialisták szerint minimum évente (de ha valakinek gyorsabban termelődik félévente) érdemes elmenni erre az egészségmegőrző kezelésre.

A fogfehérítés más, mint a fogkő eltávolítás, előbbi ugyanis nem a fog felszínét, hanem a fog zománcát fehéríti. Ide fogkefe és fogkrém nem juthat be, csak a fehérítő anyag speciális molekulái. „Ma már több különböző hatásos fogfehérítő kezeléssel lehet találkozni, melyek általában hidrogén-peroxid tartalmú anyagokkal próbálják kifehéríteni a fogakat” – mondja Kedves Mónika, a Madenta Fogászati Központ dentálhigiénikusa, a fogkő eltávolítás és fogfehérítés specialistája. „Sokan otthon próbálkoznak különböző szerekkel, mint a szódabikarbóna, azonban ezek többet ártanak, mint használnak, hiszen megsértik a fogzománcot, ezáltal hosszú távú problémákat okozhatnak.”

A fiatalsággal, egészséggel, energikus kiállással azonosítjuk a széles, sok fogat mutató mosolyt.

Érdemes megjegyezni, hogy rendes körülmények között, a szakszerű ellátás során a fogfehérítést egy alapos fogkő eltávolító kezelés előzi meg, amelyet a Madenta Fogászati Központban homokgyöngy fúvással egészítenek ki. Ha ez elmarad, a fehérítő molekulák nagyon nehezen vagy sehogy sem jutnak el a fog mélyebb, elszíneződött rétegeibe, hiszen a fogkő „elállja az útjukat”. Az igazán komoly és jelentős hatást kifejtő fehérítő rendszerek esetében akár hét színárnyalattal is fehérebbek lesznek a fogak. Ahhoz, hogy ilyen hatást érhessünk el, több alkalommal is el kell mennünk rendelői kezelésre, így a valódi, hosszan tartó hatást eredményező fogfehérítés a drágább árkategóriába esik. Ehhez első alkalommal egyedi fogfehérítő sín lenyomat készül a fogakról, és elvégzünk egy előkészítő kezelést, ezt követi maga a fogfehérítés, amely után még további, éjszakai tálcákat és segédanyagot adunk az otthoni kezeléshez. Mindezekért a kiegészítő szolgáltatásokért és eszközökért azonban nem kell külön fizetni, hiszen a Madenta Fogászati Központban a fogfehérítés árában benne vannak.

TUDTAD? A piacon rengeteg olcsó fogfehérítő kezelés található. Egyértelműen elmondható, hogy az árral arányosan nő a kezelés biztonsága, a fehérítés eredményessége, tartóssága, a beavatkozás káros hatásainak mértéke pedig arányosan csökken. Mielőtt belevágsz, érdemes utánajárni, tájékozódni, mielőtt egy akciós olcsó kezelés mellett döntenél!

Fogszabályozás – felnőttkorban is
Sokan akkor sem mosolyognak, ha fehér és hiánytalan a mosolyuk, mert szégyellik girbegurba fogaikat, pedig nekik sem kellene szégyenkezniük, a modern fogszabályozás ugyanis már csodákra képes.
Pár évtizeddel ezelőtt a fogszabályozó készülék viselése a kínzás egy kifinomult formája volt, ma azonban mindez a múlté. „Könnyű, átlátszó, szinte láthatatlan készülékekkel ma már egy-két év alatt a legrettentőbb pókharapást, de akár egy-egy kifordult, csálé fogat is kíméletesen a helyére lehet igazítani.” – árulta el Dr. Steinhof Márton, a Madenta Fogászati Központ fogszabályozó specialistája.
Kevesen tudják, de a fogszabályozás ma már nem csupán a gyermekek és a tinédzserek számára elérhető kezelés. „Egyre több felnőtt páciensünk van, akik 30-40 évesen döntenek úgy, hogy fogszabályzóval állítják sorba fogaikat. Ez a megoldás kíméletesebb (a pénztárca számára is), mint egy-egy nagyobb esztétikai beavatkozás, új fogsor készíttetése.” – mesél tapasztalatairól Dr. Steinhof Márton. A fogszabályzó ráadásul ma már nem kínos orvosi segédeszköz, hanem trendi ékszer, amely speciális kristályokból készül. Egyre többször láthatjuk, hogy szinte irigységgel mutatják egymásnak a barátnők.

Helyesen mossuk?
Amikor a Madenta Fogászati Központ fogorvosait a helyes fogápolásról kérdezik a páciensek, akkor a fogszakorvos rögtön azt mondja, hogy 95%-ban a technikán múlik, jól mosunk-e fogat. A helyes mozdulatok, a megfelelő és nem eltúlzott nyomás alkalmazása, továbbá az alaposság az, amit semmilyen extra fogkefe vagy speciális fogkrém nem tud pótolni. Mindenkinek tudnia kell, mely területek a legkevésbé tisztítottak, de a fogorvos tud egyedi tanácsot is adni, hogy mit kell tennie, ha egészséges fogakat szeretne.
Érdekesség, hogy az amerikai szlengben van egy kifejezés arra a kényszeres fogmosásra, amely akkor tör rá az emberre, amikor aznap időpontja van a fogorvosnál. Nem is csoda, hiszen mindenképpen meg akarjuk mutatni, hogy a mi fogaink jók, nem kell hozzányúlni! Ez a “dental rush”, azaz fogmosási roham, azonban semmiképp sem tesz jót a fogaknak. Az erő itt sem ér fel a technikai tudással és alapossággal, sőt, nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

TUDTAD? A Madenta fogorvosai és dentálhigiénikusai a fogkő eltávolítása után segítenek abban, hogy a helyes mozdulatokat elsajátítsuk.