Ismert tény, hogy a jóga sokkal több annál, mint hogy meditáljunk, hasi légzést végezzünk és mozogjunk. A jóga életmód, filozófia, szemlélet és természetesen étkezési tanácsai is vannak. Érdemes ezeket megismerni, mert az egészséged sokat javulhat tőlük. {idozito4}

 

Az szinte mindenki számára ismert, hogy a jóga segítségével elérhető, hogy a test erős, egészséges és hajlékony legyen. Jótékonyan hat az emésztésre, a légzésre, a keringésre, a hormonrendszerre és elérhető általa a testi-lelki harmónia, a belső nyugalom. A jóga eredeti, végső célja azonban nem a fizikai közérzet javítása, hanem önazonosságunk felfedése és az elme kontrollálásával összekapcsolódás a Legfelsőbb Forrással. A jóga nemcsak sport vagy mozgásforma, ennél sokkal több: ez egy önmegvalósító folyamat, amely az élet minden területére kiterjed.

A jógában fontos a testi egészség megőrzése, a test késztetéseinek kontrollálása, a belső béke elérése a gondolatok elcsendesítésével. A test egészségének és rugalmasságának és az elme nyugalmának megőrzéséhez az egyik kulcsa a táplálkozás. A táplálkozás kihat az energiaszintünkre, egészségi állapotunkra, tudatunk minőségére, gondolatainkra, viselkedésünkre. Bizonyos ételek a testet rugalmassá, az elmét békéssé teszik mások merevvé, tunyává és feszültté, izgatottá tesznek.
Egy gyakorló jógi életében számos alapelv jelenik meg, amely nemcsak a jóga ászanák kivitelezésére, de az életmódra és az étkezésre is vonatkoznak: tudatosság, jógaszentírásokban meghatározott elvek, szabályok követése, az egyén helyzetének figyelembevétele, kontroll elérése a légzés, test és az elme felett és az egyszerűség.

Jóga és étrend
A jógaszentírásokban vannak olyan szabályok, előírások, melyek az étkezésre vonatkoznak, továbbá részletes leírások találhatók arra vonatkozóan, hogy az ételek hogyan hatnak a testre és az elmére.
● A jógikus étrend alapvetően lakto-vegetáriánus – azaz a jógi húst, halat, tojást nem fogyaszt. A jógikus táplálkozásban preferált ételek jó emésztést biztosítanak, egyszerűek, természetesek, frissek, energiával töltenek fel, egészségessé, ellenállóvá teszik a testet és nyugodt, békés elmét eredményeznek.
● A leírások alapján elsődlegesen előnyben kell részesíteni az olyan élelmiszereket, melyek energiában (pránában) gazdagok – ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, magvak, melyek vegyszermentesen, természetes körülmények között közvetlenül a nap, a holdfény, a szél, a víz segítségével teremnek.
● Az egészségre gyakorolt hatás szempontjából a legfontosabb, hogy a húsból készült ételek emésztése nehézkes és az emésztési folyamat során számos káros anyag keletkezik, mely a testi egészségre ártalmas és betegségek forrása lehet (ízületi problémák, májbetegség, daganatos megbetegedések), továbbá merevvé teszi a testet.
● A tartósítószerezett, vegyszerezett, nem természetes alapételek is káros hatással vannak az egészségünkre.
● Az erőszak nélküliség – ahimsza a jóga egyik lényeges alapelve: a jógi viszonyuljon szeretettel más élőlények és a környezete felé, tisztelje az életet, ne akarja elpusztítani. És figyelembe veszi a környezetvédemi szempontokat.

Jóság, szenvedély, tudatlanság
A legfontosabb tényező az ételek tudatunkra gyakorolt hatása. Az anyagi világot három minőség építi fel: a szattva (jóság), a radzsasz (szenvedély) és a tamasz (tudatlanság). Ezek a minőségek mindent áthatnak, kötőerőknek is hívják őket és leginkább jellemzőik és hatásaik alapján lehet felismerni a különböző kötőerőket.
1. A szattva (jóság) minősége tisztább a többinél, nyugodtság, béke, harmónia, tudás és önkontroll jellemzi.
2. A radzsasz (szenvedély) jellemzője a vég nélküli vágy és sóvárgás, az emiatt történő nagy erőfeszítés és egyre növekvő mohóság illetve a sikertelenség esetén fellépő csalódottság és düh.
3. A tamasz (tudatlanság) jellemzője a hanyag inaktivitás, érdektelenség, őrület, lustaság és pusztulás.
Ezeket a minőségeket megismerve fejlődik érzékenységünk és tudatos választásokon keresztül tudjuk erősíteni egyik vagy másik hatását az életünkben és a tudatunkban. Ez vonatkozik az ételek megválasztására: ha tudjuk melyik étel, hogyan hat a testünkre és az elménkre, tudatos választással dönthetünk az ételeken keresztül fizikai közérzetünk vagy elménk állapota felől.

Szattva: jóság
„A jóság minőségében élők olyan ételeket kedvelnek, amelyek meghosszabbítják az életet, megtisztítják az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak. Az ilyen ételek lédúsak, zsírosak, táplálóak, és örömmel töltik el a szívet.”

A jóság minőségébe tartozó ételek vegetáriánus ételek segítenek minket abban, hogy egészségesek, boldogok, kiegyensúlyozottak legyünk, és a testünk erős, rugalmas legyen. A legfontosabb hatást a tudatunkra fejtik ki. Az intelligencia élesebb lesz, tisztább tudatot és gondolkodást, illetve az érzékek kifinomulását fogjuk tapasztalni.
Szattvikus ételek:
● olyan édesítők melyek természetesek és nem mentek át finomítási folyamatokon (nádcukor, méz, aszalt gyümölcsök)
● a finom friss gyümölcsök (mangó, narancs, mandarin, citrom, grapefruit, kiwi, gránátalma, alma, körte, eper, cseresznye, banán, datolya, szőlő, füge, áfonya)
● zöldségek (cukkini, brokkoli, répa, cékla, karfiol, paprika, spenót, padlizsán, uborka, karalábé, édeskömény)
● olajos magvak (mandula, napraforgómag, tökmag, dió, mogyoró, kókus),
● gabonafélék (rizs, quinoa, árpa, hajdina)
● a hüvelyesek, különösen a mungó bab
● a házi friss bio tejtermékek – tej, ghí (tisztított vaj), frissen készített joghurt és házi sajt.
A nyugodt körülmények között, megfelelő lelkiállapotban elfogyasztott étkezés szattvikusan hat ránk.

Radzsasz: szenvedély
„A túlságosan keserű, túl savanyú, sós, erős, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében levők kedvelik. Az ilyen ételek boldogtalanságot, szenvedést és betegséget okoznak.”

A szenvedély minőségébe tartozó ételek a testi-lelki egyensúlyt felborítják, és meglehetősen igénybe veszik az érzékeket és az emésztő szervrendszert. A hirtelen intenzív tapasztalatok feltornázzák az ingerküszöböt, ezért a normális ingereknél egyre nagyobb tompaságot fogunk tapasztalni. Az emésztőszervrendszer hosszú távon megbetegszik. Az ilyen ételek nyugtalanná és kontrollálhatatlanná teszik az elmét.
Ide tartoznak
a hagymafélék, erős fűszerek, kávé, tea, kakaó és csokoládé.
A túlzottan gyors evés is radzsasztikusan hat a testünkre és személyiségünkre.

Tamasz: tudatlanság
„A tudatlanság minőségében lévők az olyan ételeket szeretik, amit a fogyasztás előtt több mint három órával főztek, ami ízetlen, romlott és rothadó, valamint maradékokból és tisztátalan alapanyagokból készült.”

A tudatlanság minőségébe tartozó ételek nagyon leterhelik az egész testet, rengeteg energiát vonnak el attól és betegségek egész sorát eredményezik. Fáradttá, tunyává teszik a testet, az elmét is kedvezőtlenül befolyásolják, a személyiséget, haragot, ingerlékenységet, depressziót eredményezhetnek.
A tudatlanság minőségébe tartoznak
a húsételek (a tengeri élőlények is), tojás, alkohol, erjesztett ételek (mint pl. a nem friss sajtok), ecet és minden étel ami állott, régi, többször lett melegítve.
A túl sok étel fogyasztása is tamasztikusan hat a szervezetre.

Hogyan együnk jól?
A jógikus étrend alapvetően természetes alapanyagokból készült, szattvikus, vegetáriánus ételek fogyasztását részesíti előnyben. Az elfogyasztott ételek mennyiségére vonatkozóan a jógaírások azt javasolják, csak félig töltsük meg a gyomrot étellel, egy negyed részét folyadékkal, és hagyjunk egy negyed részt üresen, hogy az emésztés során felszabaduló gázoknak legyen helye. Akkor együnk, amikor éhesek lettünk, és az előző táplálékot már megemésztettük – azaz 3-6 óra teljen el két étkezés között. Lehetőleg este 18:00-ig fogyasszuk el a vacsorát, de lefekvés előtt néhány órával már ne együnk. Ha megfelelően étkeztünk, étkezés után tele vagyunk energiával és elégedettnek érezzük magunkat – ha elnehezültnek érezzük magunkat, nem volt megfelelő az étkezés.
Amikor elkezdjük felfedezni a jógikus étkezést, észrevesszük az alapanyagok változatosságát, az ételek sokszínűségét, az ízek és aromák gazdagságát. Vitalitásunk fokozódik, szűnnek súlyproblémáink, javul az emésztésünk és az egészségünk, továbbá tisztulnak az érzékek (ízlelés, szaglás, hallás) és változásokat tapasztalunk viselkedésünkben.
A jól összeállított, jógikus étrend egészségügyi és élettani szempontból minden követelménynek megfelel, változatos, ízletes, egészséges.
A fenti alapelveket lépésről lépésre javasolt beépíteni az életmódodba. Kezdetben csak egy-egy dolgon próbálj változtatni és figyeld meg a tapasztalásokat – több energiád lett-e, nyugodtabbnak érzed-e magad… Nem szabad hirtelen mindenről lemondani, itt is a fokozatosság a lényeg. Légy szeretettel és türelemmel saját magad felé és fontos, hogy az étkezések örömmel töltsenek el.

Szöveg: Vitai Katalin jógaoktató