Boksz+pilates+tánc
Keverj össze olyan hozzávalókat, amelyek első látásra össze nem illők és olyan eredményt kaphatsz, ami hatékony, élvezetes és egyedi. Igaz ez a főzésnél, de úgy tűnik, a sportban is! {idozito5}

 

Őrült ötletnek tűnik, pedig ez az alapja az egyik legújabb amerikai fitnesz trendnek, mely Európát már meghódította és lassan hozzánk is begyűrűzik. A PILOXING® megalkotója Kalifornia egyik vezető celeb trénere, a svéd származású Viveca Jensen. Találmánya azon az elven alapszik, hogy a három mozgásforma sajátosságai nemcsak remekül kiegészítik egymást, de összeadódva különösen hatékony programot jelentenek.

PILOXING®?
Ez a mozgásforma egy intervall típusú edzés, melynek során a boksz, a pilates és a tánc elemei keverednek egymással. A villámgyors ütéssorozatokat a core izmok edzése és különböző erőgyakorlatok követik, melyek végül kiegészülnek a tánc eleganciájával. Alapmozdulatai közé tartoznak a felütések, a kereszt- és egyenes ütések, melyeknek során a pulzus a magasba szökik. Ezek a mozdulatok jelentik az edzés intenzitásának alapját, mely egészen a maximumig fokozható a gyors zenének, valamint a kemény taposásokkal és szökkenésekkel tarkított lábmunkának köszönhetően. A boksz mozdulatok nemcsak az állóképességet fejlesztik, hanem formálják a kar-, illetve a combizmokat, ugyanakkor természetesen égetik a zsírt és a kardiovaszkuláris rendszerünkre is jótékony hatással vannak. Azonban az edzésprogramban a változatosság is fontos szerepet játszik, így nem kell azon aggódni, hogy a magas ismétlésszámok monotonná tennék az edzést.

Egyik mozdulatsor gyorsan követi a másikat, ugyanakkor az egyszerű mozdulatokat könnyen lehet követni. A pilates blokkok biztosítják, hogy ne csak a megfelelő kalóriafelhasználás történjen meg az órán, de a gerincet és ezáltal az egész testünket stabilizáló mélyizmok is munkába lépjenek. A pilates hagyományait követve az órán mezítláb tornáznak, bár a gyakorlatok sportcipőben is végezhetők. A mezítlábas gyakorlatok előnye viszont, hogy az egyensúlyérzéket és a testtudatot nagymértékben fejlesztik. Erő és elegancia keveredik, ahogy az ütéseket és high impact (lépéskombinációs) gyakorlatokat pliék és guggolások követik. Nem ritkák az egy lábon állva végzett gyakorlatok sem, melyek a gerinc stabilizáló izmait fejlesztik azáltal, hogy a törzs megtartásával a core izmok nagyobb munkát kénytelenek kifejteni. Másrészt az egy lábon végzett láb és karemelések a test súlypontját távolabbra helyezik, így különösen kemény munkát igényel a törzs megtartása, ezáltal viszont az alakformálás is hatásosabb. Az pedig nyilvánvaló, hogy az egyensúlyérzéket sosem árt fejleszteni, hiszen az izom-ideg beidegződés javítása a hétköznapi élet alap mozgássorában is jótékony hatással jelentkezik: például járáskor, akár járdáról véletlenül lelépve, vagy megcsúszva hirtelen egyensúlyvesztésnél kisebb eséllyel esünk el.

A harmadik blokkban található táncos mozdulatok egyrészt az edzés nőies kecsességét adják, másrészt az erőgyakorlatokkal megdolgoztatott izmokat kellemesen ellazítják. A harmadik blokk végére érve már kezdődhet is az egész elölről: boksz-pilates-tánc.
Erősnek és szépnek lenni természetes dolog, még akkor is, amikor az ember maga alatt van.

Cél a nőies erő
Ezt a mozgásformát azért fejlesztették ki, hogy kalóriát égessen és formálja az izmokat. A profi fitneszedzőnek az is célja volt, hogy fizikálisan és mentálisan is erőssé tegye a nőket.
Nekem is voltak olyan időszakok az életemben, amikor gyengének éreztem magam.

– Küldetésemnek tartom, hogy e program által erőt adjak a nőknek, és megerősítsem őket abban, hogy erősnek és szépnek lenni természetes dolog, még akkor is, amikor az ember maga alatt van. – vallja a sztáredző, aki olyan hírességeket is edz, mint Hilary Duff, Heather Morris, Kirsten Dunst, vagy Vanessa Hudgens.

Ennek megfelelően az edzésprogram egyedülálló módon egyesíti magában a boksz erejét, gyorsaságát és mozgalmasságát a pilates célzott testszobrászatával és rugalmasságával, valamint a csajos táncmozdulatokkal. Mindehhez adódik, hogy az edzés során egy egyenként 25 dkg-os nehézségű, kifejezetten erre a mozgásformára kitalált kesztyűt is húzhatnak a résztvevők, melynek eredménye a még intenzívebb formálás és határaink tovább nyújtása.

A három edzéselem nem is áll olyan nagyon távol egymástól. A pilates és a boksz például annyiban mindenképp közös, hogy a hasizmoknak a törzs folyamatos megfeszítésében óriási szerepe van.
• A különböző mozgásformák összekombinálása végeredményben többet ad ki, mintha csak egymás mellé tettük volna a három programot, hiszen egy komoly intervall edzésről van szó, melyben a blokkok rövid időintervallum után újra és újra követik egymást, ezáltal azok extra hatásfokkal képesek működni. Egy edzéssel 600-800 kalóriát égethetünk el, természetesen attól függően, mennyire végezzük intenzíven a gyakorlatokat.
• Másik előnye, hogy tartalmaz ugyan táncelemeket, ugyanakkor azoknak is kihívást jelent, akik az egyéb táncos mozgásformákat már fizikailag túl könnyűnek találják.
• Ráadásul habár egy kifejezetten intenzív sportról van szó, mivel nem „ugrálósak” a mozdulatok, legfeljebb szökkenések, taposások találhatók benne, a túlsúlyosak vagy ízületi problémákkal küzdők is bátran elkezdhetik. Sőt, akár az az idősebb korosztály is kipróbálhatja, akik az erőnlétüket esetleg más mozgásformákkal már nehezebben építenék fel.
• Nem kell bonyolult koreográfiákat követni, hanem magukra a mozdulatokra érdemes koncentrálni, különösen a pilates blokkban, hogy valóban helyesen és hatékonyan végezzük a mozdulatot. Egy adott mozgást nem végzünk túl hosszú ideig, így mindig megtörténik a váltás, mielőtt még „ráunnánk” egy gyakorlatra, vagy elkezdenénk agyalni a napi problémákon.

A PILOXING® a tartásjavításban is rendkívül sokat segít, mivel végig, egész óra alatt kihúzva kell tartanunk magunkat, a pilates elemei pedig a gerincstabilizáló, szép feszes testtartást eredményezik. Sokan észreveszik magukon a vendégek közül, hogy ennek az edzésmódszernek köszönhetően a mindennapi életben is egy idő után automatikusan jobban behúzzák a hasukat és kihúzzák magukat.

Képek: www.piloxing.com