Hogyan csökkentsd a tüneteket?
Az idei tél szokatlanul enyhe volt és ez azt is jelenti, hogy igen korán megjelentek az első pollenek és az allergiások is ilyen korán kezdték a tüsszögést. De mit tehetünk azért, hogy a legszebb évszak csak örömöt hozzon? {idozito5}

 

Tavasz közeledtével mindannyian a természetbe vágyunk, kirándulni, piknikezni szeretnénk, élvezni a napsütést és a szabad levegőt. A tavaszi allergiával küzdőknek azonban nem lehet részük önfeledt szabadtéri szórakozásban, mert az állandó orrfolyás, tüsszögés, könnyezés vagy épp viszketés lehetetlenné teszi. Sőt az orvosi szaknyelven szezonális allergiás rhinitisnek nevezett állapot, amit a köznyelv egyszerűen csak szénanáthának nevez, az allergiások számára pokollá teheti a tavaszi hónapokat.

Vegyük fel a harcot!
A tavaszi allergia fő okozói a pollenek, és miután a pollenek szinte mindenütt ott vannak körülöttünk, az allergiát igen nehéz elkerülni. Ennek ellenére bizonyos preventív lépésekkel, ha nem is védhetjük ki teljesen, de legalább valamelyest mérsékelhetjük a kellemetlen tüneteket.
A fagyok elmúltával a tavaszi allergének azonnal támadásba lendülnek.
● Kora tavasszal a rügyező fák,
● tavasz végén, kora nyáron pedig a fűfélék küldik szét pollenjeiket.
● Nyár végétől a gyomnövény pollenek keserítik meg az allergiások mindennapjait.
A szálló pollenek fajtája területenként változik, de bizonyos óvintézkedéseket bárhol érdemes megtennünk.
Első lépésként:
● Tájékozódjunk a tartózkodási helyünkre jellemző pollenektől és amennyire lehetséges, próbáljuk elkerülni az allergéneket.
● Enyhe tünetek esetén használjunk recept nélkül kapható készítményeket, és ha ezek sem segítenek, forduljunk allergológushoz.
● Vegyük számításba az allergénspecifikus immunterápia lehetőségét.

Mitől tüsszentünk?
A növények szaporodásához szükséges pollenszemcséknek nagyon könnyűnek és aprónak kell lenniük ahhoz, hogy a szél segítségével repülhessenek. Méretük az allergia kiváltásában is meghatározó, hiszen a pehelykönnyű polleneket a szél akár 100 kilométeres távolságra is elszállíthatja. Ezért van, hogy a szeles napok a szénanáthások számára kedvezőtlenebbek, mint a nyugodt, szélcsendes idő. Nem mindenki ugyanarra a pollenre allergiás, sőt a szenzitivitás az ott élő növények fajtájától függően régiónként is változik.

Hogyan csökkenthetjük a pollenexpozíciót?
A szakértők szerint a legfontosabb, hogy próbáljuk meg elkerülni az allergéneket. Ezt azonban nem könnyű megvalósítani főként, ha nem tudjuk biztosan, mi váltja ki a tüneteket.
Ha tehetjük, ne tartózkodjunk a szabadban délelőtt 10 és délután 4 óra között, mert ilyenkor a legmagasabb a pollenkoncentráció. A fűtőberendezésekben és a légkondicionálókban használjunk nagyhatékonyságú részecskeszűrű (HEPA) filtert. Erősen pollenszennyezett napokon a szabadban folytatott tevékenységeket szervezzük a késő délutáni órákra, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció.
Egyéb tippek az allergének elkerülésére:
● Házi kedvenceinket sétáltatás után alaposan fésüljük át, nehogy az állatok szőrén megtapadt polleneket behurcoljuk a lakásba.
● A pollen ugyanígy a cipőnkre is rátelepszik, ezért cipővel ne lépjünk a házba.
● A mosott ruhát ne a szabad levegőn, hanem szárítógépben szárítsuk.
● Esténként – lehetőleg minden este – mossunk hajat a nyugodtabb éjszaka érdekében.
● Kerüljük a dohányfüstöt, mert ilyenkor erősebb reakciókat válthat ki.
● A szellőztetést lehetőleg a késő esti időzítsük, ilyenkor alacsonyabb a levegőben a pollenkoncentráció.
● A nagytakarítást ilyenkor bízzuk másra – a függönyök leszedése, a könyvek leporolása közben felszálló por komoly irritációt okozhat.
● Mossuk gyakrabban az otthoni textíliákat is: függönyöket, párnákat, porszívózzuk gyakran a matracot.
● A gyerekek plüssállatait legalább kéthetente mossuk ki.
● A takarítás is legyen gyakoribb, hogy minél biztosabban pollenmentes legyen a lakásunk.
● Olvassunk utána, hogy az allergén, amire érzékenyek vagyunk, kivált-e valamilyen keresztallergiát egyes ételekkel és kerüljük ezek fogyasztását.
● Ahogy hazaérünk, váltsunk ruhát, hiszen az is pollenhordozó lehet.

Preventív lépésekkel, ha nem is védhetjük ki teljesen, de legalább valamelyest mérsékelhetjük a kellemetlen tüneteket.

A tavaszi allergia kezelése
ÁLTALÁNOS TÜNETEK: ha az allergének elkerülése lehetetlen vagy nem vezet kellő eredményre, akkor a tünetek enyhítése érdekében próbálkozatunk recept nélkül kapható antihisztaminokkal. Allergén expozíció esetén a szervezet hisztaminokat termel, amelyek a sejtekhez kapcsolódva allergiás tüneteket eredményeznek. Az antihisztaminok a hisztamin akció blokkolásával szüntetik meg az allergiás tüneteket.
SZEM: az antihisztaminok egyik kellemetlen mellékhatása a szemszárazság, amelyen nedvesítő szemcseppek használatával enyhíthetünk. Ezek a szemcseppek az allergiás kötőhártya-gyulladás enyhítésére is jó szolgálatot tehetnek, mivel lemossák a polleneket, ezáltal csökkentik a kötőhártya felszínének irritációját. Ha ég, viszket a szemünk, jó néhány recept nélkül kapható szemcseppel próbálkozhatunk, de mindig hipoallergén termékeket válasszunk, mert a benzalkónium-klorid tartalmú szemcseppek tovább szárítják az allergia miatt már amúgy is kiszáradt szemfelszínt.
ORR: A nyálkahártya ödémát csökkentő ún. dekongesztív, recept nélkül kapható szerek szűkítik az orrjárat vérereit, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó nyálkahártya duzzanatot. Választhatunk szájon át szedhető vagy orrspray formátumú dekongesztív készítményeket. Ám mivel ezek a gyógyszerek emelhetik a vérnyomást, amennyiben szív- vagy magas vérnyomás betegségben szenvedünk, használatukkal kapcsolatban feltétlenül kérdezzük meg kezelőorvosunk véleményét. Ugyanez érvényes pajzsmirigy problémák vagy cukorbetegség esetén.
Bár a dekongesztív gyógyszereket szükség esetén akár egy hétig is használhatjuk, az orrspray használata három napnál tovább nem javasolt, mert hosszabb távú használat az orrnyálkahártya reaktív vérbőségét okozhatja, vagyis ahelyett hogy használna, tovább ront a helyzeten. A szintén hisztaminblokkoló kromolin tartalmú orrspray-k is megoldást jelenthetnek, de ezeket naponta 3-4-szer kell használni.

FONTOS! A recept nélkül kapható készítmények használatakor is mindig alaposan olvassuk át a gyógyszer tájékoztató címkét, hogy tisztában legyünk a lehetséges mellékhatásokkal és hogy pontosan kövessük az adagolási utasítást.
Ha a recept nélküli készítmények nem használnak és az allergia akadályozza a kielégítő alvást, megnehezíti a tanulást vagy a munkavégzést, allergológushoz kell fordulnunk, aki vényköteles gyógyszereket javasolhat a tünetek enyhítésére.

Allergiateszt
Ha nem tudjuk pontosan, mire vagyunk allergiásak, akkor érdemes elvégeztetnünk egy allergia-tesztet. A vizsgálat lényege, hogy kis mennyiségű allergént juttatatnak a bőr alá, és ha valaki allergiás az adott anyagra, akkor a teszt helyén perceken belül bőrpír és duzzanat jelenik meg. A vérvizsgálat az antitesteket észleli és inkább csak azoknál alkalmazzák, akik kevésbé tolerálják a bőrtesztet, mivel szakértők szerint a bőrteszt a vérvizsgálatnál jóval érzékenyebb.

Miért érdemes fontolóra vennünk az immunterápiát?
Az allergénspecifikus immunterápia során a szervezetet fokozatosan növekvő dózisokban hozzászoktatják egy anyaghoz, amire azelőtt túlzott reakcióval válaszolt. Bár az immunterápia hossza egyénenként változik, a folyamat meglehetősen időigényes. A megfelelő fenntartó dózis beállítása hat hónapig is eltarthat és a fenntartó fázisra akár 3-5 évig is szükség lehet. A terápia végére azonban jelentősen enyhülhetnek, sőt egyes betegeknél teljesen megszűnhetnek az allergiás tünetek.
Az immunterápia új formáját képviseli a nyelv alá helyezhető allergén cseppeket alkalmazó ún. szublinguális immunterápia, bár ennek hatékonyságát jelenleg még vizsgálják.

Szöveg: Erdélyi Marianna