10 karcsúsító megoldás, hogy ne maradjon ki az edzés!
Pénztárca, motiváció, célok és szokások: egyáltalán ne gondold, hogy mindenkinek minden mozgásforma való. Ha készen állsz az edzésre, de nem tudod, melyik lenne számodra a legmegfelelőbb, szakértőink segítségével megtalálhatod azt a mozgásformát, amit kitartóan űzhetsz és szeretni fogsz. {idozito5}

 

1. Ha nem tudsz megmaradni az edzőteremben
Semmi baj! Nem fontos edzőterembe járnod ahhoz, hogy edzeni tudj. Futhatsz, kerékpározhatsz, hegyet mászhatsz vagy akár a saját testsúllyal végzett különböző erősítő gyakorlatokat is végezheted a szabadban. Akár még a játszótéri mászókát is felhasználhatod az izmaid fejlesztésére. Fekvőtámaszokat, kitöréseket, guggolásokat, húzódzkodásokat is beilleszthetsz a gyakorlataid közé. Szintén kiváló lehetőséget jelentenek a csoportos szabadtéri foglalkozások. Országszerte egyre több helyen szerveznek ilyen szabadtéri sportfoglalkozásokat gyerekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek egyaránt.

2. Ha komoly súlyproblémával küzdesz
Ha a plusz kilók miatt nem mersz edzőterembe járni, de mégis szeretnél elkezdeni mozogni, keress egy olyan tevékenységet, ami kicsit aktívabbá teszi az életedet. A viszonylag még újdonságnak számító fitnesz videójátékok segítségével nemcsak kellemesen szórakozhatsz, de észrevétlenül meg is mozgatod izmaidat. A legtöbb fitnesz videójátékkal az interneten keresztül másokkal is edzhetsz, versenyezhetsz interaktívan. Kezdésnek kiváló lehetőség, ha eddig távol állt tőled a mozgás.
Mindig keress lehetőséget a mozgásra, amit egyszerűen beilleszthetsz a mindennapjaidba. Vegyél fel egy lépésszámlálót és napi szinten növeld a megtett lépések számát. Ha kezdő vagy, 10 perc sétával indíts, majd hétről hétre növeld az időd 2-3 perccel, míg végül majd a 30 percet is könnyedén fogod teljesíteni. Fontos, hogy ha komoly súlyproblémád van és korábban nem mozogtál, az edzések megkezdése előtt konzultálj az orvosoddal.

3. Ha közösségi ember vagy
A csoportos sportfoglalkozások talán a legjobb megoldást jelenthetik ahhoz, hogy formába hozd magad. A közösségben végzett edzések során új embereket ismerhetsz meg, együtt jó hangulatban érhetitek el fitnesz céljaitokat. A csoportos sportmozgások közül a táncos foglalkozások a legnépszerűbbek napjainkban. Számtalan stílus közül választhatsz, lehet ez latin, hip-hop, salsa stb., jó zenére, vidám hangulatban mozoghatsz. Ha két ballábasnak érzed magad és nincs szándékodban ezen változtatni, elhívhatod a barátaidat is egy közös futásra, kerékpározásra, kirándulásra vagy akár egy kellemes kis sétára.

4. Ha egy kis útmutatásra van szükséged
Ha nem tudod, hogyan is kezdd el az edzést, fogadj egy személyi edzőt, aki képzett, tapasztalt, a segítségével eredményesebben érheted el céljaidat. Ha előnyben részesíted a csoportos mozgásformákat, vagy nem szeretsz egyedül edzeni, akkor hívd el az egyik barátodat vagy vegyél részt csoportos személyi edzésen. A személyi edzőt nemcsak az edzőteremben veheted igénybe, az edzéseket akár a szabadban is elvégezhetitek.

5. Ha szereted a kemény edzéseket
Ha szereted a katonai stílusban vezényelt kemény edzéseket, akkor a boot camp órát neked találták ki. Ez a típusú mozgásforma intenzív, nagy terheléssel járó, komplex gyakorlatokat tartalmazó edzésmódszer. Azoknak az embereknek való, akik már-már egy katonai kiképzés során alkalmazott igénybevétel és hangulat mellett szeretnének az edzőterem falai között edzeni. A boot camp órán mindenki a teljesítménye maximumát szeretné elérni, így ez téged is motiválttá tesz.

6. Ha nincs időd
Ha lehetetlennek tűnik eljutnod az edzőterembe, dolgoztasd meg az izmaidat a munkahelyeden. Munka közben szakíts egy kis időt a testmozgásra és utána meglátod, a feladataidat is frissebben, könnyebben végzed majd el. Hajts végre pár fekvőtámaszt az asztal szélére támaszkodva, ragadj gumikötelet és végezz pár tricepsz, bicepsz erősítő gyakorlatot vagy akár a szék fölött is végezhetsz enyhe térdhajlításokat, mintha guggolásokat végeznél.
Ha eljutsz az edzőterembe, de nincs sok időd, végezz köredzést gépről gépre haladva a lehető legrövidebb pihenőidők közbeiktatásával, amíg átmész az egyik gépről a másikra. Fontos, hogy folyamatosan mozgásban maradj és ne essen le a pulzusod. Az egyes erősítő gyakorlatok közé akár iktass be egy-egy kardió jellegű mozgást is állóképesség fejlesztésére.
Próbálj ki összetett gyakorlatokat, melyekkel egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztathatsz, mint például a guggolás közben végrehajtott bicepszerősítő gyakorlat. Több gyakorlatot kombinálva egyszerre erősítheted tested alsó és felső izomcsoportjait, mellyel időt takaríthatsz meg.

7. Ha lapos a pénztárcád
Nincs szükséged fitnesz bérletre, edzőtermi belépőre, drága sportfelszerelésre vagy erősítő gépekre ahhoz, hogy edzeni tudj. Egyszerűen csak alkalmazd a természet adta eszközöket, mint például a gravitációt, a saját testsúlyod, fedezd fel és használd a környezeted kínálta lehetőségeket. Végezz kitöréseket, guggolásokat, fekvőtámaszokat különböző kar- és lábhelyzetben, kombináld a gyakorlatokat haladással, vagy akár hajts végre különböző kúszó, mászó gyakorlatot egy domboldalon.
Ha nem szeretsz egyedül edzeni, az egyik barátoddal társas gyakorlatokat is végezhettek, mint például a társad hordása különböző testhelyzetben. A gyakorlatok közben így nemcsak izmaitokat dolgoztatjátok meg, hanem közben jól is szórakozhattok.
Otthonra egy-egy olcsóbb sporteszközt is beszerezhetsz, mint a gumiszalag, ugrókötél vagy akár magad is készíthetsz például kézi súlyzót egy műanyag palack felhasználásával, melyet egy kis homokkal töltesz fel.
FITT.TIPP: Hazánkban egyre elterjedtebbek a szabadtéri kondiparkok, ahol bárki kedvére edzhet ingyenesen a parkban elhelyezett gépeken.

8. Ha kihívásra vágysz
Ha a szokásos edzés nem jelent már számodra kihívást, a motivációd további fenntartása érdekében vegyél részt különböző versenyeken. Ha erősítő edzéseket végzel, jelentkezz egy testépítő versenyre, ha edzésprogramodban a kardió jellegű mozgások szerepelnek, indulj el egy utcai futóversenyen, ha edzéseidben vegyesen szerepel az izomerő és állóképesség fejlesztése, vegyél részt egy triatlon versenyen. Hazánkban népszerűek az ilyen jellegű amatőr versenyek, melyeken bárki elindulhat, csupán egy kis felkészülés szükséges hozzá, mely így folyamatosan éberen tartja a motivációd.

9. Ha nem vagy túl hajlékony
Nyújtás során megnövelheted az izomrostok hosszát. A hosszabb izom, hosszabb úton, nagyobb erőkifejtésre képes. Nyújtani bárhol lehet, akár az edzőteremben, akár otthon vagy akár a szabadban is. Egy-egy nyújtógyakorlatot 30 másodpercig tarts meg utánmozgás nélkül. Nyújtás előtt mindenképpen melegíts be!

10. Ha hamar megunod az edzést
Ha csak egyfajta edzésmunkát végzel, például rendszeresen a kondigépeket koptatod vagy csak futással töltöd ki az edzésprogramod, az hamar unalmassá válhat. Próbáld ki a cross tréninget, kerékpározz, ússz, fuss. 6-8 hetente variáld az edzéseidet vagy folyamatosan változtasd az edzés során alkalmazott eszközöket. Egy 45 perces ellipszis tréneren való edzés helyett inkább eddz 15 percet az ellipszis tréneren, 15 percet futógépen és végezz köredzést 15 percen át. A következő kardió edzésed alkalmával pedig válassz valamilyen állóképesség fejlesztő csoportos fitnesz aerobik órát.
Edzéseid változatossá tételéhez rengeteg lehetőség áll még a rendelkezésedre. Menj el táncolni, korcsolyázni, kerékpározni, hívd el barátaidat, s így a mozgás is szórakoztatóbb lesz, ha nem egyedül végzed.

Szöveg: Újvári Cecilia