Strand, vizes ruha, hirtelen zápor és lehűlés, netán egy nyári kaland, és máris kész lehet a baj. De mi lenne, ha idén nyáron nem kéne aggódnod a hüvelygomba miatt? Segítünk, hogy gondtalan legyen a nyaralás!
{idozito3}

 

Szinte mindenki tapasztalta már…
Kevés olyan szerencsés nő él a földön, aki ne találkozott volna a hüvelygomba fertőzés kellemetlen tüneteivel. Tény, hogy négy nőből három, élete során biztosan találkozik vele. Sőt, a nők közel fele életében többször is.
Akinek már volt hüvelygombája, annak nem kell bemutatni a fertőzés kínos és kényelmetlen tüneteit: égő, csípő, viszkető érzés a hüvelyben és a szeméremtest környékén, valamint fehér, csirizes folyás.
Mindezeket leggyakrabban a hüvelyben élő Candida albicans nevű gomba, illetve alfajainak túlszaporodása okozza. De vajon mi okozza a gombák túlszaporodását?

A gombákkal önmagukban az égvilágon semmi probléma nincs. Ezek a gombák egész testünkön megtalálhatók, velünk együtt élnek a hüvelyben, a szájüregben, a belekben és a bőrön. Baj akkor van, amikor a hüvelyflóra egyensúlya felborul. A hüvely savas pH-ja kontrollálja a gombákat, ám, ha a pH megváltozik, a gombák túlszaporodhatnak, és hüvelygombásodást okozhatnak.

A hüvelyflóra megváltozásának leggyakoribb okai:
• menstruáció
• terhesség
• fogamzásgátló tabletták
• szteroid használat
• antibiotikum használat
• cukorbetegség
• gyenge immunrendszer
• hüvelyöblítés
• intim spray használata
• illatosított intim higiéniai termékek (betétek vagy tampon) használata
• szoros, szűk, szintetikus anyagból készült, nem légáteresztő alsónemű

Mikor jelent a viszketés fertőzést?
A szeméremtest környékén normál esetben is előfordulhat viszketés, például egy kiadós edzés után, egy izzasztó nyári napon, vagy akár gyantázás, borotválkozás után. Szintén gyakori jelenség ez a menstruációt megelőző héten. Ha viszont a viszketés egy napnál tovább tart, illetve túlzottan heves, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert ez a hüvelygomba fertőzés egyik tünete lehet.

EGYÉB TÜNETEK
A hüvelygomba fertőzés elsődleges tünete a hüvely és szeméremtest külső hajlatainak (szeméremajkak és klitorisz) viszketése. Sok nő emellett égető érzésről is beszámol. A hüvely nyálkahártya kivörösödhet, megduzzadhat, illetve krémsajtra emlékeztető, olykor kellemetlen szagú fehérfolyás jelentkezhet. Egyesek vizelés közben fellépő csípő, szúró érzésről is panaszkodnak. A viszketés hevessége és az egyéb tünetek erőssége eltérő lehet: néhány nőnél nincs fehér folyás, mások nem tapasztalnak kellemetlen szagot.
KEZELÉS
Nincs egyetlen bombabiztos terápiás módszer, amely mindig, mindenkinél működik. A hüvely képes önmagát gyógyítani, és többnyire megoldja a problémát anélkül, hogy bármit észrevennénk. Az enyhe tünetek egy egészséges nőnél többnyire maguktól rendeződnek. Ha a fertőzés nem oldódik meg, akkor következhet a gyógyszeres kezelés.


Gyógyszeres kezelés

A fertőzést gombásodás elleni krémekkel, hüvelykúpokkal vagy tablettákkal kezelik. Számos recept nélkül kapható termék áll rendelkezésre, de az öndiagnózis és önkezelés helyett inkább forduljunk orvoshoz, mert a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt fertőzés további problémákat okozhat. Ráadásul a tünetek sok esetben könnyen összekeverhetők jóval súlyosabb húgyúti fertőzések tüneteivel. Néhány vényköteles verzió a duzzanat és a gyulladás csökkentésére szteroidokat is tartalmaz.
– A patikákban recept nélkül kapható ekonazolos vagy klotrimazolos készítmények nagy része helyileg, a hüvelyben alkalmazandó (pl. hüvelytabletta, hüvelykapszula, hüvelykúp, hüvelyhab stb.).
– Hozzáférhetőek még a sérült hüvelyhám épségét helyreállító kúpok, habok, amelyek C-vitamint, vagy hialuronsavat tartalmaznak.
– A legjobb az, ha a gyógyszeres kezelést a flóra visszatelepítés követi. Ez általában egy-két hetes folyamat jelent, jellemzően esténként egy-egy pre- és/vagy probiotikus kúp vagy hüvelykapszula használatával.
– Ha pár napon belül nem történik változás, fordulj szakorvoshoz, aki szájon át szedendő gombaellenes hatású készítményt rendelhet.
Ha elviselhetetlen…
A hüvelygomba talán legkellemetlenebb tünete a viszketés, és nem árt tudni, hogy ez a kezelés kezdetén, míg a gyógyszerek kifejtik hatásukat, egy darabig még kínozhat bennünket. A viszketés olykor olyan elviselhetetlen lehet, hogy akár a mindennapi tevékenységünket is akadályozza. Lássuk, mivel enyhíthetjük?
A nők rendkívül találékonyak, így nem csoda, ha erre a problémára is előálltak már jó néhány ötlettel. Akad, aki a joghurtra vagy az ecetes hüvelyöblítésre esküszik, de mi nem javasoljuk ezeket a házi praktikákat.
A kényelmetlen érzés enyhítésére inkább hideg vizes törölközővel vagy jéggel teli zacskóval borogassuk az érintett területet, vagy akár az ágyon fekve enyhe fokozatra állított ventillátorral hűtsük. A további irritáció elkerülése végett szappanunkat cseréljük le valamilyen pH semleges, bőrbarát készítményre. Nagyon fontos, hogy semmiképp se vakarózzunk, mert felsérthetjük a bőrt, ami további problémákhoz vezet, és amúgy sem segít a dolgon.

Mire vigyázzunk a hüvelygomba fertőzés alatt?
• A tünetek enyhítése mellett inkább igyekeznünk kell megelőzni a helyzetet vagy annak súlyosbodását. Ezért kerüljük az illatosított higiéniai termékeket – használhatunk helyettük tejsavat tartalmazó intim tisztasági kendőt –, toalett papírt és habfürdőket.
• Mivel az intim területek pH-értéke sokkal savasabb, mint a bőré, a jó minőségű intim mosakodók alkalmazásával szintén megelőzhetjük a problémák kialakulását.
• Szintetikus anyagok helyett viseljünk pamut alsóneműt, amiben a bőrünk levegőzhet.
• Úszás vagy edzés után ne lófráljunk nedves fürdőruhában az uszodában vagy az edzőteremben, hanem amilyen hamar csak lehet, váltsunk tiszta, száraz alsóneműt. Ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk, elkerülhetjük a jövőbeni fertőzéséket is.
Egy kis türelem!
A hüvelygomba fertőzés alatt a szexuális együttlét kerülendő, egyrészt mert gyakran fájdalmas, másrészt a mert pénisz „kitolja” a helyéről a terápiás krémet vagy kúpot, az óvszer és a hüvelybe helyezhető fogamzásgátló eszközök hatékonyságát pedig ronthatják a krémekben lévő vegyi anyagok. Ha mégsem bírunk ellenállni a szex csábításának, akkor használjunk vízben oldódó síkosítót.

Szöveg: Erdélyi Mariann