A jógát a legtöbben relaxációs, lazítós mozgásformának gondoljuk, pedig igencsak aktívan mozgat át. Ahhoz azonban, hogy helyesen végezzük az aktív gyakorlatokat, valóban érdemes megtanulni lazítani. Megmutatjuk, hogy a jóga palettája ebben is milyen sokszínű.
{idozito3}

 

Rohanó, stresszel teli világunkban szinte elérhetetlennek tűnik a testi és mentális nyugalom elérése. Vannak azonban olyan jógapózok, amelyek segítségedre lehetnek. A kényelmes fekvő vagy ülőhelyzetben végzett lazítás után kipihent, nyugodt érzéssel térhetsz vissza mindennapi teendőidhez.
Miért fontos, hogy megszabaduljunk a stressztől?
A stressz elsőre körülírhatatlan feszültségnek, szorongó negatív érzésnek tűnik. Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk, logikus válaszreakciók sora, amely görcsöket, blokkokat okoz a testben. Amikor negatív élmény ér minket, az negatív érzést vált ki, majd az érzés hatására cselekvésre való vágy alakul ki bennünk, de az intelligenciánk gyakran közbeszól, hogy ezt ne tegyük meg. Ez a kétféle késztetés – megtegyük, illetve ne tegyük meg – feszül egymásnak, sokszor idegfeszültséget, tehetetlenséget kiváltva. Ajánlatos minden esetben feloldanod a kialakult feszültséget, mert ha nem teszed meg, akkor betegséget okozhat. A jóga lazító pózaival és a relaxációval azonban megszüntethetjük e lerakódott görcsöket.

A tudatos lazítás hatásai
• gyors testi és mentális regeneráció
• a feszültségek (akár végleges) oldása
• jobb közérzet
Ellazulnak az izmok, szövetek, az ellazulás következtében több vért kapnak, így javul az anyagcseréjük és nő az élettartamuk. Ez a folyamat lassítja az öregedést, mert megfelelő táplálékot, így rugalmasságot biztosít a szöveteknek.

Csináld jól!
MIKOR? A lazító pózok gyakorlása a többi ászana (jógapóz) kivitelezéséhez is elengedhetetlen, hiszen a végrehajtásuk után hatékonyabban tudunk gyakorolni. Végezhetjük őket a gyakorlás előtt, erőteljesebb pózok kivitelezése után vagy a jógaóra végén. A lazítás nem lustaság, sőt, nagyobb kihívást jelent rohanó világunkban, mint egy erőteljes ászana végrehajtása. Miért? Mert a testünk ilyenkor tudatosan pihen, feltöltődik, az éberségünk pedig megmarad.
FÓKUSZBAN! Az ászanák gyakorlásának nemcsak a testre ható aspektusai vannak. Minden testtartás esetében lényegesek az elmét, a tudatot befolyásoló tényezők is. Ebben nagy szerepet játszik a dristi, vagy fókuszpont, ami a fókusz mellett jelent “belső látást”, így az intelligenciát is. A jógagyakorlatok során a dristi egy meghatározott fókuszpontra rögzülő tekintetre utal, melynek célja a csapongó elme rögzítése. Ahol a szemed, ott a figyelmed. Amikor impulzusok jutnak az elmédbe, ezek vágyakat hoznak létre. Ha a figyelmed tárgya váltakozik a gyakorlat kitartása során, vagyis hol a matracodat, hol a szomszédodat, hol az ablak nyújtotta látványt szemléled, az érzékeid kifelé tekintenek. A dristi abban segít, hogy befelé tudj fordulni.
ELENGEDÉS A befelé irányított figyelem lehetővé teszi számodra a mindennapoktól eltérő szemléletmód kialakítását. Belső utazásod során elkezded megérteni azokat a viselkedési mintákat, melyekkel reagálsz a világra, elindul a külső környezeted és önmagad elfogadása. Tudatára ébredhetsz azoknak a tetteidnek, amiket akár nap mint nap elkövetsz magad ellen, és amikor ezekre rájössz, el tudod engedni ezeket.

Pózok az elengedésért
Engedd meg magadnak, hogy naponta tíz percre kizökkenj a hétköznapi teendőidből ezeknek a pózoknak a segítségével, és tapasztalni fogod a frissességet, a feltöltődést, a nyugalmat és békét.

A hullajó hullapóz – savászana
Milyen jótékony hatásai vannak? Teljesen ellazítja a testet, megnyugtatja az idegrendszert és elcsendesíti a gondolatokat. Lehetővé teszi, hogy a vér egyenletesen áramoljon az egész testben.
A gyakorlása során a testet három szinten pihenteted:
• a fizikai testet ellazítod, elnehezíted és megfigyeled a feszült és az oldott állapotok közötti különbséget (kiegészíted azzal, hogy belégzéssel megemeled és megfeszíted a végtagjaidat, majd kilégzéssel leengeded és ellazítod azokat)
• az idegrendszered megnyugtatod, elengedve a külvilág számtalan benyomását
• a gondolataidat elcsendesíted, egy pontra irányítod (koncentráció)

Végrehajtása: feküdj hanyatt és húzd fel a lábaidat talpra. Emeld meg a medencédet, és próbáld rásimítani a keresztcsontodat és derekadat a talajra. A farizmaidat told hátrafelé és kifelé. A jobb sarkadat a földön csúsztatva told el magadtól, nyújtsd ki a jobb térdedet. Tartsd meg a jobb lábadat, nyújtózz aktívan vele. Majd hajtsd végre ugyanezt a bal lábaddal is, így mindkét lábad nyújtva lesz. A két lábadat ezután engedd el, és hagyd a lábfejeidet lazán oldalra esni. Nyújtsd meg a gerincedet. Elölről öleld át magad, és oldalról fogd meg a lapockád, húzd ki oldalra, majd lazítsd el a lapockák környékét. A karjaidat nyújtva fektesd a tested mellé tenyérrel felfelé. Emeld meg a fejedet, így a nyakad hátsó része és tarkód is nyújtózik, az álladat közelítsd a szegycsontodhoz, majd lazítsd el a nyakadat, tedd a fejedet a földre középhelyzetben. Készen állsz a relaxációra. Ha ez a póz kényelmetlen, próbáld ki hason fekve, vagy stabil oldalfekvésben. Ha feszül a derekad, akkor a térdhajlatod alá helyezz hengerpárnát (akinek gerincproblémája van, annak ez szintén javallott), vagy ha az állad magasabban van, mint a homlokod, akkor a tegyél a fejed alá támasztékot.

Boldogan, mint egy gyermek – babapóz
Milyen jótékony hatásai vannak? Finoman nyújtja a combot és a bokát, ellazítja a derék izmait. Kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre, energetizálja a májat, lépet és veséket. A gerinc idegeit és az elmét is megnyugtatja. Serkenti a fej vérellátását (amennyiben a homlok a talajon támaszkodik), így kiváló a ráncok ellen.

Végrehajtása: ülj a sarkaidra (ha a csípődet is nyitni szeretnéd, távolítsd el a térdeidet egymástól úgy, hogy a törzsed beférjen a két combod közé). Belégzéssel a mellkasodat kissé emeld ki, majd a hasadat nyújtva kilégzéssel hajolj előre, és pihentesd meg a homlokodat a talajon. Ha ez kényelmetlen, alátámaszthatod a fejedet egy jógatéglával, vagy hengerpárnával (magas vérnyomás esetén a fejed ne legyen mélyebben a szívednél). A karjaidat a talajon a fej körül lazán helyezd el, vagy a test mellett felfelé néző tenyérrel hátra nyújtva úgy, hogy az ujjaid a lábujjaid felé mutatnak. Lazítsd el a vállaidat, engedd őket a talaj felé. Próbáld az ülőcsontjaidat a sarkadhoz érinteni, amíg a fejed/homlokod a talajon pihen, így jólesően kinyújtóztatod a derekadat, egész hátadat. Variálhatod a kéztartást: lehet a kezed a homlokod alatt, egymáson lévő tenyérrel, vagy előre nyújthatod a karjaidat, esetleg összekulcsolhatod az ujjaidat a derekadon. Ha feszül a bokád, lábszárad, akkor a lábszár végéhez a boka alá, ha a térded, akkor a lábszárad és a medence közé helyezz plédet.

Út a koncentrációhoz – ülőpózok
Milyen jótékony hatásai vannak? Könnyeddé és energikussá teszik a testet és békéssé az elmét. Javítják a tartást, oldják a térd és boka merevséget. A csípő nyitásával fokozzák a hasi és ágyéki vérellátást, ami energetizálja, frissíti a kismedencei és hasi szerveket.

Szukhászana: Könnyű ülésmód, keresztezett lábú ülés
Hajlítsd be a jobb lábadat és a jobb lábfejedet helyezd a bal combod és térded alá. Ezt követően a bal lábadat is hajlítsd be és a lábfejedet helyezd a jobb térded és lábszárad alatti területre. A lábfejeid támasszák alá a térdeidet, a talpad külső élei legyenek párhuzamosak egymással, a két lábszárad középen keresztezze egymást, valamint az elől lévő lábszárad legyen párhuzamos a törzsed síkjával. Nyújtózz a törzseddel és a karjaid nyugodjanak lazán az öledben vagy a térdeiden. Ismételd meg a gyakorlatot a lábtartás cseréjével.

Padmászana: lótuszülés
Hajlítsd be a jobb lábadat és a lábfejedet helyezd a bal combod tövére. A talpad nézzen felfelé, a bokád legyen rajta a combodon. A bal lábat is hajlítsd be és a lábfejét a korábbiakhoz hasonlóan a jobb combod tövére tedd. A kezeidet könnyedén a combodonn vagy a térdeden nyugtasd, vagy vegyél fel namaszkárászanát (imapóz). A két tenyeredet a szíved előtt simítsd össze, a hüvelykujjaidat érintsd a szegycsonthoz. Az alkarjaidat a bordakosár előtt helyezd el, a két könyöködet nyújtsd ki két oldalra.

Szöveg: Képes Andrea www.jogapont.hu, www.bhf.hu