Szinte mindent megteszünk a szépségünk megőrzéséért és az egészségünkért. Fogjuk össze ezt a kettőt és máris biztosítjuk, hogy egy jól megválasztott menütől sokkal szebbek legyünk!
{idozito3}

 

Szépítő fogások
Ami egészséges, az szép: különösen igaz ez a bőrre és a hajra. A megjelenésben döntő szerepet betöltő bőröd és hajad ápolására, védelmére, szépítésére sok időt, energiát és pénzt fordítasz. A bőrre, hajra kent, fújt vagy egyéb módon felvitt, azaz külsőleg alkalmazott készítményekkel azonban nem minden esetben tökéletes az eredmény. Sok esetben a szükséges vitaminok, nyomelemek ugyanis nem jutnak be kellő mértékben a bőr mélyebb rétegeibe, illetve a hajszálak belsejébe. Ezt a nehézséget lehet áthidalni a szervezetet belülről vitalizáló ehető kozmetikumokkal, az úgynevezett nutrikozmetikumok alkalmazásával.

A nutrikozmetikumok olyan tápanyagok vagy táplálkozási kiegészítők, amelyek a bőr és a haj egészségét belülről támogatják. A nutri és kozmetikum szavak jelentése is árulkodó, tápláló kozmetikumként lehetne lefordítani.

Az élelmiszerként vagy étrendkiegészítőként szájon át elfogyasztott előnyös hatású vitamin-, nyomelem- és aktív anyag kombináció a szervezet egészére kedvező hatást fejt ki és ez a bőrön, hajon is látható, tapintható nyomot hagy. A nutrikozmetikumok az egymással szoros egységet alkotó egészséget és a szépséget egyidejűleg kínálják tálcán.
A tengerentúl már régóta sikereket halmozó, Európa egyéb részein egyre szélesebb körben elterjedő és hazánkban is fokozatosan ismertté váló nutrikozmetikumok atyjának Ake Dahlgren svéd biokémikust nevezik, aki már több mint 20 éve megalkotta és piacra juttatta az első nutrikozmetikumot. Dahlgren tengeri eredetű kivonatainak keveréke klinikai vizsgálatokkal igazoltan elősegíti a bőr egészséges struktúrájának és funkciójának megtartását.

Hogy működnek a nutrikozmetikumok?
Semmi ördöngösség nincs a nutrikozmetikumok összetételében, sok esetben az előnyös kombinációkon, a kedvező arányokon és a koncentráción múlik, hogy az ehető kozmetikumok kívül-belül egyaránt táplálnak, szépítenek és az arcodra írják, hogy egészségesen élsz és táplálkozol.
TUDTAD? A bőr egészségéhez nélkülözhetetlen C-vitamin (aszkorbinsav) a bőrön keresztül nem képes felszívódni. Hiába kensz akármennyi aszkorbinsavat a bőrödre, az nem képes annak a mélyebb rétegeibe eljutni és ott a bőrfeszességért, ruganyosságért felelős kollagén rostokat táplálni, vagy az ultraibolya sugárzás kedvezőtlen, bőröregítő hatásait kivédeni. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ma már kaphatók olyan aszkorbinsav-származékok (pl. aszkorbil-palmitát), amelyek kisebb-nagyobb mértékben képesek a bőr mélyebb rétegeibe is eljutni, ezeket azonban sokszor csak meglehetősen borsos áron vásárolhatod meg. Tény azonban, hogy a szájon át bevett aszkorbinsav bizonyos hányada eljut a bőrbe is és ott ki tudja fejteni kedvező hatásait. Jó tudni, hogy a C-vitamin cinkkel való kombinációja különösen hatásos, a két komponens egymás hatását fokozza. Nos, a C-vitamin és cink kombinációja is egyfajta nutrikozmetikum.

Hiába kensz akármennyi aszkorbinsavat a bőrödre, az nem képes annak a mélyebb rétegeibe eljutni.

Mire van még szüksége a bőrödnek és a hajadnak?
● A vitaminok közül az A-, C- és E-vitaminok, a nyomelemek közül a cink és a szelén fontossága emelhető ki. Ezek a környezet káros hatásai (pl. dohányfüst, ultraibolya sugárzás) által kiváltott bőröregedéstől anti-aging szerként óvják a bőrt.
● Egyéb hatóanyagok tekintetében az ómega-3-zsírsavak, valamint a növényi eredetű karotinoidok és flavonoidok említhetők, amelyek a bőröregedés kivédésében játszhatnak lényeges szerepet.
● A vitaminokban dús növényi olajok és a halak étrendbe iktatása gondoskodik arról, hogy az ómega-3-zsírsavakkal való ellátottságod javuljon. Számos zöldség és gyümölcs tartalmazza a karotinoidokat (pl. sárgarépa, paradicsom, sütőtök) és az antioxidáns hatású flavonoidokat (pl. citrusfélék, csipkebogyó) kisebb-nagyobb mennyiségben. Mindkét természetes eredetű vegyületcsalád egyfajta nutrikozmetikum, bőrre, hajra kifejtett pozitív hatásuk igazolt.
Meggyőző példaként szolgálhat egy kutatási eredmény, amelyet a paradicsomban jelentős mennyiségben előforduló likopin nevű karotinoidra vonatkozóan jelentettek meg. Azoknál, akik naponta 16 mg likopint fogyasztottak 10 héten keresztül, mintegy 40%-kal csökkent az UV-fény kiváltotta bőrkárosodások gyakorisága. (A paradicsom likopin tartalma fajtától és termesztési helytől függően 3,93–17,1 mg/100 g, de nem elhanyagolható a görögdinnye likopin tartalma sem, ami 3,6–6,2 mg/100 g között változik.) Jó tudni, hogy a likopin felszívódását az olajok segítik, így különösen jó és egyben finom választásnak bizonyul a paradicsom + olívaolaj kombó. Szintén hasznos tudnod, hogy a paradicsom likopin tartalma hőkezelés hatására sem bomlik el, sőt sokkal magasabb lesz a biohasznosulása. Nyugodtan főzhetsz tehát paradicsomos ételeket, ezzel csak fokozod a likopin szervezetbeni felszívódását.

TUDTAD? A flavonoidok bőrre kifejtett jótékony hatását jól szemlélteti az, hogy a gyógyszeriparban a flavonoidokat, illetve ezek származékait használják fel a kapillárisok erősítésére, a vénás keringés javítására szolgáló készítmények fejlesztésében, gyártásában. Azaz flavonoidokkal kezelik az esztétikailag is zavaró seprűvénákat és az orvosi problémát is takaró visszereket.

A konyhádban is ott vannak!
Bizony, a nutrikozmetikum nem feltétlenül gyógyszertárban vásárolható tablettákat, kapszulákat jelent, hanem egy házilag elkészített vitamindús gyümölcspüré vagy egy vitalizáló, frissítő smoothie is funkcionálhat nutrikozmetikumként. „Táplálékod legyen a gyógyszered” – fogalmazta meg a nagy igazságot Hippokratész, az orvostudomány atyja, mintegy 2400 évvel ezelőtt. Talán ez a bölcs ajánlás kiegészíthető azzal, hogy a táplálékod egyben a kozmetikumod is lehet.
A teória logikus: légy egészséges és nézz ki egészségesen! Ami egészséges, az szép is. Alkalmazd te is a nutrikozmetikumokat a hagyományos kencéid mellett, azok hatásának kiegészítésére.

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész