A legtöbben meg vagyunk győződve arról, hogy a külső megjelenésünk, természetesen a súlyunkat is beleértve, fontos szerepet játszik a kapcsolatunkban. Ha máskor nem is, indulásakor egészen biztosan, hiszen általában azokba szeretünk bele, akik tetszenek nekünk, ugye? Vagy mégsem?
{idozito3}

 

Nem minden eset egyforma
Az, hogy a plusz kilók mennyire befolyásolják a kapcsolatot sok tényezőtől függ. Például:
• Az egyik fél már a kapcsolat kezdetétől túlsúlyos volt, és így ismerte meg és szeretett bele a másik?
• Az a fél, akin a plusz van, együtt tud élni vele, és pozitív az énképe, vagy folyamatosan ezen problémázik? Állandóan azzal van elfoglalva, hogy is fogyhatna le, és hogy hogyan hat a társára a túlsúlya?
• Ha az egyik fél a másikat már a plusz kilókkal együtt ismerte meg, hogyan állt akkor ehhez a kérdéshez? Zavarta, de átlépett felette, vagy nem érdekelte?
• Lehet, hogy az egyik fél, vagy akár mindkettő, annyira elkényelmesedett a kapcsolatban, hogy ez okozta az elhízást?

András 44 éves és hét éve vette el Szandit, aki most tölti be a 42-t. Ez idő alatt két fiúk született, és Szandi, aki soha nem volt igazán vékony, a két terhesség után nagyjából 15 kiló felesleggel küzd, amit sehogyan sem tud leadni. Ez nagyon is zavarja a fiatal anyukát, aki sokat emlegeti is túlsúlyát, állandóan újabb és újabb fogyókúrákat próbál ki, amelyek a fogyás helyett inkább csak stresszt okoznak neki. A kapcsolatuknak talán az árt leginkább, hogy a szexuális életük is igencsak megváltozott Szandi szégyenlőssége miatt. András nagyon szeretne segíteni a gondon, de azt sem tudja, hogy kezdjen hozzá, hiszen úgy tűnik, bármit is mond feleségének, azzal még inkább megbántja és felidegesíti. Ráadásul a férfi éppen akkor ismerkedett meg leendő feleségével, amikor egy hideg, távolságtartó nővel való kapcsolata véget ért, és épp azért szeretett bele Szandiba, mert a lány vidám, nevetős, barátságos, ragyogó személyiség, és annak ellenére volt gyönyörű, hogy volt rajta egy kis plusz – így ez aztán Andrást egy pillanatig nem zavarta. Most sem a pluszsúly az, ami zavarja, hanem, hogy ez milyen negatívan befolyásolja a felesége hangulatát, a jellemét, a kapcsolatukat és az éjszakáikat. De vajon hogyan segíthetne feleségének, hogy újra egymásra találhassanak?

Amikor a kilók nem okoznak gondot
Vannak olyan emberek, akiknek egyáltalán nem okoz gondot, hogy a párjukon vagy leendő párjukon plusz kilók vannak, vagy azért, mert maguk is hasonló alkatúak, így eleve ilyen párt kerestek, de az is lehet, hogy eleve az ilyen alkatot tartják vonzóbbnak. Ha mindketten túlsúlyosak, akár más dolgokban is hasonlíthatnak, mint a főzés és az ételek szeretete, vagy netán a közös erőfeszítés a fogyásért és az egészségesebb életért. Így máris nem okoznak problémát a plusz kilók, sőt, ez egy közös pont lesz az életükben.

Ha nekünk magunknak van problémánk
Ha túlsúlyosak vagy (bár akkor is, ha nem, vagy csak éppen képzeljük magunkról) a legfontosabb az, hogy milyen a saját magunkról alkotott képünk, hogy elfogadjuk-e a jelenlegi állapotunkban magunkat vagy nem. Ha nem egyezünk ki a jelenlegi külsőnkkel, akkor szégyellősek leszünk, alacsonyabbrendűnek, ellenszenvesnek, kevesebbet érőnek érezzük magunkat, ami gondokat okoz egészséges lelki működésünkben. Ha kapcsolatban vagyunk, problémáink támadhatnak a szexualitással, az intimitással, ha pedig új kapcsolatra vágyunk, lehetséges, hogy ez azért nem jön létre, mert nem fogadjuk el magunkat, így nem gondoljuk, hogy megtetszhetünk másoknak. Szintén lehetséges, hogy mivel a plusz kilók miatt alulbecsüljük magunkat, és különösen félünk attól, hogy egyedül maradunk kövérségünk miatt, olyan kapcsolatba megyünk bele vagy maradunk benne, amelynél sokkal többre vágynánk, és amely egyáltalán nem tesz jót nekünk, hiszen rosszul bánnak velünk.

Ha azok a kilók már megvoltak…
Az lenne a logikus gondolat, hogy ha valaki beleszeretett és kapcsolatba kezdett valakivel, akin plusz kilók voltak, akkor ez egy olyan tulajdonság, ami tetszik neki, de legalábbis nem zavarja. Az igazság persze most sem ilyen egyszerű! Bármelyik kapcsolat elején előfordul, hogy a párunknak vannak olyan tulajdonságai, amelyek kissé zavarnak minket, de ezek felett elsiklunk, és azokra koncentrálunk, amelyek vonzanak, és amelyek fontosabbak számunkra. Így lehet, hogy az új párt zavarja valamennyire a túlsúly, de ezt nem tekinti komoly és fontos hátránynak.
Egyébként is jó, ha elfogadjuk, hogy minden kapcsolatban kell engedményeket tennünk, és nem tekinthetjük tökéletesnek azt, akibe beleszerettünk, és nem is szabad megpróbálnunk azzá változtatni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem változhat a véleményünk, és az, amit kis hibának tekintettünk az elején, egy idő elteltével, és a kapcsolat alakulásával nagyobb szerepet kap, és nagyobb negatívumként jelenik meg. Így lehet az is, hogy bár az a néhány kiló az elején éppen hogy kissé zavaró volt, később komoly problémává válik. Ez persze nem teljesen jogos, hiszen a másikat nem a külseje alapján kellene megítélnünk, vagy akár csak egy kiválasztott tulajdonsága alapján, bármi is legyen az. Ha valakit választottunk, akinek voltak bizonyos tulajdonságai, később nem jogos folyton éppen ezek miatt panaszkodni. Másrészt viszont az emberek változnak és joguk van véleményüket is megváltoztatni arról, hogy mi tetszik nekik és mi nem.
A fontos kérdés az, hogy miért is kezdett hirtelen zavarni az a túlsúly, ami addig nem érdekelt. Lehet, hogy azért, mert azt látjuk, hogy elengedte magát, és még többet szedett fel, amiből azt érezzük, hogy nem vagyunk sem mi, sem a kapcsolat olyan fontos neki, hogy odafigyeljen magára? Ha ezt gondoljuk, ez egy olyan helyzet, ami joggal zavar minket, és kedvesen meg is kell beszélnünk vele. De az is lehet, hogy a kapcsolat kezd leülni, és a kilók valójában csak egy indok, hogy miért is nem vagyunk boldogok a párunkkal? Ha ez a helyzet, akkor a kapcsolatot kell megújítanunk. Egy szerelemnek nem lehet ugyanis alapja egy diéta, netán zsírleszívás, kivéve, ha eleve olyan kapcsolatról van szó, aminek nincs komoly érzelmi alapja.

Amikor a kapcsolatban ugranak fel a kilók
Amikor valamelyik fél változik a kapcsolatban, például ha a nő a terhesség során sokat hízik, és később nem tudja leadni ezt a felesleget, vagy a férfi szed fel plusz kilókat, akkor kissé más a dolog. Ilyenkor valóban van helye a párbeszédnek, és kérheti, sőt kell is kérnie a másik félnek, hogy az egyik figyeljen jobban magára. Ennek azonban tapintatosan kell történnie, kedvesen, és nem kritikusan vagy durván, netán ultimátum formájában, mint ez: „ha nem fogysz le, elválunk”. A legjobb, ha végiggondoljuk, miért is zavar minket a másik túlsúlya. Ha csak az esztétikai részével van gondunk, akkor újra át kell gondolnunk ítéletünket, hiszen nem ítélhetjük meg és irányíthatjuk a kapcsolatunkat kizárólag esztétikai kérdések alapján. Ha inkább az zavar, hogy elhagyta magát, és sem saját magáért, sem értünk nem próbálkozik változtatni, akkor jogosan fejezzük ki kívánságunkat.

Mivel a plusz kilók miatt alulbecsüljük magunkat, előfordulhat, hogy olyan kapcsolatba megyünk bele vagy maradunk benne, amelynél sokkal többre vágynánk.

Amikor nem működünk jól a túlsúly miatt
Gyakran megtörténik, különösen a nőkkel, hogy meghíznak, és bár a partnerük nem teszi ezt szóvá, ők mégis csúnyának, nem vonzónak érzik magukat, és ez ahhoz vezet, hogy a kapcsolat is kárt szenved. Így lehet az, hogy bár a párjukat nem zavarja a súly, de a nőt igen, és folyamatosan erről beszél, nem engedi magához közel a párját, nem élvezi az intimitást, és végül eltávolodik. Szintén lehetséges, hogy a másikat épp azért kezdi zavarni a probléma, mert a súlyt felszedett partnere annyit foglalkozik vele. Ebben az esetben is gyengéden kell beszélni egymással, például így: „értem, hogy téged zavar a súlyod, de engem nem, és nem hiszem, hogy súlyos lenne a probléma. De ha téged zavar, tegyél valamit ellene, és én melletted leszek, és támogatlak, amiben csak kell.”

Hogy segítsünk?
Ha a párunk elhatározza, hogy megszabadul a túlsúlytól, mi is sok segítséget adhatunk neki. De mindig kezdjük azzal, hogy megkérdezzük, miben is lehetnénk a segítségére. Szintén lényeges, hogy tudnia kell, nem azért tesszük, amit teszünk, mert másképp nem fogadjuk el, hanem azért, mert részt akarunk venni a tervében.

Néhány jó ötlet:
• Főzzünk meg neki, vagy legalább vásároljunk be a diétás menüjéhez
• Kísérjük el a fitneszterembe, vagy máshova sportolni, ez akár jó közös program is lehet.
• Ne együnk előtte tiltott ételeket.
• Ne szervezzünk vacsorapartikat, inkább más módját javasoljuk a szórakozásnak!
• Vigyázzunk a gyerekekre, vagy vigyük le sétálni a kutyát, netán vállaljuk át a házimunka egy részét, hogy legyen ideje mozogni, bevásárolni és diétás ételeket főzni.
• Javasoljuk neki kedvesen, hogy keressen fel szakembert, és kérjen segítséget, hogy javuljon az énképe, és túllépjen a kisebbrendűségi érzésén. Így megtanulja tisztelni önmagát és a szükségleteit és jogait, és könnyebben fog fogyni.

Szöveg: Kovács Valéria