Kiszáradás, dehidratáció, kipirosodás, hámlás: mind a megfelelő védekezés nélkül élvezett napsütés káros hatásai, és akkor a komolyabb égésről még nem is beszéltünk. Legjobb ezeket elkerülni, de ha már megtörtént a baj, segíthet a természet.
{idozito3}

 

A legtöbben már tudják, a napsütés káros is lehet és bizony védekezni kell ellene. De még náluk is előfordulhat, hogy ez a védekezés nem sikerül tökéletesen és olyankor korrigálnunk kell a negatív hatásokat, segíteni a bőrünknek a regenerálódásban.
Nem férhet hozzá kétség, hogy a napsütéssel óvatosan, mértékkel kell bánni és mindenképpen szükség van a napvédő krémek és egyéb eszközök (napszemüveg, megfelelő ruházat stb.) használatára. De ezzel együtt a napozás után nagyon fontos, hogy megfelelő módon ápoljuk bőrünket, hogy hamarabb visszanyerje a napsugárzás előtti állapotát. Ha ráadásul problémát is okozott a napsütés, akkor mindenképpen azonnali intézkedésre van szükség. Lássuk, milyen természetes receptek és megoldások segítenek ebben!

FONTOS: figyeljünk rá, hogy jó minőségű, természetes illóolajokat használjunk!

Dehidratáció
Ez a leggyakoribb probléma a napsütésnek hosszabb ideig kitett bőr esetében, szinte elkerülhetetlen. Ha nem segítünk a bőrnek visszaszerezni a természetes víztartalmát, elveszti feszességét, csökken a védekezőképessége és ráncok jelennek meg rajta.
MI SEGÍTHET? Az első lépés, hogy a bőr felszínét szabadítsuk meg a sótól vagy a klórtól, mossuk le tiszta vízzel, és lehetőleg hagyjuk a szabad levegőn megszáradni. Szintén lényeges, hogy sok vizet igyunk, hiszen a hidratálás belülről indul.
ALTERNATÍV MEGOLDÁS: 30 ml körömvirágkrémbe keverjünk el 6 csepp rózsa-, 8 csepp kamilla- és 4 csepp szantálfaolajat. Naponta használjuk a krémet zuhanyozás után.
Segít a természet
● Menta: hűsít, nyugtat
● Rózsa: megújít, regenerál
● Körömvirág: erősít, táplál

Kipirosodás
Ha a bőr kipirosodik, az már egyértelmű jele annak, hogy túlzásba vittük a napozást, a bőrünk károsodott, nem védtük eléggé, vagy túl sokáig voltunk a napon. Ez a jel általában a világos bőrön jelentkezik, de nem kizárólag!
MI SEGÍTHET? Igyunk nagy mennyiségben tiszta vizet vagy frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, amelyek sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak, így is segítve a bőr minél gyorsabb regenerálódását. Zuhanyozzunk le langyos-hideg vízzel, hogy hűsítsük a bőrt és kenjük be nyugtató, tápláló hatású krémmel, amely kifejezetten napozás utánra készült, vagy olyan természetes készítménnyel, amilyet lentebb ajánlunk. Ne viseljünk szűk ruhákat vagy műszálas termékeket, amelyek nyomást gyakorolnak a bőrre és nem hagyják megfelelően lélegezni.
nap kamillaALTERNATÍV MEGOLDÁS: 50 ml aloe vera zselébe keverjünk el 10 csepp kamilla- és 7 csepp mentaolajat. Kenjünk a keveréket a kipirosodott területre és hagyjuk szabadon a bőrt, amíg fel nem szívódik a krém.
Segít a természet
● Kamilla: gyógyító, nyugtató
● Aloe vera: tápláló, gyógyító, enyhítő hatású
● Joghurt: hűsítő, gyulladásgátló

 

 

Ha problémát okozott a napsütés, mindenképpen azonnali intézkedésre van szükség!

Hámlás
A napégés természetes következménye a felső hámréteg lekopása. A leggyakrabban az arc érzékenyebb területein (pl. orr) és a test olyan területein jelentkezik, amelyekre a napsugarak függőlegesen érkeznek (hát, váll).
MI SEGÍTHET? Ezt a jelenséget legjobb megfelelő napvédelemmel megelőzni. Ha ez mégsem sikerült, extra ápolással segíthetünk és persze ne felejtsük, hogy amíg a hámlás tart, addig ne tegyük ki napsütésnek az adott területet, hiszen ilyenkor fokozottan érzékeny.
ALTERNATÍV MEGOLDÁS: A remek sebgyógyító hatású orbáncfű olaj 50 ml-ébe keverjünk 20 csepp levendula- és 10 csepp szantálfaolajat. Kenjük az olajat a hámló területre.
Segít a természet
● Szantálfaolaj: nyugtató
● Levendula: nyugtató, fertőtlenítő

 

 

4 lépés a ragyogó, napsütötte bőrért

1. lépés
Természetes, sötét színű mézet kenj az arcodra és a napnak kitett területekre – ez megújító és tisztító pakolásként működik majd. A vékony rétegben felvitt mézet 20-30 percig hagyd a bőrön, majd öblítsd le meleg vízzel és szárítsd meg az arcod.
TUDTAD? A méz, különösen a sötét színű fajtái, nagy mennyiségben tartalmaz természetes, gyógyító hatású antioxidánsokat, amelyek segítenek a károk helyreállításában, amelyet a napsugárzás mellett a légszennyeződés és a stressz is okozhatott. Kellemes mellékhatásként tonizálják és hidratálják a bőrt.

2. lépés
Készíts otthon tonikot egy evőkanál friss citromléből és fél csésze desztillált vízből. Vattapamaccsal vidd fel az arcodra és hagyd megszáradni. Ha akarod, 30-60 perc múlva langyos vízzel leöblítheted.
TUDTAD? A citrom leve természetes gyümölcssavakat tartalmaz, amelyek segítenek gyengéden eltávolítani a bőr felső rétegét, így javítva a textúrát és a napfény okozta egyenetlen megjelenést.
● FONTOS: különösen érzékeny bőrűek számára a citrom leve irritáló lehet. Ha kellemetlen érzést tapasztalsz vagy kipirosodik a bőröd, azonnal, bő vízzel öblítsd le a tonikot!

3. lépés
Egyél több olyan ételt, amelyek gazdagok A-vitaminban. Ilyenek a halak, a tojás és a narancsszínű zöldségek.
TUDTAD? Az A-vitamin természetes antioxidáns, amely gyógyítja a bőr károsodásait és késlelteti az öregedést, így is hatva a napsugárzás összegyűlt hatása ellen.

4. lépés
Már tavasztól mindennap viselj fényvédő készítményeket, mindegy, milyen árnyalatú a bőröd és milyen idő van. Ne felejtkezz meg az olyan napnak kitett területekről sem, mint a kezed! Figyelj oda, hogy a választott készítmény UVA és UVB sugarak ellen is védjen. A fényvédő termékek használata nemcsak a következő károsodást előzi meg, de általában segít a korábbi látható károk eltüntetésében is.

Szöveg: Kovács Valéria