A D-vitamin szinted egy egyszerű vérvétellel megállapítható!

Az elmúlt évek a D-vitaminról szóltak: ma már egyre többen tudják, hogy milyen fontos ez az anyag és milyen sokféle negatív hatással kell szembenéznünk, ha nincs belőle elég. De azt tudtad, hogy a sötétebb hónapokban jó, ha minden 15. embernél elég a szintje?

{idozito3}

 

Mi jut eszedbe a D-vitaminról?

     Azt már általános iskolában is tanultuk, hogy a zsíroldékony vitaminok közé tartozik

     és ha napozunk, akkor a napsugárzás ultraibolya (UV) komponenseinek köszönhetően hozzájut a szervezetünk a csontok számára oly fontos D-vitaminhoz.

     Azóta már sokat haladt előre a tudomány: kiderült, hogy a D-vitamin szervezetbeni funkciója fontosabb, mint azt korábban gondolták,

     illetve az emberek D-vitaminnal való ellátottsága sokkal rosszabb, mint azt hitték.

Míg valószínű, hogy az ősember bőségesen hozzájuthatott D-vitaminhoz, addig tény, hogy a modern városlakók igencsak híján vannak vele. Hazánk éghajlati sajátosságai miatt az ősztől tavaszig tartó hónapokban önmagában a napon tartózkodással nem biztosítható a megfelelő vitaminszint; nem csoda, hiszen sokszor elő sem bújik a nap a téli hónapokban. Táplálékkal is nehézkesen vihető be a szükséges D-vitamin mennyiség, főként azért, mert kevés halat és májat fogyasztunk, miközben ezek a D-vitamin fő táplálkozási forrásai. Az alacsony D-vitamin ellátottságért okolhatók a táplálkozási szokások, a benntartózkodó életmód, a levegőszennyezés – a lényeg az, hogy a szervezet számára valamilyen módon pótolni kell azt, ami hiányzik.

TUDTAD? Egy kis biokémia: amennyiben elegendő napfényhez jut az emberi szervezet, akkor az ún. D3-vitamin előállítása a bőrben történik. A különféle D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők hatóanyaga is ez a D3-vitamin (más néven kolekalciferol). A kolekalciferol mennyiségét általában nem grammokban, hanem ún. nemzetközi egységekben (rövidítve NE) adják meg. A D3-vitaminból a májban és a vesében képződik a tulajdonképpeni aktív hatóanyag, az 1,25-dihidroxi-kolekalciferol.

Fontos a D!

A legújabb kutatások a D-vitamin számos kedvező hatását igazolják. Ma már tudjuk, hogy a megfelelő D-vitamin szint nemcsak a csontok egészségének feltétele, hanem számos élettani folyamatot befolyásol kedvezően a D-vitamin.

A D-vitaminnak a csontok védelmén túl számos funkciója van, többek között:

       A szív- és érrendszer védelmezője; tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy minél alacsonyabb a D-vitamin szint, annál gyakoribbak és súlyosabbak a szív- és érrendszeri megbetegedések.

       Szükséges az izomsejtek fejlődéséhez, a D-vitamin hiányának egyik legfőbb tünete a fáradtság és az izomgyengeség.

       Segíthet az asztma megelőzésében.

       Gátolja a vegyszerek okozta tumorképződést, többféle daganattípus esetén megakadályozhatja az intenzív növekedést, az áttétek kialakulását.

       Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

       Fokozza az idegsejtek regenerációs képességét, az időskori szellemi hanyatlás mértékét visszafogja.

       Segíthet megelőzni a depressziót.

       Nőknél javíthatja a teherbeesés valószínűségét.

       Lényeges szerepe van az immunrendszer szabályozásában.

Ennek fényében egyre jelentősebb szerephez kellene jutni a D-vitamin pótlásnak!

Nálad is kevés lehet!

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság statisztikái alapján a magyar lakosságnak még mindig csak nagyon kis része figyel a D-vitamin pótlására. A témában készült reprezentatív felmérésen a szakemberek is megdöbbentek. Kiderült, hogy az elvárható normális D-vitamin szint csak minden tizenötödik magyar emberben mutatható ki; a többieknél kisebb-nagyobb mértékű D-vitamin hiány van.

A csecsemőkre, kisgyermekekre már régóta odafigyelnek, ha D-vitamin pótlásáról van szó: hazánkban a két év alatti gyermekeknél a D-vitamin pótlása rutinszerű; napi egy csepp D-vitamint (500 NE) kapnak a csecsemők, kisgyermekek. A felnőtteknek a pótlásról maguknak kell(ene) gondoskodni.

FONTOS! Magyarországon sem az éghajlati viszonyok, sem az étkezési szokások nem teszik lehetővé, hogy természetes úton tudjuk pótolni a D-vitamint, ezért az egészséges felnőtteknek a napfényhiányos hónapokban, azaz októbertől márciusig naponta 1500-2000 NE D-vitamint ajánlatos szedni. A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel fontosságára világítanak rá azok a számítások is, amelyek szerint a D-vitamin hiány felszámolásával a magyarok halandósága 7-10 %-kal csökkenhetne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel lehetne több.

Melyiket szedjem?

     A gyógyszertárakban különféle formájú, dózisú D-vitaminos készítmények közül választhatsz.

     A szájon át alkalmazott D3-vitamin csaknem teljes mértékben felszívódik az emésztőrendszerből, annak a felszívódását elősegítik a táplálékban lévő zsírok.

     Mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, az adagolására különös figyelmet kell fordítanod: a tartós túladagolása szerteágazó tünetekkel, a kalciumháztartás felborulásával járhat; bár súlyosabb mellékhatások csak a napi 10000 NE hosszabb ideig történő bevitelével jelentkezhetnek.

     Egyes külföldi országokban (pl. USA) nagy „divatja van” az élelmiszerek pl. tej D-vitaminnal való dúsításának. Ez nem feltétlenül előnyös; a plusz vitamin bevitel nehezen kalkulálhatóvá teheti a D-vitamin ellátottság meghatározását és a pótlás szükségességének megítélését.

Ha figyelsz a táplálkozásodra, azzal is sokat tehetsz a megfelelő D-vitamin szintedért, bár ez önmagában sajnos nem szokott elegendő lenni. A halak közül a lazac, a szardínia és a tonhal tartalmaznak jelentősebb mennyiségű D-vitamint, emellett a májas ételek fogyasztásával, illetve a tojással is D-vitaminhoz juthatsz. A lazac-, szardínia vagy tonhalkonzerv 100 g-jának elfogyasztásával kb. 250-500 NE, egy tojás sárgájával pedig kb. 30 NE D-vitaminnal leszel gazdagabb.

Szöveg: Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész