Az öregedés természetes folyamat, amit nem igazán lehet megállítani, pláne visszafordítani. Lelassítani viszont igen és nyilván neked sem mindegy, mikor jelennek meg azok a bizonyos első ráncok, ugye? Lássuk, mi az a kilenc leggyakoribb hiba, amellyel nemhogy lassítanánk, inkább mintha gyorsítanánk a tempón!

{idozito3}

 

shutterstock 58536892_opt1. A pamut párnahuzat

Sokan vannak, akik hason vagy oldalt alszanak – te is közéjük tartozol? Ezekben a testhelyzetekben belenyomjuk az arcunkat a párnába, ami nem tesz jót az arcbőrünknek. Gyűrődések keletkeznek rajta, megnyomódik, ami először halvány, vékony vonalakat hoz létre, amelyek később ráncokká válnak. Ezen kívül a nyomás akadályozza a vérkeringést az arc egyes területein, így akadályozva a bőr éjszakai megújulását.

TIPP: az ideális az lenne, ha hanyatt fekve aludnánk. De miután ez alvás közben nehezen kontrollálható, segítsünk úgy, ahogy tudunk! Máris sokat javít a helyzeten egy lágy és ruganyos párna és a pamut huzat helyett tiszta selyem vagy szatén (nem műszálas!).

2. Hideget iszol szívószállal

A hideg italokat gyakran isszuk szívószállal, pedig ez sem javítja a külsőnket: az ajak felett és körül kis ráncokat hozhat létre. Pont olyanokat, amilyeneket a régóta dohányzó nőknél láthatunk.

TIPP: soha ne igyunk szívószállal, sokkal jobb, ha egyenesen a pohárból fogyasztjuk az italunkat. Használjunk minél gyakrabban tápláló ajakbalzsamot, hogy lágy és rugalmas maradjon az ajak vékony bőre.

3. A fülhallgatók

Sokunknak a mobilhoz, MP3 lejátszóhoz és hasonló készülékekhez elmaradhatatlan kiegészítő a fülhallgató. De tudtad, hogy akármilyen keveset hallgatsz így hangos zenét, már az is károsítja a hallásodat? És ebből a szempontból mindegy, hogy fülbe dugható, vagy nagyobb kagylójú fülhallgatót használsz! Egy órán át hallgatott közepes hangerejű zene máris hatással van a hallásodra, bár ez a hatás csak átmeneti. Ha teljes hangerővel hallgatod, akkor viszont akár végleges is lehet a károsodás.

TIPP: ha fülhallgatón át hallgatunk zenét, mindig figyeljünk rá, hogy maximum közepes hangerővel tegyük. Ha már 40 percet hallgattuk, legalább 30 perc szünetet iktassunk be, hogy a fülünk „kipihenje” magát.

4. A jó zsírokban szegény diéták

Sokan vannak, akik a fogyás utáni vágytól vezérelve kizárnak az étrendjükből minden olyan ételt, ami zsírokat tartalmaz. Így megszabadulunk a káros transzzsíroktól, az állati zsíroktól, a teljes tejtermékektől, a vajtól és a zsíros édességektől és ezzel együtt beleesünk egy másik csapdába: kizárjuk az egyik legfontosabb tápanyagunkat, a jó zsírokat is. Pedig az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak sok más fontos funkciójuk mellett a sejtmembránok felépítői – ezek azok, amelyek körbeveszik és megvédik a sejtjeinket.

TIPP: gazdagítsuk az étrendünket olyan alapanyagokkal, amelyekben sok telítetlen zsírsav található, mint az olívaolaj, avokádó, szezámmag, mandula vagy pisztácia és az omega-3-tól se feledkezzünk meg, ami például a halakban, dióban, a chiában és lenmagban van jelen.

5. A klasszikus szappan

A hagyományos szappan nem a bőr legjobb barátja! Legtöbb fajtája lúgos kémhatású és komolyan száríthat, a szárazság pedig a ráncok kialakulásának legfőbb oka.

TIPP: nem kell teljesen elbúcsúzni a szappanoktól, de mindenképpen olyan válasszunk, amelynek semleges a pH-értéke és minél kevesebb káros kémiai összetevőt tartalmaz. A legjobbak a normál, száraz és érzékeny bőrre is az olívaolaj alapú szappanok, amelyekben az olíván kívül csak olyan hozzávalókat találunk, mint a mandulaolaj, a glicerin, a dióolaj és az ehhez hasonló természetes alapanyagok.

6. A fűtés

Sokan éreztük már, hogy a nagy meleg és a téli fűtés mintha kiszívná a vizet és az életerőt a bőrünkből. Ez persze az idő előtti öregedésnek is fontos oka!

TIPP: soha ne fűtsük túl a környezetünket! A hálószobában például elég a legfeljebb 20 °C is és mindenképpen gondoskodjunk párologtatásról. Nagyon lényeges, hogy fűtési szezonban a nyári könnyű hidratálónkat legalább éjjelre cseréljük le tápláló éjszakai krémre és figyeljünk a bőr megfelelő megtisztítására is.

7. A tévé

A tévé tájékoztat, szórakoztat, megnyugtat egy fárasztó nap után, de ha órákon át nézzük, akkor öregít és ez különösen a látásunkra igaz. Az egy képernyőre fókuszálás ugyanis árt a látásunknak. A sok tévénézés ráadásul depressziót vagy figyelemzavart is okozhat. Egyes feltételezések szerint a tévé hatása az egészségünkre olyan nagy, hogy akár az életkilátásainkat is ronthatja.

TIPP: Napi 1-2 óránál többet ne töltsünk a tévé előtt!

8. Sok cukor

A cukorban gazdag ételek túlzott fogyasztása más ételek mennyiségét csökkenti, amelyek sokkal hasznosabbak lennének és a sejtek öregedés ellen ható önmegújító képességeit rontja, pedig ezek az öregedés ellen küzdenek. Ezen kívül, amikor a vércukorszint magas, olyan folyamat indul el a szervezetben, amely a bőr két legfontosabb fehérje alkotóját károsítja, a kollagént és az elasztint, pedig ezek tartják azt fiatalon és rugalmasan.

TIPP: mivel nagyon sok étel tartalmaz rejtett cukrot, ne csak az édességek fogyasztásának korlátozására figyeljünk, hanem mindenféle fehér szénhidrátéra és készételére. Kerüljük az üdítőket és a gyümölcsök közül az alacsony cukortartalmúakat részesítsük előnyben. A cukorból bevitt napi kalóriamennyiség az ajánlások szerint nőknél maximum 100, férfiaknál maximum 150 kalória legyen.

9. A túlzott edzés

Az edzéssel kapcsolatos egyik fontos megfigyelés az, hogy akadályozza a korai öregedést, mivel serkenti a bőr vérkeringését, így biztosítja a ragyogó, fiatalos külsőt. De ha túlzásba visszük, akkor túlzott zsírégetésbe is átfordulhat, ami már a bőr egészségének is ártalmas. Amikor zsírt vesztünk, a bőrszövetben lévő értékes lipidek mennyisége is csökken.

TIPP: bármilyen fizikai aktivitást is választasz, az legyen megfelelő mértékű. A szakértők szerint heti 3-4 edzés elegendő az alakformáláshoz, fogyáshoz és az egészséges életmódhoz.

Szöveg: Kovács Valéria